Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 18.08.2017.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Iako je Vlada odgodila uvođenje poreza na nekretnine, protiv kojega je u nekoliko dana 125 tisuća građana potpisalo peticiju, obrasci bi uskoro mogli stići na adrese brojnih Zagrepčana. Kako je rekla zamjenica gradonačelnika Olivera Majić obrasci su spremni no sa slanjem će se pričekati  do donošenje konačne odluke točnije desetak dana. Na koncu je Majić zaključila kako je uvođenja novog poreza pozitivna vijest za brojne Zagrepčane jer neće doći do povećanja iznosa koji građani plaćaju. Dapače, kako je rekla, gradonačelnik Zagreba ide u tom smjeru da bi došlo i do određenog smanjenja, ukoliko to bude moguće.

KRAPINA – Na visokom 3. mjestu u Hrvatskoj, nalazi se Krapinsko-zagorska županija po izdvajanju subvencija poduzetnicima, objavio je portal gradonačelnik.hr. Prema analizi službenih podataka Ministarstva financija o izvršenju lokalnih proračuna za 2016. godinu, Krapinsko-zagorska županija je sa subvencijama koje iznose 3,06% ukupnih prihoda i rashoda odmah iza Splitsko-dalmatinske i Sisačko-moslavačke županije. Među hrvatskim gradovima na 4. mjestu nalazi se grad Oroslavje, sa subvencijama poduzetnicima od 2,56% ukupnih prihoda i rashoda.

ZAGREB – Župan Međimurske županije Matija Posavec, župan Varaždinske županije Radimir Čačić i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar danas će u Zagrebu odraditi radni sastanak s predstavnicima Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Tema sastanka je „Prijedlog za pokretanje izmjena Nacionalnog programa željezničke infrastrukture za razdoblje od 2016. do 2020. godine”. Inače, trojica župana su nedavno potpisala Sporazum o suradnji, a  kao jedan od prioriteta istaknuli su razvoj, izgradnju, osuvremenjivanje, obnovu i održavanje funkcionalnosti željezničkog infrastrukturnog sustava u ovom dijelu Hrvatske.

ZAGREB – Jutros su započeli radovi na uređenju sjevernog  kolnika Ulica grada Vukovara, na dijelu od ulice Donje Svetice do Heinzelove. Sve bi trebalo  biti gotovo do  ponedjeljka 21. kolovoza do kada će se promet odvijati prema privremeno postavljenoj regulaciji. Obilazni pravaci za vrijeme radova je Ulica grada Vukovara – Donje Svetice – Heinzelova – Ulica grada Vukovara zatim Ulica grada Vukovara – Donje Svetice – Ulica kneza Branimira – Heinzelova – Ulica grada Vukovara teUlica grada Gospića – Marijana Čavića – Slavonska avenija – Heinzelova ulica – Ulica grada Vukovara. Procijenjena vrijednost radova je 500 tisuća kuna.

ZAGREB – Javni poziv za dodjelu potpora za samozapošljavanje za proizvodne djelatnosti raspisao je Grad Zagreb. Korisnici potpore mogu biti nezaposlene osobe koje se vode u evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje te koje su pohađale radionicu za samozapošljavanje uz uvjet da imaju prebivalište u Zagrebu i da buduća tvrtka ima sjedište u Zagrebu i da je glavna djelatnost iz područja C – prerađivačka industrija. Visina potpora je do 75 tisuća kuna. Javni poziv će biti otvoren do iskorištenja sredstava, a najkasnije do 15. studenog.

VARAŽDIN – Danas u Varaždinu započinje Špancirfest. Ovogodišnji festival  što će se do 27. kolovoza odvijati pod motom “Pokreni svoju kreativnost” donosi više od 400 različitih sadržaja: koncerata, performansa, kreativnih radionica, predstava, uličnih nastupa i izložbi uz bogatu gastronomsku te prodajno izložbenu ponudu na svih 35 hektara povijesne jezgre Varaždina. Ove će godine više od 100 izlagača predstaviti svoju ponudu koja obuhvaća širok raspon od tradicijskog do suvremenog stvaralaštva.

SVETI KRIŽ ZAČRETJE – Tradicionalna manifestacija „Tjedan kulture, zabave i športa“ počinje ove subote 19. i traje do 26. kolovoza 2017. godine u Sv. Križu Začretju. U organizaciji svetokriške Udruge za kulturu, zabavu i šport, 49. izdanje Tjedna donosi preko 60 zabavnih događanja za sve generacije. I ove godine, kruna manifestacije je festival pjevača amatera Prvi glas Zagorja na kojem će sudjelovati 21 izvođač, a najbrojniji kandidati dolaze iz Varaždinske županije. Festival se održava kroz dvije večeri, 25. i 26. kolovoza 2017. godine.

KOPRIVNICA – Ugovore o zakupu prava lova na deset godina za preostala tri zajednička otvorena lovišta na području Koprivničko-križevačke županije: „Đurđevac 2“, „Virje“ i „Podravske Sesvete“, koja su dosad bila na čuvanju pri Lovačkom savezu Koprivničko-križevačke županije, potpisao je s lovozakupnicima, predstavnicima lovačkih udruga župan Koprivničko.križevačke županije Darko Koren. Potpisivanjem ugovora završen je ciklus reguliranja pitanja u području lovstva čime su sva  lovišta na području županije dana na upravljanje lovačkim društvima, istaknuo je župan Koren. Na području Koprivničko-križevačke županije ukupno je ustanovljeno 27 zajedničkih otvorenih lovišta površine 114 tisuća  426 hektara .

ZAGREB – Zagrebačka županija raspisala je natječaj za najuzorniju seosku ženu Zagrebačke županije za 2017. godinu, koji je  otvoren do 31. kolovoza. Najuzornija seoska žena Zagrebačke županije treba imati između 25 i 65 godina, biti hrvatska državljanka, koja živi na selu, uživa ugled u svojoj sredini, ima lijepo uređeno kućanstvo i poljoprivredno gospodarstvo, proizvodi poljoprivredne proizvode i/ili rukotvorine i/ili stvara umjetnička djela. Ujedno treba biti poznati borac za razvitak i napredak društvenog, kulturnog i gospodarskog života, obitelji i zajednice te treba pomagati drugim ženama raznim savjetima i idejama, a da do sada nije sudjelovala na natjecanju za Izbor najuzornije hrvatske seoske žene. Prve tri izabrane uzorne seoske žene na županijskom izboru, bit će ujedno i predstavnice Zagrebačke županije na državnom Izboru za najuzorniju hrvatsku seosku ženu za 2017. godinu, koji će se ove godine održati 14. listopada u Karlovcu.

SVETI KRIŽ ZAČRETJE – U sklopu 49. Tjedna kulture, zabave i športa, u Dvorcu Sveti Križ Začretje ovog petka, 18. kolovoza 2017. godine s početkom u 19 sati, otvorit će se izložba slika iz ciklusa “Zagorje”, umjetnika i slikara Zvonka Pižira. Zvonko Pižir slika u tehnici ulja na platnu, ulja na staklu i akvarelirane grafike, a izlagao je na 200-tinjak skupnih izložbi i do danas ostvario preko 40 samostalnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu. Umjetnik Zvonko Pižir rodom je iz Gornje Stubice, a slikanjem se bavi od 15. godine.

loading