Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 17.10.2018.

Posted in Vijesti

PETRIJANEC – Radove na obnovi županijske ceste u Strmcu Podravskom u općini Petrijanec, danas, 17. listopada 2018. godine, u pratnji predstavnika Županijske uprave za ceste i općine, obišao je župan Varaždinske županije Radimir Čačić. Vrijednost investicije je 520 tisuća kuna, a radove u potpunosti financira Županijska uprava za ceste Varaždinske županije.

ZAGREB – Gradonačelnik Milan Bandić i njegovi suradnici održali su danas, 17. listopada 2018. godine u zgradi Gradske uprave sastanak s predstavnicima Hrvatskog svjetskog kongresa. Tema sastanka bila je uspostavljanje suradnje i organizacija Hrvatskih svjetskih igara koje će u Zagrebu biti održane 2020. godine. Hrvatske svjetske igre amatersko su i sportsko natjecanje koje se održava svake tri godine i na kojem sudjeluju Hrvati i njihovi potomci iz cijeloga svijeta, predstavljajući državu u kojoj žive. U sklopu sastanaka dogovoreno je organiziranje radnog odbora Hrvatskih svjetskih igara u koji će biti uključeni i predstavnici Grada Zagreba, budući da je Grad Zagreb i pokrovitelj spomenute sportske manifestacije.

ČAKOVEC – Gospodarstvo Međimurja čini 2939 tvrtki, od čega ih je najviše 89,1% iz kategorije miko poduzeća, a od djelatnosti prednjači trgovina na veliko i malo, potom slijede tvrtke u prerađivačkoj industriji, građevinarstvu, stručnim znanstvenim i tehnološkim djelatnostima s 27.899 zaposlenih. Ukupni su prihodi prošle 2017. godine ostvareni u visini  od 13 milijardi 487 milijuna kuna, prosječna neto plaća bila je 4283 kuna, a nezaposleno 3538 ljudi. Izvoz međimurskih tvrtki, najviše u zemlje EU te Srbiju i BIH, bio je 4,6 milijardi kuna, dok uvoz ostvaren u visini od 3,8 milijardi kuna pa proizlazi pozitivan saldo od 766 milijuna kuna. To su brojke kojima se može pohvaliti izvozno orijentirano međimursko gospodarstvo dok je jedini negativan trend u odnosu na godinu dana ranije pad investicija istaknuo je na danas, 17. listopada 2018. godine, održanoj sjednici Gospodarskog vijeća Županijske komore Čakovec ,njen predsjednik Mladen Križaić. Jedna od točaka bila je i Izbor poduzetnika za priznanje Zlatna plaketa za poslovnu 2017. godinu. U kategoriji malih tvrtki predložena je tvrtka NDK Štrigova, Centrometal kao srednja tvrtka i TUBLA kao velika tvrtka.

ZAGREB –  Zbog radova na rekonstrukciji Remetinečkog rotora, već tjednima dijelom Novog Zagreba ne voze tramvaji, a umjesto početkom studenog, ovaj  najvažniji ulaz u hrvatsku metropolu bit će potpuno zatvoren za sav promet od 30. studenog 2018. do siječnja 2020. godine. Rekonstrukcijom remetinečkog rotora u Zagrebu izgradit će se dva podvožnjaka – na Jadranskoj aveniji i Aveniji Dubrovnik, iznad kojih će voziti tramvaji, a planirano je proširenje prilaznih rampi na kružnom toku dok će istočna strana rotora dobiti nadvožnjak većeg raspona te će biti postavljeni i semafori. Što se tiče alternativnih pravaca, privremene prometnice kojima će se voziti kada se zatvori rotor su iz smjera Karlovca prema gradu Riječkom cestom, a sa Savske ulice prema Karlovcu i Areni ići će se novom cestom koja će biti uz nasip, dok će u smjeru prema Velesajmu i od Velesajma biti nova cesta uz samu Dubrovačku aveniju. Remetinečki rotor je najvažniji cestovni ulaz u Zagreb i naprometnije križanje u Hrvatskoj kojom inače prolaze dvije tramvajske i 16 autobusnih linija te više od 100.000 automobila dnevno.

VARAŽDIN – Varaždinska županija će se u subotu, 20. listopada na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu predstaviti manifestacijom „Garantirano z Varaždinske županije“. U Zagrebu će izvorne proizvode predstaviti pedesetak OPG-ova i tvrtki iz Varaždinske županije, a za posjetitelje će biti priređen i prigodan zabavno-kulturni program. Detalje vezane uz subotnju manifestaciju, danas su u županjskoj palači u Varaždinu predstavili predsjednica Turističke zajednice Varaždinske županije, ujedno i posebna savjetnica župana Natalija Martinčević i direktor Turističkog ureda Turističke zajednice Miran Bojanić Morandini.

