Skip to content

Manifestacija Krapinsko-zagorske županije 100% zagorsko 17. i 18. rujna 2021. u Zagrebu

Vijesti Radija Kaj, 17.11.2016.

Posted in Vijesti

ZELENJAK – Vijenac u ime svih građana Krapinsko-zagorske županije i zapaljene svijeće ukrašavaju, kao i svake godine uoči 18. studenog, spomenik hrvatskoj himni Lijepa naša u Zelenjaku. Počast Vukovaru, gradu heroju i njegovoj žrtvi, simbolu Domovinskog rata došla su kod ovog, još jednog ,simbola hrvatske države iskazati izaslanstva Krapinsko-zagorske županije, koje je predvodio župan Željko Kolar, gradova i općina te braniteljskih udruga. Drugi put, sutra u koloni sjećanja, nakon iznimno uspjelog programa Zagorje Vukovaru ovog ljeta, Zagorci će se pokloniti vukovarskim braniteljima i stradalim civilima te još jednom prisjetiti njihovog neizmjernog junaštva, izjavio je kod spomenika Lijepoj našoj župan Željko Kolar, najavivši nastavak suradnje i daljnju pomoć za koju su već osigurana sredstva u proračunu za sljedeću godinu.

ZAGREB – U okviru tradicionalnog obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje u Zagrebu koje se održava pod nazivom I reći ću vam samo još jednu stvar, zapamtite Vukovar, kod križanja Ulice grada Vukovara i Hrvatske bratske zajednice, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić danas će u 18,20 sati zapaliti svijeću u spomen na žrtvu grada Vukovara i Škabrnje. Tradicionalni program obilježavanja i ove godine organizira Klub veterana 148. brigade Hrvatske vojske u suradnji s 55 udruga i klubova hrvatskih branitelja iz grada Zagreba.

VARAŽDIN – Dan sjećanja na žrtve Vukovara, bit će danas poslijepodne obilježen u Varaždinu.  Na Trgu kralja Tomislava ispred Gradske vijećnice, Grad Varaždin i Varaždinska županija zajedno organiziraju komemoracijsku svečanost kojom će se prisjetiti 18. studenoga 1991. godine i dostojanstveno odati počast svim sudionicima obrane Vukovara, grada – simbola hrvatske slobode. Uz predstavnike Grada Varaždina i Varaždinske županije svijeće će u 17,00 sati položiti i tako ispisati ime VUKOVAR predstavnici braniteljskih udruga i djeca varaždinskih osnovnih škola. Grad i Županija kupili su 500 svijeća izrađenih u obliku vukovarskog vodotornja, simbola obrane Vukovara koje će biti podijeljene učenicima i kojima će biti ispisano ime grada-heroja, a na polaganje svijeća pozvani su i građani.

ČAKOVEC – 352. obljetnica smrti Nikole Zrinskog Čakovečkog te ujedno i 25. obljetnica herojske obrane i žrtava Vukovara i Škabrnje bit će obilježena danas poslijepodne u Međimurju. Program svečanosti započinje u Gornjem Kuršancu od 15,30 sati polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća te prigodnom molitvom, a nastavlja se polaganjem vijenaca kod spomenika Nikoli Zrinskom Čakovečkom u Čakovcu te misnim slavljem od 18,30 sati u župnoj crkvi sv. Nikole biskupa. Svečanostima će prisustvovati i župan Međimurske županije Matija Posavec, uz izaslanstva organizatora Zrinske garde, Ogranka Matice hrvatske Čakovec, Općine Nedelišće, Družbe braća hrvatskog zmaja, Mjesnog odbora Gornji Kuršanec i Franjevačkog samostana Čakovec.

