Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 18.01.2018.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Dvadesetak učenika  u prostoru zagrebačke Prve srednje informatičke škole s pravom javnosti, imali su  10-minutnu  priliku uživo razgovarati s astronautom Scottom Tingleom na Međunarodnoj svemirskoj postaji, koja je u tom trenutku bila u Zemljinoj orbiti  iznad Australije. Radi se o projektu  edukativne naravi, koji je proveden u sklopu projekta s ARISS-om i Europskom svemirskom agencijom, a  čiji je  cilj poduprijeti razvoj STEM znanosti i STEM obrazovanja. U tom projektu natjecalo se 39 škola iz Europske unije, a prihvaćeno ih je 14, među kojima i ova zagrebačka. Razgovoru je prisustvovao i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

ZAGREB – Kompostana za zaprimanje biorazgradivog otpada gradit će se u Obreščici, na jednom od zemljišta između Odranskog Strmca i Starjaka u Brezovici. Tamo će se dovoziti kompost koji ljudi proizvedu i ne iskoriste ga, a oni kojima je potreban za poljoprivredu moći će ga kupiti. Kompostana će se nalaziti uz cestu Mali grm koja je nedavno asfaltirana.  Kako kaže pročelnica zagrebačkog Gradskog ureda za gospodarstvo Mirka Jozić u kompostani nema termičke obrade, zatvorenog je tipa, a moderne tehnologije omogućit će da se ne osjeti miris. Novac će se  povući iz EU, a gradit će se i kanalizacija, plin, struja i ceste. Grad je u  prosincu  raspisao i natječaj za istražne radove te projektnu dokumentaciju za realizaciju projekta da bi se mogao prijaviti na fondove EU.

ČAKOVEC – Muzej Međimurja Čakovec uključit će se i ove godine u tradicionalnu manifestaciju Noć muzeja 2018. pod geslom „Muzeji i sport – brže, više, jače../citius,altius, fortius…“. Program je osmišljen u suradnji sa Zajednicom sportskih udruga Grada Čakovca i održat će se u petak 26. siječnja. Naglasak manifestacije stavljen je na analitičko sagledavanje postojećih i stvaranje novih zbirki muzeja na temu sporta, najavila je na danas održanoj konferenciji za medije ravnateljica Muzeja Maša Hrustek Sobočan i dodala da će u Muzejsko informativnom centru za ovu prigodu biti postavljena mini izložba na temu „Sport u Međimurju“, koja će prikazati kako se sport razvijao od 1930. godine naovamo. Inače, u Muzeju će se u vremenu od 18,00 do 00,00 sati moći besplatno razgledati svi muzejski postavi, kao i nedavno postavljena izložba baštine Međimurja naziva „Ljudstvo moje međimursko, imaš blaga i bogatstva – nematerijalna baština Međimurja“, uz stručno vodstvo. Sve posjetitelje u atriju Muzeja u Čakovcu u Noći muzeja također očekuje besplatno kuhano vino i druženje uz vatru.

KOPRIVNICA – U sjedištu Koprivničko-križevačke županije danas je održan tradicionalna godišnji prijem za medije, što je bila prilika da župan Darko Koren predstavi planove i projekte koji će se provoditi tijekom 2018. godine. Uz zahvalu za korektno praćenje u godini za nama i nadu kako će suradnja s medijima i u 2018. biti dobra, koprivničko-križevački župan Darko Koren predstavio je najznačajnije projekte u obrazovanju od koji se izdvaja završetak dogradnje knjižnice, kotlovnice i nadogradnje kata škole u Molvama. Investicija je vrijedna milijun kuna, a Županija je od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije dobila za ovu investiciju i 750 tisuća kuna. Započinje i energetska obnova zgrada dviju osnovnih škola u Drnju i Virju ukupne vrijednosti oko devet milijuna kuna, čime će se ostvariti ušteda i do 70% energije, a u Koprivničko-križevačkoj županiji očekuju kako će 60% sredstava osigurati financiranjem iz europskih fondova.

