Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 17.11.2017.

Posted in Vijesti

ZELENJAK – Imamo privilegij da možemo položiti lampione za žrtve Vukovara ispred spomenika Lijepoj našoj – istaknuo je to župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, danas, 17. studenog 2017. godine u Zelenjaku prilikom obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Vukovara 1991. i Dana pada Vukovara. Uz županijsku delegaciju, koja već niz godina organizira paljenje lampiona u znak sjećanja na grad heroj, u obilježavanju su sudjelovale i delegacije njenih braniteljskih udruga, gradova i općina, MUP-a, Ureda državne uprave i Vatrogasne zajednice. Izaslanstva Krapinsko-zagorske županije sutra, 18. studenog, odat će počast žrtvama u Vukovaru i Škabrnji, a predvode ih župan Željko Kolar i njegovi zamjenici Jasna Petek i Anđelko Ferek Jambrek.

KRAPINA – U organizaciji Grada Krapine, svijeće za žrtve Vukovara bit će zapaljene danas, 17. studenog 2017. godine ispred paviljona u parku Matice Hrvatske. Također, u 18,00 sati u kinu Krapina održat će se prigodna projekcija dokumentarnog filma „ Ovčara neispričana priča“. Film su temelji na crtežima, dokumentima i fotografijama te na  pričama, ali i svjedočanstvima trojice muškaraca koji su preživjeli Ovčaru. Ulaz je za sve zainteresirane besplatan.

ZAGREB – Povodom Međunarodnog dana svjesnosti o prijevremenom rođenju zagrebačke fontane u ulici Hrvatske bratske zajednice u petak 17. studenoga obasjane su ljubičastim svijetlim. Uz to u znak potpore Palčićima širom svijeta, u nebo je poletjelo stotinu ljubičastih balona koje su pustili roditelji i djeca, zajedno sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem. U Hrvatskoj se prije 37 tjedna trudnoće godišnje rodi dvije i pol tisuće djece rekla je predsjednica kluba roditelja nedonoščadi “Palčići” Željka Vučko istaknuvši kako je to oko pet posto ukupno rođene djece. Da je budućnost Zagreba pa tako i Hrvatske u djeci i mladima rekao je gradonačelnik Milan Bandić naglasivši važnost brige za one najkrhkije. Upravo zato Grad Zagreb, zaključio je Bandić uvijek će im biti podrška i potpora. Inače udruga “Palčići” svakodnevno pomaže roditeljima i medicinskom osoblju kroz edukacije, a zahvaljujući udruzi u pet godina 30 rodilišta opremljeno je opremom u vrijednosti od 5,5 milijuna kuna. U godinama koje dolazi udruga će kako je zaključila Vučko inicirati i pripomoći osnivanje referentnog centra kojim bi se Palčićima osigurala najbolja moguća skrb. Prema najavama centar će biti smješten u Zagrebu.

ČAKOVEC – Međimurke i Međimurci i ove su godine dali obol svečanosti obilježavanja obljetnice Dana sjećanja na žrtvu Vukovara- grada simbola hrvatske slobode, ali i snage i otpora velikosrpskom agresoru u Domovinskom ratu. U povodu 26. obljetnice formirana je kolona sjećanja u Čakovcu, a zapaljene su i svijeće diljem Vukovarske ulice, nakon čega je održana sveta misa i svečana akademija. Uz organizaciju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991., ujedno je danas u Međimurju obilježena i 353. obljetnica smrti Nikole Zrinskog Čakovečkog, pa su svečanosti započele polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u Parku Zrinskih u Gornjem Kuršancu, mjestu gdje je 18. studenog 1664. poginuo hrvatski ban, vojskovođa i pjesnik Nikola VII. Zrinski. Današnjim svečanostima prisustvovale su delegacije Koordinacije braniteljskih udruga iz Međimurja, Zrinske garde, Međimurske županije, Grada Čakovca, kao i brojni građani koji će se sutra priključiti Koloni sjećanja u Vukovaru.

