Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 17.-18. 08.2019.

Posted in Vijesti

MARIJA BISTRICA – Tradicionalno 17. vozočašće konjskim zapregama u Mariju Bistricu održano je ove nedjelje, 18. kolovoza 2019. godine. Vozočašće je i ove godine privuklo rekordan broj posjetitelja koji su u Mariji Bistrici dočekali stotinjak konjskih zaprega te oko 300 jahača sa sudionicima iz Hrvatske, Austrije, Slovenije i Mađarske. Povorka je u ranim jutarnjim satima krenula iz Zlatar Bistrice prema svetištu Majke Božje Bistričke, a u kočijama su bili i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, saborska zastupnica Marija Puh, načelnici Zlatar Bistrice, Radoboja i Mača, Žarko Miholić, Anđelko Topolovec i Mladenka Mikulec. Ovo događanje već tradicionalno organizira Županijska udruga uzgajivača konja Krapina prve nedjelje nakon blagdana Velike Gospe, a nakon dolaska u Mariju Bistricu, zaprege i jahači prodefilirali su Trgom pape Ivana Pavla II, nakon čega su podno bistričke Kalvarije sudjelovati na blagoslovu te misnom slavlju. – Vozočašće značajno pridonosi razvoju konjičkog turizma u našoj županiji – istaknuo je župan Kolar i dodao da iz godine u godinu ima sve veći broj hodočasnika, ali i ljudi koji ciljano dolaze baš na ovu manifestaciju.

ZAGREB – Zagrebačko ljeto i ove je godine obogaćeno brojnim sadržajima. Kao i svake godine pažnju Zagrepčana i gostiju i ove godine plijeni Ljeto na Štrosu koje se održava na zagrebačkom Gornjem gradu do 30. rujna. Najmlađe očekuju razne likovne radionice i veliki broj predstava.

JALŽABET – Dvadeset i drugi Šlingani dani, najveća i najljepša smotra folklora u Varaždinskoj županiji, održava se do nedjelje 18. kolovoza 2019. godine. Riječ je o manifestaciji kojom se promiče hrvatska folklorna i narodna baština te gospodarstvo ovoga kraja, a nakon proštenjarskih sadržaja koji će biti na sam blagdan sv. Roka, u sklopu trodnevne manifestacije, održat će se i Međunarodna smotra folklora „22. Šlingani dani u Jalžabetu“. Sva tri dana manifestacije u šatoru na Sportskom centru održavat će se prigodna izložba starih predmeta i rukotvorina, ručnih radova i predmeta od slame, krep papira i šibe. Uz razgledavanje starina moći će se i kušati starinski kolači, a na izložbi će sudjelovati Udruge žena iz općine Jalžabet sa svojim gostima, Udruga vinogradara i vinara općine Jalžabet te mnogi pojedinci koji se bave očuvanjem narodne baštine krajeva iz kojih dolaze. Za najmlađe posjetitelje će biti postavljena posebna igrališta, a tu je i bogata gastronomska ponuda.

ZAGREB – Izložba “Omnibus – skupna izložba jednog autora” Bojana Šumonje, koja donosi njegov novi ciklus kojim u prepoznatljivom stilu i s dozom humora komentira život u današnjem društvu otvorena je do 1. rujna u zagrebačkom Umjetničkom paviljonu. Izloženo je 28 slika velikih formata nastalih u proteklih sedam mjeseci za prostor Paviljona.

ZAPREŠIĆ – Ljetne večeri uz plesnjak održat će se ovog vikenda na zaprešićkom  Trgu Ivana Pavla II. Na terasama i ove subote moći će se uživati u odličnoj live svirci koja počinje od 19,00 sati.

ČAKOVEC – Tradicionalni ljetni informatički kamp organiziraju, od 19. do 30. kolovoza 2019. godine, u Tehnološko-inovacijskom centru Čakovec, udruge Mladi informatičari Strahoninca i Međimurski informatički klub. Učenici osnovnih i srednjih škola, bez obzira na predznanje, svladat će i ojačati vještine programiranja, algoritama, rješavanja problemskih zadataka, robotike, 3D modeliranja i 3D ispisa. Sudjelovanje za učenike je potpuno besplatno.  Program kampa podržavaju Međimurska županija i Grad Čakovec.

KOPRIVNICA – Uz mnogobrojne sadržaje, koprivnički gradski bazeni upotpunili su ovogodišnju ljetnu ponudu tečajem jahanja za djecu u suradnji sa Zajednicom športskih udruga grada Koprivnice i Konjičkog kluba Koprivnica. Svakog ponedjeljka, srijede i petka od 10,00 do 12,00 sati do kraja kolovoza provodi se tečaj jahanja pod budnim okom iskusnog trenera Zlatka Kavura.

 

loading