Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 17.12.2018.

Posted in Vijesti

ZABOK – Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat u ponedjeljak, 17. prosinca 2018. godine je iz robnih zaliha na čuvanje, održavanje i korištenje javnim vatrogasnim postrojbama, dobrovoljnim vatrogasnim društvima i jedinicama lokalne samouprave u Zaboku uručio pet mobilnih pumpi velikog protoka vrijednih po 2 milijuna kuna. Također, povodom nadolazećih blagdana, 15. godinu za redom, Caritasu Križevačke eparhije dodijeljeni su prehrambeni i neprehrambeni proizvodi vrijednosti od  tri milijuna i 822 tisuće kuna koji će se distribuirati na 21 lokaciju diljem Hrvatske i jedna u Bosnu i Hercegovinu.

ZAGREB –  Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine u ponedjeljak, 17. prosinca 2018. godine su u nastavku 18. sjednice većinom glasova prihvatili niz izvješća, među kojima i ono o radu gradonačelnika i uprave Holdinga te su donijeli odluku o raspoređivanju sredstava za redovito godišnje financiranje političkih stranaka i gradskih zastupnika u 2019. u iznosu od 2,7 milijuna kuna. Zastupnici su na sjednici većinom glasova prihvatili polugodišnje izvješće o radu gradonačelnika Milana Bandića te poslovna izvješća uprava Zagrebačkog holdinga, ZET-a, Zagrebačkog velesajma, Zagrebačkog inovacijskog centra i Zagrebačkog centra za gospodarenje otpadom za prvu polovicu 2018.

ZAGREB – Prvog radnog dana, nakon zatvaranja remetinečkoga rotora počele su i prve gužve. Naime, novoizgrađene obilazne ceste mogu prihvatiti samo 30 posto prometa koji inače cirkulira rotorom. Vozači se žale da su ceste nedovoljno označene i da je signalizacija nedostatna pa će se, primjerice, kamioni koji ne smiju prometovati obilaznim cestama, zbog loše signalizacije okretati i stvarati gužve. Cjelokupan promet, koji se s Jadranske i Avenije Dubrovnik, Remetinečke ceste i Jadranskoga mosta povezuje, odnosno nastavlja Remetinečkim rotorom, preusmjeren je na novoizgrađene, alternativne prometnice. Dio prometa odvijat će se i kroz naselja Trnsko, Savski gaj i Trokut, čime su tamošnji stanovnici nezadovoljni. Novim cestama vozit će i javni prijevoz, točnije 19 autobusnih linija ZET-a, a informacije o stanju u prometu ZET će objavljivati redovito na svojim mrežnim stranicama.

ČAKOVEC – Tradicionalni prijem povodom božićnih i novogodišnjih blagdana za brojne uglednike iz gospodarskog, kulturnog i političkog, života grada Čakovca, odnosno za sve one koji su se na neki način svojim radom izdvojili, priredio je u ponedjeljak 17. prosinca 2018. godine, u hotelu Park u Vukovarskoj ulici u Čakovcu, gradonačelnik Stjepan Kovač, sa suradnicima. Godina 2018. bila je vrlo uspješna i kada se sagledaju brojne investicije, iskoraci, ali i nagrade koje je Čakovec dobio tijekom ove godine, rekao je Kovač. Zaželio svima puno zdravlja i sreće u narednoj 2019. godin,i u kojoj će ključno nastojanje, čelnika Grada Čakovca, biti nastavak stvaranja grada po mjeri svakog njegovog stanovnika.

