Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 17.10.2016.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Cjelodnevnim pokaznim vježbama pružanja pomoći i savjetima građana na zagrebačkom Cvjetnom trgu obilježena je 107. godišnjica osnutka Nastavnog zavoda za hitnu medicinu grada Zagreba.  Današnja zagrebačka Hitna primjer je nadstandarda dobre organiziranosti i rada s više od 400 zaposlenika. Uz potporu Grada Zagreba jedina u državi ima ambulantu za izvanbolničku hitnu pomoć i laboratorija koji rade 24 sata svih dana u godini. Novi projekt koji se provodi od srpnja te se pokazao uspješnim jest hitna na motociklima. Do sada, u manje od tri mjeseca imali su 200   intervencija, a njihova brzina dolaska u užem centru grada bez obzira na prometne gužve, do potrebnog mjesta pružanja pomoći je 4 do 5  minuta.

VARAŽDIN – U povodu Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti, danas je u Varaždinu održana sjednica županijskog Savjeta za socijalnu skrb. Bila je to prilika za razgovor o provedenim aktivnostima, odnosno socijalnim uslugama koje se pružaju osobama u riziku od siromaštva financirane iz Županijskog proračuna, kao i o aktivnostima Socijalne samoposluge „Kruh Sv. Antuna Varaždin“. Socijalna samoposluga u Varaždinu danas ima 1050 korisnika, kojima se godišnje podijeli oko četiri tisuće paketa s osnovnim prehrambenim namirnicama i higijenskim potrepštinama. Najviše donacija prikupi se od građana, a svoj doprinos daju i Grad Varaždin, kao i Varaždinska županija. Zamjenik župana Alen Kišić ističe da je oko deset milijuna kuna proračunskog novca godišnje usmjereno građanima u cilju smanjenja siromaštva, a tome je danas pridodano i pet tisuća kuna, koliko iznosi županijska donacija Socijalnoj samoposluzi u povodu današnjeg dana.

KOPRIVNICA – Međunarodni festival književnosti „Galovićeva jesen“ se ove godine održava od 26. do 29. listopada u Koprivnici, Đurđevcu i Križevcima, a jutros je predstavljen program 23. izdanja ovog festivala. Tijekom dvadesetak godina održavanja Galovićeva jesen izrasla je u najznačajniju književnu manifestaciju Koprivnice i Podravine koja zauzima važno mjesto na karti zbivanja u hrvatskoj kulturi, kaže predsjednik Organizacijskog odbora Marko Gregur. Na predstavljanju programa istaknuto je kako je natječaj za nagradu „Fran Galović“ ove godine, osim na temu zavičaja, proširen s temom identiteta, te je pristiglo 46 knjiga, a Povjerenstvo je odabralo 10 finalista. Najbolje su ove godine mogli izabrati i korisnici knjižnica u Koprivnici, Križevcima, Đurđevcu i Ludbregu. Festival Galovićeva jesen počinje u srijedu, 26. listopada kada će razni autori oslikavati klupe u koprivničkom gradskom parku stihovima Frana Galovića, dok je svečanost proglašenja pobjednika u subotu, 28. listopada.

KRAPINA – Prijedlog izmjena proračuna prema kojem je proračun uvećan za milijun i 200 tisuća kuna na posljednjoj je sjednici jednoglasno usvojilo Gradsko vijeće Krapine. Izmjena proračuna temelji na potrebi osiguranja sredstava za rekonstrukciju mosta preko Krapinice kod zgrade Kotke u ukupnom iznosu od 1.600.000 kuna, odnosno za 1.200.000 kn više, koji uključuje sredstva za potrebnu projektnu dokumentaciju te radove na rekonstrukciji. Obzirom da su prihodi od poreza na dohodak za razdoblje siječanj-rujan 2016., nakon izvršenih povrata poreza, ostvareni u iznosu od 14.405.317 kuna, a trenutni godišnji plan iznosi 18.100.000 kuna, isti se povećavaju za 1.200.000 kuna.

