Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 18.02.2016.

Posted in Vijesti

SVETI KRIŽ ZAČRETJE – U Svetom Križu Začretje, 18.02. 2016. održana je redovna Izborna skupština Sjeverozapadno-hrvatskog regionalnog saveza Hrvatske narodne stranke.  Za predsjednika je ponovo izabran Anđelko Topolovec, inače načelnik Općine Radoboj i prvi čovjek HNS-a Krapinsko-zagorske županije.  Uz njega je za tajnicu Saveza opet izabrana Marija Puh iz Krapine, inače zagorska saborska zastupnica, dok su za potpredsjednike izabrani Neven Alić, inače zamjenik župana Bjelovarsko-bilogorske županije i Dražen Žvorc iz Međimurske županije.

ZAGREB – Radni sastanak ministra regionalnog razvoja i fondova EU Tomislava Tolušića i predstavnika Hrvatske zajednice županija, održan je danas u Ministarstvu.  Župani su na sastanku s ministrom razgovarati o povlačenju sredstava iz EU fondova u županijama, ravnomjernom regionalnom razvoju Republike Hrvatske te aktualnoj tematici reforme lokalne i područne (regionalne) samouprave Republike Hrvatske.  Uz to, na sastanku je još jednom istaknuto kako su županije u Hrvatskoj jedne od najuspješnijih u povlačenju sredstava iz EU fondova. Podsjetimo, ministar Tolušić bio je predsjednik Hrvatske zajednice županija od rujna 2013. do rujna 2015. godine i u svom se mandatu snažno zalagao za fiskalnu i funkcionalnu decentralizaciju Republike Hrvatske. Također, bio je i župan Virovitičko-podravske županije, jedne od županija koja je najuspješnija u povlačenju sredstava iz europskih fondova.ZAGREB – U Staroj gradskoj vijećnici u tijeku je 36. sjednica Gradske skupštine Zagreba. Na dnevnom je redu 28 točaka, a najviše pažnje zadnjih dana izazvalo je izvješće o prikupljanju komunalnog i biorazgradivog otpada u 2014. i 2015. godini, koje za sobom povlači brojna pitanja vezana uz gospodarenje otpadom u metropoli. Gradski će zastupnici raspravljati i o radnom vremenu objekata u kojima se pružaju ugostiteljske usluge, o programu za suzbijanje korupcije u Gradu Zagrebu za 2016. i 2017., kao i o realizaciji projekta izgradnje Odgojno obrazovnog kompleksa Središće. Zastupnici će izglasati i početak mirovanja mandata novoizabranim saborskim zastupnicima Sandri Perković i Ivanu Tepešu, te početak obnašanja dužnosti njihovih zamjenika – Mirsada Srebrenikovića i Roberta Balića, dok će Darinku Kosoru izglasati prestanak profesionalnog obavljanja dužnosti predsjednika Gradske skupštine Grada Zagreba.

ZABOK – Radove na izgradnji vodospreme Zabok obići će danas župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, generalni direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić i direktor Zagorskog vodovoda Mario Mihovilić.  Gradi se novi vodospremnik zapremine 1500 m3, sanira postojeća vodosprema zapremine 800 m3 te rekonstruiraju pripadajući cjevovodi. Vrijednost investicije je 19 milijuna i 750 tisuća kuna, a predviđeni završetak radova je lipanj 2016. godine. Po završetku investicije omogućit će se učinkovitiji transport vode na području grada Zaboka i središnjeg dijela Krapinsko-zagorske županije, te poboljšati postojeće stanje vodoopskrbe distribucijskog sustava Zagorskog vodovoda.

ZAGREB – Temeljem Zakona o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo, Grad Zagreb u 2016. godini planira ostvariti prihod od 25,7 milijuna kuna. Od toga je 1,7 milijuna prihod od zateznih kamata, 23,2 milijuna prihod od prodaje stanova na obročnu otplatu i 800 tisuća kuna prihoda od realizacije obveznica stare devizne štednje. Najveći dio, tog novca, 24 milijuna kuna planira se utrošiti na gradnju socijalnih stanova.

ČAKOVEC – Sjednica Gradskog vijeća Čakovca, na kojoj će se pred vijećnicima naći 24 točke dnevnog reda, održava se danas u Gradskoj vijećnici. Vijećnici će danas raspravljati o razdvajanju Gradskog vrtića Čakovec na dva dječja vrtića Cipelica i Cvrčak, što za Grad znači ispunjavanje zakonske obveze. Osim toga, pred vijećnicima će se naći i 4. izmjena te izrada 5. izmjene GUP- a Grada Čakovca, a bit će riječi i o izradi Urbanističkog plana uređenja gospodarske zone Ivanovec.

