Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 18.07.2018.

Posted in Vijesti

VARAŽDIN – Više od deset tisuća Varaždinaca i stanovnika drugih gradova i mjesta sjeverozapadne Hrvatske na varaždinskom je Kapucinskom trgu dočekalo hrvatskog izbornika Zlatka Dalića i članove stručnog stožera hrvatske nogometne reprezentacije, a veličanstven doček pratio je i  bogat glazbeni i zabavni program.

ZAGREB – Odbor za mjesnu samoupravu Gradske skupštine na sjednici u srijedu, 18. srpnja, jednoglasno je prihvatio Prijedlog zaključka o prihvaćanju Ugovora o nabavi spremnika za odvojeno prikupljanje otpada čiji je predlagatelj zagrebački gradonačelnik Bandić. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost raspisao je naime javni natječaj za nabavu spremnika za biorazgradivi i reciklabilni komunalni otpad na koji se Grad Zagreb prijavio i prošao. Grad Zagreb je u prijavio iskazao potrebu za nabavkom 66 tisuća i 400 spremnika za papir, plastiku, biootpad i tekstil. Fond bi za nabavku spremnika osigurao oko 76 milijuna i 580 tisuća kuna, a Grad Zagreb bi u proračunu za sljedeću godinu trebao osigurati 15 posto sredstava od ukupnog iznosa, odnosno oko 12 milijuna kuna.

ZAGREB – Članovi Odbora za financije Gradske skupštine na sjednici u srijedu, 18. srpnja 2018. godine, većinom su glasova podržali Prijedlog zaključka o prihvaćanju prava prvokupa nekretnine u Bužanovoj te podruma i prizemlja zgrade poslovnog prostora na Trgu bana Jelačića. Nekretninu u Bužanovoj, odnosno dvije zgrade i dvorište od oko tisuću četvornih metara koristila je bivša tvornica Iskra, a Grad Zagreb kupio bi ju za oko milijun i 100 tisuća eura, dok bi podrum i prizemlje zgrade na Trgu bana Jelačića veličine od oko 700 četvornih metara i vrijednosti oko 9 milijuna i 440 tisuća kuna, također trebali biti iskorišteni za javnu namjenu. Hoće li dvije vrijedne nekretnine ponovno biti vraćene Gradu Zagrebu, odlučit će Gradska skupština na sjednici u ponedjeljak, 23. srpnja 2018. godine.

ZAGREB – Radovi u Preradovićevoj ulici u punom su zamahu. Rekonstrukcija prometnice u duljini od oko 600 metara odvijat će se u dvije faze, od Haulikove ulice do Ulice Andrije Hebranga te od Hebrangove do Masarykove ulice, a obuhvatit će obnovu vodoopskrbne mreže i odvodnje, uređenje pješačkih i biciklističkih staza, modernizaciju same prometnice kao i izgradnju zelenih otoka te ukopanog spremnika za smještaj kontejnera za otpad. Vrijednost radova iznosi oko 7 milijuna kuna bez PDV-a te bi trebali biti okončani do 26. kolovoza.

IVANIĆ GRAD – Zavod za hitnu medicinu Zagrebačke županije od ove srijede, 18. srpnja 2018. godine ima četiri nova vozila hitne medicine vrijednosti milijun 680 tisuća kuna koje je Županija osigurala iz decentraliziranih sredstava. Ova vozila koristit će hitne u Dugom Selu, Ivanić Gradu, Velikoj Gorici i Zaprešiću. Kako kaže ravnatelj Zavoda  Davorin Gajnik, vozni park županijske Hitne broji 70-ak vozila, a kontinuiranom obnovom sada vozila hitne nisu starija od 2 do 3 godine čime se podiže standard zdravstvene usluge žiteljima Zagrebačke županije.  Uz ova Županija će tijekom godine nabaviti još 5 sanitetskih vozila, naglasila je zamjenica župana Nadica Žužak prilikom uručenja ključeva.

ZAGREB – Domaćim uzgajivačima poljoprivrednih proizvoda danas su na zagrebačkoj tržnici Dolac uručeni certifikati Proizvodi hrvatskog seljaka koji garantiraju kako su njihovi proizvodi koje nude na tržnicama uistinu domaći i svježe ubrani.“Cilj projekta je potvrda kako je proizvođač na vlastitom gospodarstvu i u vlastitom domaćinstvu proizveo poljoprivredne proizvode koje prodaje na tržnicama“, istaknuo je Božo Gradić, organizator certificiranja i predsjednik Udruge hrvatskih tržnica. Certifikate poljoprivrednicima, njih 53, uručio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Projekt Proizvodi hrvatskog seljaka započeo je 2006. godine na tržnicama u Zagrebu, Varaždinu i Čakovcu a danas preko 700 domaćih poljoprivrednika koji prodaju svoje proizvode na 15 tržnica u Hrvatskoj nosi vrijednu titulu domaćeg proizvođača.

