Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 18.05.2016.

Posted in Vijesti

KOMOR ZAČRETSKI – U projektu revitalizacije autohtonih sorata vinove loze Hrvatskog zagorja, koji je prije deset godina pokrenula Strukovna grupa proizvodnje i prerade grožđa i vina županijske Gospodarske komore Krapina, danas se u vinogradu – matičnjaku, u Komoru Začretskom dosađuje još 3.000 cijepova desetak sorata koje su zahvaljujući ovom projektu spašene od izumiranja. Projekt se provodi u suradnji s Agronomskim fakultetom iz Zagreba, s kojim je Krapinsko-zagorska županija tiskala monografiju Sorte vinove loze Hrvatskog zagorja.  Vinograd u Komoru Začretskom kroz nekoliko će godina biti baza za repromaterijal za vinogradare zainteresirane za autohtone sorte vinove loze, a krajnji cilj je, da se na zagorskim bregima podignu novi nasadi vinograda i takva kvalitetna vina brendiraju, kako bi bila prepoznatljiva na tržištu.

ČAKOVEC – „Josip Slavenski i čakovečki kulturni krug“ naziv je tribine koja je, u organizaciji Muzeja Međimurja Čakovec, Centra za kulturu, Gimnazije Čakovec i Muzičke akademije u Zagrebu, održana danas u čakovečkom Muzejsko informativnom centru i to u povodu Međunarodnog dana muzeja. U sklopu tribine održana su četiri predavanja koja su poslužila za približavanje lika i djela glazbenika Josipa Štolcera Slavenskog čakovečkoj publici. Uz to, viša kustosica muzeja Maša Hrustek Sobočan pripremila je u izložbenom salonu Muzeja i dokumentarnu izložbu „Vrag vas skeljil, Međimurci, idemo pljesat!“, čiji je naslov skovan prema poštapalici kojom se od milja poznati skladatelj obraćao svojim Međimurcima unutar vokalno-plesne skupine, kojoj je bio umjetnički voditelj. Izložba ostaje otvorena do 15 srpnja.

ZAGREB – Zagrebačke kvartove Rudeš i Budenec jučer je obišao gradonačelnik Milan Bandić sa suradnicima i gradskim zastupnikom Tomislavom Stojakom. U Rudešu je dogovoren dovršetak sportske dvorane u sklopu stare škole koju je na korištenje dobio KK Rudeš. Radovi uređenja dvorane, vrijednosti 500 tisuća kuna, su u tijeku i bit će gotovi do 15. srpnja. Na istočnoj strani grada, u Budencu, je dogovoreno uređenje 200-njak metara Ulice Mate Trbušića odnosno spoj s Budenečkom cestom. Kako je istaknuo zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, ovdje će se napraviti tri stvari; spojit će se 200 metara ulice, obnovit će se ostatak od 500 metara te će se riješiti problem odvodnje. Trenutačno se rješava dokumentacija nakon čega slijedi ishođenje građevinske dozvole i raspisivanje natječaja za građevinske radove, procijenjene na oko 4,5 milijuna kuna. Radovi bi trebali početi do 15. kolovoza.

ZABOK – Ugovori sa predstavnicima Mreže udruga Zagor i CESI –  Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje, koje su ostvarile pravo na dodjelu po 225 tisuća kuna potpora za provedbu trogodišnjih programa putem Javnog poziva kojeg je raspisala Krapinsko­zagorska županija potpisani su danas u Zaboku. Mreža udruga Zagor ostvarila je pravo na potporu za provedbu programa Centra za mlade Krapinsko­zagorske županije koji djeluje od 2009. godine, a CESI je ostvario pravo potporu za provedbu programa podrške ženama žrtvama nasilja u obitelji. Na svemu što su napravili za mlade i za žene žrtve nasilja Mreži udruga Zagor i CESI-ju čestitao je krapinsko-zagorski župan željko Kolar naglasivši da će Krapinsko-zagorska županija i dalje pomagati sve udruge čiji će kvalitetni projekti doprinositi razvoju zajednice.

