Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 17.-18.02.2018.

Posted in Vijesti

BRAČAK – Dan otvorenih vrata Operacijskog odjela, organizirala je  Opća bolnica Zabok i bolnica hrvatskih veterana ove subote, 17. veljače 2018. godine. Ovu hvale vrijednu aktivnost namijenjenu svima koji žele bolje upoznati svakodnevni rad Operacijskog odjela organizirale su sestre povodom 15. veljače Međunarodnog dana operacijskih sestara. Sestrama i liječnicima su se pridružili i gosti, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar i njegova zamjenica Jasna Petek, čestitajući svima sa ovog odjela na entuzijazmu, volji i energiji koju svakodnevno pokazuju u radu s pacijentima. A da pacijenata zahvaljujući upravo tome ima sve više i ne samo iz Krapinsko-zagorske županije već i drugih krajeva, ističe ravnatelj bolnice Tihomir Vančina, potkrepljujući to podacima o porastu broja operacija za 2.000, odnosno 10.000 operacija godišnje. Ponosan na bolnicu i sve njene djelatnike, župan Željko Kolar je kroz tri tjedna najavio i početak rada dnevne kirurgije u čije je opremanje uloženo 15,3 milijuna kuna iz EU fondova. Na Danu otvorenih vrata sudjelovali su i učenici zagorskih srednjih medicinskih škola iz Bedekovčine i Pregrade.

ZAGREB – Vršnjačko nasilje ozbiljan je problem ne samo u Hrvatskoj već i u cijelom svijetu. S nasiljem među vršnjacima, bilo ono verbalno ili fizičko, barem jednom susrelo se 130 milijuna učenika između 13 i 15 godina. S ciljem podizanja svijesti o rizičnim i zaštitnim čimbenicima u prevenciji vršnjačkog nasilja Grad Zagreb u suradnji s Centrom za zdravlje mladih pokrenuo je javnozdravstvenu kampanju “NIJE COOL BITI BULLY“. „Ovo je pokušaj da osvijestimo javnost, pedagoške institucije, ali i medijski prostor kako je vrlo opasno mladom čovjeku nuditi ideju koja će se vrlo destruktivno inkorporirati u njegovu psihu i odrediti njegovu sudbinu“, istaknuo je Vjekoslav Jeleč, pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo. Zlostavljanje vršnjaka na djecu i mlade mogu ostaviti brojne posljedice, simptome koje roditelji mogu prepoznati kod svoje djece, žrtvi nasilnika. „Neke od psihičkih posljedica su strah od odlaska u školu, izbjegavanje nastave i povlačenje u sebe“, naglasila je Danijela Štimac Grbić, voditeljica Odjela za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Dan ružičastih majica i Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja od 2017. godine obilježava se zadnje srijede u veljači.

ZAGREB – Povodom Međunarodnog dana materinskog jezika koji se obilježava 21. veljače, učenici osnovnih i srednjih škola,  pripadnici nacionalnim manjina Grada Zagreba te polaznici materinskog jezika pod modelu B i C održat će program „Pričaj mi na svom jeziku“. Program, koji će biti održan u Češkom narodnom domu ove subote, 17. veljače 2018. godine, organizira Koordinacija vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba. Početak je u 12,00 sati.

ZAGREB – Danas završava sedmodnevno obilježavanja jednog od najveselijih ruskih praznika – Maslenice, ispraćaja zime i dočeka proljeća. Blagdan Maslenica slavi se u posljednjem tjednu prije Velike korizme, odnosno sedmi tjedan prije pravoslavnoga Uskrsa. Kako ističe predstavnica Ruske nacionalne manjine grada Zagreba, Galina Kovačević, Maslenica je slična pokladama. „Kod vas krafne, kod nas palačinke. To je naš najbolji, najveseliji, najsmješniji i dobroćudni praznik kojega zovemo i praznikom sreće, ljubavi i radosti“, istaknula je Kovačević. Inače, ruska nacionalna manjina u Hrvatskoj broji oko 300 pripadnika.

