Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 18.06.2018.

Posted in Vijesti

ČAKOVEC – Gospodarstvo, zdravstvo, obrazovanje te europski projekti samo su neke od tema kojih su se dotakla petorica župana sjevernih hrvatskih županija na jednom u nizu radnih sastanaka, u sklopu regionalne suradnje, održanom danas, 18. lipnja 2108. godine u maloj vijećnici Međimurske županije. Matija Posavec, župan Međimurske županije kao domaćin održao je tako radni sastanak s županom Varaždinske županije Radimirom Čačićem, županom Krapinsko-zagorske županije  Željkom Kolarom,  županom Koprivničko-križevačke županije Darkom Korenom i  županom Bjelovarsko-bilogorske županije Damirom Bajsom. Među prioritetima ovakvog vida suradnje jest i podizanje standarda građana u ovom dijelu zemlje, kroz novu poreznu reformu, a što bi rezultiralo rastom plaća kojei do 20% zaostaju za državnim prosjekom, smatra međimurski župan Matija Posavec. Župani su izrazili nezadovoljstvo prijedlogom Zakona da se domovi zdravlja i ljekarne, u vlasništvu županija, daju u privatne ruke, kaže varaždinski župan Radimir Čačić najavivši kako je spreman i zabraniti provođenje takvog Zakona. Proaktivne županije na sjeveru zemlje susreću i s problemom limitiranih sredstava za sufinanciranje europskih projekta i traže da se taj problem što skorije riješi, kaže župan Bjelovarsko- bilogorske županije Damir Bajs. Osim toga, razgovaralo se je i o koordinaciji Centara izvrsnosti, odnosno kompetencija te je postignut načelni dogovor oko njihove teritorijalne podjele, kaže župan Koprivničko- križevačke županije Darko Koren. Petorica župana izrazila su nezadovoljstvo što dosada, unatoč svojoj inicijativi, nisu uspjeli održati sastanak u Vladi, a kako bi se proveli temeljni projekti ovih pet županija, naglasio je župan Krapinsko -zagorske županije Željko Kolar. Inače, sastanak petorice župana održan je uoči sastanka svih župana s članovima Vlade, a koji će biti 4. srpnja u Varaždinu.

ZAGREB – S ciljem upoznavanja javnosti o radu Grada Zagreba vezano uz planiranje i projektiranje javnih površina te zbog optužbi da u Gradu nedovoljno koriste institut javnog natječaja, gradonačelnik Milan Bandić i pročelnica Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada Sanja Jerković održali su danas, 18. lipnja 2018. godine, u Gradskoj upravi u Zagrebu konferenciju za novinare.  – U posljednjih 12 godina u Gradu Zagrebu raspisan je i proveden ukupno 241 javni natječaj od ukupno 360 javnih natječaja na nacionalnoj razini. To je puno, s obzirom na to da Grad Zagreb teritorijalno zauzima tek 1,13 % površine Republike Hrvatske – istaknula je pročelnica Sanja Jerković. Raspisane natječaje i provedbu projekata u Zagrebu u skoroj bi budućnosti mogli pratiti i građani. Naime, u Gradskom uredu za strategijsko planiranje i razvoj Grada već koriste aplikaciju uz pomoć koje prate gdje i kako određeni projekti u gradu napreduju ili kada će biti provedeni, a koja bi u budućnosti trebala biti dostupna i građanima.

