Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 18.07.2016.

Posted in Vijesti

ZAGREB –  Dva dječja vrtića Grada Zagreba, Jarun i Vrapče, koji su uključeni u energetsku obnovu kroz projekt ZagEE jutros je obišao zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Dječji vrtić u naselju Gajevo- Jarun drugi je po veličini u gradu, a cjelovita energetska obnova obuhvatila je sanaciju krovišta. toplinsku fasadu, novu stolariju kao i nove električne instalacije te zamjenu stare kotlovnice koja je bila na loš ulje. Uštede će sigurno biti velike jer lani na grijanje utrošilo više od 250 tisuća kuna, istaknula je ravnateljica vrtića Snježana Vusić Kodvanj. Vrijednost radova energetske obnove jarunskog vrtića je nešto više od 3,4 milijuna kuna. Efekt ušteda nakon energetske obnove je do 60%, rekao je pročelnik Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša I održivi razvoj Marijan Maras..Dječji vrtić u Vrapču također je cjelovito energetski obnovljen, od krovišta, fasade, stolarije do električnih instalacije I kotlovnice  za što je utrošeno 3,3 milijuna kuna.

ČAKOVEC – Ugovor o realizaciji projekta klonske selekcije kultivara Moslavac, odnosno Pušipel potpisali su danas u Čakovcu župan Međimurske županije Matija Posavec i dekan Agronomskog fakulteta u Zagrebu Zoran Grgić. Radi se o projektu kojim se želi poboljšati genetska osnova međimurske autohtone sorte vina „Pušipel“. Provedba projekta započela je 2011. godine, a u prvoj fazi izdvojeni su najbolji nasadi spomenute sorte od su dobiveni klonovi za poboljšanje kvalitete ploda, ali i krajnjeg proizvoda, odnosno vina. Rezultat druge faze bit će registrirani klonovi sa jasno istaknutim poboljšanjima proizvoda. Župan Posavec naglašava da se tim projektom nastoji povećati kvaliteta ukupnog turističkog proizvoda cijelog Međimurja, kraja koje je poznato kao vinorodno područje. Troškovi prve faze projekta iznosili su 375 tisuća kuna, a u drugoj fazi troškovi će iznositi 308 tisuća kuna. Obje faze traju po pet godina.

ZAGREB – Obnovljeni južni kolnik Vukovarske ulice odnosno dionicu od Ulice Fausta Vrančića do Savske kasno sinoć otvorio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Na ovoj dionici dužine 540 metara stavljeno je 30 novih poklopaca i šahtova te su uklonjena 2 sloja starog i stavljena 2 sloja novog sloja za što je utrošeno oko 1.500 tona asfalta. Vrijednost radova ove dionice je oko 900 tisuća kuna, rekao je voditelj Zagrebačkih cesta Ante Todorić. Danas ujutro 2. dionicu uređenja Vukovarske, od Ulice hrvatske bratske zajednice do Držićeve, otvorio je  zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, koji je zamolio sugrađane za strpljenje.Radovi će trajati do ponedjeljka 25. srpnja zbog čega je zatvorena za promet. Obilazni pravac za vrijeme radova je:Ulica grada Vukovara – Hrvatske bratske zajednice – Slavonska avenija -Avenija M. Držića – Ulica grada Vukovara.

KRAPINA – Ugovori sa korisnicima koji su na natječaju Krapinsko-zagorske županije ostvarili pravo na korištenje poljoprivrednih potpora  potpisani danas u prostorijama Krapinsko-zagorske županije. Potpore je dobilo 9 korisnika u ukupnom iznosu od 398.919 kuna. Za pokretanje poljoprivredne proizvodnje za mlade poljoprivrednike nepovratna sredstva, uglavnom do 50.000 kuna dobilo 5 korisnika, u ukupnom iznosu od  210.663 kuna, a potporu poljoprivrednicima za poboljšanje održivosti poljoprivredne proizvodnje 4 korisnika, u iznosu od 188.256 kuna. Smisao ovakvih potpora je ostanak mladih na selu, što je ključ razvoja poljoprivrede, ističe župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar. Novac od potpora zagorski će poljoprivrednici utrošiti za, primjerice, nabavljanje junadi, kokoši nesilica, plastenike i uzgoj jagoda te daljnje nabavljanje mljekomata sa siromatima i jajomata koji su se pokazali isplativim.

