Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 17.-18.03.2018

Posted in Vijesti

ZAGREB – U Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, u petak 16. ožujka 2018. navečer, uručene su medijske nagrade Večernjakova ruža.  Večernjakovu ružu za najbolje TV lice 2017. godine dobio je Zoran Šprajc s RTL-a, radijskom osobom godine proglašen je Mladen Kušec s Hrvatskog radija, dok je u kategoriji TV glumačko ostvarenje godine nagradu odnio Goran Bogdan, a u kategoriji glazbenik godine pobijedila je Zdenka Kovačićek. Dnevnik Nove TV izabran je za TV emisiju godine, dok je Rock Antologija radijska emisija godine. U kategoriji novo lice godine pobjedu je odnio Ivan Dorian Molnar. U glazbenome dijelu programa nastupili su Franka, Josipa Lisac i Chui, Let 3 i TBF te grupa Detour. Radio Kaj je u programu ugostio mnoge sudionike svečanosti, među kojima i Dražena Klarića, glavnog urednika Večernjeg lista.

TUHELJSKE TOPLICE – Vrh Hrvatske narodne stranke okupio se ove subote, 17. ožujka 2018. godine u Tuheljskim Toplicama na „teambuildingu“ radi jačanja stranke, a diskutirali su i o nedavnom izvješću i upozorenju EU komisije. Tim povodom sazvali su i konferenciju za novinare kako bi naglasili nužnost ubrzavanja reformi u obrazovanju i gospodarstvu. Na sastanku su donesene i tri aktivnosti koje će HNS provesti –  u 20 županija i Gradu Zagrebu organizirat će edukativne okrugle stolove na kojima će sudjelovati nestranački stručnjaci i gospodarstvenici, aktivno će osnivati stručne interesne odbore, a organizirat će i model Practice Sharing na kojem će župani, gradonačelnici i načelnici podijeliti svoja dobra iskustva s drugima. Preporuke EU komisije su konstruktivne i pozitivne, a zaključak okupljanja je da HNS stabilizira politički sustav kako bi se spriječili prijevremeni izbori, rečeno je na konferenciji. – Jučer je bio dan spavanja, danas je vrijeme da se počne raditi – zaključio je predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak. Sastanku su prisustvovali i ministar graditeljstva i potpredsjednik Vlade, HNS-ov Predrag Štromar te saborska zastupnica i potpredsjednica HNS-a Marija Puh.

TUHELJSKE TOPLICE – Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva Predrag Štromar izjavio je u subotu da će Vlada RH pomoći svim građanima čija je imovina stradala ili je ugrožena zbog klizišta, pojasnivši kako se pomoć, o kojoj je Vlada ovoga tjedna donijela zaključak, ne odnosi isključivo na stanovnike Hrvatske Kostajnice.  Pojašnjavajući zaključak Vlade prema kojemu će se sanirati kuće ili osigurati neki drugi smještaj svim nastradalima zbog klizišta, Štromar je istaknuo da se to ne odnosi samo na Hrvatsku Kostajnicu, već na sva područja gdje se otvaraju klizišta.

ZABOK – Zabočki mališani, dječji zbor koji je pod okriljem Društva Naša djeca osnovan prije 25 godina, postao je brand ovog uspješnog društva, a da će ova godina biti u znaku te obljetnice naznačeno je u petak, 16. ožujka i na Skupština DND-a. Zahvaljujući aktivnostima Društva Naša djeca Zabok s ponosom već godinama nosi naslov Grad prijatelj djece, a taj naslov ove godine treba i potvrditi, istaknula je predsjednica, ujedno i potpredsjednica Saveza društva naša djeca Hrvatske Sonja Borovčak koja je posebno zahvalila vrijednim i aktivnim članovima i članicama. U zabočkom društvu Naša djeca su ponosni i na projekt Zdravo i fino kojim su se uključili u borbu protiv pretilosti djece, Zabočki mališani su izdali i istoimeni CD s prikladnim pjesmama, a veliku pažnju posvećuju dječjem volontiranju sa zavidnim brojem od 108-ero djece volontera koja su odradila 2.255 volonterskih sati.