KRAPINA – Prijem za 24 učenika Srednje škole Krapina koji su predstavljali Hrvatsku na „Euroscoli“ održanoj u Strasbourgu bit će održan danas u Srednjoj školi Krapina. „Euroscola“ je redovni godišnji program Europskog parlamenta kroz kojeg učenici srednjih škola iz država članica Europske unije na praktičan način uče o europskim pitanjima. Učenici iz država članica Unije predstavljaju svoje škole na natjecanju u vlastitoj zemlji, a najuspješniji na nacionalnim natjecanjima odlaze u Strasbourg i na jedan dan postaju zastupnici u Europskom parlamentu. U dvorani za plenarne sjednice Europskog parlamenta u Strasbourgu sudjeluju u simulaciji parlamentarnih debata i glasaju o odlukama koje se odnose na aktualna pitanja iz europske prakse, komunicirajući pritom na jednom od tri radna jezika Europske unije – engleskom, njemačkom ili francuskom.

VARAŽDIN – Javne tribine za građanstvo po Mjesnim odborima grada Varaždina, kako bi se građanima objasnilo zbog čega i na koji je način potrebno odvajati otpad u kućanstvu i kako ga pripremati za otpremu, organizira Udruga Eko Breza iz Varaždina, u suradnji s komunalnom tvrtkom Čistoća. Danas u 19,00 sati počet će tribina u društvenim prostorijama 1. mjesnog odbora u Varaždinu ,  sutra slijedi tribina u mjesnom odboru Kućan Marof, a u ponedjeljak, 22. Veljače  u 3. mjesnom odboru u Varaždinu.

KOPRIVNICA – Predstavnici Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Koprivničko-križevačke županije posjetili su zamjenika župana Ivana Pala te razgovarali o projektu „Promicanje vrijednosti Domovinskog ata u školama Koprivničko-križevačke županije“. Informirali su zamjenika Pala kako će se i u ovoj godini u sklopu projekta provoditi predavanja o doprinosu Koprivničko-križevačke županije tijekom Domovinskog rata. Također su najavili kako će program prijaviti na javni poziv Koprivničko-križevačke županije, ali i Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta te Ministarstvu branitelja, s ciljem da se projekt počne provoditi na višoj razini.

ZAGREB – Besplatne razglede grada, povodom 21. veljače, Međunarodnog dana turističkih vodiča, ove subote, 20. veljače organizira Društvo turističkih vodiča Zagreba. Ovo zagrebačkog Društvo broji više od 120 članova koji usluge vodstva turističkog obilaska Zagreba pružaju na 14 jezika uključujući i jezik za gluhonijeme. Polasci na besplatne razglede Zagreba bit će ove subote u 10,00 i 11,00 sati ispred Turističkog informativnog centra na Trgu bana Jelačića. Kroz sat i pol do dva obilazit će se Kaptol i Gornji grad uz temu „Zagreb- grad obrtnika“.

ĐURĐEVAC – Članovi Udruge Peski-Art Đurđevac oslikavaju veliku pisanicu u sklopu programa Turističke zajednice Koprivničko-križevačke „Pisanica od srca“. Njihova će pisanica biti poklonjena Hrvatima u Vojvodini, odnosno u Subotici. Udruga će kao zahvalu za rad na velikoj pisanici dobiti jednu manj, koju će članovi oslikati te postaviti ispred doma „Mladen Markač“ u Đurđevcu. Pisanica, koju oslikavaju u Domu kulture, već sada budi veliki interes Đurđevčana. Tako su slikare ovih dana posjetili učenici Osnovne škole Grgura Karlovčana, te se i sami okušali u oslikavanju pisanice. Posjetili su ih i korisnici Udruge „Mali princ“, brojne kolege kao i građani.

ZAGREB – Branjem nadzemnih dijelova zaštićenih proljetnica, kao što su visibabe, proljetni drijemovci odnosno zvončići, šafrani, jaglaci, kockavice ili šumarice za osobne potrebe   posebno se degradira estetska vrijednost prirode, a ostalim posjetiteljima prirode onemogućuje uživanje u njima. Isto tako, sakupljanje cijelih biljaka dovodi do njihovog trajnog uklanjanja sa staništa čime se značajno utječe na veličinu njihovih prirodnih populacija. Stoga iz Javne ustanove Zeleni prsten Zagrebačke županije upozoravaju šetače i ljubitelje prirode da se suzdrže od branja proljetnica koje su ipak najljepše na svojim prirodnim staništima.

loading