Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 18.02.2019.

Posted in Vijesti

ISTANBUL – Svjetski kongres poslovnih anđela, investitora i start-up tvrtki održava se 18. i 19. veljače 2019. godine u Istanbulu. Sa prvim WBAF-ovim investicijskim uredom poslovnih anđela za Europu otvorenom u dvorcu Bračak, predstavlja se i Krapinsko-zagorska županija, među 750 sudionika iz 40 zemalja, 110 govornika i 66 start-up tvrtki. Delegacija županije na čelu sa zamjenicom župana Jasnom Petek, pokazala je sve prednosti investiranja u Hrvatsku, dok je nacionalna voditeljica WBAF-a Helena Matuša predstavila primjere dobre prakse – kako se kulturna baština može koristiti za poticanje inovacija i poduzetništva, s naglaskom na još jedan pozitivan primjer s područja Krapinsko – zagorske županije –  Zabavno edukativno znanstveni centar koji će biti uspostavljen u dvorcu Stubički Golubovec. Otvorenju kongresa nazočila je i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, koja je nakon otvorenja posjetila izložbeni prostor Krapinsko – zagorske županije. Osim zamjenice župana Jasne Petek, u delegaciji Krapinsko – zagorske županije su gradonačelnik Donje Stubice Nikola Gospočić, pročelnica županijskog Upravnog odjela za  javnu nabavu i EU fondove Vlatka Mlakar i ostali.

ZABOK – Voda javnog vodoopskrbnog sustava Zagorskog vodovoda je zdravstveno ispravna, priopćeno je u ponedjeljak, 18. veljače 2019. godine iz Zagorskog vodovoda. Naime, temeljem analitičkih izvješća Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije, svi uzorci vode za ljudsku potrošnju sukladni su Pravilniku o sigurnosti vode za ljudsku potrošnju te je stoga Stručno povjerenstvo za vodu namijenjenu ljudskoj potrošnji, obavijestilo Zagorski vodovod da smatra da se voda sa izvorišta Lobor  te voda u mreži može smatrati zdravstveno ispravnom te da se može koristiti i za piće. Podsjetimo, u protekla četiri dana isprani su glavni magistralni cjevovodi, sekundarne mreže zahvaćenog područja, te je kontinuirano, već od prvih saznanja za onečišćenje, u sustav upuštana voda iz drugih opskrbih pravaca tako da je u spornom dijelu sustava voda više puta u cijelosti izmijenjena.

ZAGREB – Upis djece u I. razred osnovne škole za školsku godinu 2019./2020. obavljat će se u svim osnovnim školama na području Grada Zagreba.  U I. razred osnovne škole upisivat će se djeca koja do 1. travnja 2019. godine navršavaju 6 godina, a prije upisa dijete je obvezno obaviti pregled utvrđivanja psihofizičkog stanja u osnovnoj školi koju će pohađati prema upisnom području. Obavijest o upisu djece u I. razred osnovne škole po gradskim četvrtima, kontakti osnovnih škola i nadležnih liječnika školske medicine bit će objavljeni na oglasnim pločama Gradskog ureda za obrazovanje, područnih ureda Gradske uprave, dječjih vrtića i osnovnih škola, Službe za školsku i adolescentnu medicinu te na mrežnoj stranici Grada Zagreba.

VARAŽDIN – Županijska smotra literarnog, dramsko-scenskog i novinarskog stvaralaštva učenika LiDraNO 2019. za Varaždinsku županiju održava se danas i sutra, 18. i 19. veljače 2019. godine. Domaćin Županijske smotre LiDRaNo za osnovne škole je Osnovna škola Šemovec, a za srednje škole Prva gimnazija Varaždin. U HNK-u Varaždinu danas su prijepodne održani dramsko-scenski nastupi 138 učenika osnovnih škola. Na Županijskoj smotri LiDRaNO za osnovne škole sudjeluju i učenici s 36 literarnih, 30 novinarskih radova, 10 tiskanih i 1 digitalni školski lis te 8 radova u kategoriji radijski izraz sudjeluje ukupno 249 učenika, naglasila je ravnateljica OŠ Šemovec Marina Hižak. U poslijepodnevnim satima su nastupi učenika srednjih škola, a ukupan broj srednjoškolaca koji sudjeluje na Županijskoj smotri LiDraNo je 84. Županijsku smotru otvorio je zamjenik župana Varaždinske županije Tomislav Paljak izrazivši zadovoljstvo što u vrijeme tehnoloških dostignuća i stremljenja ne jenjava interes i potencijal mladih žitelja Varaždinske županije i za umjetničkim izražavanjem i stvaralaštvom.

ZAGREB – Više od tisuću učenika iz 74 osnovne i 30 srednjih škola s područja Grada Zagreba sudjelovat će na 28. Smotri literarnog, dramsko-scenskog i novinarskog stvaralaštva učenika – Lidrano, koja će od 18. do 21. veljače biti održana na pet lokacija u gradu: Kazalištu Kerempuh, Kazalištu Vidra, OŠ Antuna Gustava Matoša, OŠ Josipa Jurja Strossmayera te u Prirodoslovnoj školi Vladimira Preloga. Organizatori 28. Lidrana koji je u ponedjeljak, 18. veljače u kazalištu Kerempuh otvorila zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević su Gradski ured za obrazovanje, OŠ Antuna Gustava Matoša i Prirodoslovna škola Vladimira Preloga.

