Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 17.-18.11.2018.

Posted in Vijesti

ZELENJAK – Dan sjećanja na žrtvu Vukovara, 27. godišnjica pada, obilježava se ovog vikenda diljem Hrvatske. Tradicionalno, ovu subotu, 17. studenog 2018. godine kod spomenika Lijepoj Našoj u Zelenjaku, Grada Heroja prisjetila se i delegacija Krapinsko-zagorske županije koja je uz delegacije županijskih gradova i općina, branitelja, MUP-a, MORH-a i Vatrogasne zajednice položila vijenac i zapalila svijeće za ljude koji su svoj život položili za obranu grada, simbola Domovinskog rata i samostalnost Republike Hrvatske. – Puno nam znači ovo obilježavanje zbog naših prijatelja kojih više nema, a mi imamo čast da danas živimo u državi koju smo sanjali – rekao je branitelj Vukovara iz okolice Krapine, pripadnik Tigrova Žarko Fruk. – Moramo zadržati mlade u našoj državi i stvoriti im uvjete za kvalitetan život, tako se možemo najbolje zahvaliti svima onima koji su se borili za neovisnost Hrvatske – istaknuo je, između ostalog, u svom obraćanju župan Željko Kolar. U nedjelju, 18. studenog 2018. godine župan Kolar sudjelovat će u Koloni sjećanja u Vukovaru, dok će njegovi zamjenici Anđelko Ferek Jambrek i Jasna Petek posjetiti Škabrnju povodom 27. obljetnice stradanja.

ZAGREB – U sklopu tradicionalnog obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje u Vukovarskoj ulici u Zagrebu u subotu, 17. studenog brojni su građani došli zapaliti svijeće i lampione u čast Gradu Heroju te svim poginulim i nestalim braniteljima i žrtvama krvave bitke za Vukovar. Održan je i prigodni program, a među okupljenima bili su i zamjenik zapovjednika 204. vukovarske brigade i obrane grada Branko Borković poznatiji kao Mladi Jastreb, predsjednik Gradske skupštine Andrija Mikulić i gradonačelnik Milan Bandić, koji je u nedjelju, 18. studenog položio vijence i zapalio svijeće kod Zida boli i Središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja na Mirogoju. Za sve žrtve Vukovara i Škabrnje u nedjelju će u 19 sati u župnoj crkvi Sveta Mati Slobode biti održana i sveta misa.

ZAPREŠIĆ – U spomen na stradanje Vukovara i njegovih stanovnika u Domovinskom ratu, paljenju svijeća diljem Hrvatske, pridružit će se i Zaprešićani. Tako će u subotu, 17. studenog 2018. godine biti održana sveta misa u crkvi sv. Ivana Krstitelja od 19,00 sati te paljenje svijeća Ulicom bana Josipa Jelačića do spomenika poginulim braniteljima Domovinskog rata.

VARAŽDIN – Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. bit će u Varaždinu obilježen u subotu, 17. studenog 2018. godine. S početkom u 17,00 sati  na Trgu kralja Tomislava ispred varaždinske Gradske vijećnice, učenici, predstavnici Grada i Županije, predstavnici braniteljskih udruga, kao i svi građani koji to žele svijećama će ispisati riječ VUKOVAR. Organizatori obilježavanja su Varaždinska županija i Grad Varaždin koji su kupili 500 svijeća – lampiona u obliku vukovarskog vodotornja.

ZAGREB – Čak 54 kazališta u Hrvatskoj ove će se godine sa 120 predstava te radionicama i glazbenim programima za djecu i odrasle uključiti u Noć kazališta koja će biti održana u subotu, 17. studenog 2018. godine.  Cilj manifestacije je popularizirati kazališnu djelatnost i razvijati kazališnu publiku. Različite predstave i programe za deseto izdanje manifestacije pripremila su i zagrebačka kazališta na ukupno 19 lokacija, a detaljan program može se pronaći na www.noc-kazalista.com.

