Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 17.10.2019.

Posted in Vijesti

ZAGREB  – U Nacionalnoj I sveučilišnoj knjižnici otvorena je 17. međunarodna izložba inovacija ARCA 2019. koja je okupila inovatore iz svih krajeva svijeta. Do 19. listopada više od 90 domaćih te 50 inovatora iz 15 zemalja Europe i svijeta izlaže više od 200 inovativnih rješenja iz različitih područja ljudskog rada, od znanosti, tehnologije, elektrotehnike, preko medicine, poljoprivrede, prehrane do rekreacije i zabave. Partner ovogodišnje ARCE je Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta. „U tijeku su brojni natječaji koji će značajno unaprijediti istraživanja i razvoj u Hrvatskoj vrijednosti oko dvije milijarde kuna“, naglasio je ministar Darko Horvat. Svečana dodjela nagrada za najbolje inovacije bit će održana u subotu 19. listopada, a ulaz na ARCU je besplatan.

VIDOVEC/DOMITROVEC  – U nazočnosti potpredsjednika Vlade i ministra graditeljstva i prostornog uređenja Predraga Štromara, izaslanice premijera i državne tajnice u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU Nikoline Klaić, saborskog zastupnika Anđelka Stričaka, brojnih drugih uglednika i mještana Općine Vidovec danas je svečano otvorena Etno kuća-kulturno-informativno-turističko-edukacijskog centra u Domitrovcu. U sklopu etno kuće, projekta vrijednog 2,7 milijuna kuna, uređena  je multifunkcionalna dvorana, a dio kuće uredit će se kao stalni postav etno-zbirke, kaže načelnik Općine Vidovec Bruno Hranić. Otvaranje etno kuće, uskoro i smještajnih kapaciteta u općini Vidovec, uz nadaleko poznatu manifestaciju Zeljarijadu te prvu Županijsku berbu grožđa, osnažuje turističku ponudu ovog kraja pa i Županije, mišljenja je predsjedavajuća Turističke zajednice Varaždinske županije Natalija Martinčević. Investiciju je financijski podržalo Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova, napomenula je državna tajnica ujedno i izaslanica premijera Nikolina Klaić, a s 200 tisuća kuna, potporu je dalo ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja. To je tek jedna od investicija u vrijednosti od pola milijarde kuna koje se kroz ovo ministarstvo realiziraju na području Varaždinske županije, naglasio je potpredsjednik Vlade i ministar Predrag Štromar.

ZAGREB – Povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti, u organizaciji Grada Zagreba započela je jednodnevna konferencija „Znanost susreće regije“ koja je usmjerena na gradsku socijalnu politiku te strateške ciljeve Socijalnog plana Grada Zagreba za period 2014. – 2020. Cilj konferencije je kroz suradnju s akademskom zajednicom, ali i širom javnošću pronaći nova rješenja i inovacije u provođenju i kreiranju socijalne politike na lokalnoj razini i to na znanstveno utemeljenim dokazima. Zaključci konferencije bit će temelj pri stvaranju novog socijalnog plana za sljedeće razdoblje. „Važno nam je da akademska zajednica koja je napravila evaluaciju naših programa istakne što je bilo dobro, što trebamo popraviti i u kojem smjeru moramo ići“ rekla je Romana Galić, pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom. Konferenciju „Znanost susreće regije“ financira Zajednički istraživački centar, službe Europske komisije za znanost i znanje Europskog parlamenta.

ZABOK/GREDICE – U godini kada se obilježava 40. obljetnica  ustanovljenja književne Nagrade Gjalski,  na press konferenciji u dvorcu Galski, predstavljena je u četvrtak, 17. listopada 2019. godine manifestacija Dani Ksavera Šandora Gjalskog i dobitnik ovogodišnje nagrade. Manifestacija u čast velikanu hrvatske književnosti K.Š. Gjalskom, rođenom u Gredicama kod Zaboka, održat će se ove godine od 21. do 26. listopada,  a nagradu je ove godine za roman „Otac od bronce“ dobio Goran Tribuson. To je žanrovski hibrid u kojem se isprepliću elementi ljubavnog, obiteljskog i povijesnog romana. Inače, Tribusonu je ovo treća Nagrada Gjalski, jedna od najvrijednijih književnih nagrada za prozu u Hrvatskoj,  a ove godine prosudbeno povjerenstvo imalo je težak zadatak odabrati najbolje prozno djelo, između 68 prispjelih knjiga .

KRAPINA – Ružičasti baloni ispunili su ulice Krapine. Naime, listopad je Međunarodni mjesec borbe protiv raka dojke, poznat i kao “Ružičasti listopad”, a tim je povodom ovog četvrtka, 17. listopada 2019. godine Udruga Europa Donna u suorganizaciji s Odjelom za socijalnu medicinu i javno zdravstvo Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije organizirala “Hod za ružičasti život”. Brojni sudionici među kojima su bili i učenici Srednje škole Krapina krenuli su ispred Pučkog otvorenog učilišta Krapina i prošli ulicama Krapine te došli do skulpture pračovjeka na Hušnjakovom, koji je ukrašen specifičnom i poznatom ružičastom vrpcom. Hod je završio na Trgu Ljudevita Gaja, gdje se promovira Dan zdrave dojke i žene se, kao i prijašnjih godina, moći upisati za besplatni ultrazvuk. U Hodu su sudjelovali župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar i zamjenica Jasna Petek, saborska zastupnica Marija Puh, zamjenik gradonačelnika Krapine Branko Varjačić.