ZAGREB – Pod nazivom razvoj područja Zagrebačkog velesajma: jučer-danas-sutra, održana je javna tribina s ciljem prikupljanja ideja stručnjaka s područja gospodarstva i urbanizma o budućnosti sajamskog prostora koji se prostire na više od 50 hektara u Novom Zagrebu. Kako naglašava direktorica Zagrebačkog velesajma, Dina Tomšić, riječ je o završnoj fazi transformacijske strategije Velesajma. – Do sada smo našim djelovanjem sajamsku industriju polako vratili na etablirane razine za hrvatski kontekst, a ono što još nedostaje je međunarodni kontekst – naglasila je Tomšić. Kako bi se poslovanje više internacionaliziralo te se privukli strani izlagači jedan od budućih projekata na Zagrebačkom velesajmu bit će izgradnja kongresnog centra. – Želimo zadržati povijest sajmovanja u Zagrebu i to tako da ga prilagodimo potrebama 21. stoljeća. Veliki Kongresni centar ravnopravno će konkurirati izazovima virtualnog sajmovanja koje je jeftinije te će pritom omogućavati neposredni kontakt, interakciju svih dionika, izlagača i potencijalnih klijenata – rekla je Olivera Majić, zamjenica zagrebačkog gradonačelnika. Natječaj za izradu Urbanističkog rješenja razvoja Zagrebačkog velesajma mogao bi biti raspisan krajem ove ili početkom iduće godine.

ČAKOVEC – Gospodarski skup  pod nazivom Hrvatsko gospodarstvo – potencijali i realnost, organizira danas, 18.lipnja 2018. godine, u Čakovcu Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Čakovec. U radu skupa sudjeluje i ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat koji se osvrnuo na problem nedostatka adekvatne radne snage, a kojeg nije lišen ni ovaj dio zemlje. – Na poduzetnicima je ponuditi atraktivna radna mjesta, na Županijama je da se založe za kreiranje upisnih kvota na temelju potreba koje iskazuje gospodarstvo, a na Ministarstvu je da kroz legislativu i poticajne mjere, radi na podizanju poduzetniče klime i cjelokupnog poduzetničkog ozračja, poručio je ministar Darko Hrvat. Međimurski poduzetnici, zahvaljujući današnjem sastanku, imaju priliku u izravnoj komunikaciji s čelništvom Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta dati svoje prijedloge, stavove i mišljenja o hrvatskom gospodarstvu. Jednako tako, mogu čuti i više detalja o aktualnim poticajnim mjerama koje provodi resorno Ministarstvo, a riječ je o natječaju od oko 200 milijuna kuna, otvorenom prije nekoliko dana, čija sredstva mikro, mali i srednji poduzetnici mogu koristiti za gradnju svojih proizvodnih kapaciteta i uvođenje nove tehnologije, a koji je naišao na izuzetan interes prijavom projekata u vrijednosti od oko milijarde kuna. Zbog toga je natječaj privremeno zatvoren, a kako bi se našao modalitet temeljem kojeg će biti dokapitaliziran do iznosa od 800 milijuna kuna, poručio je ministar Darko Horvat.

ZAGREB –  Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u ponedjeljak, 18. lipnja, održao je u Gradskoj upravi u Zagrebu radni sastanak s dopredsjednikom Gradskog stolnoteniskog kluba Zagreb Hermanom Vukušićem i predsjednikom Stolnoteniskog saveza Zagreba Dragutinom Šurbekom. Tema sastanka bila je organizacija proslave u povodu 70. godišnjice osnutka Gradskog stolnoteniskog kluba Zagreb i korištenje sportske dvorane u Medarskoj ulici, u Zagrebu. U sklopu proslave Kluba bit će objavljeni monografija i film o Gradskom stolnoteniskom klubu Zagreb, a najesen će biti održana i svečana sjednica Kluba.

PODČETRTEK – Slovenija je prva zemlja na svijetu koja regulira glamping, globalni trend za ljubitelje prirode koji traže vrhunski doživljaj na otvorenom. Tim povodom predstavljanje slovenskog brenda World of Glamping održano je danas, 18. lipnja 2018. godine u Termama Olimia u slovenskom Podčetrtku. Važnost razvoja ovog oblika turizma, način njegovog reguliranja, segmentaciju i kategorizaciju predstavili su između ostalih, i direktor prodaje i marketinga Terme Olimia Vasja Čretnik i direktorica Slovenske turističke organizacije Maja Pak.