ZAGREB – Nakon što je izabrana za najuzorniju seosku ženu Hrvatske, prijem za zagrepčanku Renatu Bedekovic danas, 17. studenog 2017. godine u Gradskoj upravi, upriličio je gradonačelnik Milan Bandić kako bi joj čestitao na uspjehu na natjecanju koje je ove godine održano u Karlovcu. Kako ističe Renata Bedeković, koja ima obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo u novozagrebačkom naselju Jakuševec, tajna njenog uspjeha je ljubav prema onome što radi, a to je uzgoj domaćeg češnjaka, povrća te domaće crne slavonske svinje. Inače, iduće godine grad domaćin izbora za najuzorniju seosku ženu bit će Zagreb.

BRDOVEC – Međužupanijski susret učeničkih zadruga Međimurske i Zagrebačke županije ovog petka, 17. studenog 2017. godine u Osnovnoj školi Pavao Belas u Brdovcu okupio je stotinjak članova učeničkih zadruga iz Međimurske i Zagrebačke županije. Kroz kreativne radionice i druženje učenici su usvajali nova znanja i vještine te razmijenili iskustva. – I mi odrasli mogli bi učini od mladih – rekao je u ime domaćina zamjenik župana Zagrebačke županije Hrvoje Frankić, istaknuvši kako zadrugarstvo potiče kreativnost i inovativnost mladih te ih uči poduzetništvu. Inače, na području Zagrebačke županije su 33 učeničke zadruge, koje Županija kroz godinu pomaže sa 135 tisuća kuna proračunskih sredstava.

ZAGREB – Do kraja ovoga tjedna u 140 zagrebačkih vrtića stižu papuče koje je za  više od 22 tisuće djece naručio grad Zagreb. U prvoj fazi isporuke osigurane su papuče za 56 najvećih, dijelom privatnih  dječjih vrtića. Prema riječima Ivice Lovrića, pročelnika Gradskog ureda za obrazovanje, za tu namjenu grad je izdvojio tri milijuna kuna, a papuče izrađuje Ustanova za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom. Zbog sigurnosti grad je kako je zaključio Lovrić naručio 10 posto više papuča od potrebnoga kako bi ih roditelji, ako ih djeca prerastu, mogli zamijeniti.

ZAGREB – Na četrdesetak lokacija diljem Zagreba uskoro će biti postavljene nadstrešnice na autobusnim stanicama. Natječaj vrijedan pet i pol milijuna kuna bit će realiziran u tri mjeseca, a tvrtka koja dobije natječaj nadstrešnice treba podstaviti u roku osam mjeseci i to u gotovo svim četvrtima – od Resnika i Horvata od Vukomerca i Brezovice.

ZAGREB – Izaslanstvo Zagrebačke županije na čelu sa zamjenikom župana Hrvojem Frankićem sudjelovat će u obilježavanju „Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine“ koji će se održati u subotu, 18. studenog 2017. godine u Vukovaru. Članovi izaslanstva prisustvovat će programu „Vukovar – mjesto posebnog pijeteta“ u dvorištu Opće županijske bolnice Vukovar i bolnice hrvatskih veterana te će sudjelovati u koloni sjećanja koju predvode hrvatski branitelji Vukovara i članovi obitelji poginulih, ubijenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja Vukovara. Također, izaslanstvo će sudjelovati u polaganju vijenaca i ruža ispred Spomen obilježja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata te prisustvovati svečanoj Svetoj misi za sve žrtve u Domovinskom ratu koju će predvoditi mons. Antun Škvorčević, požeški biskup.

VARAŽDIN- Povodom obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Vukovara i u Varaždinu je u petak, 17. studenoga paljenjem svijeća odana počast i zahvalnost svim poginulima u obrani tog herojskog grada. Učenici svih osnovnih škola s područja Varaždina, zatim predstavnici braniteljskih udruga, te predstavnici Varaždinske županije i grada Varaždina, na Trgu kralja Tomislava ispred gradske vijećnice svijećama su ispisali ime Vukovar. Obilježavanje su organizirali Varaždinska županija i Grad Varaždin koji su i ove godine kupili 500 svijeća u obliku vukovarskog vodotornja.