ZAGREB – Popis odobrenih programa zaštite na nepokretnim kulturnim dobrima u 2018. godini objavilo je Ministarstvo kulture. Krapinsko-zagorskoj županiji dodijelit će se ukupno četiri milijuna i 940 tisuća kuna za obnovu crkvi, kapela, župnih dvorova, kurija. Najviše novca, 400 tisuća kuna, odobreno je za crkvu sv. Marije Jeruzalemske na Trškom Vrhu, 300 tisuća kuna dobit će crkva Presvetog Trojstva u Donjoj Stubici, a 250 tisuća kuna pregradska crkva Uznesenja Marijina i Stari grad Kostel. Po 200 tisuća kuna osigurano je za kupališni kompleks – kapelu sv. Katarine u Stubičkim Toplicama, Dijaninu kupelj u Stubičkim Toplicama, crkvu sv. Jurja u Belcu, kapelu sv. Ane u Desiniću, zgradu stare žandarmerije u Donjoj Stubici, crkvu sv. Jakova apostola u Gorjanima Sutinskim, Stari grad Milengrad u Grtovcu, Franjevački samostan i crkvu Navještenja BDM u Klanjcu, zgradu Kneippovog lječilišta u Krapini, crkvu Majke Božje Gorske u Loboru i crkvu sv. Lovre u Lovrečanu.

VARAŽDIN – Uskoro će započeti  izrada projektne dokumentacije za izgradnju nasipa u duljini od gotovo pet kilometara uz rijeku Plitvicu na varaždinskom području. Dogovoreno je to na radnom sastanku u prostorima Hrvatskih voda u Zagrebu kojem su uz saborskog zastupnika Anđelka Stričaka i pomoćnika ministra graditeljstva Milana Rezu sudjelovali generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, njegov zamjenik Davor Vukmirić, zamjenik varaždinskog gradonačelnika Zlatan Avar, Božo Soldo s Geotehničkog fakulteta te Danijel Bunić iz Vodnogospodarskog odjela za Muru i gornju Dravu. Da će osim izgradnje nasipa, uz Plitvicu biti uređena i  pješačko-biciklistička staza kaže saborski zastupnik Anđelko Stričak, sredstva za izradu projektne dokumentacije u iznosu od 90 posto osigurat će Hrvatske vode, dok će preostalih 10 posto osigurati Grad Varaždin.

ZAGREB – Poziv osnovnim školama sa svog područja da se od 15. siječnja do 15. lipnja 2018. godine uključe u projekt prikupljanja starog papira uputila je Zagrebačka županija. Najuspješnije škole Županija će tradicionalno nagraditi informatičkom opremom. Kao i prijašnjih godina, projekt  se provodi s ciljem motiviranja i educiranja najmlađih o korisnosti sakupljanja starog papira. Moto projekta je zaštita šuma jer se sakupljenom jednom tonom starog papira od sječe spasi 20 stabala. Papir je sirovina koja se izvrsno reciklira i na taj način vraća u svakodnevnu uporabu čime se štedi energija, čuvaju šume i značajno smanjuje onečišćenje vode i zraka.Zagrebačka županija akciju sakupljanja papira podržava već petu godinu za redom na način da za svaku od pet najuspješnijih škola osigura komplet interaktivnih pametnih ploča, a naši učenici do sada su od sječe spasili 13.870 stabala.

ZAGREB – Zagrebačka gradska Skupština raspisala je javni poziv natječaja za podnošenje prijedloga za dodjelu Nagrade Zagrepčanka godine. Ova nagrada se dodjeljuje osobi koja je svojim radom doprinosi afirmaciji žena u društvu, kao i promociji ženskih ljudskih prava i ravnopravnosti spolova te podizanju kvalitete života žena u Gradu Zagrebu. Detaljne informacije dostupne su na mrežnoj stranici zagrebačke gradske Skupštine, a rok za podnošenje prijedloga je 1. veljače ove godine.

ČAKOVEC – Međimurska županija je na svojim web stranicama objavila Natječaj za prikupljanje pisanih prijedloga programa udruga iz područja zaštite potrošača, koji će se financirati iz Proračuna Međimurske županije u 2018. godini. Programi Udruga se mogu odnositi na edukaciju, informiranje ili pak savjetovanje potrošača. Za njihovo financiranje, u  okviru ovog  natječaja, raspoloživ je iznos od 20 tisuća kuna. Natječaj je otvoren do 15. veljače, a prijave se šalju Upravom odjelu za gospodarske djelatnosti Međimurske županije.

KOPRIVNICA – Radne sastanke s predstavnicima Osnovne škole „Braća Radić“ i Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ održao je gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić. Ravnatelj škole Radić, Krešo Grgac predstavio je program i aktivnosti u 2018. godine, te istaknuo ulaganja tijekom zimskih praznika, kada su obnovljeni parketi u nekoliko učionica razredne nastave.  Radovi su u tijeku i u područnim školama, matične škole. Ravnateljica Knjižnice Dijana Sabolović-Krajina predstavila je program koji očekuje korisnike knjižnice u 2018. te se pohvalila činjenicom da je u knjižnicu upisano 30% stanovnika, a hrvatski je prosjek 15%.

loading