Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 18.04.2016.

Posted in Vijesti

VARAŽDIN – Prvi potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske Tomislav Karamarko boravi danas u posjetu Varaždinskoj županiji. Uz prvog potpredsjednika Vlade su ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Tomislav Tolušić, ministar znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar,  te ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat. Oni će uz gradonačelnika Varaždina Gorana Habuša, župana Varaždinske županije Predraga Štromara i rektora Sveučilišta u Zagrebu Damira Borasa, sudjelovati na Svečanom potpisivanju Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava sa Sveučilištem u Zagrebu „Sveučilišni kampus Varaždin, faza III – Studentski dom s pratećim sadržajima“. Naime, za izgradnju novog Studentskog doma u Varaždinu dodijeljen je 141 milijun kuna nepovratnih sredstava iz europskih fondova. Nakon Varaždina, prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko posjetit će i Ludbreg, gdje će se  sastati sa gospodarstvenicima, te otvoriti početak radova na novoj industrijskoj hali za proizvodnju niskonaponskih kondenzatora i namatanja pametnih brojila.

ZAGREB – Tunel koji spaja dvije najfrekventnije i turistički najatraktivnije ulice u Zagrebu – Mesničku i Radićevu, kroz godinu dana postat će nova zagrebačka turistička atrakcija. Sljedeća dva mjeseca intenzivno će se raditi na sanaciji instalacija, za što je Grad iz ovogodišnjeg proračuna izdvojio milijun 350 tisuća kuna. U drugoj fazi radova će, kako je rekao gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, liftom biti povezan Donji i Gornji Grad. Na taj način rasteretit će se žičara, a istovremeno u tunelu dugom 600 metara Zagreb će dobiti novi turistički proizvod. Osim turista, bit će zadovoljni i stanovnici ovog dijela grada, naglašava predsjednik MO Gornji grad, Ronald Alić. Tunel će osim izlaza u Radićevu imati i tri bočna izlaza na Ilicu. Tunel Grič sagrađen je 1943. godine, a kroz svoju dugu povijest, između ostaloga, poslužio je i kao sklonište za vrijeme Domovinskog rata.bandić tunel

KOPRIVNICA – Radionica integriranog prijevoza putnika i intermodalnog prijevoza tereta u regiji Sjeverne Hrvatske održana je danas u Koprivnici. Projektom se u Varaždinskoj, Međimurskoj i Koprivničko-križevačkoj želi uspostaviti jedan prometni sustav, kaže koordinator projekta za Koprivničko-križevačku županiju Vladimir Šadek. Projekt je vrijedan 5,2 milijuna kuna, a 85% sufinancira Europska unija. Integrirani prijevoz temeljni je cilj svake razvijene države i lokalne zajednice te filozofija življenja, ističe koprivničko-križevački župan Darko Koren. Kroz projekt koji traje do rujna ove godine izradit će se i master plan integriranog prijevoza putnika s ciljem razvijanja prometnog sektora i povezivanja urbane održive mobilnosti.

ŽABNIK – Na današnji dan prije petnaest godina Skupština Međimurske županije proglasila je Značajni krajobraz rijeke Mure. Tim je činom po prvi puta u Međimurju pod zaštitu stavljeno to prostrano i očuvano prirodno područje velike ekološke i estetske vrijednosti. U međuvremenu, nad istim je područjem proglašen i Regionalni park Mura-Drava, čijim se očuvanjem bavi Javna ustanova Međimurska priroda, a  ta godišnjica obilježena je danas kod Mlina na Muri u mjestu Žabnik. Prije 15 godina Međimurska županija jasno je dala do znanja, da na Muri ne želi gradnju hidroelektrane koja bi narušila prirodnu ravnotežu, a globalnu vrijednost područja prepoznao je i UNESCO koji je u srpnju 2012. proglasio Prekogranični rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav između Hrvatske i Mađarske.

KOPRIVNICA – Na današnjoj sjednici koprivničkog Gradskog vijeća Sveučilištu Sjever dano je pravo građenja na objektima u prostoru nekadašnje vojarne u kojoj se Sveučilišni centar Koprivnica nalazi. Na taj način, ističe gradonačelnica Vesna Želježnjak, želi se Koprivnicu uistinu pozicionirati kao grad znanja. Sveučilište Sjever ubrzano se razvija, a u planu su novi programi i potrebno je proširenje infrastrukture, ističe prorektor Sveučilišnog centra Koprivnica Mario Tomiša. Današnjom odlukom Sveučilište Sjever dobilo je zgrade i zemljište na prostoru nekadašnje vojarne za znanstveno-umjetničke djelatnosti. Dva sveučilišna centra, u Varaždinu i Koprivnici, trenutno polazi oko 3.000 studenata.
ZAGREB – Zagrebačka županija raspisala je javni natječaj vrijedan četiri milijuna kuna za dodjelu bespovratnih potpora za poticanje poduzetništva. Natječaj  je otvoren do 9. svibnja. Prijaviti se mogu mikro i mali subjekti malog gospodarstva koji imaju sjedište na području Zagrebačke županije te prijavljuju projekt koji se realizira na području županije. Subvencije će se dodjeljivati za početak poslovanja poduzetnika i za žene poduzetnice, dok će se kapitalne pomoći dodjeljivati za povećanje konkurentnosti za proizvodne i za neproizvodne djelatnosti. Iznosi bespovratnih potpora kreću se od 15 tisuća do 150 tisuća kuna, ovisno o mjeri za koju se korisnik prijavljuje.