LAZ BISTRIČKI – Sa 526 obrtnika Udruženje obrtnika Stubica, koje okuplja članove iz Donje i Gornje Stubice, Oroslavja, Marije Bistrice i Stubičkih Toplica, najveće je u Krapinsko-zagorskoj županiji, što donosi  značajan gospodarski  zamah tom kraju. Na svojem godišnjem druženju održanom u subotu, 17. ožujka 2018. godine u Lazu Bistričkom obrtnicima su uručena priznanja Obrtničke komore Krapinsko zagorske županije za višegodišnji rad, a za neprekinutih 135 godina postojanja Svječarsko-medičarskog obrta Zozolly iz Marije Bistrice priznanje je primila Vlasta Hubicki, predsjednica ceha tradicijskih obrta, ujedno i predsjednica Skupštine Krapinsko-zagorske županije kojoj je i Hrvatska obrtnička komora dodijelila Plaketu. Na njihovoj svečanosti obrtnicima su se pridružili predsjednik Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije Davor Pleško i župan Željko Kolar

ZAPREŠIĆ – Grad Zaprešić već tradicionalno domaćin je obilježavanja Dana Ratne škole „Ban Josip Jelačić“ na blagdan svetog Josipa njenog zaštitnika. Brojni građani Zaprešića, kao i polaznici I. i XX. naraštaja svečano su obilježili jubilarnu, 20. obljetnicu djelovanja ove ratne škole. „Iznimno sam ponosan na ovih 20 godina i što Hrvatska vojska dolazi u naš grad, to je dokaz suradnje lokalne samouprave i Hrvatskih oružanih snaga“, istaknuo je Željko Turk, gradonačelnik Zaprešića. Osim primanja polaznika I. i XX. naraštaja Ratne škole „Ban Josip Jelačić“ položeni su i vijenci na spomeniku palim braniteljima te ispred obiteljske grobnice Jelačićevih, dok će klapa Sveti Juraj Hrvatske ratne mornarice u 19:00 sati održati besplatni koncert u Pučkom otvorenom učilištu.

ZAGREB – Sedmi Međunarodni sajam turizma Place2Go, otvoren je u Zagrebu, a ove godine okuplja više od 180 izlagača iz 20 zemalja. Posjetitelji su u prilici upoznati se sa egzotičnim destinacijama, sudjelovati u stručnim panelima i predavanjima te susresti se s putopiscima i blogerima. Sajam je i prilika za poslovno druženje i umrežavanje te izmjenjivanje kontakata potencijalnih partnera, a ove godine svoje destinacije predstavljaju i egzotične zemlje poput Sejšela, Nepala, Zanzibara i Nigerije. Koliko je Place2Go popularan u turističkom sektoru, govori i podatak da ga je protekle godine posjetilo više od 15 tisuća ljudi. Pokrovitelji sajma su predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović i Ministarstvo turizma, a veliku podršku pružili su i Turističke zajednice Grada Zagreba te Grad Zagreb.

KRAPINA – Međunarodni znanstveni skup na temu „ Tiskarstvo & Dizajn 2018“ kojeg organizira Veleučilište Hrvatsko zagorje Krapina u suradnji s Grafičkim fakultetom u Zagrebu te ostalim institucijama, održan je jučer, 16. ožujka 2018. godine u Krapini. Skup je okupio 16 profesora iz Hrvatske, ali i svijeta koji su prisutne upoznali s novitetima u grafičko tiskarskoj industriji. Profesori iz Krapinsko-zagorske županije svojim kolegama i studentima održali su predavanja na temu – tiskarstvo u hrvatskom zagorju te predstavili metode pisanja znanstvenih radova i načine kvalitetnog učenja. – Cilj je da dovedemo nova znanja u Krapinu, ali i da potaknemo studente da sudjeluju na znanstvenim skupovima i dodatno se usavršavaju – rekao je dekan Veleučilišta Hrvatsko zagorje Krapina Nenad Sikirica. Okupljenima se obratio i emeritus sveučilišta u Zagrebu Vilko Žiljak koji je za Radio Kaj istaknuo da su ove godine održani i Live streaming razgovori sa profesorima iz Indije i Grčke. Već deset godina Veleučilište Hrvatsko zagorje Krapina je suorganizator ovog međunarodnog skupa koji je otvorenje imao u Zagrebu, a svečano je zatvoren upravo u Krapini.

ZAGREB – Irski nacionalni dan, Dan sv. Patrika, u subotu 17. ožujka 2018. godine obilježit će i grad Zagreb. Tri gradske lokacije će biti u zelenoj boji i to fontane na Ulici Hrvatske bratske zajednice, Muzej suvremene umjetnosti i Kula Lotrščak na Gornjem gradu u sklopu Festivala Svjetla. Time se Zagreb pridružio brojnom popisu poznatih svjetskih znamenitosti koji će sudjelovati u slavlju sv. Patrika kao što su fontane na Trafalgar Square u Londonu, Palais de l’Europe, koja je sjedište Vijeće Europe u Strasbourgu, Muzej Naturhistorisches u Beču i japanski mornarički toranj Yokohama.

ZAPREŠIĆ – Dan ratne škole Ban Josip Jelačić bit će obilježen u Zaprešiću ove nedjelje, 18. ožujka 2018. godine. Program počinje od 8,30 sati jutarnjom budnicom Simfonijskog orkestra OSRH ulicama Zaprešića, a prijem polaznika škole održat će gradonačelnik Željko Turk i zapovjednik Hrvatskog vojnog učilišta „Dr. Franjo Tuđman“ general- bojnik Mate Pađen u Gradskoj vijećnici od 9,00 sati. Nakon toga slijedi polaganje vijenaca na grobnicu obitelji Jelačić te sveta misa. Sve završava večernjim koncertom klape Sveti Juraj i orkestra HRM-a u POU Zaprešić od 19,00 sati.

