Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 18.02.2020.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Raspisani su javni natječaji za programe i projekte udruga civilnog društva u Gradu Zagrebu u 2020. godini. Radi se o 12 poziva, među ostalim, udrugama iz područja socijalnog i humanitarnog značenja, zatim udruga iz područja zaštite životinja, poljoprivrede, šumarstva i lovstva, iz područja razvoja mreže socijalnih usluga usmjerenih prioritetnim korisničkim skupinama, iz područja rada mladih, braniteljskih udruga, udruga iz područja održive energetske politike, zaštite potrošača itd. Detaljne informacije dostupne su na mrežnoj stranici grada. Rok za podnošenje prijava je 6. ožujka.

OROSLAVJE/DONJA STUBICA – Oroslavje i Donju Stubicu, gdje su u tijeku radovi na izgradnji kanalizacijske mreže u sklopu projekta Aglomeracija Zabok – Zlatar, posjetio je danas župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar. Radovi u ovoj, drugoj fazi, koji predviđaju gradnju 26 kilometara kanalizacije, vrijedni su 38,8 milijuna kuna, dok je cijeli projekt Aglomeracija Zabok – Zlatar ukupne vrijednosti 480 milijuna kuna, sufinanciran EU sredstvima u iznosu od 321 milijun kuna iz operativnog programa Konkurentnost i kohezija. Preostali iznos investicije, koja obuhvaća gradnju sustava odvodnje dužine 171,8 kilometara na području devet zagorskih gradova i općina, financiraju država, Hrvatske vode i Zagorski vodovod. Ovaj, osim prometne infrastrukture, trenutačno najveći EU projekt u Krapinsko-zagorskoj županiji, iznimno je važan za žitelje, njihovo zdravlje, okoliš i turističko gospodarstvo, istaknuo je župan Željko Kolar, zadovoljan i što je na radovima angažiran domaći izvođač. U obilasku radova bili su i gradonačelnici Oroslavja i Donje Stubice, Emil Gredičak i Nikola Gospočić.

ČAKOVEC – Osam novih specijalista ortopedije Županijske bolnice Čakovec predstavljeno je ovog utorka, 18. veljače 2020. godine u biblioteci Županijske bolnice Čakovec. Jedan od ciljeva i zadataka ove bolnice je bilo stabilizirati kirurgiju zbog gubitka liječnika, odnosno njihovih odlazaka u inozemstvo ili druge ustanove, a u nepunih godinu dana to smo i napravili te doveli ukupno 11 novih specijalista – istaknuo je ravnatelj bolnice Tomislav Novinščak. Dolaskom novih liječnika značajno će se smanjiti liste čekanja na operacije te će se pozornost moći usmjeriti na brojne infrastrukturne projekte koji očekuju bolnicu. Na predstavljanju su se medijima, uz nove liječnike, obratili i  župan Međimurske županije Matija Posavec, ravnatelj Županijske bolnice Čakovec Tomislav Novinščak te predsjednica Upravnog vijeća ŽBČ, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb MŽ Sonja Tošić Grlač. – Bolji uvjeti, ulaganje u opremu i infrastrukturu su pretpostavka da liječnici dođu raditi u bolnicu u kojoj mogu imati bolje uvjete i zato su sve investicije u ovu bolnicu imale smisla – istaknuo je župan Posavec.

 

ZAGREB – Na novozagrebačkom jezeru Bundek obilježena 195. obljetnica rođenja mađarskog pisca Móra Jókaia. Predstavnici mađarske nacionalne manjine i predstavnici Grada Zagreba položili su vijence na spomeniku piscu Móru Jókaiu u Aleji književnika. Kako je naglasio gradonačelnik Milan Bandić riječ je o velikom piscu koji spaja dva prijateljska naroda. “Ovime potvrđujemo prijateljstvo između Zagreba i Budimpešte kao i prijateljstvo između Hrvatske i Mađarske“, rekao je Bandić. Inače, Mor Jokai rođen je 18. veljače 1825. Bio je izrazito plodan i popularan autor s velikim pripovijedalačkim talentom, a njegove knjige su prevođene na brojne jezike, od kojih je najviše prevedeno na njemački, engleski i francuski jezik.

ZAGREB – Zagrebačka županija osigurala je 550.000 kuna za udruge proizašle iz Domovinskog rata. Cilj je jačanje kapaciteta udruga za pružanje zdravstvenih, socijalnih i humanitarnih usluga putem njihovih programa i projekata koje provode na lokalnoj razini. Financijska potpora za pojedini program i projekt može iznositi najmanje 5.000 kuna, a najviše 80.000 kuna, dok prijavitelj može prijaviti i ugovoriti najviše jedan program ili projekt u okviru ovog javnog natječaja. Natječaj je otvoren do 2. ožujka, a prijave su moguće na dva načina, elektronički i putem pošte. Tekst javnog natječaja, upute za prijavitelje i prijavni obrasci dostupni su na mrežnoj stranici županije.