LUDBREG – Želimo od grada Ludbrega napraviti najrazvijeniji i najmoderniji mali grad u Hrvatskoj, rekao je prilikom današnjeg isticanja kandidature za gradonačelnika Ludbrega, aktualni gradonačelnik Dubravko Bilić. U prilog kandidaturi ide i dosadašnji rad u vođenju grada budući da je tijekom mandata u gradu Ludrbregu uloženo više od 102 milijuna kuna i to za realizaciju čitavog niza infrastrukturnih i  projekata za poboljšanje življena, a više od 400 milijuna kuna u gospodarstvo,  rekao je Bilić. Osvoji li i još jedan mandat Dubravko Bilić među prioritetima navodi projekt aglomeracije Ludbreg, uređenje arheološkog parka, šetnice i muzeja. Osim toga, pripremljen je i čitav niz projekata, vrijednih 30 milijuna kuna, za fondove ruralnog razvoja, a u planu je gradnja knjižnice, uređenje sportskog parka, novog dječjeg igrališta, dodatna ulaganja u komunalnu infrastrukturu.bilic-izbori

ZAGREB – Grad Zagreb u sljedećih nekoliko godina intenzivnije će ulagati u obnovu pročelja uličnih zgrada i kulturnih dobara. Obnova će se odvijati u 3 faze, a krenut će se od Donjeg grada. Projekt bi trebao potrajati nekoliko godina, a grad će umjesto dosadašnjih 30 posto, sufinancirati 60 odnosno 80 posto projekta. Zanimljivo je da je od 2001. do 2015. obnovljeno svega 123 pročelja što je stajalo 52 milijuna kuna, a 16 milijuna izdvojeno je iz gradskog proračuna. Od iduće godine taj iznos trebao bit biti značajno uvećan.

ZAGREB – Studijsko putovanje u Austriju 17. i 18. studenoga organizira tvrtka Gospodarenje otpadom Zagrebačke županije u suradnji sa Ministarstvom zaštite okoliša i energetike. Obići će se grad Leoben, gdje će se sudionici upoznati s njegovim sustavom gospodarenja otpadom i naplatom odvoza otpada. Nakon toga, sudionici će posjetiti kompostanu  u Knittelfeldu, gdje se odvija kompostiranje odvojeno prikupljenog biootpada i proizvodnja komposta visoke kvalitete, kao i energanu na prethodno mehanički obrađeni otpad u Niklasdorfu. Posjetit će se i sortirnica za odvojeno prikupljene plastične ambalaže Saubermacher u Grazu, centar za gospodarenje otpadom s MBO postrojenjem i odlagalištem biološki stabiliziranog biogenog dijela miješanog komunalnog otpada FCC-ASA u Halberainu te tvrtka u Retznelu koja se bavi proizvodnjom goriva iz frakcija visoke energetske vrijednosti izdvojenih iz miješanog komunalnog otpada, nerecikliranih ostataka iz sortirnica plastičnog i industrijskog otpada, itd.

ZABOK – Izložba fotografija pristiglih na ovogodišnji natječaj Hrvatske zajednice županija pod nazivom „Volim svoju županiju“ bit će otvorena u večeras u Velikoj galeriji Grada Zaboka, s početkom u 18,00 sati. Natječaj je bio je pokrenut s ciljem promocije prirodnih ljepota i kulturne baštine svih hrvatskih županija. Pristiglo je više od 650 fotografija autora iz cijele Republike Hrvatske, a stručni žiri donio je odluku o pohvaljivanju i nagrađivanju ukupno dvadeset fotografija. Izložbu će otvoriti župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, a u glazbenom dijelu programa nastupit će Nikola Vranić iz Zaboka, poznatiji kao J.R. August, kojeg je planetarno popularni britanski rock bend Coldplay uvrstio na svoju top listu najtalentiranijih mladih glazbenika današnjice.

KOPRIVNICA – „Mladi vozači pod utjecajem opojnih sredstava kao čimbenik sigurnosti cestovnog prometa“ bila je tema okruglog stola u Policijskoj upravi koprivničko-križevačkoj kojem je nazočio i zamjenik župana Ivan Pal te zamjenik predsjednika Savjeta mladih Koprivničko-križevačke županije Željko Jurković. Na okruglom stolu održana je prezentacija „Sudjelovanje i stradavanje mladih vozača u prometu na cestama“, govorilo se o utjecaju alkohola i droga te moderne tehnologije na mlade vozače.

loading