VARAŽDIN – Društvo distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida Grada Varaždina započelo je s provođenjem projekta “Budi COOLturan i pARTicipiraj!” usmjerenog podizanju kvalitete života osoba s invaliditetom u Varaždinskoj županiji. U projekt je uključeno 50  mladih osoba s invaliditetom, nezaposlenih i korisnika socijalne skrbi, a   budući da su partneri na projektu Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu i Filmski studio VANIMA, pod stručnim će se vodstvom do kolovoza iduće godine, do kada projekt traje,  provoditi četiri skupine kulturno-umjetničkih radionica i to kazališnih, filmskih, glazbenih i likovnih. Projekt vrijedan 672 tisuće kuna, bespovratnim sredstvima financira Europski socijalni fond. Dio sredstava iskorišten je za nabavku vozila kojim će se na projektne radionice  prevoziti osobe u invalidskim kolicima.

KRAPINA – Javni poziv za sufinanciranje radova na zaštiti i očuvanju građevina unutar zaštićene povijesne urbanističke cjeline grada Krapine iz sredstava spomeničke rente u 2018. godini objavio je gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović. Za tu namjenu osigurano je 100 tisuća kuna, a a taj način žele se očuvati prepoznatljive vizure stare gradske jezgre u Krapini. Obrazac Zahtjeva nalazi se na web stranici www.krapina.hr ili se može podići u Upravnom odjelu za prostorno uređenje, gradnju, zaštitu okoliša i komunalno gospodarstvo Grada Krapine, a ispunjeni zahtjev potrebno je na adresu grada dostaviti do 13. travnja 2018. godine.

KOPRIVNICA – Provedena je još jedna akcija prikupljanja donacija za koprivničku socijalnu samoposlugu. Prikupljeno je 85 kilograma raznih namirnica; brašna, šećera, ulja, tjestenine, riže i ostalih namirnica koje će biti podijeljene građanima slabijeg imovinskog stanja u koprivničkoj Socijalnoj samoposluzi. I dalje se namirnice i higijenske potrepštine mogu donirati u sjedištu koprivničkog Društva Crvenog križa, svakog radnog dana.

ZAGREB – Popularna kulturno turistička zagrebačka ruta Gornjogradske coprnice održat će se i ove godine pod pokroviteljstvom Turističke zajednice Grada Zagreba. Edukativno-zabavnog je karaktera, a kroz noćnu šetnju upoznaje se povijest i priče zagrebačke prošlosti. Ovoga puta organizirani su i posebni obilasci posvećeni buđenju proljeća, a koji će se održati 17., 24. i 25. ožujka 2018. godine s početkom u 19,00 sati ispred kina Tuškanac u trajanju od 90 minuta.

ČAKOVEC – Povodom prvog dana proljeća, Međimurska zaklada solidarnosti Katruža u Centru za kulturu Čakovec iduće srijede, 21. ožujka u 19,00 sati, organizira dobrotvorni koncert, čiji će prihod od prodaje ulaznica biti namijenjen onima kojima je pomoć najpotrebnija, pogotovo kada se radi o nabavci lijekova koje financijski ne pokriva zdravstveno osiguranje. To je tek jedna od aktivnosti koju provodi Katruža u ovoj godini, kada i sama slavi punoljetnost, odnosno 18 godina od svog osnutka.

ZAGREB – Farsično-komediografski tekst Ladislava Prežigala “Idi pa vidi” govori o Hrvatskoj danas kroz prizmu dviju djelatnica istoimenog frizerskog salona. Predstava se može pogledati ove nedjelje, 18. ožujka 2018. godine u Centru za kulturu Trešnjevka od 19,30 sati.
Redatelj je Damir Mađarić, a glume Mia Krajcar i Marija Kolb.

KERESTINEC –  Program 445. obljetnice Seljačke bune- bitka kod Kerestinca bit će održan ove subote, 17. ožujka 2018. godine u dvorcu Erdody u Kerestincu od 12,00 do 15,00 sati.

ZAPREŠIĆ – Tradicionalni koncert Hrvatskog pjevačkog društva „Jelačić“ održat će se ove subote, 17. ožujka 2018. godine u Muzeju Matija Skurjeni uz otvorenje izložbe Krunoslave Kuljiš ‘Vođena intuicijom’. Program počinje u 19,00 sati, a ulaz je besplatan. U sklopu ciklusa “Zaprešićki glazbeni salon” u Maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta, 17. ožujka od 19,00 sati nastupa Trio Bakrač.

loading