Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 18.05.2017.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Ugovore o dodjeli bespovratnih potpora za razvoj cikloturizma na kontinentu potpisali su danas ministar turizma Gari Cappelli i predstavnici 14 kontinentalnih županija. Riječ je o potpisivanju ugovora iz Programa razvoja cikloturizma za koji je Ministarstvo turizma, s ciljem snažnijeg jačanja turizma na kontinentu, ove godine izdvojilo dodatnih 5 milijuna kuna. Vrijednost pojedinačnog ugovora iznosi 350 tisuća kuna, a sredstva će županije iskoristiti za trasiranje, uređenje i označavanje biciklističkih ruta.

KRIŽEVCI – Grad Križevci odlukom Vlade Republike Hrvatske dobio je u vlasništvo prostor nekadašnje vojarne u središtu grada. Odluku o darovanju prostora nekadašnje vojarne danas poslijepodne je  križevačkom gradonačelniku Branku Hrgu uručio ministar državne imovine Goran Marić. Tijekom nedavnog posjeta Križevcima i prostoru nekadašnje vojarne, ministar Marić uvjerio se u način gospodarenja prostorima ovog vojnog kompleksa te je pokrenuo proces darovanja. Gradonačelnik Križevaca Branko Hrg napominje kako će i dalje s prostorom vojarne gospodariti na isti način, u cilju još boljeg razvoja Grada u gospodarskom i društvenom sektoru.

ZAGREB – Grad Zagreb izgrađen je na obrtništvu koje je utkano u njegove korijene. Upravo to rekao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić na danas održanom predstavljanju portala Zagrebcrafts koji je pokrenut s ciljem promidžbe i povećanja konkurentnosti umjetničkih i tradicionalnih obrta. Građani jednim klikom mogu na ovoj dvojezičnoj platformi  vidjeti ručne radove čak 70-ak obrta – postolara, klobučara, kišobranara, krojača, kožara, zlatara, urara, medičara, rekla je pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo Mirka Jozić istaknuvši kako bi Zagrebcrafts trebao poslužiti u popularizaciji i komercijalizaciji obrtničkih zanimanja te internacionalizaciji njihovog poslovanja. Kako bi se pripomoglo obrtnicima u koristenju proračunskih i EU sredstava, napravljena je i aplikacija Izi do potpore koja na jednom mjestu objedinjuje sve natječaje uz mogućnost pretraživanja i izračun. To je prvi i jedini takav online konzultant u RH kojega su zajednički financirali Grad Zagreb i Obrtnička komora. Aplikacija je sljedećih godinu dana besplatna za sve poduzetnike Grada Zagreba.

ZAGREB – Jutros su započeli radovi vrijedni milijun i 700 tisuća kuna na rekonstrukciji raskrižja Bukovačka – Petrova – Prilesje. Sadašnji rotor koji vodi prema KBC-u Zagreb po završetku radova bit će zamijenjen mega rotorom koji će prema riječima predsjednik vijeća gradske četvrti Maksimir Slavka Gačića bitno smanjiti gužve u ovom dijelu grada.  Sljedeća tri mjeseca radit će se na spojnoj cesti između Prilesja i Bukovačke, što ne bi trebalo stvarati probleme u svakodnevnom odvijanju prometa. U prvoj fazi radova izgradit će se kanal javne odvodnje, u drugoj će biti uređena kolnička konstrukcija što uključuje i izgradnju pješačke staze te semaforizacija. Radove u potpunosti financira grad Zagreb.

ZAGREB – Čekanje u redovima za Zagrepčane na gradskim šalterima će uskoro postati stvar prošlosti. Kroz sljedeće dvije godine Gradski uredi u potpunosti će papire zamijeniti elektroničkim zapisima, što znači da će se zahtjevi za, primjerice, vodovodni priključak, naknadu za novorođenčad ili pak stipendiju moći predati putem novoga e-sustava. Kako je rekao Miro Laco iz ureda gradonačelnika, troškova za novi sustav neće biti jer se radi tek o poboljšanju onog koji trenutačno omogućuje kruženje dokumenata između 22 gradska ureda.  U sustav će se pristupati preko portala e-Građani. Konačni cilj e-Zagreba je smanjivanje troškova Gradske uprave. Inače, u Gradskoj se upravi godišnje obradi prosječno 1,6 milijuna podnesaka i akata, odnosno oko 6.500 dnevno, a e-Zagreb, nadaju se u gradu, povećat će učinkovitost u poslu.

