Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 18.01.2019.

Posted in Vijesti

KRAPINA – Godina 2018. bila je izrazito uspješna za Krapinsko-zagorsku županiju po ulaganjima u gospodarstvo, poljoprivredu i komunalnu infrastrukturu, rečeno je u petak, 18. siječnja 2019. godine na konferenciji za medije koju su u Krapini održali župan Željko Kolar i njegov zamjenik Anđelko Ferek Jambrek. Naime, protekle je godine u razvoj gospodarstva i poljoprivrede, županija investirala 39 milijuna 175 tisuća kuna. – Ono što županija radi uspješno je subvencioniranje kamata poduzetničkih kredita u sklopu programa „Kreditom do uspjeha“ te su osigurana dodatna sredstva u iznosu od 32,5 milijuna kuna – istaknuo je Ferek Jambrek, dodajući da zahvaljujući tim ulaganjima kontinuirano pada nezaposlenost u županiji. Od bitnih projekata izdvojena je izgradnja Poslovno-tehnološkog inkubatora koji je u provedbi, a njegova ukupna vrijednost je 29 milijuna i 623 tisuće kuna. Velika ulaganja nastavljaju se i u ovoj godini, a za tu svrhu iz proračuna je izdvojeno 64 milijuna kuna, dvostruko više nego protekle godine. – Novost je da ćemo u ponedjeljak otvoriti WBAF ured i na taj način omogućiti našim gospodarstvenicima da stupe u kontakt sa investitorima iz svijeta – najavio je župan Željko Kolar.

ZAGREB – Na 20. sjednici skupštinskog Odbora za mjesnu samoupravu održanoj u petak, 18. siječnja 2019. godine, gradski zastupnici raspravljali su o nadolazećim točkama dnevnog reda zagrebačke Gradske skupštine koje se tiču obnašanja komunalne djelatnosti na području Zagreba. Riječ je o usklađivanju s novim Zakonom o komunalnom gospodarstvu, koji propisuje da komunalne djelatnosti može obavljati trgovačko društvo koje osniva jedinica lokalne samouprave, što je u slučaju Zagreba Zagrebački holding, odnosno njegove podružnice. Tako bi na neodređeno vrijeme održavanje čistoće javnih površina bilo povjereno Čistoći, održavanje zelenih površina Zrinjevcu, odvodnje oborinskih voda Vodoopskrbi i odvodnji te održavanja prometnica Zagrebačkim cestama.

ZAGREB – Vijenac kod Grobnice narodnih heroja, u povodu 75. obljetnice formiranja X. zagrebačkog korpusa Narodnooslobodilačke vojske Hrvatske, u petak, 18. siječnja, na gradskom groblju Mirogoj položilo je izaslanstvo Grada Zagreba predvođeno gradonačelnikom Milanom Bandićem. Vijenac je položilo i izaslanstvo Zajednice udruge antifašističkih boraca i antifašista grada Zagreba i Zagrebačke županije.

ČAKOVEC – U organizaciji Obrtničke komore Međimurske županije prošla godina zaključena je s 45 novih majstorskih diploma, 42 majstora (troje majstora polagalo je po dva majstorska ispita) u 18 zanimanja iz 3 županije Međimurske, Varaždinske i Koprivničko križevačke i to sa čak 27 novih majstora iz Međimurske županije. Svečanoj dodjeli majstorskih diploma u petak, 18. siječnja 2019. godine prisustvovao je zamjenik župana Josip Grivec koji je istaknuo važnost obrtništva u Međimurskoj županiji te naglasio kako će Županija i dalje podupirati rad Obrtničke komore i rad svojih obrtnika. Ovim činom napravili ste veliki korak u svojoj karijeri, no potrebno je i dalje nastaviti s usavršavanjem i cjeloživotnim obrazovanjem, jer samo na taj način možete držati korak s novim znanjima, tehnologijama i trendovima bez kojih se danas ne može napredovati, rekao je čestitajući novim majstorima predsjednik Obrtničke komore Međimurske županije Boris Lukovnjak.

ZAGREB – Indeks gospodarske snage objedinjuje sedam pokazatelja – bruto domaći proizvod po stanovniku, ukupni prihodi poduzetnika po stanovniku, prosječne neto plaće, neto dobit poduzetnika po zaposlenom, prihod na inozemnom tržištu poduzetnika po zaposlenom, stopi nezaposlenosti i projekciji rasta stanovništva. Prema podacima HGK indeks gospodarske snage pokazuje da je u 2018. Grad Zagreb bio daleko iznad hrvatskog prosjeka (indeks 147,8) te slijede Istarska i Primorsko-goranska županija, dok je novost da se Varaždinska županija  našla među onima s indeksom iznad hrvatskog prosjeka. Blizu hrvatskom prosjeku je pet županija čiji je indeks iznad 90 – Zagrebačka (97,2), Međimurska (92,7), Zadarska i Dubrovačko-neretvanska  te Koprivničko-križevačka (90,6).

