Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 18.01.2016.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Unutarstranački izbori i najava kandidata za vodeće funkcije u HNS-Liberalni demokrati započet će nakon sjednice Središnjeg odbora stranke u ožujku, najavila je danas na press konferenciji u Zagrebu predsjednica Vesna Pusić. Bit će to generacijska tranzicija vodstva stranke, koji se temelji na dobrim izbornim rezultatima HNS-a koji je preferencijalnim glasovima dobio 10 zastupničkih mjesta u Saboru, istaknula je Pusić i poručila, kako je HNS je istinski neophodan na budućoj hrvatskoj političkoj sceni kao jedina prepoznatljiva građanska opcija.  Za čelnu poziciju i vodeće funkcije unutar HNS-a danas su predstavljeni sadašnji potpredsjednici, članovi Predsjedništva i Središnjeg odbora stranke, Ivan Vrdoljak, Predrag Štromar, Ana Mrak Taritaš, Matija Posavec i Nada Turina Đurić koji su već do sada svojim radom prepoznati među građanima.

ZAGREB – U 26 vrtića i škola postavit će se kamere na inicijativu Vijeća Gradske četvrti Novi Zagreb-zapad. Kamere će se postaviti kako bi se spriječilo vršnjačko naselje, a sve će kontrolirati 6. policijska postaja Novi Zagreb. Osim što će biti na vanjskom dijelu oko škola i vrtića, kamere će biti postavljene i unutar objekata. Vrijednost projekta iznosi oko 1,3 milijuna kuna.

ZAGREB – Organizirani razgled Rokova perivoja iznad Britanskoga trga, u sklopu kojega se može obići i nedavno obnovljena kapelica svetog Roka, stara 360 godina, novi je turistički sadržaj u Zagrebu. Svakog mjeseca župa sv. Blaža, koja upravlja kapelicom, organizirat će 16. dana u mjesecu, vodstvo koje će posjetitelje upoznati s njezinom dugom poviješću, ali i donijeti priču o starom groblju na kojem je pokopan Vatroslav Lisinski te zlataru Krupiću iz slavnog romana Augusta Šenoe “Zlatarovo zlato”.

ZAPREŠIĆ – U novu suvremenu i s najvišim standardima komunalne opremljenosti zgradu sa sadašnjih pet lokacija u travnju će preseliti zaprešićko Komunalno poduzeće i Vodoopskrba i odvodnja, kao i sve radne jedinice tih dviju tvrtki. Lokacija je na sjevernom dijelu grada čime će se i prometno osloboditi središte Zaprešića. Naime, s više od 80 voznih jedinica, koja su izlazila u strogi centar na glavnu gradsku prometnicu s novom lokacijom to će za promet biti znatno jednostavnije. Uz to u ovu zgradu preselit će se i JVP te DVD Zaprešić. Ujedno u ovim tvrtkama uvjereni su kako će im u novoj zgradi biti omogućen efikasniji rad, dok će građani dobiti još bolju i kvalitetniju uslugu.

VARAŽDIN – Održana je radionica za pomoćnike u nastavi osnovnih i srednjih škola Varaždinske županije.  Kako bi se dodatno educirali, radionicu su inicirali pomoćnici u nastavi koji taj posao rade u okviru projekta „Veliki za male“. Svrha projekta je pružiti potporu u vidu pomoćnika u nastavi učenicima s teškoćama u razvoju uključenima u redovne programe osnovnih i srednjih škola na području Varaždinske županije. Vrijednost projekta je preko 2,5 milijuna kuna,  a 92% sredstava osigurava  Europski socijalni fond, dok  ostatak financira Varaždinska županija. U njemu sudjeluje 61 učenik u osnovnim i srednjim školama te 60 pomoćnika u nastavi i jedan stručni komunikacijski posrednik. U sklopu radionice, nekoliko predavanja održali su  predavači iz udruge „Ludbreško Sunce“ iz Ludbrega i Centra za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar iz Varaždina.

ČAKOVEC – Pozivni natječaj za podnošenje prijedloga za dodjelu Nagrade „Zrinski“ Međimurske županije za 2015. godinu objavila je županija na svojim internetskim stranicama. Nagrada se dodjeljuje građanima Međimurske županije, djelatnim skupinama, trgovačkim društvima, ustanovama, udrugama građana i drugim pravnim osobama koje žive ili djeluju na području Međimurske županije, a ostvarili su zapažene rezultate u prethodnoj godini ili duljem vremenskom razdoblju iz djelatnosti gospodarstva, znanosti i obrazovanja, kulture, zdravstva i socijalne skrbi, zaštite okoliša te drugih javnih djelatnosti. Prijedlozi se podnose Odboru za dodjelu javnih priznanja Skupštine Međimurske županije najkasnije do 29. veljače ove godine.

KRAPINA – Peti poziv na predlaganje razvojnih projekata za Bazu projekata, operativnog tijela Krapinsko-zagorske županije, otvoren je još mjesec dana. Na poziv se mogu prijaviti svi projekti u svim područjima razvoja, a prijavitelji mogu biti sve pravne i fizičke osobe s registriranom djelatnošću u Republici Hrvatskoj, uz uvjet da će se projekt provoditi na području Krapinsko-zagorske županije. Poziv je otvoren do 15. veljače.

KOPRIVNICA – Oko 400 kilograma hrane i higijenskih potrepština prikupljeno je u prvoj akciji donacija u 2016. za koprivničku Socijalnu samoposlugu. Organiziralo ju je Gradsko društvo Crvenog križa, a proveli volonteri Udruge „Rad na dar“. Do sada je održano 29 akcija prikupljanja donacija, organiziranih u projektu „Socijalna košarica“ financiranog iz Europskog socijalnog fonda. Prikupljeno je više od 4000 kilograma raznih namirnica vrijednih više od 40 tisuća kuna. Podijeljeno je 500-tinjak paketa obiteljima iz Koprivnice. Prikupljanje donacija te podjele paketa nastavit će se i dalje kako bi se što većem broju obitelji dodijelila pomoć.

loading