Skip to content

Manifestacija Krapinsko-zagorske županije 100% zagorsko 17. i 18. rujna 2021. u Zagrebu

Vijesti Radija Kaj, 18.04.2018.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Grad Zagreb predstavio je rezultate dvogodišnjeg europskog projekta URBACT SmartImpact vrijednog 750 tisuća eura kojim je implementiran sustav Upravljanja poslovnim procesima kojim se veliki poslovni sustav kao što je zagrebačka Gradska uprava ubrzava, postaje efikasniji te smanjuje korištenje resursa, kako ljudskih tako i financijskih, a sve na dobrobit korisnika usluga grada – Zagrepčana. Cilj projekta SmartImpact, u kojem je uz Zagreb sudjelovalo devet europskih gradova, je bilo istražiti upravljačke alate za financiranje, izgradnju, upravljanje i rukovođenje pametnim gradovima. Kako ističe pročelnik Ureda gradonačelnika, Miro Laco, Sustav upravljanja poslovnim procesima uklonit će najučestalije administrativne probleme.“ To je razno dupliciranje poslova te problemi oko nepotrebnog administriranja i zastoja. Naša primarna zadaća je da se procesi unutar Grada učine što fleksibilnijim, produktivnijim i učinkovitijim, odnosno da Gradsku upravu učinimo usmjerenu prema građanima“, kazao je Laco. Dodajmo i to kako je uspostavljeni sustav Upravljanja poslovnim procesima u Gradu Zagrebu proglašen najboljom praksom iz područja Organizacijski razvoj europskog projekta SmartImpact.

ZAGREB – Članovi udruge EKO predali su danas, 18. travnja 2018. godine predsjedniku Gradske skupštine, Andriji Mikuliću, potpise više od sedam tisuća stanovnika Podsuseda koji se protive izgradnji reciklažnog dvorišta u krugu prostora bivše tvornice cementa koja je smještena u njihovom naselju, a nalazi se tik uz jedno od najvećih klizišta u Europi, klizišta Kostanjek. Grad planira klizište sanirati građevinskim otpadom, što je, kako ističe Irena Deranja iz Udruge za zaštitu okoliša EKO, neprihvatljivo stanovnicima Podsuseda. “Između ostalih materijala u klizište se namjerava utrpati više od 37 tisuća kubnih metara deponijskog otpada što je čisti ekocid jer se tuda slijeva voda s Medvednice u Savu“, kazala je Deranja. Kako je riječ o gorućim temama, predsjednik Gradske skupštine, Andrija Mikulić, održat će sastanak s čelnim ljudima nadležnih Gradskih ureda. „Sigurno nismo za to da se komunalni ili za zdravlje nesigurni otpad tamo odlaže i tako generiramo zdravstvene problema, ali ako je riječ o građevinskom otpadu ili višku mineralnog materijala kojeg će se premjestiti u pasivnu zonu klizišta onda je to ono što je struka rekla“, naglasio je Mikulić.

ZAGREB – Ove srijede, 18. travnja započeli su radovi izgradnje sjenate šetnice i južne ograde zagrebačkog Botaničkog vrta koje financira Grad sa 2 milijuna kuna. Ovaj Vrt izvrsnosti, Grad Zagreb i dodatno financira, istaknula je zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Olivera Majić. Projekt ima trostruku vrijednost, šetnicu za građane koji će moći prošetati u dužini od 370 metara, od Runajninove do Miramarske, do pješakog mosta te ogradu na kojoj će među ostalim biti i pergola s penjačicama koju će za svoj rad koristiti PMF. Početku radova prisustvovali su rektor zagrebačkog Sveučilišta Damir Boras, dekanica Prirodoslovno matematičkog fakulteta Aleksadra Čižmešija i voditlejica Botaničkog vrta Biserka Juretić. Radovi bi trebali biti završeni za šest mjeseci.

VARAŽDIN – Izvještajno – izborna skupština Reformista Varaždinske županije, održana je 18. travnja u Varaždinu. Za predsjednika Županijske organizacije uvjerljivom većinom glasova izabran je dosadašnji predsjednik županijskih Reformista Tomislav Paljak. Reformisti Županijske organizacije bili su u proteklom razdoblju  iznimno aktivni, a povjerenje koje su im birači poklonili, omogućilo im je da potvrde osnovnu političku poruku stranke, a ta je da je politika mjerljiva disciplina, istaknuto je na skupštini.  Članovi skupštine izabrali su i potpredsjednike, članove predsjedništva te članove svih tijela Županijske organizacije Reformista Varaždinske županije.

 ZAGREB – Noć knjige, manifestacija kojom se sedmu godinu zaredom daje poticaj kulturi čitanja, potiče razgovor o literaturi, književnosti i svemu onome što knjiga predstavlja ili treba predstavljati u suvremenom društvu bit će održana u ponedjeljak, 23. travnja. U 284  grada i mjesta diljem Hrvatske s više od 625 sudionika – knjižnice, knjižare, nakladnici, odgojno-obrazovne ustanove, kulturno-informativni centri, muzeji, udruge pisaca pripremili su i ove godine više od tisuću različitih programa i akcija. Ove godine uvedena je tema „Budućnost knjige“ kojom se želi publiku, čitatelje, sudionike i širu javnost potaknuti na razmišljanje o budućnosti i povezanosti knjige i čitanja sa znanošću, izumima, inovacijama i novim tehnologijama, rekao je na konferenciji za novinare ove srijede, 18. travnja 2018. u zagrebačkoj Knjižnici Bogdana Ogrizovića član organizacijskog odbora Nenad Bartolčić. Svečano otvorenje Noći knjige održat će se u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu 23. travnja s početkom u 12.00 sati.