VELIKA GORICA – Nakon što je lani 36 Velikogoričana dobilo vrtne parcele na korištenje na Podbrežnici, projekt Urbanih vrtova, kojeg organiziraju 24 sata i Radio Kaj te Grad Velika Gorica ide dalje. Upućen je poziv građanima koji bi željeli koristiti vrtne parcele za sadnju povrća i bobičastog voća, začinskog bilja ili cvijeća za vlastite potrebe, da se prijave na gradski natječaj do 22. travnja. Ovoga puta lokacija je u Ulici Nikole Tesle (kraj kućnog broja 47) dok će jedna parcela biti ponovno dodijeljena na Podbrežnici. Očekuje se da će biti oko 40-ak vrtnih parcela koje se daju na korištenje na dvije godine bez naknade, s mogućnošću produljenja korištenja pod uvjetom da se korisnici prema istima odnose pažnjom dobrog gospodara. Pravo podnošenja zahtjeva ima osoba s prebivalištem na području Grada Velike Gorice koja nema u vlasništvu, suvlasništvu, zakupu ili na korištenju drugo obradivo zemljište.

BEDEKOVČINA – Tradicionalni Sajam i izložba zagorskih vina Bedekovčina 2016., održat će se u organizaciji Krapinsko-zagorske županije, Općine Bedekovčina, HGK-Županijske komore Krapina, Županijske Obrtničke komore, Udruge Vino zagorje, Turističke zajednice Krapinsko-zagorske županije i Savjetodavne službe, 49. godinu za redom, 27. i 28. svibnja ove godine. Želja organizatora je ovogodišnji Sajam učiniti mjestom okupljanja vinogradara i vinara Krapinsko -zagorske županije, koji će javnosti prezentirati svoja najkvalitetnija vina, a sve u cilju poticanja konkurentnosti zagorskih vina na tržištu, te uključivanja vinske ponude Krapinsko-zagorske županije u enogastronomsku ponudu Hrvatske. Organizatori su stoga objavili poziv vinarima Krapinsko-zagorske županije koji su odlikovani na natjecanjima u vinarskim udrugama da svoje uzorke vina dostave 7. svibnja u prostorije restorana na Bedekovčanskim jezerima.

ZAGREB – Festival znanosti održava se u znaku teme “znanost i umjetnost” u Zagrebu i 17 gradova diljem Hrvatske od danas do 23. travnja, a posjetitelje očekuje petstotinjak različitih događanja. Tehnički muzej Nikola Tesla središte je događanja u Zagrebu gdje sudjeluje čak 238 sudionika, a gdje će se u pet dana održati 46 predavanja, 38 prezentacija, 103 radionice, 7 izložbi, projekcije filmova. Festival znanosti dokazao se u proteklih 13 godina kao najkvalitetniji program popularizacije rada znanstvene zajednice i znanosti općenito. Inače, svi sadržaji Festivala znanosti za posjetitelje su besplatni.

KRAPINA – U nacionalni projekt Croatian Makers, pokrenut s ciljem popularizacije automatike i robotike među školskom djecom, uključile su se i osnovne škole iz Belca, Brestovca Orehovičkog, Budinšćine, Gornje Stubice, Konjščine, Kumrovca, Lobora, Mača, Pregrade i Stubičkih Toplica. Zagorske škole svojim sudjelovanjem u ovom projektu Instituta za razvoj i inovativnost mladih još jednom pokazuju proaktivnost u iskorištavanju svih ponuđenih mogućnosti za razvitak prepoznatog talenta svojih učenika. Svaka od škola je kao sudionik projekta dobila pet robota za koje će učenici tijekom izvanškolskih aktivnosti raditi na izradi odgovarajućih programskih kodova za izvršavanje naredbi.

KOPRIVNICA – Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH organizirao je u koprivničkoj Gradskoj vijećnici seminar o ulozi i unaprjeđenju rada vijeća i predstavnika nacionalnih manjina. Seminaru je prisustvovao i zamjenik koprivničko-križevačkog župana Ivan Pal. Raspravljano  je o jačanju uloge vijeća i predstavnika nacionalnih manjina te njihovoj povezanosti s predstavnicima lokalne i regionalne samouprave, poteškoćama u ostvarivanja prava zajamčenih Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina, a prisutni su se upoznali i s primjerima dobre prakse.

loading