ČAKOVEC – U program 10. Noći kazališta, koji će se održati u brojnim gradovima diljem Hrvatske, u subotu, 17. studenog 2018. godine, uključit će se i Kazališna družina Pinklec. Njihovi će članovi, u Centru za kulturu Čakovec, od 16 sati održati besplatnu radionicu za odgajatelje i učitelje pod nazivom “Od bajke do predstave” koju će voditi glumac i dramski pedagog Davor Dokleja. Osim toga, s početkom u 18,00 sati, Pinkleci će odigrati najnoviju predstavu „Ručak za šestero“ u koprodukciji s Umjetničkom organizacijom GLLUGL iz Varaždina.

KRAPINA – Jubilarna 10. Noć kazališta, četvrtu godinu zaredom bit će obilježena u organizaciji POU Krapina. Posjetitelji će tim povodom u Festivalskoj dvorani moći pogledati dvije kazališne predstave. U 17,00 sati na rasporedu je predstava „Vol i Magarac“, a u 20,00 urnebesna komedija „Ja, tata.“

ZAPREŠIĆ – Zaprešićko kazalište za djecu i mlade za sve će ljubitelje kazališta ovoga puta izvesti “Šumu Striborovu”, predstavu nastalu prema istoimenoj pripovijetki “Priče iz davnine” I. B. Mažuranić. Predstava će se održati u Velikoj dvorani Pučkog otvorenog učilišta  ove subote, 17. studenog 2018. godine s početkom od 17,00 sati. Ulaz je slobodan.

ZAGREB – Ispred Klinike za ženske bolesti i porode u Petrovoj u subotu, 17. studenog, točno u podne pušteni su u zrak ljubičasti baloni u znak potpore hrabrim Palčićima diljem svijeta. Na taj način Zagreb se pridružio 24 hrvatska grada u obilježavanju Međunarodnog dana svjesnosti o prijevremenom rođenju, a potporu palčićima i njihovim roditeljima došao je iskazati i gradonačelnik Milan Bandić. Inače, u Hrvatskoj se rodi 7 posto nedonoščadi. Riječ je o bebama starima do 36 tjedna, porođajne težine do kilogram i pol. Zahvaljujući medicinskom napretku, smrtnost palčića je niska i više od 90 posto njih preživljava.

ZAGREB – Na Cvjetnom trgu ove će subote, 17. studenog 2018. godine, u organizaciji Turističke zajednice grada Dubrovnika, biti predstavljen ovogodišnji, peti po redu, Dubrovački zimski festival. U sklopu programa – od 11,00 do 13,00 sati – Udruga Agroturizam Konavle predstavit će tradicionalni program Mirisi Božića u Konavlima, dok će dubrovačka Klapa Kaše zapjevati tradicionalnu Dubrovačku kolendu i ostale božićne pjesme dubrovačkoga kraja, a posjetitelji će imati priliku  degustirati dubrovačke slastice te prikle ili fritule.

ZAGREB – Svečani obljetnički koncert povodom trideset godina djelovanja KPD-a Sveta Klara bit će održan ove subote, 17. studenog 2018. godine u dvorani Kulturnog centra Travno od 19,30 sati.  Kulturno prosvjetno društvo «Sveta Klara» iz istoimenog novozagrebačkog naselja održava svoj svečani obljetnički koncert  pod nazivom ˝Pet, deset… Trideset! ˝. Tom prigodom izvest će osam cjelovitih i šest revijalnih koreografija, a njihove gošće bit će ženska vokalna skupina „Kaštelanke“ KUD-a Putalj iz Kaštel Sućurca.

ZAGREB – Edukativne radionice pod nazivom CSI: HPM-Zločin u kokošinjcu bit će održane ovog i idućeg vikenda (17. i 18.2018. i 24. i 25.11.2018.) u Hrvatskom povijesnom muzeju. Cilj radionice je približiti posjetiteljima Muzeja „tajnu šifru“ skrivenu u DNA molekuli i uvesti ih u uzbudljiv svijet molekularne biologije u kojem postaju aktivni sudionici. Tako će u sklopu radionice zainteresirani imati priliku rješavati zločin simuliranjem metode DNA barkodiranja koristeći pravu laboratorijsku opremu. Prijava za sudjelovanje na radionicama je obavezna, a više informacija piše na mrežnim stranicama muzeja.

loading