KRAPINA – 180 maturanata iz sedam razrednih odjeljenja Srednje škole Krapina primilo je danas, 18. srpnja 2018. godine, na prigodnoj svečanosti u školi, svjedodžbe i potvrde o položenim ispitima Državne mature na ljetnom roku. Svojevrstan je to oproštaj od jedne generacije učenika, no to je oproštaj koji veseli, istaknuo je tom prilikom ravnatelj škole Ivica Rozijan, ponosan na njihove rezultate na raznim natjecanjima tijekom sve četiri godine školovanja. – Posebno smo ponosni na učenika koji su u tri obvezna predmeta na ispitima državne mature na višoj razini postigli odličan rezultat od 99,87%, što je još jedna potvrda kvaliteti ove škole, ali i marljivosti učenika. Krapinskim maturantima čestitke je uputila zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije Jasna Petek. – Činimo sve što je u našoj moći kako bi djeci omogućili bezbrižno odrastanje i kvalitetno školovanje. Kako bi potakli i motivirali učenike na još predaniji rad od ove godine prigodno nagrađujemo maturante koji su sva četiri razreda srednje škole završili sa prosjekom 5,00, a takvih je na području županije ove godine 15, naglasila je Jasna Petek. U krapinskoj srednjoj školi novčanu nagradu i poklon pakete Županije danas je dobilo troje učenika.

ČAKOVEC – Nakon što je s Ministarstvom regionalnog razvoja i EU fondova potpisan ugovor o dodjeli bespovratnih 10,3 milijuna kuna za projekt „Med dvemi vodami“, po programu „Promicanje održivog razvoja prirodne baštine“, danas, 18. srpnja 2018. godine, će u Maloj vijećnici Međimurske županije biti održana i tematska konferencija za novinare. Pojedinosti o značaju i sadržaju samog projekta predstavit će župan Međimurske županije Matija Posavec, ravnatelj Javne ustanove za prirodu Međimurske županije Siniša Golub i voditeljica projekta iz Regionalne i razvojne agencije Međimurske županije, REDEA-e Petra Pavičić.

KOPRIVNICA – Povjerenstvo za procjenu šteta od elementarnih nepogoda održalo je sjednicu na kojoj je razmatrano konačno izvješće općinskih povjerenstava za procjenu šteta u općinama Drnje, Gola i Podravske Sesvete. Elementarna nepogoda od tuče za ove tri podravske općine proglašena je 30. svibnja ova godine. Ukupan iznos štete je 2,5 milijuna kuna. Najveća šteta procijenjena je na području Općine Podravske Sesvete 1,5 milijuna kuna, u Goli 589 tisuća te u Drnju 362 tisuće kuna.

ZAGREB – U Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture održan je još jedan u nizu sastanaka vezanih uz revitalizaciju kumrovečke pruge. Zajednički je zaključak sudionika sastanka, predstavnika ministarstva, Uprave HŽ infrastrukture te načelnika općina Brdovec, Dubravica, Zagorska Sela i Kumrovec da dionica pruge od Brdovca do Klanjca nema zapreka i da bi se mogla početi obnavljati u prvoj fazi budući da je taj dio pruge na hrvatskom teritoriju, dok pruga dalje prelazi na slovenski teritorij te se ponovno vraća u Kumrovec. U projekt će se stoga uključiti i slovenske kolege, koji će ga bez sumnje podržati, smatra načelnik Kumrovca Robert Šplajt, jer je i njima u interesu da to bude spoj s općinom Podčetrtek i da ta pruga postane jedna turistička ruta. Projekt bi financirali HŽ i Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture, a ukoliko ga se uspije ukalkulirati u proračun Ministarstva, mogao bi se realizirati u sljedećih godinu – dvije.

VARAŽDIN – Zamjenik varaždinskog župana Robert Vugrin primio je troje vježbenika iz Belgije i Portugala  koji su u sklopu međuregionalnog programa razmjene mladih Eurodyssée boravili u Varaždinskoj  županiji i obavljali praksu u ovdašnjim ustanovama i udrugama. Vugrin im je podijelio potvrde o završenom volontiranju istaknuvši kako program ima višestruke koristi te je osim profesionalnog iskustva dobra prilika za promociju regije. Eurodyssée  je međuregionalni program razmjene mladih koji nekoliko mjeseci borave u jednoj od europskih regija kako bi stekli profesionalno iskustvo, učili jezik te upoznali regije i države u kojima borave. Varaždinska županija ovaj program uspješno i kontinuirano provodi od 2006. godine.

ZAGREB – Baština i migracije tema je ovogodišnje 52. Međunarodne smotre folklora koja u Zagrebu počinje ove srijede 18. srpnja 2018. godine. Na nekoliko lokacija u gradu, od Trga bana Jelačića preko Gornjeg grada do Ljetne pozornice Bundek u pet dana trajanja manifestacije, do nedjelje, 22. srpnja, svi zainteresirani Zagrepčani te njihovi gosti moći će uživati u nastupima folklornih društava iz Hrvatske i svijeta koji će prikazati različitosti te bogatstva svoje kulture i baštine.

KRAPINSKE TOPLICE – Krapinske Toplice od 19. do 22. srpnja 2018. godine postaju kulturno – zabavni centar središnje Hrvatske, jer u to će se vrijeme tamo održavati sedmi po redu BadlFest. Festival je dobio ime po utemeljitelju zdravstvenog turizma u Krapinskim Toplicama Jakobu Badlu, a u četiri dana trajanja organizatori će nastojati spojiti duh prošlog vremena, tradicije i moderne kulture. Na atraktivnim lokacijama održavat će se glazbene večeri pod zvijezdama, niz kulturnih i sportskih događanja za sve generacije, te uživanja u prirodi i termalnim izvorima. Nakon uvertire kroz otvorenje izložbe slika Đurđice Obrež, ovogodišnji festival otvara čarobna atmosfera koncerta pod krošnjama kestena; večer filmske glazbe iz najboljih svjetskih klasika u izvedbi gošći iz Italije, Nino Rota Ensemble.

loading