ZAGREB – Gotovo 75 tisuća pojedinačnih biljki i to 692 vrste javnom nabavom za Holding traži Grad Zagreb. Radi se o lončanicama, za koje je osigurano 2,5 milijuna kuna. Najviše se traži zumbula – 5.800 komada, zatim orhideje –  2.600, presličica-  2.400, dvije tisuće vrijesaka, po tisuću ivančica, fitonija i peperomija. Traže se i tulipani, bršljani i slično. Natječaj je otvoren do 6. srpnja 2018. godine. Sporazum Grada i izabrane tvrtke cvjećara sklopit će se na dvije godine tako da se cvijeće neće isporučiti odjednom, već će dolaziti tijekom tog vremena.

KRAPINA – Natječaj za upis u srednje škole sa svog područja na svojoj je web stranici objavila Krapinsko-zagorska županija. Utvrđena su 1322 upisna mjesta u 59 razrednih odjela. Za školsku godinu 2018./19. deficitarni su programi; zidar, keramičar, vodoinstalater, stolar i konobar, a svaki učenik koji naredne školske godine upiše jedan od navedenih obrazovnih programa, nakon raspisivanja županijskog natječaja, po dostavi potvrde o upisu, ostvaruje pravo na stipendiju.

KRAPINA – Vlasnicima tradicijskih i umjetničkih obrta koji su ostvarili pravo na potporu temeljem natječaja Krapinsko-zagorske županije, danas, 18. lipnja 2018. godine, u Krapini su uručeni ugovori.  Pravo na potporu u ukupnom iznosu od 76 tisuća kuna ostvarilo je 18 korisnika.

KOPRIVNICA – Potpisan je sporazum o suradnji Koprivničkog poduzetnika i Hrvatske gospodarske komore u sklopu šestog sastanka projektnih partnera u projektu EIS financiranog europskim sredstva s ukupnim proračunom 1,6 milijuna eura. Radi se o razvoju novog sistematiziranog programa za internacionalizaciju poslovanja malih i srednjih poduzetnika. Koprivnički poduzetnik i Hrvatska gospodarska komora zajedničkim nastupom razvijat će i predstavit će novi program za internacionalizaciju poslovanja malih i srednjih poduzetnika tijelima zaduženim za kreiranje novog programskog razdoblja za Hrvatsku.

VARAŽDIN – Učenike državne prvake u natjecanjima u znanju i strukovnim disciplinama, i njihove  mentore, primit će danas u podne u županijskoj palači u Varaždinu zamjenik župana Varaždinske županije Tomislav Paljak. Gledajući zajedno natjecanja u općeobrazovnim te strukovnim područjima iz Varaždinske županije dolazi 19 državnih prvaka, a osvojeno je 17 drugih i 12 trećih mjesta, što predstavlja sjajan rezultat, na kojem će učenicima i mentorima danas čestitati zamjenik župana Paljak.

KLINČA SELA – Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić proglasio je elementarnu nepogodu za područje općine Klinča Sela nastalu uslijed tuče 8. lipnja 2018. godine, a koja je nanijela štetu na poljoprivrednim kulturama, stambenim i gospodarskim objektima, opremi i prijevoznim sredstvima. Nakon županove Odluke o proglašenju elementarne nepogode, Općinsko povjerenstvo za procjenu štete od elementarnih nepogoda dužno je najkasnije u roku od 8 dana od nastanka štete, izraditi Prvo priopćenje s procjenom ukupne štete.Također, Općina je dužna unijeti procijenjene štete u Registar šteta u poljoprivredi.

ZAGREB – Pojačani 24-satni nadzor brzine provest će se na području PU zagrebačke od 06,00 sati u utorak, 26. lipnja do 06,00 sati u srijedu, 27. lipnja 2018. godine. I ovoga puta  građani mogu predložiti lokacije na kojima žele da se nadzire brzina kretanja vozila. Prijedlozi se mogu dostaviti do četvrtka, 21. lipnja putem elektroničke pošte zagrebacka@policija.hr. Policijski službenici će pojačano kontrolirati brzinu vozila i pojačano postupati prema vozačima koji ne poštuju ograničenja brzine.

loading