ČAKOVEC – U dvorani čakovečke Graditeljske škole po prvi će puta u  nedjelju, 26. studenog 2017. godine biti održano „Međunarodno plesno natjecanje u latinoameričkim i standardnim plesovima – Čakovec 2017.“, najavljeno je na danas održanoj konferenciji za medije u Čakovcu. Na turniru koji se sastoji od tri glavne discipline – standardni, latinoamerički plesovi i kombinacija deset sportskih plesova, očekuje se dvjestotinjak plesača iz Hrvatske i susjednih zemalja, najavili su glavni organizatori Branka Bartol i Davor Marčetić. Ovo cjelodnevno natjecanje će biti podijeljeno u tri dijela – kvalifikacije, polufinale i finale, a natjecat će se plesači u sedam starosnih kategorija.

ZAGREB – U okviru tradicionalnog obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje koje se održava pod nazivom I reći ću vam samo još jednu stvar, zapamtite Vukovar, u petak 17. studenoga duž Vukovarske ulice u Zagrebu zapaljeno je na tiče lampaša. Tom prigodom održan je i umjetnički program u kojem su sudjelovali brojni umjetnici, branitelji, kadeti policije i djeca. Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović tom prigodom istaknuo je kako su svi ti mladi ljudi jamstvo da Vukovar i žrtva herojskog grada nikada neće biti zaboravljeni. Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić naglasio je kako je puno stratišta, a na nama je kako je zaključio da ne mrzimo i da oprostimo, ali isto tako da ne zaboravimo. Uz to pozvao je na zajedništvo kako bi se osigurao što kvalitetniji život u Hrvatskoj, a za što su položeni brojni životi. 26. obljetnicu sloma obrane Vukovara, nastavlja se u subotu 18. studenoga u Vukovaru gdje će nakon okupljanja pred vukovarskom bolnicom i prigodnog komemorativnog programa, sudionici obilježavanja, predvođeni hrvatskim braniteljima i članovima obitelji ubijenih, poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Vukovara, krenuti u Koloni sjećanja prema Memorijalnom groblju hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata gdje će najviša državna i ostala brojna izaslanstva polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odati počast poginulima u obrani Vukovara.

GORNJA STUBICA – Kao doprinos  čuvanju uspomene na junaka Domovinskog rata Rudolfa Perešina, Zagorci će  izgraditi “Spomen hižu”. O tom su  projektu danas u mjestu Jakšinec, u blizini njegove rodne kuće,tik do kapele Sv. Katarine, na mjestu, gdje je već počela gradnja, na press konferenciji govorili župan Krapinsko – zagorske županije Željko Kolar, načelnik Općine Gornja Stubica Jasmin Krizmanić i župnik Ivan Levak. Kako je rečeno, investiciju od 2 milijuna kuna, financiraju Krapinsko-zagorska županija i općina Gornja Stubica, a nadaju se da će se uključiti i Grad Zagreb te Ministarstvo obrazovanja. Naime, cilj gradnje je promicanje istine o Domovinskom ratu, pa će u Perešinovoj “Spomen hiži”, u podrumu biti smješten simulator letenja, a na katu stalni muzejski postav i prostor za edukacije, jer se očekuje da će to mjesto postati nezaobilazno za školske ekskurzije, odnosno učenike, ne samo iz Zagorja, već i drugih krajeva Hrvatske.

KOPRIVNICA – Grad Koprivnica, uz još 13 partnera, provodi projekt „Unaprjeđenje energetske učinkovitosti u gradovima središnje Europe kroz pametno upravljanje energijom“, financiran sredstvima EU kroz program INTERREG CENTRAL EUROPE. Projektom će se razviti i primijeniti tehnička rješenja i strategije za postizanje veće energetske učinkovitosti u javnim zgradama. Proračun projekta je 2,2 milijuna eura, a uz Koprivnicu, u projektu su partneri iz Italije, Slovenije, Poljske, Mađarske, Austrije i Češke.

loading