Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 17.3.2016.

Posted in Vijesti

LEPOGLAVA – Jedinstvena uskrsna pisanica visine oko dva metra, dar Koprivničko–križevačke županije i njene turističke zajednice Gradu Lepoglavi i lepoglavskoj župi, danas je otkrivena i blagoslovljena ispred lepoglavske  crkve Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije.  Pisanica je oslikana lepoglavskim motivima, a rad je umjetnika Marijana Štimca i Zdravka Šabarića. Otkrivanje pisanice, darovane Lepoglavi u okviru projekta “Pisanica od srca”, popraćeno je prigodnim programom i nastupom djece iz Dječjeg vrtića Lepoglava. Uz čelne ljude Grada Lepoglave, predvođene gradonačelnikom Marijanom Škvarićem, otkrivanju i blagoslovu pisanice nazočio je župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren, te general Mladen Markač.ZAGREB – U Staroj gradskoj vijećnici danas se održava 37. sjednica zagrebačke Gradske skupštine. Između ostaloga gradski zastupnici raspravljat će o zagrebačkoj strategiji izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom do 2020. godine, a bit će govora i o prodaji stanova i poslovnih prostora u vlasništvu Grada Zagreba. Sjednica gradske skupštine započet će aktualnim satom.

KRAPINA – Izostanak zanimanja vijećnika za aktualni sat, za koji nije bilo nijednog pitanja županu i njegovim suradnicima, kao i napuštanje sjednice oporbenih vijećnika, prekid sjednice pa njen nastavak, obilježili su sinoćnju sjednicu Skupštine Krapinsko-zagorske županije. Kada su oporbeni vijećnici uočili da za kvorum vladajući nemaju dovoljno ruku, zatražili su stanku i nakon toga napustili sjednicu. Sjednica je tako prekinuta, no kako se prema poslovniku sjednica može ponovo sazvati u istom danu, predsjednica Skupštine Vlasta Hubicki, to je i učinila i sjednica je nastavljena, kada su se vratila dvojica nedostajućih vijećnika. Inače na dnevnom redu, u trenutku prekida sjednice bila su izvješća zagorskih zdravstvenih ustanova koje su nakon niza godina poteškoća, pozitivno poslovale, a što iz decentraliziranih, što vlastitih sredstava investirale više od 20 milijuna kuna.

TRNOVEC –  Početkom studenoga prošle godine započeli su radovi na izgradnji završne etape kanalizacijskog sustava naselja Trnovec i Zbelava.  Radi se o izgradnji rasteretnog kanala kojim se rješava transport preljevnih otpadnih voda zatvorenim kanalom u naselju Zbelava do rijeke Plitvice, čija izgradnja je neophodna za puštanje u pogon izgrađenog kanalizacijskog sustava južnog sliva naselja Trnovec  Bartolovečki. Rasteretni kanal je praktično završen u što će se danas prijepodne obilaskom radilišta u Trnovcu uvjerio i župan Varaždinske županije Predrag Štromar.trnovec štromar

ZAGREB – Grad Zagreb uvršten je u top deset “Velikih europskih gradova budućnosti – ljudski kapital i način života” i iza sebe je ostavio Dresden, Lyon, Leipzig, Stuttgart, Frankfurt i Hannover, dok se ispred njega na vrhu nalaze Oslo, Muenchen i Hamburg. Vodeća publikacija Financial Timesa za biznis je prema istraživanjima za šest kategorija, gospodarski potencijal, radno okruženje, isplativost, infrastruktura, naklonjenost poduzetništvu te FDI strategija Zagreb svrstala na četvrto mjesto u kategoriji stranih direktnih ulaganja velikih europskih gradova – ljudski potencijal i životni stil te na deveto mjesto u kategoriji stranih direktnih ulaganja južnoeuropskih gradova budućnosti.Od hrvatskih gradova nagrađeni su još i Ivanec na prvom mjestu te Jastrebarsko na sedmom mjestu liste top 10 mikro gradova u Europi s najboljim strategijama za privlačenje stranih ulaganja.

KRAPINA – Poziv za iskaz interesa za sufinanciranje projekata prema programu održivog razvoja lokalne zajednice i ove je godine objavilo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU. Cilj je doprinositi ostvarenju regionalnog razvoja u skladu s načelima razvojne politike, održivog razvoja i socijalne uključenosti, za što je planirano 40 milijuna kuna. Za projekte iz Krapinsko-zagorske županije na raspolaganju su 2 milijuna i 434 tisuće kuna. Jedan podnositelj zahtjeva može dobiti najviše milijun kuna te može prijaviti najviše dva projekta, s time da se neće sufinancirati projekti vrijednosti manje od 50 tisuća kuna. Udio Ministarstva u sufinanciranju pojedinog projekta ovisi o skupini u koju je jedinica lokalne ili regionalne samouprave razvrstana. U Krapinsko-zagorskoj županiji u II. skupinu s indeksom razvijenosti između 50 i 75% spadaju Budinščina, Desinić, Gornja Stubica, Lobor, Mihovljan, Petrovsko i Zagorska Sela, kojima Ministarstvo sufinancira do 85%, dok su u III. skupini s indeksom između 75 i 100% preostale 23 zagorske općine i gradovi, kojima se sufinancira do 80%. Rok za podnošenje zahtjeva je 29. ožujak.