ČAKOVEC – Projekt ugradnje nove kotlovnice na biomasu po principu pirolize kao zamjena za dotrajalu, neučinkovitu plinsku kotlovnicu koja je bila smještena u susjednoj zgradi, završen je na inicijativu Međimurske energetske agencije MENEA u upravnoj zgradi kompleksa bivše vojarne u Čakovcu. Projekt je bio prijavljen na javni natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za sufinanciranje projekata obnovljivih izvora energije te mu je odobreno sufinanciranje u visini od 80% ukupno prihvatljivih troškova ili do maksimalno 175 tisuća kuna. Ovim je zahvatom upravna zgrada u kompleksu bivše vojarne u Čakovcu postala termo-tehnički samostalna što će imati utjecaja na smanjenje potrošnje prirodnog plina u kompleksu.

ZAGREB – Informativnu radionicu o mogućnostima prijave projekata prekogranične suradnje na programe Europske unije za razdoblje 2014.-2020. organizirao je Upravni odjel Zagrebačke županije za fondove EU, regionalnu i međunarodnu suradnju za predstavnike gradova i općina te županijskih institucija na području Zagrebačke županije. Cilj radionice bio je educirati i potaknuti sudionike na osmišljavanje projektnih ideja koje bi se mogle prijaviti na programe transnacionalne suradnje INTERREG V-B Dunav, INTERREG V-B Mediteran, INTERREG Središnja Europa i INTERREG V-B Jadransko-jonski program – ADRION te programe prekogranične suradnje INTERREG IPA Hrvatska – BiH – Crna Gora i Program INTERREG V-A Slovenija – Hrvatska 2014.-2020.Programe Europske teritorijalne suradnje sufinancira Europski fond za regionalni razvoj za što je za Republiku Hrvatsku u razdoblju od 2014.-2020. osigurano 1,7 milijardu eura. Stopa sufinanciranja iznosi 85% u gotovo svim programima.

ZAGREB – Novi sofisticirani digitalni mamograf za kojeg je sredstva osigurao Grad Zagreb, danas će u rad u prostorijama Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar, pustiti gradonačelnik Milan Bandić. Grad Zagreb, u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo, već dvanaest godina provodi program preventivne mamografije za žene s područja Zagreba s ciljem prevencije raka dojke, odnosno, otkrivanja bolesti u što ranijoj fazi kada su dijagnostika i liječenje jednostavniji i znatno uspješniji. Početak je u 13,00 sati.

KOPRIVNICA – Gradovi Koprivnica i Križevci primili su priznanja za uspješno provedene postupke zelene nabave te smanjenje otiska ugljičnog dioksida i doprinos očuvanju i zaštiti okoliša i prirode. Priznanja su na Konferenciji „Zelena javna nabava – ciljevi i iskustva iz prakse“ u Koprivnici preuzeli zamjenik koji obnaša dužnost gradonačelnika Koprivnice Mišel Jakšić i zamjenik križevačkog gradonačelnika Tomislav Katanović. U sklopu konferencije održan je i niz predavanja na temu zelene javne nabave, a financirana je sredstvima Europske unije.

VARAŽDIN – U povodu Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti, Varaždinska županija želi senzibilizirati lokalnu zajednicu s ciljem podizanja svijesti javnosti o važnosti borbe protiv siromaštva. Stoga je za danas sazvana sjednica Savjeta za socijalnu skrb Varaždinske županije, na kojoj će biti riječi o provedenim aktivnostima, odnosno socijalnim uslugama koje se pružaju osobama u riziku od siromaštva financirane iz Županijskog proračuna, kao i o aktivnostima Socijalne samoposluge „Kruh Sv. Antuna Varaždin“, odnosno prikupljanju donacija i pružanju pomoći najpotrebitijima u zajednici. Tom će prilikom zamjenik župana Alen Kišić, u ime Varaždinske županije, predati volonterima socijalne samoposluge novčanu donaciju za nabavku osnovnih životnih namirnica te higijenskih i kućanskih potrepština.

loading