Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 18.05.2018.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Hrvatska zajednica županija svečano je u Hrvatskom saboru, u dvorani koju je za sjednice koristio bivši Županijski dom, obilježila 15 godina djelovanja. Sve je počelo u svibnju 2003. godina kada je s ciljem uspostavljanja institucionalne suradnje županija, razmjene iskustava, usklađivanja gledišta te zajedničkim djelovanjem prema tijelima državne vlasti u korist stanovnika svih dijelova zemlje osnovana Hrvatska zajednica županija. Danas, kako ističe predsjednik Hrvatske zajednice županija i šibensko-kninski župan, Goran Pauk, zajednica ima tri cilja. „Zastupanje interesa lokalne i regionalne samouprave pred svim važnim državnim institucijama, jačanje međunarodne suradnje i unapređenje efikasne, educirane i stručne uprave“, kazao je Pauk. Jedan od glavnih temelj demokratskog društva upravo su jedinice regionalne samouprave, istaknuo je predsjednik Hrvatskog sabora, Gordan Jandroković, a čestitku na radu županima 21 županije uputila je i predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović, koja je tom prilikom naglasila važnost daljnje decentralizacije Hrvatske. „Funkcionalna i financijska decentralizacija države smanjit će nepotrebno administriranje a jedinicama lokalne i regionalne samouprave omogućiti brzu realizaciju kvalitetnih investicija, dinamičniji razvoj poduzetništva te ispunjavanje njihove uloge da budu na usluzi građanima“, rekla je predsjednica Grabar Kitarović. Dodajmo i to kako je svečanost proslave 15 godina djelovanja Hrvatske zajednice županija bila prilika da se po prvi put uruči priznanje Županija prijatelj djece, a ta laskava titula pripala je Primorsko-goranskoj i Krapinsko-zagorskoj županiji.

ZAGREB – Pobjedničku ekipu Grada Zagreba sa 24. sportskih susreta Sindikata, održanih u turističkom naselju Zaton kod Zadra, ovog je petka, 18. svibnja u zgradi Gradske uprave primio gradonačelnik Milan Bandić. Susreti su  održani od 10. do 13. svibnja, a ekipe su odmjerile snage u stolnom tenisu, streljaštvu, kuglanju, šahu, malom nogometu, pikadu, potezanju užeta, tenisu, odbojci na pijesku, uličnoj košarci i belotu. Do sada smo od 24 nastupa naslov najboljih osvojili 22 puta, a u tome velika je financijska i logistička podrška zagrebačkog gradonačelnika- istaknuo je u  ime sindikata Vlado Korbar. Uz to, razgovaralo se i o podršci svečanosti obilježavanja 50. godina Kuglačkog kluba Harmica, rekao je pročelnik Gradskog ureda za sport Milan Pavelić.

KOPRIVNICA – Prijem za sudionike trećeg Alpe Adria Festivala mladih pisaca upriličen je u petak, 18. svibnja 2018. godine u Koprivnici. Festival se do subote, 19. svibnja 2018. godine održava u Koprivnici i Križevcima, a sudjeluje petero autora iz Austrije, Mađarske, Slovenije i Hrvatske. Mladi autor iz Slovenije, Tomo Podstenšek sudjeluje na Festivalu po drugi puta, a Umjetnička organizacija Artikulacije, organizator Festivala, ove je godine izdala i njegovu knjigu „Kamen, škare i papir“ i Podstenšek ističe kako je Festival odličan korak približavanju književnosti, prvenstveno, mladima, a predsjednik Organizacijskog odbora Festivala Marko Gregur naglašava kako je ideja Festivala povezati i upoznati mlade autore kako bi se među njima razvila suradnja kao temelj za daljnje aktivnosti. Zamjenik koprivničko-križevačkog župana Ratimir Ljubić zahvalio je sudionicima na sudjelovanju i poželio im ugodan boravak u Koprivnici. Nakon današnjeg gostovanja mladih autora u srednjim školama u Koprivnici i Križevcima, Alpe Adria Festival mladih pisaca završava sutra navečer „Zvjezdanom noći“ u dvorištu Muzeja grada Koprivnice.

ZAGREB – Dan otvorenih vrata namijenjen studentima održavae se danas, 18. svibnja 2018. godine, u Tehnološkom parku Zagreb na Zagrebačkom velesajmu, kao networking aktivnost u okviru projekta „ StartUp Factory Zagreb – Inkubator za visoke tehnologije“. Na jednome mjestu okupljeni su poduzetnici te profesori i studenti zagrebačkih fakulteta u cilju povezivanja akademske zajednice i realnog  sektora. Uz prezentaciju mogućnosti za ulazak mladih u poduzetništvo okupljeni će imati priliku zaviriti u urede korisnika Tehnološkog parka Zagreb i iz prve ruke doznati kako razviti inovativni visokotehnološki proizvod i plasirati ga na tržište.

