Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 17.11.2015.

Posted in Vijesti

ZAGREB – U okviru tradicionalnog obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara koje se održava pod nazivom I reći ću vam samo još jednu stvar, zapamtite Vukovar, danas u 18,30 sati, kod križanja Ulice grada Vukovara i Hrvatske bratske zajednice, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić zapalit će svijeću u spomen na žrtvu grada Vukovara. Tradicionalni program obilježavanja i ove godine organizira Klub veterana 148. brigade Hrvatske vojske u suradnji s udrugama i klubovima iz Domovinskog rata.

ČAKOVEC – U sklopu Europskog tjedna malog i srednjeg poduzetništva danas se u multimedijalnoj dvorani Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje održava tzv. „Poduzetnički utorak“. Tridesetak polaznika- potencijalnih i postojećih poduzetnika te nekolicina studenata će tijekom današnjeg dana proći četiri radionice koje će im pružiti aktualna znanja vezana uz prijave projekata na otvorene natječaje ili uz planiranje pokretanja vlastitog poslovnog poduhvata. Direktor Tehnološko- inovacijskog centra Međimurje Ivan Plačko ističe da se radi o radionici poslovnog planiranja, e- alata i inovativnih koncepata. Europski tjedan malog i srednjeg poduzetništva je inicijativa Europske komisije, čiji je cilj promovirati poduzetništvo putem realizacije ovakvih informacijsko-edukativnih aktivnosti.

ZAGREB – Stipendije za učenike i studente slabijeg socijalnog statusa Grad Zagreb dodjeljuje unazad osam godina, a za tekuću školsku, odnosno akademsku godinu bit će ih dodijeljeno ukupno 60, odnosno 30 učeničkih te 30 studentskih. Stipendija se dodjeljuje na osnovi kriterija utvrđenih Odlukom o Stipendiji Grada Zagreba za učenike i studente slabijeg socijalnog statusa, a natječaj je otvoren do 16. prosinca. Sve informacije mogu se dobiti u Gradskom uredu za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom.

ZAGREB – Vlasnicima odnosno korisnicima objekata na kojima se nalaze gnijezda bijelih roda isplaćuje se ovih dana naknada od 700 kuna po gnijezdu. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Zagrebačka županija osigurali su i ove godine sredstva za provedbu projekta ”Zaštita i očuvanje bijele rode u 2015. godini” na području Zagrebačke županije.  Ove godine ukupno je isplaćeno 60.300 kuna za 86 gnijezda na obiteljskim kućama, gospodarskih objektima i pripadajućim zgradama. Inače, evidentirano je 237 gnijezda; 86 na obiteljskim kućama i 151 na stupovima.

VARAŽDIN – Počast i zahvalnost svim poginulima u obrani herojskog grada Vukovara, povodom obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Vukovara, odat će se već tradicionalno paljenjem lampiona na Trgu kralja Tomislava u Varaždinu. Učenici svih osnovnih škola s područja Grada Varaždina, zatim predstavnici braniteljskih udruga, te župan Varaždinske županije Predrag Štromar, gradonačelnik Grada Varaždina Goran Habuš te zamjenik župana Alan Košić,  lampionima na središnjem varaždinskom trgu  ispisat će ime Vukovar. Organizatori  obilježavanja su Grad Varaždin i Varaždinska županija koji su i ove godine kupili 500 svijeća u obliku vukovarskog vodotornja.

ZELENJAK – Dan sjećanja na žrtve Vukovara 1991. i Dan pada Vukovara danas će biti obilježen i na području Zagorja. Središnje županijsko obilježavanje, u organizaciji Krapinsko-zagorske županije održat će se u 16,00 sati kod spomenika Lijepoj Našoj u Zelenjaku, gdje će zajednička delegacija Krapinsko-zagorske županije, braniteljskih udruga, Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva obrane te gradova i općina položiti vijence i zapaliti svijeće u znak sjećanja na žrtvu Vukovara. U svim gradovima i općinama na središnjim trgovima, u večernjim satima, bit će upaljena 24 lampiona, uz 24. obljetnicu pada grada heroja.

ČAKOVEC – U evidenciji Područnog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Čakovec krajem listopada registrirana je 5.251 nezaposlena osoba. Zbog zaposlenja evidenciju su napustile 482 osobe. Na temelju radnog odnosa zaposleno je 430 osoba, dok su 52 osobe zaposlene na temelju stručnog osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa. Najviše ljudi posao je našlo u prerađivačkoj industriji, zatim djelatnosti zdravstvene zaštite i socijalne skrbi, te uslužnim djelatnostima, trgovini i građevinarstvu.

ĐURĐEVAC – Treća godina od oslobađajuće presude hrvatskim generalima Mladenu Markaču i Anti Gotovini, obilježena je u gradu Đurđevcu, mjestu rođenja generala Markača. U društvenom domu koji nosi njegovo ime obilježen je prigodnom svečanošću ovaj značajan datum novije hrvatske povijest. Obilježavanje je počelo još na Dan neovisnosti kada se okupilo 40 likovnih stvaratelja na radionici „Peski-Art 2015. Đurđevac“ koji su izradili slike u čast generala Mladena Markača. Vrhunac proslave bio je dvosatni program u domu „Mladen Markač“ na đurđevačkim Peskima, a nazočio je i sam general Markač.

loading