ZAGREB – Grad Zagreb je pozvao udruge koje su programski usmjerene na rad u području branitelja iz Domovinskog rata i njihovih obitelji, boraca II. svjetskog rata i civilnih invalida rata da se prijave za financijsku podršku u provođenju programa ili projekata. Za ovu svrhu u gradskom proračunu osigurano je milijun i 600 tisuća kuna. Najmanji iznos financijskih sredstava koji se može prijaviti i ugovoriti po pojedinom projektu je 5.000, a najveći iznos 200.000 kuna. Detaljne informacije dostupne su na mrežnoj stranici grada, a rok za podnošenje prijava je 7. svibnja.

VARAŽDIN – Među zanimljivijim  točkama dnevnog reda današnje sjednice Županijske skupštine Varaždinske županije bit će svakako  donošenje odluke o kupnji Dvorca Šaulovec. Ovaj atraktivan  i arhitektonski vrijedan, te građevinski najbolje očuvani objekt koji ima svojstvo kulturnoga dobra RH,  prodaje se na javnoj dražbi kao dio stečajne mase propalog poduzeća “Varaždinka”.  Župan Radimir Čačić smatra da dvorac treba otvoriti javnosti, staviti ga u turističku i ugostiteljsku, ali i edukativnu  funkciju. Početna cijena na javnoj dražbi je nešto veća od 4 milijuna kuna, a ukoliko vijećnici prihvate prijedlog, sredstva za kupnju dvorca osigurala bi se dugoročnim zaduživanjem Varaždinske županije. Sjednica Županijske skupštine počinje u 9,00 sati.

ZAGREB – Javna priznanja Zagrebačke županije dodjeljuju se pojedincima i pravnim osobama, ustanovama, udrugama, zaslužnima za gospodarski, društveni i kulturni razvoj Zagrebačke županije te njeno promicanje u zemlji i svijetu. Stoga je raspisan natječaj za podnošenje  prijedloga do 31. svibnja koji se šalju Povjerenstvu za dodjelu javnih priznanja. Prijedlog za dodjelu javnih priznanja Zagrebačke županije mogu podnijeti članovi Županijske skupštine, radna tijela, Župan Zagrebačke županije, građani, udruge građana, poduzeća, vjerske zajednice, kulturne, športske i druge ustanove.

BEDEKOVČINA – Kako bi pomogli svome kolegi Danijelu Plašću iz Zlatara u nabavi robotskog odijela pomoću kojeg bi ponovno mogao stati na noge ujedinjenili su se učenici Srednje škole Bedekovčina. Naime, Daniel je 2015. godine doživio prometnu nesreću u kojoj je povrijedio leđnu moždinu te ostao nepokretan. Za kupnju robotskog odijela, vrijednog 89 tisuća eura, organizirano je već nekoliko akcija, a najnovija – humanitarni koncert, najavljen je danas, 18. travnja 2018. godine, na press konferenciji u Bedekovčini. Krapinsko-zagorska županija u akciju prikupljanja sredstava uključila se 2017. godine, a vezano uz predstojeći koncert, župan Željko Kolar, kako sam ističe, dogovorio je nastupe nekoliko izvođača.Daniel je robotsko odijelo već isprobao u Berlinu, te ističe kako je osjećaj bio poseban. – Bilo je odlično moći stajati i gledati čovjeka u oči, hodati i šetati bez prepreka – istaknuo je Daniel. Humanitarni koncert “Naši koraci za Daniela”, održat će se u sportskoj dvorani SŠ Bedekovčina, u nedjelju 22. travnja, s početkom u 19,00 sati.

ČAKOVEC – Danas, 18. travnja 2018. godine počinje program obilježavanja Dana Međimurske županije i spomendana na Zrinskog i Frankopana. Tim je povodom županija zajedno sa svojim gradovima i općinama, turističkim zajednicama i udrugama građana pripremila više od 30 događanja koja će potrajati do 05. svibnja. Prvo događanje u okviru ovogodišnjeg programa humanitarna je malonogometna utakmica koja počinje u 17,00 sati u Nacionalnom gimnastičkom centru Aton u Nedelišću. U nastavku programa danas će u Donjem Vidovcu će 18,00 sati započeti V. Susret mladih međimurskih umjetnika „Ruža međimurska“, a u 20,00 sati u Centru za kulturu Rudar u Murskom Središću bit će održan glazbeno- scenski program povodom Međimurskog dana rijeke Mure.

KOPRIVNICA – Održan je još jedan radni sastanak na temu prezentacije natječaja „Programska, stručna i financijska potpora obrazovanju djece i učenika pripadnika romske nacionalne manjine“, a nazočili su mu zamjenik Koprivničko-križevačkog župana Ratimir Ljubić te predstavnici Grada Koprivnice, koprivničkog Dječjeg vrtića „Tratinčica“ te Dječjeg vrtića „Vrapić“ Drnje. Prezentiran je natječaj te se razgovaralo o mogućnostima pripreme zajedničkog projektnog prijedloga. Rok za prijavu po ovom natječaju je 14. svibnja. 2018. godine

loading