Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 18.8.2015.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Gradu Zagrebu, u dvije godine članstva Hrvatske u EU, odobren je iznos od 132,134.833 kuna. Od ukupno 64 objavljena natječaja, do srpnja ove godine, Zagreb se mogao javiti na samo devet. Tako se uz pomoć EU sufinancira modernizacija zoološkog vrta, Vodoopskrba i odvodnja dobila je 31,239.111 kuna za izradu dokumentacije aglomeracije Zagreb i aglomeracije Glavničica s ciljem modernizacije vodnokomunalne infrastrukture, a sa 3,267.419 kuna sufinancirani su pomoćnici u nastavi. Osim već prijavljenih projekata, u vrlo visokom stupnju pripremljenosti su: Centar URIHO na Kajzerici, regionalni multifunkcijski centar Pogon Jedinstvo, kao i projekt državne glavne biciklističke rute – od slovenske granice do Ivanić-Grada.

VULARIJARadove na izgradnji i nadogradnji Društvenog doma u Vulariji, u Međimurju, obišao je jučer međimurski župan Matija Posavec. Radi se o investiciji vrijednoj oko 2.200.000 kuna, u čemu je Ministarstvo kulture sudjelovalo s oko 600 tisuća kuna, zatim Ministarstvo regionalnog razvoja sa 141 tisućom kuna, a Međimurska županija za ovu godinu u proračunu ima predviđenih 200.000 kuna. Na Društvenom domu radi se posljednje tri godine, a radovi su pri kraju, odnosno može se reći da je 99 posto posla odrađeno. U tijeku su pregovori oko opremanja zgrade namještajem, kako bi se mogao definirati datum svečanog otvaranja ovog reprezentativnog objekta u kojem će svoje prostore dobiti vatrogasci, odbojkaši, Udruga Karanfil, kao i sve ostale udruge koje djeluju u Općini Orehovica, kaže župan Posavec.

MURSKO SREDIŠĆE – Isteklo je vrijeme u kojem su žitelji Murskog Središća mogli podnijeti prijave za štete nastale zbog nevremena s tučom koja je padala početkom srpnja ove godine. Pristigla je ukupno 141 prijava građana za štetu od te elementarne nepogode. Konačna prijava štete dostavit će se Povjerenstvu za elementarne nepogode Međimurske županije, koje potom ima deset dana za dostavu izvješća nadležnom državnom povjerenstvu koje donosi prijedlog odluke o isplati šteta. Konačnu odluku donosi Vlada Republike Hrvatske. Inače, tuča je najviše štete počinila na povrtlarskim kulturama, nasadima, voćnjacima, građevinama i osobnim automobilima.

KOPRIVNICA – Kratka izvješća o aktivnostima  županijskih upravnih tijela te planovima i projektima u nadolazećem razdoblju podnijeli su na kolegiju pročelnici županijskih Upravnih odjela Koprivničko-križevačke županije. Na radnom je sastanku župan Darko Koren izložio plan aktivnosti u trećem kvartalu s naglaskom na završetak županijskih  projekata u školstvu i zdravstvu te Upravnom odjelu za gospodarstvo, komunalne djelatnosti, poljoprivredu i međunarodnu suradnju. Bilo je riječi i o izmjenama i dopunama županijskog proračuna o kojima će se odlučivati na 17. sjednici Županijske skupštine Koprivničko-križevačke županije, što će se održati krajem rujna.

VARAŽDIN – U sklopu programa Kolovoz u Muzeju,  Gradski muzej Varaždin ovog tjedna  organizira čak  tri izložbe u tri različita prostora. Samostalna izložba slikara Franje Klopotana pod nazivom Fragmenti sjećanja, s odabranim uljima na platnu i staklu te koloriranim crtežima bit će otvorena sutra u Galeriji starih i novih majstora u palači Sermage. Izložba Foto Tonka,  projekt  Galerije Klovićevi dvori i Odsjeka za povijest hrvatskog kazališta HAZU o jednoj od najznačajnijih hrvatskih profesionalnih fotografkinja Antoniji Kulčar Prut, koja nakon izlaganja u Zagrebu i Rogaškoj Slatini gostuje u Varaždinu, bit će otvorena u četvrtak u palači Herzer. Posljednja u nizu je samostalna izložba skulptura suvremene likovne umjetnice Slavice Marin, pod nazivom Sretan dan, koja će u prostoru Galerijskog centra Varaždin  u  Uskoj ulici u Varaždinu  biti otvorena u petak.

ZAGREB – U susret šestom Međunarodnom sajmu alternative, zdravog života i graničnih područja znanosti Mystic i Organica koji se na Zagrebačkom velesajmu održava od 15. do 18. listopada, točno mjesec dana prije – 19. rujna održat će se Međunarodna konferencija „Drevne tehnologije i budućnost čovječanstva“ – prva takva konferencija u Hrvatskoj, a pod geslom „Naš um je kao padobran, ako nije otvoren ne radi“. Konferencija između ostalog nudi spoznaje o ulozi, redefiniranju i značenju piramida te lociranju piramida po kontinentima, kontroli našeg sunčanog sustava, Hiperboreji i mogućim poremećajima, megalitnim krugovima u Južnoj Africi, Ubintu – novoj društvenoj paradigmi koja nema temelje u novcu i koja poprima karakteristike globalnog pokreta, skrivenoj povijest ljudske vrste, artefaktima, građevinama i pismima koji potvrđuju postojanje razvijene civilizacije prije 6000 godina. Sudionike konferencije očekuju filmski prikazi, slikovni zapisi, interaktivna predavanja s pitanjima posjetitelja i odgovorima predavača.

KRAPINA – Poštanski ured Krapina sljedećih 6 mjeseci poslovat će u Magistratskoj 5, jer su u njihovim prostorima, u ulici Ljudevita Gaja, u tijeku radovi. Planirano je cjelokupno vanjsko i unutarnje uređenje uz osiguravanje pristupa invalidima. Dok novouređeni ured ne počne s radom, građani mogu sve poslove vezane za poštansko poslovanje obaviti na lokaciji u Magistratskoj 5.

loading