Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 18.01.2017.

Posted in Vijesti

KRIŽEVCI – Na tradicionalnom 65. Nacionalnom molitvenom doručku u Washingtonu sudjelovat će i zamjenik križevačkog gradonačelnika Tomislav Katanović. Na molitvenom doručku bit će predsjednik SAD-a Donald Trump, članovi američkog Kongresa, vladini dužnosnici i osobe iz poslovnog, pravog i kulturnog života iz više od 100 zemalja svijeta. Nacionalni doručak je manifestacija koja traje nekoliko dana, a počinje prvog četvrtka u veljači. Jedinstvena je to prilika za sklapanje poznanstava koja mogu dovesti i do brojnih društveno-političko-gospodarskih suradnji, kaže zamjenik križevačkog gradonačelnika Tomislav Katanović te dodaje kako organizatori sudionika pozivaju na preporuku onih prijašnjih. Katanović je preporuku dobio od europarlamentarke Marijane Petir te uz podršku europarlamentarca Alojza Peterlea. Zamjenik križevačkog gradonačelnika Tomislav Katanović u SAD-u će boraviti od kraja siječnja do 3. veljače.

ZAGREB – Manduševac će uskoro povodom svog 30. rođendana, dobiti jači mlaz, a i osvjetljenje, pa će najpoznatija gradska fontana turistima biti vidljivija, a Zagrepčani će na nju biti još ponosniji. Upravo zdenac na Trgu bana Jelačića vezan je uz legendu o tome kako je Zagreb dobio ime, jer je banu koji je bio na proputovanju s vojskom, lijepa Manda s izvora koji se nalazio na mjestu današnjeg Manduševca “zagrabila” vodu. Iako izvor na današnjem Jelačić-placu postoji oduvijek, pri rekonstrukciji trga 1898. godine Manduševac je zatrpan. No, kada se trg uređivao za Univerzijadu 1986. izvor je ponovno pronađen. Manduševac kako danas izgleda javnosti je predstavljen 1987. godine.

ZAGREB – Profesori i studenti sa zagrebačkog fakulteta elektrotehnike i računarstva s kolegama iz još 5 zemalja – Austrije, Slovenije, Srbije, Mađarske i BiH rade na razvoju „pametne zgrade“ kojom će umjesto ljudi upravljati računalni algoritam, a zahvaljujući kojem će se postići energetska učinkovitost. Za ovaj projekt FER i ostali partneri dobili su 3,8 milijuna eura što je najveći mogući iznos za ovakve projekte. Na projektu će se raditi dvije godine.

ČAKOVEC – Pozivni natječaj za podnošenje prijedloga za dodjelu Nagrade „Zrinski“ Međimurske županije raspisao je skupštinski Odbor za dodjelu javnih priznanja. Nagrada se dodjeljuje građanima Međimurske županije, djelatnim skupinama, trgovačkim društvima, ustanovama, udrugama građana i drugim pravnim osobama i to za životno djelo, odnosno za rezultate ostvarene u prethodnoj godini ili u duljem vremenskom razdoblju u djelatnosti gospodarstva, znanosti i obrazovanja, kulture, zdravstva i socijalne skrbi te zaštite okoliša i drugih javnih djelatnosti. Prijedlozi za dodjelu nagrade se podnose Odboru najkasnije do 28. veljače.

KOPRIVNICA – Broj dolazaka turista u 2016. u Koprivničko-križevačkoj županiji povećan je za 3%, a broj noćenja za 22%, odnosno ostvareno je ukupno 19.128 dolazaka i 45.135 noćenja. U ukupnom broju turista, domaći zauzimaju 56%, a strani 44%. Koprivnica je zabilježila pad broja dolazaka za 4%, ostvareno je 9.419 dolazaka, no rastao je broj noćenja za 11%, odnosno ostvareno je 21.785 noćenja. Križevci bilježe rast broja dolazaka turista za 24%, ostvareno je 2.654 dolaska te rast noćenja za 49%, te je ukupno ostvareno 6.289 noćenja. I Đurđevac je u istom razdoblju zabilježio rast broja dolazaka turista za 3%, ukupno je bilo 6.362 dolaska i broj noćenja za 22%, te je ostvareno 15.433 noćenja.

KRAPINA – Na temelju godišnjeg plana natječaja i javnih poziva za financiranje projekata i programa organizacija civilnog društva iz županijskog proračuna Krapinsko-zagorske županije, Krapinsko-zagorska županija i u 2017. godini nastavlja s provedbom dodjele potpora programima odnosno projektima poljoprivrednih udruga. Za tu je namjenu osigurano 200 tisuća kuna. Visina potpore po korisniku iznosi do 30 tisuća kuna, a maksimalno do 75% od ukupno prihvatljivih troškova. Rok za podnošenje prijava je 16. veljače ove godine.

VARAŽDIN – Čak  dvije prirodoslovne izložbe, bit će otvorene večeras u palači Herzer Gradskog muzeja Varaždin u sklopu programa „Srijeda u muzeju“. Riječ je o izložbama  Podzemna fauna Nacionalnog parka „Krka“, organizatora Javne ustanove Nacionalni park „Krka“, i Priča o leptirima, kojom se u varaždinskome muzeju predstavlja Hrvatski prirodoslovni muzej. Raznolikost podzemnog živoga svijeta na području Nacionalnog parka „Krka”, prikazuju fotografije koje su snimili članovi Hrvatskoga biospeleološkoga društva i objedinili ih na izložbi. Na informacijsko-edukativnoj izložbi „Priča o leptirima“,  obilježja raznih vrsta leptira, dočarat će preparirani predlošci, fotografije i crteži. Obje izložbe  bit će otvorene u večeras 19 sati, a bit će ih moguće razgledati do 5. ožujka.

VRBOVEC – Tradicionalno, 24. godinu za redom, „Vincekovo“ u goricama oko Vrbovca organizira tamošnja udruga vinogradara i vinara u nedjelju, 22. siječnja . Središnja svečanost orezivanja trsja bit će u vinogradu obitelji Senić u vinogradima Hruškovica. Okupljanje je u 11,00 sati nakon čega slijedi formiranje povorke, te svečanost rezidbe u vinogradu nešto iza podneva koju će voditi mešti ceremonije Zlatko Mađerec, Darko Gotal i Slavko Povrlišek.

loading