Skip to content

Manifestacija Krapinsko-zagorske županije 100% zagorsko 17. i 18. rujna 2021. u Zagrebu

Vijesti Radija Kaj, 18.03.2020.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Više nije upitno hoće li mjere zaštite od koronavirusa imati utjecaj na hrvatsko gospodarstvo već je pod znakom upitnika koliko će biti dalekosežne posljedice. Kako je najavio gradonačelnik, Milan Bandić, Grad Zagreb sprema paket mjera kojim se planira rasteretiti poslovanje realnog sektora u hrvatskoj metropoli. „Dok traju mjere svi poduzetnici oslobodili bi se najamnine za gradski prostor te plaćanja terasa kao i da se oslobode 30 posto komunalne naknade“, rekao je na press konferenciji u srijedu, 18. ožujka 2020. godine gradonačelnik Bandić koji je ujedno najavio i smanjenje plaća zaposlenicima Grada i Zagrebačkog holdinga, nakon konzultacija sa socijalnim partnerima.

KRAPINA – Stožer civilne zaštite Krapinsko-zagorske županije održao je ove srijede, 18. ožujka 2020. godine redovitu sjednicu u Krapini na kojem su bili i zdravstveni djelatnici. – Moramo naglasiti da od jučer do danas nema novo zaraženih koronavirusom u Krapinsko-zagorskoj županiji – istaknuo je načelnik županijskog Stožera Anđelko Ferek Jambrek i dodao da kontinuirano prate situaciju. Također, Ferek Jambrek je istaknuo kako će, po odluci Vlade, županijski stožeri imati više ovlasti te će uskoro moći i donositi odluke. O stanju zaraženih izvjestio je ravnatelj OB Zabok Tihomir Vančina – Svi se osjećaju dobro i dobrog su općeg stanja te se nadamo da će sve proći u najboljem redu – rekao je Vančina i najavio da bi prvi pacijent uskoro mogao biti otpušten iz bolnice nakon testiranja budući da nema više temperaturu.

KOPRIVNICA – Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije nakon redovne koordinacije ove srijede, 18. ožujka 2020. godine, održao je konferenciju za medije na kojoj je izvješteno o događanjima, aktivnostima te preporučenim mjerama zaštite od koronavirusa. I dalje nema ni jedne osobe zaražene ovim virusom u Podravini i Prigorju, ističe načelnik Stožera civilne zaštite, zamjenik koprivničko-križevačkog župana Ratimir Ljubić i dodaje kako su stanovnici sigurni, a sve službe spremne ako se pojavi zaraza. Od ponedjeljka, 16. ožujka 2020. godine,  oformljena je i karantena za vozače u kojoj je boravilo dosada njih sedam, u utorak, 17. ožujka 2020. godine aktivirani su svi općinski i gradski stožeri, a da u Županiji nema potvrde o zarazi koronavirusom, potvrđuje i ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Draženka Vadla te dodaje kako su tri osobe bile sa sumnjom na virus, no nakon nalaza se ispostavilo da se radi o gripi, a još su četiri osobe testirane i čekaju se rezultati koji će biti poznati do, zadnje četvrtka, 19. ožujka 2020. godine. Osam liječnika iz koprivničke bolnice „Dr. Tomislav Bardek“ bilo je također na skijanju i oni su testirani, napominje ravnatelj dr. Mato Devčić, no napominje kako su obrisci uzeti preventivno zbog objektivizacije stanje kojeg epidemiološki nije bilo te vjeruje kako će nalazi biti negativni. Članovi Stožera civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije pozvali su građane na poštivanje preporučenih mjera zaštite i prevencije kao i mjera samoizolacije.

ČAKOVEC – Grad Čakovec te javna poduzeća poput ČAKOM-a, Stanorada, Međimurskih voda i Međimurje plina donijeli su oduku da na račune neće naplaćivati kamate sve dok traje ova situacija, tako da nema potrebe da se dolazi na šaltere. Ukoliko građani žele platiti račune do datuma dospijeća to mogu učiniti putem internetskog bankarstva. Dolaskom na šaltere povećava se vjerojatnost zaraze te prijenosa virusa, što se mjerama koje su donesene i koje su na snazi želi spriječiti.

ZAGREB – S obzirom na razvoj epidemiološke situacije vezane za koronavirus, Zagrebački električni tramvaj svakodnevno obavlja dezinfekciju svih svojih vozila, i to tri puta dnevno. ZET je od početka epidemije poduzeo niz preventivnih mjera kako bi se spriječilo širenje koronavirusa te je vlastitim kapacitetima svakodnevno pojačano čistio vozila koristeći dezinfekcijska sredstva koja uništavaju bakterije, gljivice i viruse. Osim klasičnog načina nanošenja, dezinfekcijska sredstva nanose i raspršivanjem po cijeloj unutrašnjosti vozila tlačnim prskalicama.

ZAGREB – Zbog provođenja preventivnih zaštitnih aktivnosti od moguće zaraze koronavirusom od ponedjeljka 16. ožujka 2020. godine obustavljen je odgojno-obrazovni rad u dječjim vrtićima i osnovnim školama Grada Zagreba. Prema priopćenju iz Gradske uprave neće se morati plaćati puna participacija roditelja u cijeni vrtića kao ni programa produženog boravka u osnovnim školama. Iznos plaćanja umanjit će se za one dane koje djeca neće provesti u vrtiću, odnosno školi. Isto vrijedi i za plaćanje školske prehrane.