KRAPINA – Iduća godina bit će u znaku izgradnje dječjih vrtića, rečeno je danas, 17. prosinca 2018. godine na press konferenciji HDZ-a Krapinsko-zagorske županije na kojoj je predstavljen program Ministarstva poljoprivrede RH kojim će oko 100 milijuna kuna biti uloženo u izgradnju vrtića u Zagorju. Od 14 prijavljenih projekata, 11 ih je odobreno, od toga 10 za izgradnju novih vrtića, a jedan za dogradnju postojećeg. Da će se ovim programom promijeniti standard u Krapinsko-zagorskoj županiji rekao je predsjednik županijskog HDZ-a, saborski zastupnik Žarko Tušek. – Radi se o mjeri koja je povijesna i najavljuje novi investicijski ciklus kojim će se podići kvaliteta života svih, a pogotovo najmlađih – dodao je. Po 7,4 milijuna kuna za izgradnju vrtića dobit će Zlatar, Sv. Križ Začretje, Marija Bistrica, Bedekovčina, Gornja Stubica, Mače, Đurmanec, Mihovljan, Budinšćina, Lobor i Klanjec, 6,6 milijuna Tuhelj, a Oroslavje će dobiti 4,1 milijun kuna za dogradnju postojećeg. Na konferenciji su bili u ime Ministarstva poljoprivrede ravnatelj Savjetodavne službe Zdravko Tušek, načelnica općine Lobor Ljubica Jembrih, gradonačelnik Oroslavja Emil Gredičak i drugi.

ZABOK – Potpredsjednik Hrvatskog sabora Siniša Hajdaš Dončić i saborski zastupnik Marko Vešligaj na konferenciji za novinare u Zaboku osvrnuli su se danas, 17. prosinca 2018. godine, na 2018. godinu i svoje aktivnosti u saboru. Tijekom godine u ime Kluba zastupnika SDP– a i u pojedinačnim raspravama govorili su ukupno 285 puta i podnijeli 20 amandmana. Da nije zadovoljan aktivnostima Vlade RH na području Krapinsko-zagorske županije, istaknuo je Siniša Hajdaš Dončić te dodao kako mu je žao što su Hrvatske ceste smanjile financijska sredstva za završetak brze ceste od Mokrica do Marije Bistrice te što je primjerice, zadnjom odlukom o raspodjeli sredstava za Županijske uprave za ceste, najmanje dobio ŽUC Krapinsko-zagorske županije. Saborski zastupnik Marko Vešligaj osvrnuo se na doneseni zakon o brdsko-planinskom području, u kojeg ulazi 85 jedinica lokalne samouprave iz čitave Hrvatske, a teško da će među njima biti sve 32 s područja Krapinsko-zagorske županije u kojoj nema naselja koje ne bi trebalo imati taj status. – Pokazali smo da i opozicija upornim i ustrajnim radom može ipak nešto promijeniti naglasili su Hajdaš Dončić i Vešligaj te istakli da će se i dalje truditi i u Hrvatskom saboru štiti interese Zagoraca kao i do sada.

KOPRIVNICA – Sjednica Gospodarskog vijeća Županijske gospodarske komore Koprivnica održana je danas, u ponedjeljak, 18. prosinca 2018. godine, a na sjednici je upriličeno svečano potpisivanje Ugovora o stipendiranju s novim stipendistima Zaklade Županijske komore Koprivnica za stipendiranje učenika i studenata. Ovoga puta dodijeljene su tri stipendije studentima deficitarnih zanimanja, a stipendija, u iznosu 1.500 kuna, isplaćuje se do kraja školovanja. Zaklada je u 11 godina dodijelila 50-ak stipendija. Danas, u ponedjeljak, 18. prosinca 2018. godine, održana sjednica Gospodarskog vijeća bila je i prilika da se predsjednik HGK-ŽK Koprivnica Marin Pucar osvrne na poslovnu 2018. za koju kaže kako se može reći da je bila ocjena jer su se gospodarska kretanja s nacionalne razine preslikale na županijsko gospodarstvo. S time se slaže i koprivničko-križevački župan Darko Koren koji naglašava kako je Županija ponovno u gornjem domu po pozitivnim kretanjima u gospodarstvu zahvaljujući dobrim poslovnim rezultatima, prvenstveno velikog, a potom i malog i srednjeg gospodarstva te obrtništva.

ZAGREB – Pomoć umirovljenicima koju daje Grad Zagreb za prosinac i božićnica u iznosu od 100 kuna počinje se isplaćivati putem računa u bankama te putem Hrvatske pošte od ponedjeljka 17. prosinca, a umirovljenici koji ju ne prime na kućnu adresu moći će ju podići u poštanskim uredima deset dana od početka isplate.

