Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 18.07.2017.

Posted in Vijesti

ZAGREB/VARAŽDIN/ČAKOVEC/KRAPINA/KOPRIVNICA- S obzirom na niz požara na području Dalmacije, posebno na splitskom području, Grad Zagreb uputio je pomoć od pet vatrogasnih vozila i 25 vatrogasaca. Također, po dogovoru glavnog vatrogasnog zapovjednika Republike Hrvatske Slavka Tucakovića i gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića kolona od 35 vozila i preko 100  ljudi iz Zagreba, u pratnji policije krenula je oko 01,00 sat put požarišta, a Zborno mjesto je u Divuljama. Zbog iznimno teške situacije s požarima u Dalmaciji Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije uputila je jučer u Divulje 21 vatrogasca iz Vatrogasnih zajednica gradova Svete Nedjelje, Velike Gorice i Dugog Sela. Osim pomoći u ljudstvu, Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije poslala je i 5 vozila od čega su 2 prijeko potrebne autocisterne. Među više stotina vatrogasaca iz cijele Hrvatske koji se bore s vatrenom stihijom širom Dalmacije su i vatrogasci iz Varaždinske županije. Osim pripadnika Javne vatrogasne postrojbe grada Varaždina koji požare gase kao članovi Državne interventne postrojbe, od sinoć su na izvanrednoj dislokaciji u Žrnovnici sa još 12 vatrogasca, pripadnika Jave vatrogasne postrojbe te članova DVD-a s područja Varaždinske županije. U pomoć vatrogascima iz Splita i Splitsko-dalmatinske županije sinoć su krenuli i vatrogasci iz Međimurja. Pet vatrogasaca JVP Čakovec i dva člana DVD-a Nedelišće krenuli su kombi vozilom i auto-cisternom na izvanrednu dislokaciju u Splitsko-dalmatinsku županiju. Njihovo odredište je Žrnovnica – naselje istočno od Splita koje je okruženo plamenom. I vatrogasci s područja Krapinsko-zagorske županije angažirani su u gašenju vatrene stihije na splitskom području. Njih 20, s pet vozila, jutros u 05,00 sati stiglo je u Divulje, odakle su u sedam sati krenuli na teren prema Žrnovnici. U pomoć dalmatinskim kolegama jučer poslijepodne krenuli su i podravsko-prigorski vatrogasci. 27 vatrogasaca iz Koprivničko-križevačke županije sa sedam vatrogasnih vozila na dislokaciji je oko Splita i Šibenika.

KOPRIVNICA – Na današnjoj konferenciji na novinare u Općoj bolnici „Doktor Tomislav Bardek“ u Koprivnici predstavljeni su projekti i programi koji su u planu te u realizaciji. Među njima se izdvaja obavijest SAFU-a o uspješnom završetku druge faze projekta dnevnih bolnica, kaže ravnatelj koprivničke bolnice Mato Devčić te naglašava kako je vrijednost projekta 35 milijuna kuna, od čega će 20 milijuna biti utrošeno za građevinske radove, 13 milijuna za opremu, a ostatak sredstava je za dokumentaciju. Obuhvaćeno je devet kliničkih djelatnosti u Općoj bolnici „Doktor Tomislav Bardek“, od toga pet kirurških i četiri nekirurške djelatnosti, a na taj način, uz prostorne, riješit će se i problem zastarjele bolničke opreme. Građevinski radovi provodit će se tijekom 2018., a rekonstruirat će se i izgraditi četiri tisuće metara prostornih bolničkog prostora.

PREGRADA – Najveće klizište na području Krapinsko-zagorske županije, u mjestu Vrhi Vinagorski, na području Grada Pregrade, čija se sanacija privodi kraju, obišli su danas u društvu pregradskog gradonačelnika Marka Vešligaja, ravnatelj Uprave za ceste Krapinsko-zagorske županije Željko Vincelj, župan Željko Kolar te potpredsjednik Hrvatskog sabora Siniša Hajdaš Dončić. Sanaciju ovog klizišta, koje je ugrožavalo okolnih 15-ak kućanstava, vrijednu oko dva milijuna kuna, financiraju Hrvatske ceste. Inače, na području Vinagore, trenutno je u tijeku sanacija klizišta na županijskoj cesti, a završena je sanacija klizišta uz tamošnju crkvu. – U protekle četiri godine na županijskim cestama na području Krapinsko-zagorske županije sanirana su 53 klizišta na što je utrošeno oko dvadeset milijuna kuna, ističe župan Željko Kolar te dodaje kako je trenutno na županijskim cestama aktivno 39 klizišta, za čiju bi sanaciju bilo potrebno još oko dvadeset milijuna kuna.