KARLOVAC – Ugovor o donaciji sredstava za razminiranje minski sumnjivih površina Karlovačke županije potpisali su danas župan Karlovačke županije Ivan Vučić i ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje Dražen Jakopec. Ugovorom se Karlovačka županija obvezuje donirati sredstva HCR-u u visini od 350 tisuća kuna, za razminiranje projekta „Površine uz rijeku Koranu na području općine Rakovica“, tlocrtne površine od 99.904 metara četvornih, ukupne procijenjene vrijednosti nabave od 899 tisuća kuna. Ostatak vrijednosti realizaciji ovog projekta nadoknadit će HCR sredstvima iz državnog proračuna.

PIŠKORNICA – Održana je sjednica Skupštine društva Piškornica na kojoj su prezentirana izvješća o radu i financijskom poslovanju u prošloj godini. Direktor tvrtke Mladen Joziović posebno je tom prilikom istaknuo Sporazum o preuzimanju otpada kojeg je potpisalo 108 jedinica lokalne samouprave iz Koprivničko-križevačke, Krapinsko-zagorske, Varaždinske i Međimurske županije, a naglasio je i kako su u prošloj godini riješeni imovinsko-pravni odnosi te stvoreni uvjeti za miran rad Piškornice. Na sjednici, kojoj su uz koprivničko-križevačkog Darka Korena, nazočili i krapinsko-zagorski Željko Kolar i varaždinski župan Predrag Štromar, te zamjenik međimurskog župana Zoran Vidović, zaključeno je kako će se po pitanju Piškornice dogovoriti sastanak kod ministra zaštite okoliša i prirode.

VARAŽDIN – Savjetovanje sa zainteresiranom javnošću povodom donošenja Odluke o izmjeni i dopuni Odluke o komunalnom redu u Varaždinu, provodi se do 24. svibnja.  Nekoliko je zanimljivih izmjena predviđeno novom odlukom. Između ostalog, područje 7. Mjesnog odbora Varaždin u Biškupcu, bit će izuzeto od primjene zabrane držanja stoke, a na cijelom bi se području  grada dozvolilo držanje pčela. Mišljenja, primjedbe i prijedloge vezane uz novu odluku, moguće je dostaviti do 24. svibnja putem obrasca objavljenog na gradskim web stranicama.

ČAKOVEC – Natječaj za financiranje programa i projekata udruga iz područja zaštite potrošača u 2016. godini, koji je objavljen na službenim stranicama Međimurske županije otvoren je do 30. svibnja. Naime, županijski Upravni odjel za gospodarske djelatnosti do tada prikuplja pisane prijedloge programa i projekata udruga iz područja zaštite potrošača, koji se odnose na edukaciju, informiranje i savjetovanje potrošača.

ZAGREB – Festival jednakih mogućnosti, tradicionalna je međunarodna manifestacija urbane kulture čiji program izvode osobe s invaliditetom, zajedno s drugim glazbeno-scenskim i likovnim umjetnicima. Na trodnevnom uličnom festivalu,  koji se po 15. puta održava na Trgu bana Jelačića,  nastupit će preko 900 izvođača iz zemlje i inozemstva, od kojih oko 600 osoba s invaliditetom, dok u organizacijskom timu radi 20-ak stručnjaka i 180 ciljanih volontera – studenata sa 15-ak zagrebačkih fakulteta.

PLEŠIVICA – Muškat žuti Josipa Rajakovića iz Krašića, berba 2015., šampionsko je vino 13. ocjenjivanja vina Zagrebačke županije.Vina Josipa Rajakovića ponijela su titulu šampiona u kategoriji bijela mirna suha vina, bijela mirna vina s ostatkom šećera, pjenušava vina i vina iz posljednje godine berbe. Jedina kategorija u kojoj Rajaković nije slavio je ružičasta i crna mirna vina u kojoj je titulu šampiona ponijelo vino mješavine crnih sorata vinarije Voštinić Klasnić iz Ivanić-Grada. Dvije stručne komisije ocijenile su ukupno 128 uzoraka te dodijelile 44 zlatnih, 67 srebrnih i 12 brončanih diploma, jedno priznanje dok 4 uzorka nisu zadovoljila.

loading