Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 17.12.2019.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Radio Kaj ovogodišnji je dobitnik zahvalnice Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba za praćenju manjinskih događanja. Zahvalnicu Radiju Kaj su uručili gradonačelnik, Milan Bandić i predsjednik Koordinacije, Juraj Bahnik na prijemu Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba koji se održava tradicionalno krajem godine. – Postoji dan u godini kada želimo zastati, pogledati se s vama u oči i reći: dobro smo radili i hvala vam na svemu – istaknuo je Bahnik. Na dobroj suradnji medija i nacionalnih manjina čestitao je gradonačelnik Bandić.  – Bez sinergije medija, nacionalnih manjina i Gradske uprave to ne bi bilo moguće i zato sam sretan i ponosan što taj projekt multikulturalnosti i multikonfesionalnosti gradimo zajedno već 20 godina – rekao je Bandić.

ZAGREB – Nakon gotovo devet mjeseci radova završena je dugo očekivana sanacija Mosta slobode. Riječ je o početnoj fazi kompletne obnove mosta vrijednoj 27,5 milijuna kuna. Radovi su obuhvatili obnovu pješačkih staza, vijenaca i ograda, dotrajali asfaltni zastor zamijenjen je visokootpornim betonom, dok su rubnjaci zamijenjeni betonskom odnosno granitnom galanterijom. Riješen je i sustav oborinske odvodnje, te je ugrađena hidroizolacija na spojevima kolnika sa pješačkim stazama. – Zahvaljujem se svim Zagrepčanima na strpljenju za vrijeme radova, a ovaj most sada izgleda odlično – istaknuo je gradonačelnik, Milan Bandić. Kako iz Grada napominju početak obnove same konstrukcije Mosta slobode trebala bi započeti tijekom 2020. godine.

ZAGREB – U povodu nadolazećih božićnih blagdana, u utorak, 17. prosinca 2019. godine, u auli Gradske uprave, izviđači Zagrebačkog skautskog zbora već tradicionalno, predali su zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću Betlehemsko svjetlo mira.Izviđači Hrvatske, zajedno s drugim skautima Europe, preuzeli su Betlehemsko svjetlo u Beču te ga donijeli u zagrebačku katedralu. – Petnaestu godinu za redom donosimo ovaj simbol mira i ljubavi kako u Gradsku upravu tako i u crkve. Škole, dječje vrtiće i domove umirovljenika u svaki kutak Hrvatske u želji širenja pozitivnih vrijednosti: strpljenja, razumijevanja i prijateljstva, istaknula je u ime Zagrebačkog skautskog zbora Višnja Sremić.

STUBIČKE TOPLICE – Pacijenti Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju u Stubičkim Toplicama kroz par će dana imati mogućnost koristiti i usluge hidroterapije. Naime, svečano otvorenje Dijanine kupelji i hidroterapije, investicija vrijednih milijun i 869 tisuća kuna, održano je ovog utorka, 17. prosinca 2019. godine u spomenutoj Specijalnoj bolnici. Adaptacija prostora za hidroterapiju na površini od 230 metara četvornih namijenjena je za pacijente HZZO-a, a ima centralnu jedinicu naručivanja pacijenata za sve terapijske postupke te pruža vježbe u vodi, vježbe opsega pokreta, podvodne masaže u kadama, a obavljat će se i terapije parafinom i fangom. Također, u obnovljeni objekt Dijanine kupelji, koji datira iz 1776. godine, uloženo je 400 tisuća kuna, a iduće godine uložit će se i u njegovo unutarnje uređenje te će on služiti kao muzejski prostor koji će prikazivati posjetiteljima povijest kupališta. U obilasku ovih investicija bio je župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, načelnik Stubičkih Toplica Josip Beljak te ravnatelj Specijalne bolnice Davor Gredičak.

VARAŽDIN – Odlukom županijskog Predsjedništva HNS-a Varaždinske županije, potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i najuspješniji ministar, Predrag Štromar, bit će nositelj liste HNS-a za III. izbornu jedinicu na predstojećim parlamentarnim izborima 2020. godine. Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja je lider među svim ministarstvima po povlačenju EU sredstava. To je ministarstvo već sada na realizaciji 94 posto ugovorenih sredstava, a sada se kreće u realizaciju mogućnosti korištenja sredstava koja su bila namijenjena drugim ministarstvima, ali nisu iskorištena. Sve je to potvrda da je Štromar, uz ministricu Blaženku Divjak, najbolji ministar u aktualnoj vladi što je svojom ocjenom potvrdila i Europska komisija – istaknuto je na Predsjedništvu prilikom donošenja odluke koja je prihvaćena jednoglasno.

ZAGREB – Poduzetnicima s područja Zagrebačke županije do kraja godine na raspolaganju je još 9 milijuna kuna kreditnog potencijala kroz Program „Kreditom do uspjeha“ Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta kojeg zajednički provode Ministarstvo i Zagrebačka županija. Kroz ovaj program poduzetnici Zagrebačke županije u prvom krugu iskoristili su 63 milijuna kuna, koji je potom uvećan za još 20 milijuna te je sada dodatno odobreno još 9 milijuna kuna kreditnog potencijala. Realizirano je 68 kredita. Poduzetnicima koji kreditna sredstva ulažu u proizvodne djelatnosti kamatna stopa se subvencionira s 4 postotna poena, pri čemu će Ministarstvo subvencionira 2%, kao i 2% Zagrebačka županija. Za one koji ulažu u uslužne djelatnosti kamatna stopa se subvencionira sa 2%, a Ministarstvo i Županija svaki subvencionira kamatnu stopu s po 1%. Inače, najniži iznos kredita je 100 tisuća kuna, a najviši 5 milijuna kuna.

