Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 18.03.19.

Posted in Vijesti

ZAGREB – S ciljem ukazivanja na problematiku stranih, ali i domaćih ulaganja u Hrvatskoj, u Zagrebu je u ponedjeljak, 18. ožujka 2019. godine otvorena konferencija naziva InvestCro: Investicijske (ne)prilike u Hrvatskoj. Na konferenciji su se okupili brojni hrvatski i strani gospodarstvenici i ulagači, guverner HNB-a Boris Vujčić, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat te predsjednica Kolinda Grabar Kitarović koja je konferenciju i otvorila. Tom prilikom istaknula je da je u Hrvatsku od 1993. godine do danas uloženo oko 33,5 milijardi eura i to uglavnom u financijski sektor, potrošnju i uvoz te u nekretnine što nije dovoljno, budući da nedostaju kvalitetna greenfield ulaganja. „Potrebna su kvalitetna greenfield ulaganja koja su usmjerena na stvaranje stabilnih radnih mjesta, korištenje tehnologije i proizvodnju usmjerenu na izvoz što je temelj hrvatskog gospodarstva. Ohrabrena sam onime što hrvatska Vlada čini posljednje dvije godine i držim da idemo u dobrome smjeru“, zaključila je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

ZAGREB – Rano jutros započeli su radovi na Sajmišnoj cesti u Novom Zagrebu. Za vrijeme radova Sajmišna cesta zatvorena je za sav promet do 24. ožujka te se promet odvija obilazno preko Sarajevske, Jakuševečke i Tišinske ulice. Sve vozače i stanare obližnjih naselja, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, pozvao je na strpljenje do okončanja zahvata. „Isprike stanarima Kamenarke i Jakuševca jer će se kroz naselje odvijati pojačani promet, no do odlagališta otpada se mora doći“, rekao je gradonačelnik Bandić prilikom otvaranja radova na Sajmišnoj cesti. Vrijednost sanacije kolnika u dužini od oko 2000 metara, od Tišinske ulice do Ulice Karla Metikoša, iznosi 2,8 milijuna kuna.

PRIŠTINA – Nakon jučerašnjeg prijema kod veleposlanice Republike Hrvatske u Republici Kosovo Marije Kapitanović, delegacija Krapinsko – zagorske županije predvođena županom Željkom Kolarom danas je nastavila službeni posjet Republici Kosovo sastancima sa ministRom inovacija i poduzetništva Republike Kosovo Besimom Beqajom i ministrom ekonomskog razvoja Republike Kosovo Valdrinom Llukom na kojima su predstavljene gospodarske posebnosti obje strane, izloženi primjeri dosadašnje suradnje, kao i mogućnosti produbljenja gospodarske suradnje i otvaranja prostora hrvatskim tvrtkama na tržištu Republike Kosovo.  Na sastancima je također dogovoreno da će Zagorska razvojna agencija u Krapinsko-zagorskoj županiji za djelatnike Vlade Republike Kosovo organizirati edukacije o osmišljavanju, prijavi i provedbi projekata za europske fondove. Delegacija KZŽ je u sklopu posjeta Kosovu obišla i Inovacijski centar Kosova, a  tijekom dana posjetit će i Park za inovacije i trening u Prizrenu te Hrvatsku zajednicu u Janjevu.

ZAGREB – Gradonačelnik Milan Bandić i pročelnica Gradskog ureda za međugradsku i međunarodnu suradnju Vesna Šimić u ponedjeljak, 18. ožujka 2019. godine u zgradi Gradske uprave održali su sastanak s županom Okruga Tirane Arlindom Dalipijem. Razgovarali su uglavnom o mogućnostima suradnje na području kulture. „U Zagrebu ćemo uskoro organizirati izložbe albanskih slikara. Isto tako, gradonačelnik Bandić pozvan je da sudjeluje na forumu u Albaniji“, istaknula je pročelnica Gradskog ureda za međugradsku i međunarodnu suradnju Vesna Šimić.