BRAČAK – Prvog stanara dobio je Poslovno-tehnološki inkubator Krapinsko-zagorske županije – Bračak. Ugovor o besplatnom korištenju poslovnog prostora potpisao župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, a prvi stanar Inkubatora je tvrtka Alpha Marka Kukeca iz Zlatara. Tvrtka se bavi računalnim djelatnostima, izradom i održavanjem web stranica. U Poslovno-tehnološkom inkubatoru Bračak smještenom u  novootvorenom Energetskom centru Bračak, na raspolaganju je 5 prostora namijenjenih poduzetnicima početnicima ili poduzetnicima s do 3 godine poslovanja,  iz područja ICT-a multimedije, digitalne grafike, arhitekture i građevinarstva, elektrotehnike ili elektroničkog poslovanja, poduzetnicima koji razvijaju projekte ili koriste inovativan koncept poslovanja.

ČAKOVEC – Poznata američka video blogerica i snimateljica, dvostruka dobitnica nagrade EMMY Ashley Colburn boravi danas u Čakovcu gdje je najavila snimanje promotivnih video vodiča o ljepotama grada i cijelog Međimurja. Avanturistica i pustolovka, putujući po svijetu, promovira najatraktivnije svjetske turističke destinacije, a u Hrvatsku je stigla kako bi snimila nekoliko turističkih vodiča o glavnom gradu Zagrebu, ali i o Čakovcu. „Stari grad Zrinskih ima bogatu povijest, ima mnogo biciklističkih staza koje su povezane s brojnim vinskim kućama. Strani turisti, pogotovo Amerikanci, vole posjetiti više mjesta na jednom putovanju, a mislim da je Čakovec na idealnom mjestu jer je dobro povezan s glavnim gradom Zagrebom, ali i susjednom Budimpeštom“, kazala je Colburn, koju je u Čakovcu dočekao gradonačelnik Stjepan Kovač, iskazavši joj zahvalu što će poruku o svim čakovečkim ljepotama odaslati u svijet.

VARAŽDIN – Završnica 16. Olimpijskog festivala dječjih vrtića Grada Varaždina održat će se u četvrtak, 18. svibnja 2017. godine. Proteklih su dana mališani iz varaždinskih dječjih vrtića u sklopu Olimpijskog festivala sudjelovali u likovnoj radionici te na natjecanjima u plivanju i tenisu, a pokazali su i koliko su spretni u vožnji biciklom. Završnica manifestacije koju organizira gradska Zajednica sportskih udruga započet će u 16,00 sati na stadionu „Sloboda“ u Varaždinu. Za finale 16. Olimpijskog festivala dječjih vrtića Grada Varaždina prijavljeno je oko 550 malih natjecatelja iz 17 dječjih vrtića, a natjecat će se u atletskim disciplinama i nogometu.

ČAKOVEC – Sporazum o podršci i partnerstvu na provedbi projekta „Međimurska županija – prijatelj djece“ potpisali su danas na svečanosti u sjedištu Međimurske županije župan Matija Posavec i Josip Grgurić iz Saveza društava Naša djeca Hrvatske, uz prisustvo pročelnika UO za društvene djelatnosti Branka Sušeca, voditeljice Odsjeka za zdravstvo, socijalnu zaštitu i nacionalne manjine Sonje Tošić Grlač, tajnice Saveza društva Naša djeca Hrvatske Snježane Krpes, te učenika Osnovne škole „Petar Zrinski“ Šenkovec.