ZAGREB –  Grad Zagreb na natjecanju Financial timesa ove se godine  plasirao među top 10 europskih gradova budućnosti 2016/2017,   za nagradu Europian Enterprise Promotion Awards 2016. S motom „Grad Zagreb poduzetan i odgovoran grad“ nizom mjera i aktivnosti gradske uprave  potiče se  razvoj poduzetništva i postižu rezultati. Temeljem FINE-ine analize poslovanja poduzetnika RH-a za 2015. potvrđuje se da je Zagreb partner i logistika poduzetnicima. Čak 35 tisuća poduzetnika od ukupno 106.569, odnosno njih 33% je s područja Zagreba te ostvaruju čak 51% ukupnog prihoda poduzetnika u državi. Od 838.584 zaposlenih osoba kod poduzetnika  39% je zaposleno u zagrebačkom poduzetništvu. Tu je još 12.242 obrtnika koji posluju u Zagrebu čime doprinose razvijenom gospodarstvu u Gradu. Partnerski odnos gradske uprave i poduzetnika doprinosi i stabilnom gradskom proračunu čije je ostvarenje u 2015. bilo 6,36 milijardi kuna. Pridodaju li se i  prihodi Zagrebačkog holdinga koji je u vlasništvu Grada, u opticaju je značajnih 11,8 milijardi kuna. Time Grad Zagreb pokazuje stabilnost i snagu da se pozicionira  kao značajan čimbenik na financijskom tržištu.

 ZAGREB – Sjednicu na kojoj se razgovaralo o stanju te mjerama poticaja u gospodarstvu i poljoprivredi održalo je Gospodarsko-socijalno vijeće u Zagrebačkoj županiji. Tako je rečeno da bespovratne potpore gospodarstvu Županija odobrava kroz nekoliko mjera. Ovogodišnji natječaji za potpore ženama poduzetnicama, za početak poslovanja te za povećanje konkurentnosti proizvodnih i neproizvodnih djelatnosti su završeni, dok je otvoren natječaj za sufinanciranje nastupa poduzetnika na sajmovima, a u rujnu će biti otvoren i natječaj za sufinanciranje konzultantskih usluga poduzetnicima.Poljoprivreda se potiče kroz mjere potpora male vrijednosti, mjere potpora udrugama, zadrugama i organizacijama poljoprivrednih proizvođača, znanstvenim i obrazovnim institucijama, mjere potpora gradovima i općinama te kroz mjere potpora za razvoj i unapređenje lovstva.

VARAŽDIN – Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta podržalo je nekoliko programa koje izvodi Hrvatski filmski savez, a među njima Školu medijske kulture dr. Ante Peterlić koja će  osamnaestu godinu za redom biti priređena  u kolovozu u Trakošćanu. Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić desetodnevni je obrazovni program namijenjen nastavnicima koji u okviru nastave hrvatskoga jezika i izborne nastave provode nastavni program medijske kulture, odgajateljima u predškolskim ustanovama, kao i voditeljima filmskih i video družina. Ove će godine,  Škola medijske kulture u Trakošćanu  trajati od 18. do 28. kolovoza.

ČAKOVEC – Gradski vijećnici Grada Čakovca su na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća prije ljetne stanke, održanoj prošlog tjedna usvojili i oduke o nastavku projekta besplatnih udžbenika za čakovečke osnovnoškolce te produženi boravak koji se provodi u I., II., III. osnovnoj školi te Centru za odgoj i obrazovanje Čakovec. Udžbenici će se i ove godine nabavljati prema istim uvjetima zajedno s Međimurskom županijom, a gradski će proračun to stajati oko sto tisuća kuna. Produženi boravak s druge strane pokazao se kao vrlo uspješan projekt, u sve četiri navedene škole polazi ga 126 učenika, a to Gradski proračun godišnje stoji oko 600 tisuća kuna.

ĐURĐEVAC – Počeli su radovi na rekonstrukciji i zamjeni dotrajale vodovodne i kanalizacijske mreže u Ulici Petra Zrinskog u Đurđevcu. Obnovit će se i zamijeniti i dotrajala plinska mreža. Nakon ovih radova, Grad Đurđevac financirat će pripremu terena i izgradnju pješačke staze. Ukupna vrijednost radova je 338 tisuća kuna i sve bi trebalo biti gotovo do kraja kolovoza. Radi se i u đurđevačkoj Ulici Grgura Karlovčana. U sklopu projekta izgradnje i rekonstrukcije vodovoda u aglomeraciji Đurđevac u ovoj su ulici počeli radovi na zamjeni vodovodne mreže. Potom će Grad financirati izgradnju pješačke staze, a vrijednost tih radova je oko 70 tisuća kuna.

loading