Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 18.04.2019.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Drago Prgomet iz HDZ-a u četvrtak, 18. travnja 2019. godine, izabran je za novog predsjednika Gradske skupštine Grada Zagreba. Prgomet je za predsjednika zagrebačke Gradske skupštine izabran većinom glasova – 30 gradskih zastupnika glasovalo je za, šest je bilo protiv, a 10 ih je bilo suzdržanih. Prijedlog o imenovanju Prgometa za novog predsjednika Gradske skupštine podnio je skupštinski Odbor za izbor i imenovanja, u skladu s prijedlogom Kluba gradskih zastupnika HDZ-a. Dosadašnji predsjednik Gradske skupštine Andrija Mikulić (HDZ) imenovan je glavnim državnim inspektorom Državnog inspektorata, pa mu je prestala dužnost predsjednika Gradske skupštine. Prgomet je predsjednik Kluba gradskih zastupnika HDZ-a, a na prošlim lokalnim izborima bio je HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Zagreba. Inače, na dnevnom redu sjednice nalaze se 32 točke, a najvažnija od njih je određivanje upravitelja Žičare Sljeme. Prema prijedlogu gradonačelnika Milana Bandića, sljemenskom žičarom upravljao bi ZET koji bi podizanjem dugoročnog kredita kod HBOR-a i financirao njenu izgradnju koja je procijenjena na više od 300 milijuna kuna.

ZAGREB – Ugovor o radovima na modernizaciji i nadogradnji brane Vonarje vrijedan 10,75 milijuna kuna s Mladenom Hrenom, direktorom tvrtke Niskogradnja Hren, koja je vodeći član konzorcija kojeg čine četiri hrvatske tvrtke, potpisao je generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković. Ovim potpisivanjem započinju radovi na hrvatskoj strani brane Vonarje koji bi trebali biti dovršeni do kraja studenog ove godine kada završava projekt FRISCO – Prekogranično usklađeno smanjenje rizika od poplava  – građevinske mjere na brani Vonarje, kojeg zajednički provode Hrvatske vode i Direkcija za vode Republike Slovenije, putem dva ugovora ukupne vrijednosti 15,5 milijuna kuna. – Provedbom mjera predviđenih projektom FRISCO osigurat će se sigurnost i funkcionalnost brane Vonarje te unaprijediti upravljanje njezinim radom, sve u cilju zadržavanja visokih voda rijeke Sutle te smanjenja rizika od poplava na području nizvodno od brane, izjavio je prilikom potpisivanja Zoran Đuroković.

KRAPINA – Nedavno završene radove na gradnji produžetka Ulice Frana Galovića, kojim je povezana cesta koja vodi sa Zagorske magistrale prema Gospodarskoj zoni i centru Krapine, obišao je ovog četvrtka, 18. travnja 2019. godine gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović. Radovi su započeli u srpnju prošle godine, nakon što je Grad Krapina gradnju te ceste prijavio na natječaj kroz Programe ruralnog razvoja kroz Mjeru 7.2.2. te su mu odobrena sredstva u iznosu od 4,5 milijuna kuna, odnosno stopostotno financiranje, no u konačnici je, zahvaljujući dobro provedenoj javnoj nabavi, cijena radova bila ipak bitno niža, te iznosi tri i pol milijuna kuna.- Riječ je o cesti dužine 467 metara, širine 7 metara s nogostupom širine 1,60 metara, javnom rasvjetom i DTK mrežom, koja će mnogo značiti za Krapinu, jer sada imamo jedan novi ulaz u grad s južne strane, kojim je značajno skraćen put ne samo do Zagorske magistrale, nego i do Gospodarske zone, kao i sa Zagorske magistrale do centra grada, ističe gradonačelnik Gregurović.

ZAPREŠIĆ –  Ugovor  za projekt NEWLIGHT na rok od 10 godina i 9 mjeseci koji uključuje, između ostalog, razdoblje projektiranja, rekonstrukcije i modernizacije te uporabe sustava javne rasvjete na području grada Zaprešića sklopljen je između grada i tvrtke HEP ESCO. Provedbom projekta sve će se postojeće svjetiljke na području Grada Zaprešića, njih 4.300 u urbanom i ruralnom dijelu grada, zamijeniti LED rasvjetom, a potencijal ostvarenja energetskih i troškovnih ušteda modernizacijom sustava iznosi do 80%. Projekt, čija je ukupna vrijednost procijenjena na više 14 milijuna kuna, financirat će se prema modelu Ugovora o energetskom učinku kojeg je osnovni princip otplata investicije kroz uštede. Ugovor su ovog četvrtka 18. travnja 2019. godine, u prostorijama zaprešićke  gradske uprave potpisali direktor tvrtke Željko Jelačić i gradonačelnik Željko Turk. Grad Zaprešić novu učinkovitu i ekološki prihvatljivu javnu rasvjetu imat će početkom 2020. godine.

ZAGREB – Servis TripExpert na kojemu su na jednom mjestu okupljene recenzije hotela, restorana i drugih turističko-ugostiteljskih objekata već četiri godine zaredom dodjeljuje priznanja najzanimljivijim i najbolje ocjenjenim atrakcijama, a među dobitnicima tog priznanja za 2019. godinu našao se i RSC Jarun. Radi se o priznanju koje reflektira stavove novinara i blogera iz više od 85 stručnih publikacija posvećenih turizmu i putovanjima. Ovaj uspjeh RSC Jaruna još je veći ako se zna da se o pobjednicima odlučivalo na temelju više od 1,5 milijuna objavljenih recenzija. Jarun je također i među dobitnicima TripExpert Best of Zagreb priznanja kao jedna od top zagrebačkih atrakcija.

VARAŽDIN – Dani Centara izvrsnosti Varaždinske županije bit će održani od srijede, 24. travnja, do subote, 27. travnja. U srijedu, 24. travnja, bit će održan Festival informatike Varaždinske županije u Prvoj gimnaziji, a u četvrtak, 25. travnja, 5. Festival matematike u Gospodarskoj školi. Vrhunac će biti u petak, 26. travnja, kada će u 10 sati u hotelu Turist početi 1. međunarodna tematska konferencija „Rad s visokomotiviranim učenicima“, pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja. Na konferenciju dolaze ugledni inozemni gosti predvođeni Albertom Zieglerom, predsjednik vijeća Europske mreže za podršku darovitima.

ČAKOVEC – Sporazum o suradnji između Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar i Centar dr. Rudolf Steiner potpisan je u četvrtak, 18. travnja 2019. godine u Čakovcu. Sporazum su potpisali ravnateljica „Centra dr. Rudolf Steiner“ Dijana Posavec i ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „dr. Andrija Štampar“ Zvonimir Šoštar.

KOPRIVNICA – Edukativna radionica o razvrstavanju otpada i zaštiti okoliša održana je za učenike četvrtih razreda koprivničke Osnovne škole „Đuro Ester“. Učenici su naučili koje se vrste otpada odlažu u odgovarajuće spremnike te o samom procesu sakupljanja i razvrstavanja otpada na reciklažnom dvorištu. Bila je to prilika da učenici prezentiraju svoj projekt kojim su uočili da se u njihovoj školi otpad dovoljno ne razvrstava te su izradili zelene otoke za unutrašnjost škole kako bi potaknuli na još bolje razvrstavanje otpada i brigu o okolišu.

loading