VARAŽDIN – Program nadolazećeg 9. VAFI & RAFI – internacionalnog festivala animiranog filma djece i mladih, koji će biti održan u dva grada domaćina, Varaždinu i Rijeci, od 28. svibnja do 3. lipnja, u organizaciji udruge Filmsko-kreativni studio VANIMA iz Varaždina i Art- kino iz Rijeke, predstavljen je danas u Varaždinu. Ove godine na natječaj za VAFI i RAFI je pristiglo oko 700 filmova iz 59 zemalja, od čega oko 300 za festival djece i mladih. Prva tri dana održavanja Festivala, u Rijeci, će se moći pogledati 47 profesionalnih animiranih filmova u 8 projekcija dok će se u posljednja tri dana u Varaždinu moći vidjeti 111 animiranih filmova djece i mladih u 6 projekcija, ističe direktor Festivala Hrvoje Selec. Podsjećamo, za statuu VAFI natječu se animirani filmovi animatora do 18 godina iz cijelog svijeta, a natjecateljski dio uvijek prate i sadržaji u partnerstvu sa zemljom partnerom, ove godine Italijom.

KRAPINA – Svečana promocija prvostupnika Veleučilišta Hrvatsko zagorje Krapina održana je u petak, 18. svibnja 2018. godine u tamošnjoj festivalskoj dvorani. Diplome je primila peta generacija studenata Veleučilišta koje je u svojih deset godina postojanja dalo 335 stručnjaka koji su završili studije operativnog menađmenta, prometne logistike i informatike. Prvostupnicima su čestitali dekan Nenad Sikirica te mnogi uzvanici, među kojima su bili utemeljitelj Veleučilišta i današnji predsjednik Upravnog vijeća Antun Presečki, gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović, zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije Jasna Petek i saborska zastupnica Marija Puh. Diplome Veleučilišta Hrvatsko zagorje Krapina, kao peta generacija primilo je 65 prvostupnika.

ČAKOVEC – U službenom posjetu Međimurskoj županiji danas boravi delegacija Kujavsko- pomorskog vojvodstva iz Republike Poljske na čelu s maršalom Piotr Całbeckim. Delegacija se u prijepodnevnim satima sastala s međimurskim županom Matijom Posavcem, a dvojica čelnika tada su potpisala i Sporazum o suradnji između Kujawsko- pomorskog vojvodstva i Međimurske županije. Cilj tog sporazuma jest jača i bolja suradnja, pogotovo na području gospodarstva, stoga će uskoro naša gospodarska delegacija otputovati u ovu poljsku regiju, kazao je međimurski župan Posavec. Maršalek Calbecki rekao je da je upoznat s gospodarskom strukturom Međimurske županije te da vidi veliki potencijal među međimurski i poljskim poduzetnicima. Naime, prvi rezultati suradnje vidljivi su već sada u gospodarsko- turističkom smislu, obzirom da je upravo ova poljska regija sa preko 2 milijuna stanovnika, partner ovogodišnjoj manifestaciji Urbanovo, koja je danas započela u međimurskoj općini Štrigova.

KOPRIVNICA – Za projekte lokalnog i regionalnog razvoja iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije u Koprivničko-križevačku županiju stiglo je 3,7 milijuna kuna. Koprivničko-križevačkoj županiji odobren je projekt izgradnje zgrade primarne zdravstvene zaštite u Gornjoj Rijeci u iznosu od 200 tisuća kuna za treću fazu radova. Ugovor za ovaj projekt u resornom je ministarstvu potpisao zamjenik koprivničko-križevačkog župana Ratimir Ljubić. Osim Županiji, projekti odobreni 17 podravsko-prigorskih općina. Radi se o projektima iz komunalne, socijalne i gospodarske infrastrukture koji su procijenjeni da će pridonijeti poboljšanju standarda i kvalitete života lokalnog stanovništva te stvoriti preduvjete za gospodarski i društveni razvoj slabije razvijenih područja.

PREGRADA – Završetak novog, 10 milijuna kuna vrijednog investicijskog ciklusa staklarske tvrtke obilježen je danas, 18. svibnja 2018. godine u Pregradi. Novi investicijski ciklus počeo je 2016. godine, a obuhvatio je kupnju novih strojeva i gradnju vlastite trafostanice. Također, u završnoj fazi je izrada projektne dokumentacije za dogradnju još 800 metara četvornih proizvodnog prostora. Radi se o tvrtki koja se bavi finom obradom i montažom proizvoda od stakla za potrebe opremanja i graditeljstva. Prije investicije, 2015. godine tvrtka je zapošljavala 41 osobu, a danas zapošljava 61 osobu. Obilježavanju su prisustvovali i zamjenik župana Krapinsko-zagorske županije Anđelko Ferek Jambrek te gradonačelnik Pregrade i saborski zastupnik Marko Vešligaj koje je vlasnik tvrtke Milan Burić proveo kroz postrojenje te im pokazao nove strojeve. – Ovom investicijom osigurani su veći kapaciteti proizvodnje, jača konkurentnost, a tu je i novi softver koji omogućuje praćenje tijeka obrade stakla. Također, tvrtka je zaposlila i 20 novih djelatnika – kaže direktor tvrtke Denis Burić dodajući da je 4 milijuna kuna iznosila peć za kaljenje stakla, što je zaokružilo proizvodni ciklus. – Sa strojevima kakve ima ova tvrtka možemo konkurirati u Hrvatskoj i Europi – dodao je Ferek Jambrek.

