Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 17.10.2017.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Završena je sanacija kolnika Strmečke ceste površine 9.300  metara četvornih,  od Obreške do Ulice Hrastina. Skinuto je 11 centimetara starog te su postavljena dva  nova sloja za što je utrošeno 2.800 tona asflata. Uz to stavljeno je 50 novih poklopaca kanalizacije, podignuto 35 slivnika te je uređeno 1.100 metra bankine i pločnik te je iscrtana horizontalna signalizacija s postavljenim usporivačima. Vrijednost radova je 2 milijuna 200 tisuća kuna, rekao je voditelj Zagrebačkih ceste Ante Todorić.

ZAGREB – Agro startup konferencija koja se održava drugu godinu za redom s ciljem inspiracije novih generacija poljoprivrednika za novo doba i nove mogućnosti u poljoprivredi održana je u utorak, 17. listopada 2017. godine na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Između ostaloga na konferenciji se moglo čuti kako se mladi poljoprivrednici suočavaju s nizom izazova, kao što su troma birokracija, nedostupnosti poljoprivrednog zemljišta.  Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić tom prigodom istaknuo je kako u sektoru poljoprivrede budućnosti ima, a nizom mjera se nastoji pomoći i potaknuti mlade da se odvaže na bavljenje poljoprivredom. Tako će od iduće godine iz programa ruralnog razvoja na raspolaganju biti i novi financijski instrumenti uz kamatnu stopu od 0,5 do 1,5 posto, naglasio je Tolušić. Regionalna direktorica Europske banke za obnovu i razvoj za Hrvatsku (EBRD) Vedrana Jelušić Kašić je istaknula kako je EBRD jedan od najvećih ulagača u poljoprivredu i prehrambenu proizvodnju u Hrvatskoj te je u taj sektor do sada plasirao nešto više od 530 milijuna eura. – Da se isplati ulagati u poljoprivredu te da Hrvatska ima sve preduvjete da proizvodi dovoljno hrane za svoje stanovništvo pa i za izvoz – rekao  je u ime Hrvatske zajednice županija župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar.  Osim studenata zagrebačke agronomije u projektu sudjeluje i studenti Poljoprivrednog fakulteta iz Osijeka.

NOVI MAROF – Početna konferencija projekta ”Izgradnja spojnog objekta između odjela II i Odjela III sa servisnom internom prometnicom i opremanje Službe za produženo liječenje i palijativnu skrb Novi Marof” održana je danas u bolnici Novi Marof, Opće bolnice Varaždin. Konferenciji su, među ostalima, prisustvovali pomoćnik ministra zdravstva Denis Kovačić, zamjenik župana Varaždinske županije Robert Vugrin i ravnatelj Opće bolnice Varaždin Nenad Kudelić.  Svrha projekta je povećati infrastrukturne, tehničke i ljudske kapacitete ta pružanje kvalitetne bolničke palijativne skrbi. Financira ga Europski fond za regionalni razvoj, a ukupna je vrijednost preko 51 milijun i 500 tisuća kuna.
ŠIBENIK – Gradonačelnici Zagreba, Milan Bandić i Šibenika, Željko Burić, na Trgu Republike Hrvatske u Šibeniku predstavili su program gala koncerta dalmatinske šansone koji će biti održan 9. studenog u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski. Koncert će biti svojevrsni presjek 20 godina stvaralaštva dalmatinske šansone. „Bit će to prilika da se Šibenik predstavi kao grad pjesme i bogate kulturno-povijesne baštine koja je vezana uz dalmatinsku pjesmu i klape“, istaknuo je Branko Viljac direktor Festivala Večeri dalmatinske šansone.

ZAGREB – Najveći Sajam stipendija i visokog obrazovanja u regiji južne i jugoistočne Europe  se održava danas, 17. listopada 2017. godine u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu. Institut za razvoj obrazovanja organizator je Sajma koji se ove godine održava 13. godinu za redom u Zagrebu danas te na kampusu Sveučilišta u Rijeci 19. listopada 2017 godine.

ČAKOVEC – U prostorijama ravnateljstva Županijske bolnice Čakovec danas, 17. listopada 2017. godine potpisani su ugovori s izvođačima radova na projektu rekonstrukcije bolničkog odjela Kirurgije I., čime je i službeno započela provedba projekta „Rekonstrukcija i opremanje Županijske bolnice Čakovec za potrebe dnevne bolnice i dnevne kirurgije“. Radi se o projektu ukupne vrijednosti 65 milijuna kuna, od čega će najveći dio sredstava biti uložen u opremanje prostora dnevne bolnice i kirurgije, a danas potpisani ugovori za građevinske radove vrijedni su 2,5 milijuna kuna. Ugovore je s izvođačima radova potpisao ravnatelj bolnice Robert Grudić, pritom istaknuvši da će svi radovi biti dovršeni unutar godine dana, a da se već postepeno krenulo i s nabavkom opreme. Inače, pedeset milijuna kuna dobivena su sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj i državnog proračuna, a razliku od oko 15 milijuna pokrit će iz svog proračuna Međimurska županija, rekao je župan Matija Posavec i naglasio da je cilj ovog projekta, osim poboljšanja učinkovitosti i pristupa dnevnoj bolnici i dnevnoj kirurgiji svim pacijentima Županijske bolnice Čakovec, stvoriti i bolje uvjete za rad svim liječnicima i na taj način spriječiti odlazak mladih liječnika iz Međimurja.

