Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 17.09.2019.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Gradski ured za kulturu raspisao je javni poziv za predlaganje programa javnih potreba u kulturi Grada Zagreba za 2020. godinu. Sredstva se osiguravaju iz gradskog proračuna za kulturne  djelatnosti, akcije i manifestacije u kulturi od interesa za grad. Radi se o sufinanciranju 12 programa iz kulture i umjetnost,  a prijavljeni program mora sadržavati podatke o pravnom statusu podnositelja te prijedlog sredstava za realizaciju programa s naznakom dijela sredstava koja se osiguravaju iz državnog proračuna, proračuna Grada Zagreba, vlastitih prihoda i drugih izvora. Prijave se podnose  do 9. listopada ove godine internetski na odgovarajućim obrascima koji su dostupni na službenoj web stranici Grada.

ZAGREB – Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) i tri vodeće poslovne banke u Hrvatskoj potpisali su sporazum o investicijskim kreditima za ruralni razvoj za koje je osigurano više od 500 milijuna kuna. Investicijski krediti za ruralni razvoj mogu se koristiti za restrukturiranje, modernizaciju i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava, zbrinjavanje, rukovanje i korištenje stajskog gnojiva u cilju smanjenja štetnog utjecaja na okoliš, korištenje obnovljivih izvora energije te u šumarstvu i preradi drva. „Osim samog razvoja jako nam je bitno na tim ruralnim područjima na kojem većinom živi socijalno osjetljivo stanovništvo otvaranje novih te boljih radnih mjesta“, istaknula je Tamara Perko, predsjednica Uprave HBOR-a. Kreditima se mogu financirati projekti vrijednosti do 1 milijun eura uz prosječnu kamatnu stopu od 1,2 do 2,1 % s dugim rokovima otplate do čak 15 godina, a moguć je i poček od 3 do 5 godina. „Vjerujem kako će ovaj dio instrumenata dobro doći našim poljoprivrednicima pogotovo u vrijeme kada smo iskoristili sva bespovratna financijska sredstva za najtraženije mjere“, naglasila je Marija Vučković, ministrica poljoprivrede. Početak provedbe ove mjere je tijekom ovog mjeseca.

ZAGREB – Nakon osnovne škole, novozagrebačko naselje Središće za godinu dana dobiva i prvi gradski dječji vrtić. Radovi su započeli jutros polaganjem kamena temeljca, a u budući Dječji vrtić Središće prostirat će se na nešto više od dvije tisuće četvornih metara te će imati deset odgojnih skupina, pet jasličkih i pet vrtićkih. „Dižemo standard da škole rade u jednoj smjeni te da najmlađi ne prelaze prometnice i time ugrožavaju život već da su im obrazovne institucije na dohvat ruke“, rekao je gradonačelnik Milan Bandić. Vrijednost radova na Dječjem vrtiću Središće je oko 37 milijuna kuna.

KRAPINA – Najavljene izmjene Zakona o obrtu Vlade RH koje će posebno utjecati na područje otvaranja obrta i strukovno obrazovanje, bile su tema press konferencije koju je u Krapini, danas, 17. rujna 2019. godine, organizirala Obrtnička komora Krapinsko-zagorske županije. – Prijedlogom Izmjena Zakona o obrtu, upućenim u saborsku proceduru, želi se unaprijediti obrazovanje za vezane obrte koje se provodi po modelu naukovanja te pojednostavniti administrativne procedure vezane uz obrtništvo, ističe potpredsjednik Hrvatske obrtničke komore, i predsjednik Županijske obrtničke komore Davor Pleško. – Gospodarstvo će izmjenama i dopunama Zakona o obrtu više utjecati na oblikovanje okvira obrazovanja za obrtnička zanimanja i poslovanja obrtnika, te će se osigurati neposredan utjecaj gospodarskog sektora na strukturu upisa u srednje škole te strukovni kurikulum, naglašava Davor Pleško.

ČAKOVEC – Obilježavanje 28. obljetnice oslobođenja Međimurja i Dana međimurskih branitelja počelo je u utorak, 17. rujna 2019. godine , izložbom naoružanja i opreme Hrvatske vojske na Trgu Republike u Čakovcu. Poslije podne je nakon polaganja vijenaca kod Spomen obilježja Domovinskog rata Međimurske županije u Perivoju Zrinskih, služena Sveta misa u Crkvi sv. Nikole biskupa i održana svečana akademija u Katoličkom domu uz projekciju dokumentarnog filma “Bura duše”. Uz Međimursku županiju i Udrugu dragovoljaca, organizator obilježavanja je i Grad Čakovec. U obilježavanje su se uključile sve osnovne i srednje škole, čiji su učenici došli na  izložbu naoružanja. Na svečanoj akademiji prisjetilo se doprinosa Međimurja u Domovinskom ratu, u kojem je poginulo 78 Međimuraca, a svoj je izravni doprinos pobjedi dalo više od 8000 stanovnika Međimurja.