ČAKOVEC – U službenom posjetu Međimurskoj županiji boravi u četvrtak, 17. listopada 2019. godine veleposlanik Republike Austrije u Hrvatskoj Josef Markus Wuketich. Tom se prigodom sastaO sa županom Međimurske županije Matijom Posavcem s kojim se u Maloj vijećnici Međimurske županije dotaknuo tematike gospodarskih potencijala Međimurja i mogućnosti suradnje. U razgovoru su sudjelovali gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač i predsjednik Skupštine Međimurske županije Mladen Novak. U Čakovcu se  održava i poslovni susret Austrian Business Circle Sjeverna Hrvatska te dodjela nagrade Energy Globe Award.

TUHELJSKE TOPLICE – Više od sto sudionika sudjeluje na FOCUS konferenciji koja je ovog četvrtka, 17. listopada 2019. godine otvorena u Tuheljskim Toplicama, a koja za cilj ima unaprijediti komunikaciju o javnoj upravi i javnim tvrtkama te sudionicima pružiti priliku za dijalog i razmjenu mišljena, ali i sudjelovanje na predavanjima. Na konferenciji je bio i župan KZŽ Željko Kolar, koji je uz predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović pokrovitelj ovog događanja. – Konferencija je došla u idealno vrijeme jer županija uskoro preuzima više od 200 poslova ureda državne uprave, a u tome ćemo morati biti vrlo efikasni i koristiti nove tehnologije kako bi što bolje informacije putovale – istaknuo je u govoru župan Kolar. Uz župana, na konferenciji je bila i izaslanica zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, saborska zastupnica Marija Puh. Inače, FOCUS konferencija, jedinstveni edukacijski program Jugoistočne Europe, u Tuheljskim Toplicama traje danas i sutra, a na njoj će se govorit  i o inozemnim primjerima dobre prakse te o prilagodbi web stranica osobama sa invaliditetom.

KOPRIVNICA – Na ovotjednoj sjednici Gradskog vijeća Grada Koprivnice i službeno su potvrđeni ovogodišnji dobitnici javnih priznanja. Počasnim građaninom proglašen je Pavle Gaži zbog izuzetnog doprinosa razvoju gospodarstva i Grada Koprivnice, dok devetero dobrovoljnih darivatelja dobiti Medalju Grada Koprivnice, kao i ravnatelj koprivničke Gimnazije Vjekoslav Robotić za doprinos razvoju odgoja i obrazovanja te Milica Pakasin za sveukupni doprinos razvoju borbe protiv alkoholizma. Plaketu Grada Koprivnice dobit će Koprivnička udruga za rekreativni sport, DVD Štaglinec i Starigrad te Krojački obrt „Miran“. Uručenje javnih priznanja održat će se na svečanoj sjednici povodom obilježavanja Dana grada, u ponedjeljak, 4. studenoga u dvorani Doma mladih.

ZAGREB –  Zahtjeve za novčanu pomoć hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata povodom blagdana Božića zaprima Gradski ured za branitelje. Novčanu pomoć mogu ostvariti hrvatski branitelji s prijavljenim prebivalištem u gradu Zagrebu, korisnici prava na novčanu naknadu za nezaposlene hrvatske branitelje iz Domovinskog rata  te  hrvatski branitelji korisnici prava na zajamčenu minimalnu naknadu. Zahtjevi se zaprimaju u Gradskom uredu za branitelje, Vodnikova 14, svaki radni dan od 8,00 do 15,30 sati, do 11. studenog.

VELIKA GORICA – Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, u povodu obilježavanja Svjetskog dana učitelja, ovog četvrtka, 17. listopada u Velikoj Gorici tradicionalno se susreo i prigodno nagradio 64-ero učitelja i nastavnika koji su gotovo cijeli radni vijek proveli u školama u Zagrebačkoj županiji prenoseći znanje na mlade generacije. – Njihov posao je plemenit, odgovoran, zahtjevan, a podučavanjem djece dugoročno oni su ti koji svojim radom doprinose našoj budućnosti i zato u Zagrebačkoj županiji na ovakav način želimo im reći veliko hvala- istaknuo je župan Kožić. Zagrebačka županija ovakav susret i druženje organizira već 16 godinu za redom, a ove godine umirovljenim učiteljima uručene su vrijednosne kartice u iznosu od 1.500 kuna.

VARAŽDIN – Varaždinska županija objavila je javni poziv mladima u dobi od 18 do 33 godine za sudjelovanje u programu međunarodne razmjene mladih pod nazivom “Eurodyssée”. Riječ je o programu koji se provodi u regijama – članicama Skupštine europskih regija (Assembly of European Regions – AER), a ciljem da se mladima koji su završili srednju ili višu školu, odnosno fakultet, omogući stjecanje radnog iskustva u stranoj regiji i usavršavanje stranog jezika. Svi zainteresirani za sudjelovanje u programu mogu se prijaviti na javni poziv do 30. listopada. Prijave s potrebnim dokumentacijom dostavljaju se na adresu Varaždinske županije, s naznakom Za natječaj – “Eurodyssée” program.

BJELOVAR – „Sajam mogućnosti“ u sklopu nacionalnog programa „Zajedno više možemo“ usmjerenog prema učenicima od četvrtog do sedmog razreda osnovnih škola te roditeljima, organizirala je Policijska postaja Bjelovar u suradnji s Gradom Bjelovarom. Na sajmu su se predstavila razna sportska i kulturno-umjetnička društva i udruge, a policija je na svom štandu ponudila razne promotivne materijale te odgovarala na upite malih sugrađana.

loading