KOPRIVNICA – Međunarodni festival književnosti „Galovićeva jesen“ održava se tradicionalno od 1994. godine u čast Frana Galovića, najvećeg podravskog pjesnika. Ove godine održat će se od 26. do 28. listopada 2017. godine, a program je predstavljen danas, 17. listopada 2017. godine u Koprivnici. Tijekom godina, „Galovićeva jesen“ izrasla je u snažni kulturni brend Koprivnice i Podravine u Hrvatskoj, ali i na međunarodnoj razini, podsjeća predsjednik Organizacijskog odbora manifestacije Marko Gregur i naglašava kako će se i ove godine održati književni susreti u školama, javna čitanja na poznatim „G“ točkama, kulinarsko-književni show, a u programu će sudjelovati 10 domaćih i europskih književnika. Galovićeva jesen je top manifestacija u Hrvatskoj, ističe gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić i dodaje kako na najljepši način čuva spomen na ovog podravskog književnika. Nagrada „Fran Galović“ za najbolju knjigu zavičajne tematike bit će dodijeljena na završnoj svečanosti, u subotu, 28. listopada, a u konkurenciji za nagradu je 10 književnika.

KRAPINSKE TOPLICE – Program prometne kulture za najmlađe, preventivna edukacija o sigurnosti u cestovnom prometu za djecu nižeg osnovnoškolskog uzrasta, i ove se godine provodi na području Krapinsko-zagorske županije. Ove će godine njime biti obuhvaćeno ukupno 25 osnovnih škola, odnosno oko 900 učenika drugih razreda, a danas se provodio u Krapinskim Toplicama za tamošnje osnovce i osnovce iz Svetog Križa Začretja. Program prometne kulture za učenike drugih razreda zagorskih osnovnih škola provodi se pod pokroviteljstvom Krapinsko-zagorske županije, a u Krapinskim Toplicama danas je bila i zamjenica župana Jasna Petek koja ističe kako je on osmišljen primjereno uzrastu djece, te da će bitno doprinijeti njihovom samopouzdanju koje je od iznimne važnosti prilikom njihovog samostalnog dolaska u školu.

ZAGREB – Raspisan je Javni natječaj za dodjelu gradskih prostora na korištenje udrugama. Natječajem se nudi 28 gradskih prostora u svim zagrebačkim kvartovima od Dubrave do Črnomerca, odnosno od Novog Zagreba do Remeta. Najviše je prostora u samom središtu grada. Najveći prostor od 370 metara četvornih smješten je u ulici Pavla Hatza, a najmanji od svega 14 kvadrata u Remetinečkoj cesti te je namijenjen udrugama koje se bave socijalnim i humanitarnim radom. Rok za podnošenje prijava je 15. studeni 2017. godine, a svi detalji dostupni su na službenim stranicama grada Zagreba.

ZAGREB – Nikad dovršena galerija Gradec, koja je izgrađena za Univerzijadu 1987. godine, bit će obnovljena.  Zgrada je, kako kaže Antonio Picukarić ravnatelj Klovićevih dvora, ustanove zadužene za upravljanje galerijom Gradec zadnji, a i prvi put nakon gradnje, samo estetski uređena u rujnu 2015. godine. U planu je zgradu vratiti u kulturni život grada. Ideja je da postane mjesto na kojem će se izlagati deseci zbirki koje su donirane Gradu, a sad stoje u depoima muzeja jer za njih nema mjesta. Uz to, galerija bi imala i turističku svrhu jer bi u njoj bio infocentar.

KRAPINA – Radovi na sanaciji i modernizaciji nerazvrstanih cesta za 2017. godinu u tijeku su na području Grada Krapine. Preostaje za izvesti nogostupe u Velikoj Vesi  i naselju Trški Vrh, nogostup Lepajci – Pekel, te nerazvrstane ceste Strahinje – Vodosprema, Podgora – Nežmaheni, Ulica kneza Trpimira i Ulica kneza Domagoja u Krapini, nerazvrstanu cestu Mihaljekov Jarek – Straža Krapinska, Ulica Mate Lovraka i Ulica Dubravka Ivančana. Također, prema nalogu inspekcije Ministarstva mora, prometa i infrastrukture tri dionice u Krapini; dionica od Doma zdravlja do raskrižja za Južnu Zonu, dionica od trgovine u Mihaljekovom Jarku do sajmišta u Polju Krapinskom te dionica od tzv. Ruke prema naselju Popovec presvučene su mikroasfaltom, s obzirom na veliki broj prometnih nezgoda koje se tamo događaju. Također, uskoro će započeti i radovi na sanaciji klizišta u naselju Gornja Pačetina – Sveta Ana.

KRIŽEVCI – Počeli su radovi na izgradnji nogostupa u križevačkoj Tomislavovoj ulici sve do kružnog toka kod brze ceste u prigradskom naselju Cubinec. Izgradnjom nogostupa rješava se jedan od gorućih problema u Križevcima vezan uz sigurnost u prometu. Od Tomislavove ulice do pružnog prijelaza nogostup će ići po zapadnoj, a nakon pruge po istočnoj strani, kaže gradonačelnik Križevaca Mario Rajn te ističe kako radove izvode Hrvatske ceste koje su jedini investitor. Sve bi trebalo biti gotovo, dopuste li vremenske prilike, do 15. prosinca.

ZAGREB –  Na trećoj ovogodišnjoj akciji dobrovoljnog darivanja krvi održanoj u prostorijama Zagrebačke županije prikupljene su 102 doze krvi. Inače, ova akcija je posebna po tome što joj se odazvao najveći broj darivatelja krvi do sada. Iz Gradskog društva Crvenog križa Zagreb izrazili su zadovoljstvo rekordnim brojem prikupljenih doza, a posebno su istaknuli kako se akcijama prikupljanja krvi na ovoj lokaciji odaziva sve veći broj novih dobrovoljnih darivatelja.

loading