KOPRIVNICA – Ugovor o izgradnji Inkubatora kreativnih industrija u Koprivnici, vrijedan 14 milijuna kuna koji je u iznosu od 13,5 milijuna kuna sufinanciran sredstvima Europske unije, kroz Europski fond za regionalni razvoj, potpisan je danas, 17. listopada 2018. godine, u Gradskoj upravi s izvođačem radova. Najveći je to projekt ulaganja u poduzetničku infrastrukturu u ovoj godini u Koprivničko-križevačkoj županiji, s ponosom ističe gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić i naglašava kako se radi o dvoetažnoj zgradi na 1.440 metara četvornih, s 30 ureda i coworking prostorom u kojem će se moći smjestiti i svoje mjesto na poduzetničkom nebu pronaći 40 tvrtki. Inkubator kreativnih industrija gradit će se na prostoru koprivničkog Kampusa, a rok za završetak radova je 250 radnih dana.

ZAGREB – Zagrebačka županija objavila je javni poziv za dodjelu milijun i 900 tisuća kuna bespovratnih sredstava za poticanje rekonstrukcije postojećih zgrada javne namjene sa svrhom povećanja energetske učinkovitosti. Na javni poziv mogu se prijaviti gradovi, općine, javne ustanove i trgovačka društva osnovana od strane jedinica lokalne samouprave, a maksimalni iznos sredstava koji pojedini korisnik može ostvariti po pojedinom projektu u istoj financijskoj godini iznosi do 500.000 kuna s PDV-om. Riječ je o projektima rekonstrukcije vrtića, škola, domova za umirovljenike, kina, kazališta i muzeja, zgrada bolnica te zgrada namijenjenih obavljanju komunalnih djelatnosti. Rok za prijavu je 30. studenoga, a više informacija o uvjetima poziva, kao i obrasci potrebni za prijavu, objavljeni su na mrežnim stranicama Zagrebačke županije.

KOPRIVNICA – U tijeku je natječaj za dodjelu stipendija Koprivničko-križevačke županije u ovoj akademskoj godini, naglašeno je na danas, 17. listopada 2018. godine, održanoj konferenciji za medije gdje je župan Darko Koren istaknuo kako je broj stipendija s 20 povećan na 30 te kako se, kao jedan od kriterija, gleda deficitarnost struke. U ovoj akademskoj godini u Koprivničko-križevačkoj županiji 13 je deficitarnih zanimanja. Natječaj za stipendije otvoren je do 25. listopada 2018. godine, a stipendija iznosi 700 kuna mjesečno.

ČAKOVEC – Dvije godine rada Vlade, tema je danas, 17. listopada 2018. godine,  održane konferencije za medije čelnika međimurskog HDZ-a, saborske zastupnice i posebne savjetnice predsjednika HDZ-a Sunčane Glavak, te potpredsjednika međimurskog HDZ-a i gradonačelnika Murskog Središća i Preloga, Dražena Srpaka i Ljubomira Kolareka. Hrvatska u protekle dvije godine rada aktualne Vlade bilježi konstantan rast BDP-a s od oko 3%, postignuta je financijska ravnoteža, podignut kreditni rejting, Hrvatska bilježi i jedno od najvećih povećanja stope zaposlenosti u EU, povećana je prosječna plaće za 710 kuna, reorganizirana je mreža pravosudnih tijela, provode se brojne mjere na području demografije, a zabilježeno je i veliko privlačenje europskog novca, rekla je danas u Čakovcu saborska zastupnica i posebna savjetnica predsjednika HDZ-a Sunčana Glavak. Ovakvi pomaci vidljivi su i na lokalnoj razini, ističe gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak navodeći provođenje brojnih projekta uslijed kojih je proračun grada s 11 milijuna kuna 2014. godine, u ovoj godini došao na 42 milijuna. Najvišom ocjenom suradnju Vlade s lokalnom razinom ocijenio je i gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek. Daljnji zadaci Vlade bit će vraćanje povjerenja u institucije, povećanje kvalitete života, zadržavanje i vraćanje mladih te privlačenje investicija, zaključak je konferencije za medije međimurskog HDZ-a.

KOPRIVNICA – Grad Koprivnica po prvi je puta ove godine raspisao natječaj za dodjelu školarina izvanrednim studentima Sveučilišta Sjever u Koprivnici i to za preddiplomski stručni studij Prehrambene tehnologije i diplomski sveučilišni studij Održive mobilnosti i logistike. Na raspisani javni natječaj pristigle su po dvije molbe za oba smjera. Dodijeljene školarine u iznosu od 7.370 kuna po studentu za ovu akademsku godinu isplatit će se u obliku jednokratne financijske pomoći za troškove školarine.

loading