RUGVICA – Svečano otvorenje novouređenog Trga dr. Franje Tuđmana u Rugvici te otkrivanje spomenika prvom predsjedniku RH održano je u petak, 18. siječnja ispred zgrade Općine u Rugvici. Trg dr. Franje Tuđmana u potpunosti je obnovljen sredstvima općine Rugvica i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. Putem natječaja Ministarstva osigurana su bespovratna sredstva u iznosu od 650.000 kuna. Na Trgu je postavljen spomenik Franji Tuđmanu, prvom hrvatskom predsjedniku, akademskog kipara Ante Jurkića. Svečanost otvorenja svojim su dolaskom uveličali  predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, sin pokojnog predsjednika Franje Tuđmana, Miroslav i župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

GORNJA STUBICA – Da revitalizacija poslovnog kompleksa Dona u Gornjoj Stubici ide po planu, potvrdilo je 13 investitora koji su odlučili svoje poslovanje preseliti unutar njezinog kompleksa. Tim povodom danas, 18. siječnja 2018. godine održana je i konferencija za medije na kojoj su govorili župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, načelnik Gornje Stubice Jasmin Krizmanić, direktorica Poduzetničkog centra Krapinsko-zagorske županije Martina Jantol Županić te iz uprave HAMAG-BICRO Marijana Oreb. Spomenuti poslovni kompleks površine je 163 tisuće kvadratnih metara, a od sada će se koristiti kao poduzetnička zona u Gornjoj Stubici, koja je investitore oslobodila komunalne naknade u prvoj godini. U objektu je trenutačno oko 80 djelatnika, a do kraja godine zaposlit će se još njih 40. Ukupna vrijednost ulaganja novih firmi u prostor Done je oko 20 milijuna kuna. Sastoji se od iznosa za kupnju prostora, ulaganja u adaptaciju prostora te nabave strojeva potrebnih za ulazak u kompleks.

MURSKO SREDIŠĆE – Tradicionalni Susret poduzetnika, gospodarstvenika, OPG-a i obrtnika s područja grada Mursko Središće, održan je u petak, 18. siječnja 2019. godine, u organizaciji Grada Mursko Središće. Na susretu je bio i ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta RH Darko Horvat.

ZAGREB – Javnozdravstvena akcija Dan mimoza bit će održana u subotu, 19. siječnja od 10,00 do 14,00 sati na zagrebačkom Cvjetnom trgu. Uz podjelu letaka s najvažnijim informacijama te simboličnu, humanitarnu podjelu mimoza, zainteresirani će imati prilike razgovarati sa stručnjacima i saznati sve što ih zanima o prevenciji i liječenju raka vrata maternice. Rak vrata maternice jedan je od najčešćih zloćudnih tumora ženskog spolnog sustava od kojeg u Hrvatskoj godišnje oboli gotovo 300, a umre više od 100 žena. Dan mimoza održava se u organizaciji Hrvatske lige protiv raka, suradnji s Gradom Zagrebom i Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo. Pokrovitelji projekta su Predsjednica RH Kolinda Grabar- Kitarović, Hrvatski sabor, Ministarstvo zdravstva, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić i Gradska skupština Grada Zagreba.

KOPRIVNICA – U sklopu projekta „Živjeti zdravo“, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u Koprivnici je provedeno 19 aktivnosti „Volonteri u parku“ koje su uključivale sport, kretanje, učenje, čitanje, vježbanje i ostalo na zabavan i opušten način za sve dobne skupine. Aktivnosti su provodili koprivnički vrtići i obrti za čuvanje djece, osnovne i srednje škole, koprivnička Knjižnica „Fran Galović“ te sportski klubovi. Sudjelovalo je 959 djece i 303 odrasle osobe, a grad Koprivnica i u ovoj će godini nastaviti provoditi aktivnost „Volonteri u parku“ koja je osmišljena kako bi se pružila podrška usvajanju zdravih stilova života te očuvala životna okolina među djecom, mladima i odraslima u zajednici.

LEPOGLAVA – Izuzetno posjećenoj kulturnoj manifestaciji “Noć muzeja” po prvi puta ove će se godine priključiti i Lepoglava. Naime, u noći u kojoj svoja vrata besplatno građanima otvaraju muzejske ustanove diljem Hrvatske predstavljajući svoje muzejske zbirke i postave, u Lepoglavi će se moći razgledati postave posvećene vrijednom nematerijalnom kulturnom blagu s UNESCO-ve liste, jedinstvenom i vrijednom kulturnom nasljeđu lepoglavskog kraja – lepoglavskoj čipki. Tako će se u Lepoglavi, 1. veljače od 18 sati pa sve do jednog sata iz ponoći, u Domu kulture moći razgledati izložbe posvećene lepoglavskoj čipki. Organizatori događanja kojim će se Lepoglava po prvi puta priključiti Noći muzeja su Turističko kulturno informativni centar, Turistička zajednica Grada Lepoglave i Ekomuzej Lepoglava.

loading