ZAGREB –  Poslovnu 2019. godinu, u kojoj  Zagrebački velesajam slavi 110 godina rada, otvara s četiri sajamske priredbe, sajmom  NAUTIKE, sajmom HOTEL&GASTROTEH, Danima lova i ribolova i Festivalom maslina koji će se na 25 tisuća četvornih metara izložbenog prostora održati od 20. do 24. veljače. Ukupno će se na ovim sajmovima predstaviti 450 izlagača iz 32 zemlje i Hrvatske. Bilježi se rast izložbene površine od 8%, broja izložaka 13% te rast broja plovila od 11%, istaknula je ovog ponedjeljka, 18. veljače 2019. godine na konferenciji za novinare na zagrebačkom velesajmu direktorica Dina Tomšić. Na jednom mjestu povezali su sve proizvođače, distributere i izlagače koji kroz sajamsku ponudu nude najbolje od svojih proizvoda i usluga. Kako je naglasio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić Zagrebački velesajam pokretač je poduzetničkih i gospodarskih inicijativa te mjesto susreta proizvođača i potrošača kao i poslovne komunikacije tako da Grad Zagreb krajem 2018. godine bilježi pad stope nezaposlenosti ispod 3,8%.

VARAŽDIN – Zahvalu Varaždinskoj županiji za podršku i zajedničke aktivnosti tijekom prošle godine uputio je Viteški red svetog Nikole. Tajnicu Viteškog reda Ivanu Kovaček i Željka Rušeca je u ime Varaždinske županije primila posebna savjetnica župana Natalija Martinčević, kojoj je predana ručno izrađena zahvalnica Viteškog reda Sv. Nikola. Udruga se bavi promicanjem povijesti i kulture Varaždina i Hrvatske, a posebnu pažnju posvećuje oživljavanju prizora iz razdoblja od 12. do 15. stoljeća, od pojave Varaždina u prvim pisanim dokumentima. Prošle godine su organizirali već tradicionalni Međunarodni viteški turnir na bedemima Starog grada u Varaždinu, koji je otvorio župan Radimir Čačić, a povodom obilježavanja Dana Varaždinske županije u atriju Županijske palače priredili su predstavu za djecu „Traži se vitez hrabar“. Ove godine zajedno sa Županijom planirano je uređenje srednjovjekovnoga grada te velika dvodnevna manifestacija.

KRAPINA – Aktivnosti i projekti Zavoda za prostorno uređenje Krapinsko-zagorske županije provedeni u 2018. godini predstavljeni su na konferenciji za medije u Krapini, u ponedjeljak, 18. veljače 2019. godine. – Zavod se bavio izradom dokumenata za jedinice lokalne samouprave, kojih je bilo 29, izmjenama i dopunama prostornog plana, kojih je bilo 17, izrađeno je i devet urbanističkih planova uređenja te jedan generalni urbanistički plan, za Grad Pregradu. Tijekom godine, Zavod je izrađivao šest prostorno-planskih dokumenata za područje grada Klanjca i Pregrade te općina Krapinske Toplice, Bedekovčinu i Mače., ističe ravnateljica Zavoda Snježana Žigman. Čestitke na uspješnom radu djelatnicima Zavoda uputio je župan Željko Kolar, ističući kako je Županija svim jedinicama lokalne samouprave na svom području, koje moraju ići u izmjenu prostornog plana participira 50% troškova, što na godišnjoj razini iznosi oko 200 tisuća kuna, odnosno unatrag šest godina preko milijun i 200 tisuća kuna. – O opravdanosti postojanja Zavoda najbolje govori podatak da je, od kad on postoji, dvije trećine jedinica lokalne samouprave s područja Županije koristilo njegove usluge, naglašava župan Kolar.

OZALJ/MURSKO SREDIŠĆE – Temeljem Ugovora o dodjeli brodice za spašavanje, kojeg je gradonačelniku Grada Mursko Središće Draženu Srpaku uručio  ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, brodicu su ovih dana, u gradu Ozlju, uz gradonačelnika Srpaka, preuzeli predsjednik i zapovjednik DVD-a Mursko Središće Juraj Zadravec i Miljenko Palnec te skelar Stanislav Kolarić. Brodica, vrijedna 200 tisuća kuna, hrvatski je proizvod i služit će za upotrebu u kriznim situacijama, poput poplava, u kojima se štite ljudski životi.

KOPRIVNICA – Dobrovoljni darivatelji s koprivničkog područja proteklog su tjedna dali 434 doze krvi. Tijekom petodnevne akcije dobrovoljnog darivanja krvi akcijama se odazvalo i 37 novih darivatelja krvi, a među njima su i učenici koprivničke Gimnazije „Fran Galović“. U ovom mjesecu jedan je novi dobrovoljni darivatelj krvi dao 100. puta, a to je Josip Grabarić iz Selnika.

ZAPREŠIĆ – Centar za mladež Zaprešić je pozvao roditelje koji trebaju podršku u izazovima suvremenog roditeljstva da se odazovu na besplatno psihološko savjetovanje koje će se održati 19. i 26. veljače od 10,00 do 12,00 sati u Zaprešiću, Matije Gupca 4. Projekt financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Sve dodatne informacije mogu se dobiti na broj telefona 01/3311-711 ili na e mail centar.za.mladez.zapresic@zg.t-com.hr

loading