SVETI MARTIN – U Međimurju je u petak, 18. svibnja 2018. godine počela najveća međimurska eno-turistička manifestacija Urbanovo 2018. pod motom „Za novu generaciju vinskih hedonista“. Manifestacija je započela u općini Štrigova, prepoznatom vinskom središtu Međimurja, gdje se vinari predstavljaju na 10. Festivalu pušipela. Svi posjetitelji ovog  vikenda mogu na jednom mjestu kušati vina iz čak 24 vinarije, okupljene u Društvo vinara i vinogradara Hortus Croatiae. Sam festival je i ove godine u znaku pušipela, autohtone međimurske sorte vina i zaštićene robne marke, koja ove godine dobiva i novo ruho.

PREGRADA – S ciljem poticanja interesa djece za znanost i razumijevanje funkcioniranja svijeta koji nas okružuje, Osnovna škola Janka Leskovara Pregrada i Gradska knjižnica Pregrada organiziraju, treću godinu za redom, Večer znanosti koja će se održati ovog petka, 18. svibnja 2018. u Pregradi. Večer znanosti osmišljena je kao zabavna i kreativna aktivnost kroz koju djeca lakše uoče i prihvate činjenice i spoznaje koje inače ne uočavaju. Od 17,00 do 20,00 sati na Trgu Gospe Kunagorske održavat će se znanstvene radionice, od 17,15 u galeriji Muzeja dr. Zlatko Tudjina održat će predavanje za odrasle na temu mikotoksina, potom od 18,15 slijedi predavanje za djecu u Gradskoj vijećnici o robotima, androidima i umjetnoj inteligenciji kroz crtiće i filmove. U 19,15  najmlađima će se nastojati kroz predavanje približiti skrivene dimenzije svemira, u Gradskoj knjižnici u 20,15 sati održat će se kviz znanja stečenih na Večeri znanosti, a u gradskoj galeriji moći će se razgledati izložba učenika na temu znanosti.

RADOBOJ – Dvodnevnu manifestaciju „Dani orhideja“, s predavanjima, radionicama za djecu i obilazak planinarsko-poučne staze “Putevima orhideja” na Strahinjščici uz stručno vodstvo, organiziraju danas i sutra, 18. i 19. svibnja 2018. godine, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije i Općina Radoboj. Manifestacija se održava u sklopu osmog tjedna botaničkih vrtova, arboretuma i botaničkih zbirki.

ZAPREŠIĆ Šarene biljke ukrasile su Trg Ivana Pavla II u Zaprešiću te tako označile početak 14. županijske izložbe cvijeća. I ove godine do 20. svibnja posjetitelji će moći razgledati trajnice i ljetnice tj. bogatu ponudu  raznog ukrasnog i začinskog bilja za balkone i vrtove, a izložba je i prodajnog karaktera.  Cilj je izložbe predstavljanje proizvoda županijskih proizvođača cvijeća, udruženih u Udrugu „Maćuhica“. Svečanom otvorenju, uz zaljubljenike u cvijeće, prisustvovali su i zamjenik gradonačelnika Zaprešića Alan Labus te pročelnik Upravnog odijela Zagrebačke županije za poljoprivredu i šumarstvo Josip Kraljičković. – Prepoznali smo potencijal ove vrijedne poljoprivrede grane kao važan potencijal za samozapošljavanje – istaknuo je Alan Labus. Inače, ova tradicionalna izložba otvorena je u sklopu manifestacije Dani Jelačića, a okuplja 8 uzgajivača ukrasnog bilja.

ZAGREB – Međunarodni izbor Automaritea Miss Alpe Adria International  bit će održan ove subote, 19. svibnja u Zagrebu u popularnom Rebuy Stars cabarett u Supernova Buzinu uz medijsko pokroviteljstvo Radija Kaj i Z1. Uz brojne sponzore, generalne sponzore i pokrovitelje te glavne pokrovitelje birat će se MISS Alpe Adria  među 21 kandidatkinjom, a u glazbenom će dijelu nastupiti poznati glazbenici Zdenka Kovačićek, Minea, Dajen, Sandi Cenov i Jacques Houdek. Program počinje u 21,30 sati.

loading