ZAGREB – Za programe javnih potreba u kulturi Zagrebačke županije u ovogodišnjem proračunu osigurano je 3,2 milijuna kuna. Prijedlozi programa primaju se do 29. ožujka. Sredstva će se dodjeljivati za knjižničnu, izdavačku i muzejsko-galerijsku djelatnost, zatim za zaštitu kulturnih dobara, amaterizam u kulturi te za manifestacije u kulturi.Pravo podnošenja programa imaju samostalni umjetnici, udruge, umjetničke organizacije, ustanove u kulturi, pravne i fizičke osobe koje obavljaju djelatnosti u kulturi i medijima kao i pravne i fizičke osobe za potrebe zaštite i očuvanje kulturnih dobara i arheološke baštine. Sve informacije se nalaze na web stranicama Zagrebačke županije.

VARAŽDIN – Uoči izglasavanja Državnog proračuna za 2016. godinu, župan Varaždinske županije Predrag Štromar pozvao je saborske zastupnike s područja županije na sastanak vezan uz najavljene promjene modela sufinanciranja prijevoza srednjoškolaca, kao i najavljeno otkazivanje sufinanciranja troškova najamnina za  škole izgrađene po modelu javno-privatnog partnerstva. Cilj je sastanka zajedničkim djelovanjem iznaći rješenje za nastavak projekata, čije bi   neprovođenje izravno utjecalo na društveni i gospodarski napredak svih gradova i općina u Varaždinskoj županiji. Sastanak će se održati danas u prostorijama Varaždinske županije.

DONJI VIDOVEC – Na ovotjednom sastanku Lokalne akcijske grupe Mura – Drava održanom u Donjem Vidovcu, bilo je riječi o izradi Lokalne razvojne strategije, dokumenta kojim usmjerenog na razvoj područja grada Preloga te općina Kotoriba, Donja Dubrava, Donji Vidovec, Sveta Marija, Orehovica, Donji Kraljevec, Goričan i Legrad do 2020. godine. Sudionici radnog sastanka su se složili da je veliki potencijal LAG-a ekološka i biodinamička poljoprivredna proizvodnja. Uloga LAG-a u lokalnoj zajednici postaje sve veća, pogotovo sa odobravanjem strategije, jer će LAG-ovi biti u mogućnosti raspisivati natječaje i odabirati projekte koji će biti u skladu s Programom ruralnog razvoja.

ĐURĐEVAC – Mile Dedaković Jastreb bit će proglašen počasnim građaninom Grada Đurđevca. Priznanje će mu biti uručeno na svečanoj sjednici Gradskog vijeća povodom dana grada 23. travnja. Odluku  o tome su donijeli đurđevački gradski vijećnici. Nagradu za životno djelo primit će đurđevačka novinarka Anđela Lenhard Antolin. Zlatna plaketa Sveti Juraj bit će dodijeljena Sportskom savezu osoba s invaliditetom Đurđevac, priznanje za izuzetna ostvarenja na području gospodarstva dobit će Krunoslav Jakupčić iz Zagreba, a za izuzetan doprinos razvoju sporta u Đurđevcu Đuro Tomrlin.

KRIŽEVCI – Mira Kolar Dimitrijević, sveučilišna profesorica u mirovini, nova je počasna građanka Grada Križevaca. Povelju će primiti na svečanoj sjednici povodom Dana grada, krajem travnja. Plaketu Grada primit će Udruga Matice umirovljenika i starijih osoba Križevci, a gradsko Priznanje dobit će Ivan Šimatović i križevačko socijalno poduzeće Hedona. Odluku su jednoglasno donijeli križevački gradski vijećnici na svojoj jučerašnjoj sjednici.

ZAGREB – Online katalog Zbirke Perinić predstavljen je danas u zagrebačkom Etnografskom muzeju. Zbirka Perinić, zbirka suvenirskih lutaka iz mnogobrojnih država svijeta, donacija je kolekcionara Ljeposlava Perinića Gradu Zagrebu, a povjerena Etnografskom muzeju na upravljanje. Obuhvaća 350 lutaka s popratnom dokumentacijom, s pet kontinenata svijeta. Zbirka je interaktivna te je predstavljena u trojezičnoj formi, na hrvatskom, engleskom i španjolskom jeziku, a u planu su i drugi svjetski jezici.

loading