ZAGREB – Grad Zagreb raspisao je natječaj za idejno urbanističko arhitektonsko rješenje dječjeg vrtića Podbrežje. Natječaj je otvoren do 26. rujna, a sveukupna vrijednost investicije je 11 milijuna kuna. Najbolji radovi bit će i nagrađeni sa 39, 23 i 15,55 tisuća kuna.

VARAŽDIN – Župan Varaždinske županije Radimir Čačić proglasio je elementarnu nepogodu na području Općine Bednja  zbog velikih materijalnih šteta što su ih poljoprivredi, graditeljstvu i prometu na tom području 11. srpnja 2017. godine nanijeli oluja i orkanski vjetar praćeni tučom. Inače, ovo je već druga elementarna nepogoda koja je područje Bednje pogodila u manje od mjesec dana. Podsjetimo, župan Čačić je 23. lipnja 2017. godine proglasio elementarnu nepogodu od tuče koja je zahvatila šire područje Bednje nanijevši milijunske štete na poljoprivrednim kulturama.

KOPRIVNICA – Kako je gastronomija važan dio identiteta svakog kraja te sve značajnijih motiv za putovanje i bitan element ukupnog zadovoljstva gosta turističkim odredištem, u provedbu projekta „Okusi Hrvatske tradicije“ uključila se i Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije. Projekt je usmjeren na razvoj ponude lokalnih i regionalnih kulinarskih prepoznatljivosti, brendiranje i umrežavanje ponude, promociju i propagandu sudionika nositelja standarda „Okusi“ te razvoj turističke ponude i novih turističkih proizvoda u gastronomiji. Iz Podravine i Prigorja danas je osam ugostiteljskih objekata dobilo standard „Okusi Podravine“, odnosno „Okusi Prigorja“. Oni u svojoj ponudi tijekom cijele godine moraju imati najmanje četiri samostalna jela s popisa gastronomske baštine, oblikovane u minimalno dva sezonska jelovnika, a uz to, u ponudi 365 dana u godini moraju imati i najmanje šest lokalnih pića, od čega četiri etikete vina.

RASINJA – Kako bi se upoznao s problematikom u radu i planovima za naredno razdoblje, zamjenik koprivničko-križevačkog župana Ratimir Ljubić nastavio je s obilaskom škola kojima je županija osnivač. Ovoga puta obišao je Osnovnu školu Andrije Palmovića u Rasinji te Područnu školu u Velikom Pogancu. Škola ima 235 učenika u 19 razrednih odjela, a u svom sastavu, uz školu u Velikom Pogancu ima i Područne škole u Kuzmincu te Subotici Podravskoj.

ZAGREB – Od danas, 18. srpnja, do 22. srpnja 2017. godine, Zagreb će ugostiti četvrte po redu Hrvatske svjetske igre, tradicionalni sportski događaj koji okuplja više stotina Hrvata koji žive izvan njenih granica. Na Igrama će natjecatelji sudjelovati u stolnom tenisu, nogometu, malom nogometu, tenisu, odbojci na pijesku, košarci te brojnim drugim disciplinama koje će većinom biti održane na Mladosti i Kineziološkom fakultetu, kao i na Bundeku te golf terenu Blato. Organizator događanja je Hrvatski svjetski kongres u suradnji sa Središnjim državnim uredom za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

ZAGREB – Zagrebačka županija raspisala je natječaj za najuzorniju seosku ženu Zagrebačke županije za 2017. godinu, koji je  otvoren do 31. kolovoza. Najuzorniju seosku ženu za Zagrebačku županiju, zajedno s dvije pratilje, izabrat će Stručni sud. Prve tri izabrane uzorne seoske žene na županijskom izboru, bit će ujedno i predstavnice Zagrebačke županije na državnom Izboru za najuzorniju hrvatsku seosku ženu za 2017. godinu, koji će se ove godine održati 14. listopada u Karlovcu. Inače, diljem svijeta 15. listopada obilježava se kao Svjetski dan seoske žene. Od 2000. godine taj značajan datum obilježava se i u Republici Hrvatskoj, a projekt je započeo upravo u Zagrebačkoj županiji.

loading