ZAGREB –  Prvi festival kave – Zagreb Coffee Break bit će održan u muzeju Mimara 17. i 18. veljače 2018. godine. Na festivalu će se predstaviti brojni proizvođači i distributeri kave iz Hrvatske i regije, moći će se kušati najbolje kave svijeta, naučiti kako napraviti dobru filter kavu, a zemlja gost festivala je Indonezija.

KOPRIVNICA – Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ Koprivnica ponovno je nominirana za Nagradu Svjetskog summita o informacijskom društvu za svoj program potpore Romima. Nagrada se dodjeljuje na temelju glasanja, a svrha je pružiti registar aktivnosti koje provode vlade, međunarodne organizacije, privatni sektor, civilno društvo i drugi subjekti. Svjetski summit o informacijskom društvu organizacija je pod okriljem UN-a, čiji je cilj uključivo i održivo informacijsko društvo.

VARAŽDIN – Već tradicionalno HNK u Varaždinu organizira subotnji Koncert uz kavu. Ove subote, 17. veljače 2018. godine u kazališnom klubu Europa media hornist Hrvoje Pintarić, pijanistica Tamara Jurkić Sviben i mezzosopranistica Sofija Cingula Izvest će zanimljiv program djela Tomislava Uhlika, Rikarda Straussa, Miljenka Prohaske, Dalibora Grubačevića, Davora Bobića i drugih skladatelja. Početak koncerta bit će u 11,00 sati.

ČAKOVEC – „Kako je Ješko pobijedio prehladu“ naziv je predstave za djecu i mlade koja će ove nedjelje, 18. veljače 2018. godine, biti održana u okviru tribine Cukorek u čakovečkom Centru za kulturu. Radi se o edukacijskoj predstavi Dramskog studia Dada Kazališne družine Pinklec Čakovec u režiji Davora Dokleje. Predstava je rađena prema istoimenoj slikovnici koju je osmislio i uredio Čakovčanin Sven Pal.

VELIKA GORICA – Dvije kazališne predstave mogu se pogledati ovog vikenda u Velikoj Gorici. Predstava „Tonka Balonka“ Gradskog kazališta Scena Gorica igra u dvorani Galženica ove subote, 17. veljače od 18,00 sati, a gostujuća predstava Gradskog kazališta lutaka iz Rijeke „Wanda Lavanda“ na repertoaru je dvorane Gorica u nedjelju, 18. veljače 2018. godine, od 17,00 sati.

MRKOPALJ – Tradicionalni  56. Memorijal mira u spomen na 26 smrznutih partizana na Matić Poljani,  bit će održan u Mrkopolju ove subote i nedjelje, 17. i 18. veljače 2018. godine.  Radi se o najvećem, najstarijem i najznačajnijem natjecanju u skijaškom trčanju u Hrvatskoj.  U sklopu ovog natjecanja u nedjelju, 18. veljače od 10,00 sati održat će se i  40. skijaški maraton pod nazivom Maraton Mira. Novost ovogodišnjeg jubilarnog maratona je da će nastupiti i Hrvatska paraolimpijska reprezentacija u skijaškom trčanju, kojoj će ovo biti posljednje pripreme pred odlazak na Paraolimpijske igre u Pyong Changu.

VARAŽDIN – Prvi Humanitarni turnir u badmintonu u organizaciji Udruge za ranu intervenciju Varaždinske županije bit će održan ove subote, 17. veljače 2018. godine, u Areni Varaždin od 10,00 sati. Na turniru sudjeluje 36 parova, koji će kroz kotizacije za sudjelovanje donirati sredstva za rad Udruge. Naime, edukatori- rehabilitatori i logopedi iz Udruge svakog mjeseca pomažu u razvoju više od 400 djece i njihovih obitelji, a za to su im potrebna razna didaktička pomagala. Za najbolje sudionike turnira osigurane su i nagrade.

loading