ČAKOVEC –  Na putovanje kroz različite mirise i okuse međimurskoga kraja mnoštvo okupljenih u zgradi Scheier povele su u ponedjeljak, 18. ožujka 2019. godine Čakovčanke i prijateljice Sonja Tošić-Grlač i Rebeka Mesarić Žabčić predstavljanjem nove knjige pod nazivom Mirisi i okusi međimurskog zavičaja u iseljeništvu. Knjiga predstavlja bogatstvo kulinarske tradicijske baštine međimurskog kraja koje se nastavlja na temeljne istraživačke podatke o iseljeništvu Međimurja. Brojni stanovnici međimurskoga kraja otišli su na rad u inozemstvo posljednjih nekoliko desetljeća, a upravo su im mirisi i okusi međimurske kuhinje činili podnošljivijim život daleko od domovine. „Knjiga daje cjelokupnu situaciju života naših Međimuraca u državama u koje su iselili, a upravo o migracijama govori prvi dio knjige koji je znanstveno-popularni, dok je drugi dio knjige posvećen međimurskoj hrani kao poveznici sa zavičajem.“, rekla je autorica Sonja Tošić-Grlač, ujedno i pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Međimurske županije. Vrijednost knjige za sadašnje i buduće generacije istaknuo je župan Međimurske županije Matija Posavec koji je prisustvovao predstavljanju knjige zajedno sa zamjenicom Sandrom Herman.

ZAGREB – Nakon 15,1 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava za energetsku obnovu Srednje škole u Velikoj Gorici, Zagrebačkoj županiji odobreno je novih 6,2 milijuna kuna za obnovu Srednje škole Vrbovec. Za vrbovečku školu Zagrebačka županija osigurala je preostalih 7,5 milijuna kuna, a početak radova na 13,7 milijuna kuna vrijednoj investiciji očekuje se početkom lipnja. Projekt energetske obnove SŠ Vrbovec sadržava kombinaciju građevinskih, strojarskih i elektrotehničkih radova, koji će rezultirati korištenjem obnovljivih izvora energije i velikim uštedama energenata uz optimalno ulaganje. Uz uštedu energenata, povećat će se kvaliteta boravka učenicima, djelatnicima i ostalim korisnicima te značajno doprinijeti očuvanju okoliša smanjenjem štetnih stakleničkih plinova.

KOPRIVNICA – Velike koprivničke investicije u ponedjeljak, 18. ožujka 2019. godine, predstavljene su medijima. Čelnici Koprivnice, predvođeni gradonačelnikom Mišelom Jakšićem, s novinarima su obišli najznačajnije investicije na nekoliko lokacija u Gradu Koprivnici. Među ostalima predstavljene su investicije Koprivničkih voda, a predsjednik Uprave KC voda Zdravko Petras ističe kako su u ovoj godini planirane investicije u vodno-komunalnu infrastrukturu vrijedne 14,2 milijuna kuna, a najznačajnija je investicija u prvu fazu izgradnje kanalizacijske mreže zapadnog sliva Mjesnog odbora Vinica vrijedna tri milijuna kuna. Prilikom danas, ponedjeljak, 18. ožujka 2019. godine, održanog „Road Press-a“, novinari su obišli i prostor koprivničkog Kampusa gdje se gradi novi Inkubator kreativnih industrija, vrijedan 18 milijuna kuna, a pročelnik za izgradnju grada, upravljanje nekretninama i komunalno redarstvo Tomislav Golubić naglašava kako će radovi biti gotovi do lipnja, a kompletno opremanje do početka rujna 2019. Gradonačelnik Mišel Jakšić pohvalio se kako je velik dio projekata realiziran sredstvima Europske unije, pa se u koprivničku gradsku blagajnu slilo oko 90 milijuna kuna, dok je vrijednost danas, ponedjeljak, 18. ožujka 2019. godine, razgledanih projekata oko 35 milijuna kuna.