ZAGREB – Godišnji prijam Koordinacije i dodjela Zahvalnica, koju organizira Koordinacija vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba bit će održan u utorak, 17. prosinca 2019. godine u Palači Dverce od 12,00 sati. Na dodjeli će biti nazočan gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, predsjednici Vijeća i Predstavnici nacionalnih manjina Grada Zagreba, a pozvani su i veleposlanici.

ČAKOVEC – Kako bi uputio iskrenu i veliku zahvalu svim pojedincima, udrugama te predstavnicima društvenog, političkog, gospodarskog, crkvenog, kulturnog i sportskog života grada Čakovca, tradicionalni božićno-novogodišnji prijem u ponedjeljak, 16. prosinca 2019.godine, upriličio je gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač sa suradnicima. Iza nas je jedna uspješna godina koju ćemo pamtiti po realizaciji brojnih investicija, ali i kao svojevrsnu “pripremnu” godinu, rekao je Kovač. Naime u narednu, 2020. godinu, grad Čakovec ulazi kao Europska prijestolnica sporta. Obilježit će se to kroz brojna događanja, ali i velika ulaganja u sportsku infrastrukturu pri čemu valja izdvojiti početak gradnje vanjskih bazena te ulaganja potrebna da bi se Čakovec pozicionirao kao regionalni teniski centar.

KOPRIVNICA – Posljednja ovogodišnja sjednica koprivničkog Gradskog vijeća održat će se u utorak, 17. prosinca 2019. Pred vijećnicima će se naći 18 točaka dnevnog reda, među kojima i rebalans ovogodišnjeg proračuna, smanjenje temeljnog kapitala Gradskog komunalnog poduzeća Komunalac i povećanje ekonomske cijene vrtićkog smještaja u gradskom vrtiću Tratinčica. Rebalansom je predloženo smanjenje proračuna za četiri milijuna kuna, s 220 na 216 milijuna jer će Koprivnica dio novca za europske projekte moći povući tek početkom iduće godine. temeljni kapital Komunalcu bit će smanjen jer je gradska tvrtka prodala do kraja svoj udio u plinskom biznisu, dok će se ekonomska cijena vrtića s 1.500 povećati na 1.600 kuna. Za roditelje djece koja pohađaju koprivnički vrtić Tratinčicu ništa se neće promijeniti jer će ta razlika biti podmirena iz gradskog proračuna.

ZAGREB – Zagrebačka županija predstavila se na prvom CroAGRU – međunarodnom sajmu poljoprivrede, poljoopreme i mehanizacije koji je održan na Zagrebačkom velesajmu. Sa preko 14 tisuća obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Županija već 20 godina kontinuirano ulaže u razvoj sela i poljoprivrede. U planu je realizacija 3. faze Distributivnog centra za voće i povrće, koja će omogućiti proizvođačima preradu poljoprivrednih proizvoda, prvenstveno jagodičastog voća. U tijeku je izrada dokumentacije za prijavu projekta za izgradnju sustava javnog navodnjavanja za područje Dugog Sela te općina Rugvica i Dubrava za sufinanciranje iz EU fondova. Također, inicirana su još dva projekta: Skladišno-distribucijski centar za voće i povrće za područje sjeverozapadne Hrvatske te Regionalni centar za razvoj stočarstva u Dubravi“, a za iduću godinu osiguran je 21 milijun kuna bespovratnih potpora za projekte i potpore u poljoprivredi.

BJELOVAR – Na posljednjoj sjednici Skupštine Bjelovarsko-bilogorske županije još je jednom naglašeno kako je Bjelovarsko-bilogorska županija, prema službenim podacima Ministarstva financija, druga po ulaganjima u školstvo u Republici Hrvatskoj. Završena je gradnja, odnosno obnova 12 škola te svaki peti učenik u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji ide u novoobnovljenu školu, a trenutno je otvoreno sedam gradilišta na školskim objektima. Bjelovarsko-bilogorsku županiju još čeka, istaknuto je, otvaranje 30-ak gradilišta i potpisivanja ugovora za obnovu matičnih i područnih škola. Tako će Županija uložiti u školstvo više od 250 milijuna kuna.

ČAKOVEC – Godišnja svečanost prisege i prijema novih gardista i novih civilnih članova Zrinske garde Čakovec održat će se ovog utorka, 17. prosinca u palači Zrinskih Muzeja Međimurja u Čakovcu. Nakon godinu dana stažiranja prisegnut će novi gardist, a u Zrinsku gardu bit će primljeni i novi civilni redovni i članovi podupiratelji. Svečanost prisege i prijema obavlja se prema posebnom protokolu pred rukovodstvom Zrinske garde uz prigodni program, a započinje u 18,00 sati.

VIDOVEC – Udruga proizvođača povrća i voća „ZELJARI“ i upravni odjel za poljoprivredu i ruralni razvoj Varaždinske županije organiziraju Stručni skup koji će se održati ovog utorka, 17. prosinca u prostorijama općine Vidovec u 17,30 sati. U programu stručnog skupa, svi zainteresirani imat će priliku upoznat se sa izgradnjom i financiranjem skladišta za krumpir, zakonom o OPG-ima, a moći će saznati i sve o novim zakonskim regulativama u poljoprivredi.

loading