VARAŽDIN – Zeljarijada je glavna kulturna, gospodarska, zabavna i gastronomska manifestacija općine Vidovec  i jedna od najvećih u Varaždinskj županiji. Bogat program ovogodišnje manifestacije, koji od najduže sarme na svijetu, preko sjajnog folklornog programa donosi i niz drugih zabavnih sadržaja predstavili su u utorak, 17. rujna 2019. godine, u Varaždinu organizatori, predvođeni županom Varaždinske županije Radimirom Čačićem. Zeljarijada, manifestacija koja je bazirana na promociji proizvoda zaštićenog na razini Republike Hrvatske i koji ujedno ima oznaku izvornosti na razini Europske unije- Varaždinskog zelja, ove godine slavi svoju 22. godišnjicu postojanja te će se održavati od 20. do 22. rujna, u Općini Vidovec. Manifestacija će i ove godine zasigurno privući mnogo posjetitelja iz cijele Hrvatske te susjednih zemalja, kaže načelnik općine Bruno Hranić napominjući izniman značaj glavnih gastronomskih marki vidovečkog kraja, zelja i vidovečkog gibanika, u razvoju ruralnog turizma Varaždinske županije. Posjetitelje, na Zeljarijadi, očekuju poznati glazbeni izvođači, Sajam starih zanata, Gospodarski sajam i Sajam zaštićenih proizvoda, Međunarodna smotra folklora, natjecanje u kuhanju “Zeljarskog kotlića”, šaran na rašljama, Vidovečki gibanik i već tradicionalna, najduža sarma na svijetu pripremljena od Varaždinskog zelja. Nju će, uz kuhare profesionalce, pripremati i srednjoškolci iz Gospodarske škole Varaždin, Srednje škole Arboretum Opeka te Srednje škole Prelog, rekao je predsjednik Udruge kuhara Varaždinske županije Damir Crleni. S proizvodnjom koja je za 9,3% veća od potreba ove županije varaždinsko zelje je od ozbiljnog je gospodarskog značaja, a Zeljarijada se kroz godine nametnula kao jedan od najpoznatijih turističkih brendova Varaždinske županije, čime se zaokružuje priča o jačanju smještajnih kapaciteta i samih izrazito povoljnih turističkih rezultata, rekao je župan Radimir Čačić. 22. Zeljarijada se održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, a pokrovitelji su i Varaždinska županija, njena Turistička zajednica te Općina Vidovec.

KRAPINA – Krapinsko-zagorska županija prva je županija u Hrvatskoj koja je prijavila projekt na Erasmus+ program u sklopu Ključne aktivnosti 3 – Podrška reformi politika. Projekt je prijavljen u suradnji s tri srednje škole – Pregrada, Oroslavje i Konjščina te Mrežom udruga Zagor. Projektne aktivnosti će prvenstveno biti usmjerene na aktivan angažman 60-ak srednjoškolaca koji će se upoznati s mogućnostima sudjelovanja u demokratskom životu te razviti i ojačati kapacitete za uspostavu kvalitetnog dijaloga s donositeljima odluka. Prva aktivnost odvija se u Srednjoj školi Pregrada, 23. rujna, zatim 30. rujna u Srednjoj školi Oroslavje i 4. listopada u Srednjoj školi Konjščina.

ZAGREB – Međunarodna manifestacija za osobe starije životne dobi, XVI. Maksimirske jeseni, i ove je godine održana u parku Maksimir. Riječ je o tradicionalnoj sportsko-rekreacijskoj, kulturno-umjetničkoj i zdravstveno-preventivnoj manifestaciji koja je održana u utorak,  17. rujna. Više od tisuću umirovljenika sudjelovalo je u kulturno-umjetničkom programu, a svi su pozvani da se pridruže brojnim zdravstveno-preventivnim pregledima kao što su mjerenje krvnog tlaka, pregled vida, sluha i još ponešto.

GRUBIŠNO POLJE – Bjelovarsko-bilogorska županija sufinancira obnovu spomenika žrtava Domovinskoga rata u Ivanovom Selu. Riječ je o zajedničkom projektu županije i Grubišnog polja, vrijednom 165 tisuća kuna koji Bjelovarsko-bilogorska županija sufinancira s oko 100 tisuća kuna, a ostatak osigurava grad. Radi se o klesarskim radovima te uređenju prilaza, platoa i nogostupa. Sve bi trebalo biti gotovo do kraja ovog tjedana, kada će se 21. rujna obilježiti 28. obljetnica stradavanja u Ivanovom Selu.

ZAGREB – Zagrebačka županija i Grad Zagreb i ove godine organiziraju, sedamnaesti put za redom, izložbeno-prodajnu manifestaciju „Dani hrane i tradicijskih proizvoda Zagrebačke županije i Grada Zagreba“ koja će se održati 19. i 20. listopada na zagrebačkom Trgu bana Jelačića. Svi zainteresirani izlagači koji se žele besplatno predstaviti sa svojim proizvodima na sajmu mogu se prijaviti najkasnije do 1. listopada ispunjavanjem prijavnog obrasca koja se nalazi  na mrežnoj stranici Zagrebačke županije. Broj izlagačkih mjesta je ograničen te će se poštivati redoslijed prijave. Inače, Dani hrane organiziraju se povodom Svjetskog dana hrane,16. listopada i Svjetskog dana seoske žene,15. listopada.

KOPRIVNICA – Obilježavanje Dana zaštite ozonskog omotača održano je u Koprivnici kao dio programa Europskog tjedna mobilnosti i projekta „Otpad pametno odvoji – dobre navike usvoji“. Sudjelovalo je 180 djece iz koprivničkih dječjih vrtića i škole, a kroz obilježavanje im je približena tematika održivog gospodarenja otpadom s posebnim naglaskom na ponovnu upotrebu otpada. Danas, u utorak, 17. rujna 2019. godine u sklopu Europskog tjedna mobilnosti održat će se edukativna šetnja koprivničkom tržnicom, a djeca će kroz igru i zabavu upoznati se s vrijednostima koje dolaze s tržnice i pravilnom prehranom.

loading