ZAGREB – Po prvi puta Zagrebačka županija u ovoj godini  dodjeljuje 1.000 kuna jednokratne novčane pomoći za svako novorođeno dijete. Zahtjev za ostvarenje prava novčane jednokratne pomoći za novorođenčad podnosi se u roku 4 mjeseca od dana rođenja djeteta. Pravo na jednokratnu novčanu pomoć može ostvariti jedan od roditelja/ samohrani roditelj/ roditelj iz jednoroditeljske obitelji koji je državljanin Republike Hrvatske s prijavljenim prebivalištem na području Zagrebačke županije najmanje godinu dana. Postupak pokreće podnositelj Zahtjeva s kojim novorođeno dijete živi u zajedničkom kućanstvu. Zagrebačka županija ove je godine osigurala ukupno 270 tisuća kuna na temelju broja novorođenih u 2016. godini. Krajnji rok za podnošenje zahtjeva  je 10. siječnja 2019. godine.

VARAŽDIN – Po prvi put na inicijativu Varaždinske županije, održano je blagdansko druženje županijskih dužnosnika s članovima Saveza udruga umirovljenika, u Županijskoj palači, gdje su županu Radimiru Čačiću te posebnoj savjetnici Nataliji Martinčević umirovljenici čestitali predstojeće blagdane. Čestitavši umirovljenicima nadolazeće blagdane župan Čačić im je zahvalio na vrlo dobroj suradnji u ovoj godini te je istaknuo kako se to očekuje i u slijedećoj godini. Umirovljenici iz Varaždinske županije imaju određeni broj besplatnih autobusnih karata tijekom godine, a posebno veseli obnova zdravstvenih ustanova obzirom da su upravo umirovljenici njihovi najveći korisnici, istaknuo je župan Čačić, kojem je zahvalila predsjednica Saveza udruga umirovljenika Varaždinske županije je Jadranka Bahlen.

ČAKOVEC – U okviru nastavka osuvremenjivanja voznog parka Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije, danas, 17. prosinca, je župan Matija Posavec ravnatelju Zavoda Tomislavu Novinščaku predao na korištenje i treće specijalno vozilo za hitnu medicinsku pomoć, vrijedno pola milijuna kuna. Riječ je o najmodernijem vozilu takve vrste, u skladu sa svim standardima Europske unije, naglasio je ravnatelj Zavoda Tomislav Novinščak. Zavod za hitnu medicinu Međimurske županije godišnje odradi 11 tisuća intervencija, prijeđe 150 tisuća kilometara, a raspolaže s 20 timova od čega ih je 10 u Čakovcu te po 5 u Murskom Središću i Prelogu. Pri tom je brzina pravodobne intervencije mnogo puta od presudne važnosti, podsjetio je župan Posavec. Inače, Županijska bolnica Čakovec unutar koje je smješten i Zavod za hitnu medicinu, trenutno je veliko gradilište. Naime, u tijeku je obnova Stare interne, pred završetkom je izgradnja nove zgrade Doma zdravlja tu je i energetska obnova Paviljona 1 i 2 te rekonstrukcija Radiološkog odjela, što sve zajedno iznosi 140 milijuna ulaganja u bolju zdravstvenu skrb stanovnika  Međimurske županije, zaključio je župan Matija Posavec.

GOLA – Novoobnovljenu dionicu Dravske ulice u Goli obišli su koprivničko-križevački župan Darko Koren sa suradnicima i načelnikom Općine Gola Stjepanom Milinkovićem. Obnovljena je dionica u dužini od 960 metara, za što je Županijska uprava za ceste Koprivničko-križevačke županije izdvojila 550 tisuća kuna. Župan Koren iskoristio je obilazak te je s načelnikom Milinkovićem razgovarao o aktualnim projektima kojima je za cilj povećati kvalitetu života mještana, a dogovorena je i daljnja suradnja te podrška Županije. Tijekom 2018. Koprivničko-križevačke županije sufinancirala je izgradnju nerazvrstanih cesta u Općini Gola u iznosu od 176 tisuća kuna te izgradnju priključaka na kanalizaciju s 52 tisuće kuna.

loading