BJELOVAR – Zbog epidemije koronavirusa Grad Bjelovar od 1. svibnja u potpunosti ukida prirez. To je samo jedna od nekoliko mjera za pomoć gospodarstvu Grada Bjelovara, a odluku još treba potvrditi Gradsko vijeće. Osim te mjere, kreće i odgoda plaćanja komunalne naknade za sve pravne osobe i obrtnike te se neće naplaćivati ni kamata. Odmah na snagu stupa i zabrana zapošljavanja u svim gradskim ustanovama i tvrtkama te smanjivanje dotacija raznim udrugama, jedino se potpore neće smanjivati OPG-ovima, najavio je gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak. I dalje će bjelovarska Gradska tržnica biti otvorena. U bjelovarskoj Gradskoj upravi očekuju kako će zbog ovih mjera izvorni prihodi pasti za sedam milijuna kuna, ali će štednjom i preraspodjelom osigurati normalno funkcioniranje bez usporavanja pokrenutih projekata i investicija.

VARAŽDIN – Na prijedlog gradonačelnika Ivana Čehoka, vijećnici su na 24. sjednici Gradskog vijeća jednoglasno prihvatili odluku o odgodi plaćanja potraživanja Grada Varaždina od pravnih osoba i građana. U odluci se navodi da, zbog novonastale situacije, a s ciljem ublažavanja negativnih učinaka virusa COVID-19, Grad Varaždin donosi mjeru odgode plaćanja za komunalnu naknadu, komunalni doprinos, zakupninu, otkup stanova, porez za korištenje javne površine i refundaciju režijskih troškova. Mjera se primjenjuje za pravne i fizičke osobe, a za odgodu nije potrebno podnositi nikakav zahtjev. Mjera odgode odnosi se na potraživanja koja dospijevaju u veljači, ožujku i travnju ove godine i primjenjuje se do 25. travnja 2020. Za navedena potraživanja neće se poduzimati mjere prisilne naplate niti će se obračunavati zakonske zatezne kamate.

KRAPINA – I Grad Krapina aktivno se uključio u mjere za sigurnosti svojih građana za vrijeme trajanja koronavirusa. Gradska knjižnica Krapina radi prema redovnom radnom vremenu samo za usluge povrata i posudbe knjiga, a rokovi za povrat knjiga se produžuju. Pučko otvoreno učilište otkazalo je sve kino projekcije, predstave i druga planirana događanja. Ograničen je izravan rad sa strankama u gradskoj upravi, gradskim ustanovama i tvrtkama te se svi korisnici upućuju na komunikaciju putem telefona i elektroničke pošte. Prostor gradske uprave od 21.3.2020. do daljnjeg ne može se koristiti za civilna vjenčanja, a do daljnjeg se neće održavati prodaja na Sajmu četvrtkom te Zelenoj tržnici. Prostori Društvenih domova na području Grada Krapine do daljnjeg su zatvoreni za sva okupljanja.

ZAGREB – Radi prevencije širenja korona virusa, sve građane pozivaju da do daljnjeg svu potrebnu komunikaciju sa Zagrebačkom županijom na lokacijama u Zagrebu i ispostavama, obavljaju putem maila, telefonom ili poštom, a kontakti su dostupni na mrežnoj stranici Županije. U iznimnim slučajevima, kada spomenute opcije nisu moguće moraju se pridržavati pravila i to prilikom ulaska u prostorije i ispostave Zagrebačke županije građani su dužni dezinficirati ruke, ulazak u službene prostorije bit će organiziran postupno, kako se ne bi stvarale gužve, a službenici Zagrebačke županije su dužni komunicirati bez fizičkog kontakta na udaljenosti najmanje od jednog metra.

KOPRIVNICA – Održan je sastanak s načelnicima gradskih i općinskih stožera civilne zaštite i Stožera civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije na čelu s načelnikom Ratimirom Ljubićem. Ljubić je izvijestio o svim provedenim aktivnostima županijskog Stožera kazavši kako vjeruje u dobru koordinaciju i suradnji koja će doprinijeti da se spriječi potencijalno širenje koronavirusom. Načelnik Policijske uprave koprivničko-križevačke Vjekoslav Štimac rekao je kako je u pet dana primljeno 35 dojava te utvrđeno devet kršenja mjera samoizolacije i uručeni su prekršajni nalozi. Ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo Draženka Vadla napomenula je kako trenutno u Koprivničko-križevačkoj županiji nema oboljelih od ovog virusa te kako je 350 osoba stavljeno pod liječnički nadzor samoizolacije, te imaju zdravu kliničku sliku bez simptoma koronavirusa.

ČAKOVEC – Temeljem Odluke gradonačelnika Čakovca o mjerama sprječavanja širenja virusa COVID-19 na području Grada Čakovca do 15. travnja 2020. godine odgađaju se sva okupljanja stanovništva, kao i sve manifestacije na otvorenom ili zatvorenom prostoru. Tako je odgođeno i održavanje sajmišnog dana srijedom u Sajmišnoj ulici, počevši od srijede, 18. ožujka pa do srijede 15. travnja 2020. godine.
U slučaju potrebe za produljenjem ove mjere građani će biti pravodobno obaviješteni.

loading