ZAGREB – U prigodi obilježavanja 140. rođendana Muzej za umjetnost i obrt organizira Tjedan otvorenih vrata koji se održava od utorka, 18. do nedjelje, 23. veljače. Posjetitelji će moći besplatno ući u Muzej i razgledati sve njegove zbirke i postave, uključujući i one novoobnovljene. Riječ je o novom postavu zbirki dizajna i fotografije te o novouređenom trećem katu na kojem se nalaze satovi, bjelokosti, metal i zvona, staklo, keramika i moda. U Tjednu otvorenih vrata u utorak, 18. veljače od 19,00 sati održat će se Okrugli stol uz izložbu MADE IN. Riječ je o međunarodnom dvogodišnjem projektu koji istražuje i spaja suvremeni dizajn i tradicionalni obrt. Projekt koji je sufinanciran od strane programa Europske unije Kreativna Europa vodi Muzej za umjetnost i obrt, a uključuje ugledne partnere s dugogodišnjim iskustvom iz Austrije, Slovenije i Srbije. Izložba MADE IN će nakon dvije godine intenzivne suradnje prvi put u cijelosti predstaviti radove više od 30 obrtnika i više od 40 nagrađivanih europskih dizajnera

BJELOVAR – Prema podacima FINA-e, u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji 2018. godine sjedište su imala 2.074 poduzetnika koji su zapošljavali 14.653 osobe, a ostvarili su ukupne prihode u iznosu od ,7, milijardi kuna, što je u odnosu na 2017. povećanje za 11,4%. tijekom 2018. povećale su se i bruto investicije za čak 129,5%, uvoz je povećan za 22,% te izvoz za 2,6%. prosječna mjesečna neto plaća u 2018. iznosila je 4.243 kune, i u odnosu na 2017. bila je veća za 7,1%.

ČAKOVEC – Ugovor o izravnoj dodjeli financijskih sredstava za provedbu projekta integracije djece s teškoćama u razvoju u predškolske ustanove za 2020. godinu je potpisan ovog utorka, 18. veljače 2020. godine u Maloj vijećnici Međimurske županije u Čakovcu. – Ovo je jedan od projekata koji dokazuje da Međimurje ima najdostupnije obrazovanje – istaknuo je župan Matija Posavec i dodao da se županija rado odaziva na projekte podrške djeci kako bi ona što lakše prošla kroz djetinjstvo. Inače za ovu namjenu, županija je u proračunu za ovu godinu osigurala 460 tisuća kuna, odnosno sufinancirat će 50% plača za 38 asistenata u nastavi koji će raditi s 50 djece sa poteškoćama. Ugovor je  župan Posavec potpisao sa potpredsjednicom Saveza udruga za uključivanje djece rane i predškolske dobi s teškoćama u razvoju u odgojno – obrazovni sustav Međimurske županije „Prvi korak“ Žanetom Božić, uz nazočnost predstavnika članica Saveza i korisnika.

VARAŽDIN – Teme o turizmu, cestovnoj infrastrukturi, projektima, a osobito inicijativi Ministarstva znanosti i obrazovanja za revizijom obveza prema Varaždinskoj županiji za projekte realizirane kroz Javno privatno partnerstvo, dominirale su na aktualnom satu sjednice Skupštini Varaždinske županije u utorak 18. veljače 2020. godine. U nastavku sjednice usvojen je Prijedlog odluke o izmjenama Statuta i Odluka o korekciji plaća župana i zamjenika župana. Naime, nakon izmjena koje je napravila prethodna županijska vlast pri kraju mandata, zamjenici župana našli su se u nepravednom položaju s nižim primanjima i od nekih pročelnika, pojasnio je varaždinski župan Radimir Čačić koji inače naknadu za svoj rad ne prima već se njome formira poseban Fond za pomoći i stipendije. Vijećnici su prihvatili i izvješće o radu župana za II. polugodište 2019. godine. Iz izvješća je vidljiv veliki angažman na svim područjima, osim tamo gdje županija nema nadležnosti poput gospodarstva i regionalnog razvoja, rekao je župan Čačić. Za razliku od toga provode se drugi i brojni projekti u vrijednosti od milijardu kuna, a najviše njih usmjereno je na područje školstva i zdravstva, ističe Čačić. Na današnjoj sjednici prihvaćen je i Prijedlog odluke o zaduživanju Varaždinske županije za školu u Martijancu, kako bi se stvorili uvjeti za odvijanje jednosmjenske nastave.

KOPRIVNICA – Potpisan je Kolektivni ugovor za službenike i namještenike u upravnim tijelima Koprivničko-križevačke županije za novo četverogodišnje razdoblje. Ugovor su potpisali župan Darko Koren kao predstavnik poslodavca i Iva Šušković predsjednica Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika RH.

loading