KOPRIVNICA – Program „Ljeto na Šoderici“ jutros je predstavljen u sjedištu Koprivničko-križevačke županije, a tijekom tri mjeseca održat će se 22 događanja, manifestacije, natjecanja te kazališni festival. Otvorenje sezone je 3. lipnja, a uz već tradicionalne programe poput Showderice i Country vikenda, održat će se i neke nove kao što su Biciklom po Podravini do Šoderice te Turnir u odbojci na pijesku, najavio je direktor Turističke zajednice Koprivničko-križevačke županije Zdravko Mihevc. Inicijativa osmišljavanja Šoderice kao jedinstvene i cjelokupne turističke ponude ovog prostora dobiva svoj značaj, kaže koprivničko-križevački župan i predsjednik županijske Turističke zajednice Darko Koren te naglašava kako se ostvaruje suradnjom lokalne i regionalne uprave, pojedinaca i udruga te privatnog sektora.

KONJŠČINA – Tvrtka ZMH Horvat iz Konjščine završila je još jedno proširenje, investiciju vrijednu 22 milijuna kuna. Uz vlastita sredstva koristili su 5 milijuna kuna kredita,  uz subvenciju Krapinsko-zagorske županije. Uz to nabavljeni su i novi strojevi, a tim povodom tvrtku je posjetio župan Željko Kolar.

KOPRIVNICA – Predstavljen je vodič za učitelje „Promjena“ koji su izdali Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Koprivničko-križevačke županije i Udruga osoba s invaliditetom „Bolje sutra“ Grada Koprivnice. Vodič će učiteljima služiti kao pomoć u radu s djecom i mladima s teškoćama. Obuhvaća niz raznovrsnih radionica te volonterske aktivnosti, te je pisan na temelju Programa međupredmentnih i interdisciplinarnih sadržaja građanskog odgoja i obrazovanja za osnovne i srednje škole.

SVETI IVAN ZELINA -Traminac – izbor prosušenih bobica OPG-a Đurinski iz Zaprešića, berba 2015., šampionsko je vino 14. ocjenjivanja vina Zagrebačke županije, čija je završnica održana u Svetom Ivanu Zelini. Isto vino ponijelo je šampionsku titulu i u kategoriji bijelih mirnih vina s ostatkom šećera, dok je mješavina crnih sorata Vinarije Voštinić Klasnić iz Ivanić-Grada, berba 2016., proglašena šampionskim vinom u kategoriji ružičastih i crnih mirnih vina. Sauvignon OPG-a Puhelek Purek iz Svetog Ivana Zeline, berba 2016., proglašen je šampionom u kategoriji bijela mirna suha vina, a aromatizirano vino Mate Vrbanića iz Ivanić-Grada šampion je u kategoriji specijalnih vina.Josip Rajaković iz Krašića osvojio je dva priznanja – jedno za pjenušac, berba 2016., koji je proglašen šampionom pjenušavih vina i drugo za traminac – izbor prosušenih bobica, berba 2016., koji je proglašen šampionom u kategoriji vina iz posljednje godine berbe.Ocjeno je ukupno 122 uzoraka te su  dodijeljene 2 velike zlatne medalje, 52 zlatne, 56 srebrnih i 9 brončanih medalja.

CELJE – Celjski sajam automobila, 20. po redu, održava se od 18. do 21. svibnja 2017. godine  na najvećem slovenskom sajmišnom prostoru u Celju. Oko 140 direktnih izlagača u 4 dana trajanja sajma predstavit će sve novitete koje trenutno nudi auto-moto industrija sa preko 400 popularnih svjetskih brendova iz ovog područja, a za posjetitelje će Celjski sajam biti otvoren od 09 do 18,00 sati. Službeno će ga u četvrtak, 18. svibnja otvoriti državni tajnik iz Ministarstva infrastrukture Jure Leben.  Sajamsko događanje popratit će i 10. Sajam gospodarskih vozila kao i 12. Sajam Moto Boom, a uz mnogobrojne stručne skupove očekuju se i adrenalinski programi namijenjeni svim uzrastima. Samo na Off Road Showu nastupit će preko 40 sudionika, koji se natječu na državnim i međunarodnim natjecanjima, a u pojedinim će programima moći sudjelovati i sami posjetitelji.

loading