ČAKOVEC – Desetu godinu za redom danas, 18. ožujka 2019. godine, u prostorijama Obrtničke komore Međimurske županije, upriličeno je potpisivanje Sporazuma o sufinanciranju projekata i aktivnosti Obrtničke komore te je, s tim u vezi, održana konferencija za medije. Sporazum vrijedan 70 tisuća kuna potpisali su župan Međimurske županije Matija Posavec i predsjednik Obrtničke komore Međimurske županije Boris Lukovnjak. Time su osigurana sredstva za nastupe međimurskih obrtnika na sajmovima, a što je uz stipendiranje deficitarnih obrtničkih zanimanja samo jedan od vidova financijske podrške koju Međimurska županija pruža obrtnicima, napomenuo je župan Matija Posavec i dodaje. Inače, na području Međimurja trenutno je registrirano 1269 obrtnika. Ta brojka se iz dana u dan povećava osobito na području obrta iz IT sektora.

KOPRIVNICA – Jakov Gregurić, Marko Kovač, Filip Petričević, Luka Cuković, Matija Bogomolec i Maksimilijan Perković, učenici koprivničke Osnovne škole „Antun Nemčić Gostovinski“ najbolji su mladi robotičari koji će predstavljati Koprivnicu na europskom natjecanju RoboCup u njemačkom Hannoveru. Grad Koprivnica ponosan je na svoje male genijalce, male robotičare, koji su izniknuli iz projekta RoboTech, koji će Grad Koprivnica financirati i dalje u koprivničkim osnovnim školama, kao izvan nastavnu aktivnosti, naglasila je zamjenica gradonačelnika Melita Samoborec. Izuzetno ponosna na svoje učenike te profesora Borisa Stonca i učiteljicu Željku Hanžek je i ravnateljica Gordana Gazdić Buhanec.

ČAKOVEC/ PRELOG – U službenom posjetu Međimurskoj županiji u ponedjeljak, 18. ožujka 2019. godine, boravi veleposlanik Francuske Republike Philippe Meunier sa suradnicima. U sklopu posjeta Veleposlanik Meunier će se susresti sa županom Matijom Posavcem u Međimurskoj županiji, obići  Tehnološko – inovacijski centar Međimurje TIC i Regionalnu razvojnu agenciju – REDEA te tvrtku „Šestan Busch“. Boravak će ztavršiti konferencijom za medije i predstavljanjem projekta „Good France“ u Srednjoj školi Prelog na kojoj će, uz župana Posavca i veleposlanika Meuniera, sudjelovati i zamjenik direktora Francuskog instituta u Hrvatskoj Thomas Schnabel.

BRAČAK – Poduzetnički centar Krapinsko-zagorske županije u sklopu projekta PODRŽI, organizira besplatnu radionicu na temu „I ja koristim e-alate“, koja će se održati 21. i 22. ožujka 2019. godine s početkom u 15,00 sati u Energetskom centru Bračak. Prijaviti se mogu zainteresirani poduzetnici, obrtnici i poljoprivrednici, a obrađivat će se osnove softvera, hardvera, sigurnosti i weba te vezanih e-alata i njihove primjene kroz praktični dio. Sudjelovanje na radionici je besplatno, a svoje sudjelovanje potrebno je potvrditi putem on-line prijave.

 VARAŽDIN – Na varaždinskom placu, kultnom mjestu okupljanja Varaždinaca, likovni umjetnici su održali manifestaciju „7 proljeća za 7 gradskih škola“. Plac je poslužio kao inspiracija umjetnicima, čije će  slike biti do sredine travnja izložene u praznim izlozima u Kukuljevićevoj ulici, a potom donirane gradskim osnovnim školama i tako ostati kao trajni biljeg jednog vremena budućim generacijama varaždinskih đaka. Upravo zbog blizine proljeća i zbog proljetnog ruha varaždinskog placa, događaj je nazvan ”7 proljeća za 7 gradskih škola”, jer upravo toliko je u Varaždinu osnovnih škola.

loading