Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 18.09.2017.

Posted in Vijesti

PREGRADA – Predstavljanje pametnih klupa i poligona robotike, organizirano je danas, 18, rujna 2017. godine na Trgu Gospe Kunagorske u Pregradi. Riječ je o jednom od 50-ak različitih događanja organiziranih u sklopu ovogodišnje 47. manifestacije Branje grojzdja. Grad Pregrada nabavio je pametnu klupu koja koristi solarnu energiju, ima vlastito napajanje i USB priključak te mogućnost bežičnog punjenja pametnih telefona i sličnih uređaja, kao jedan od partnera na projektu „Uređenje biciklističkih odmorišta na prekograničnoj RIDE&BIKE cikloturističkoj ruti“, dok je poligon robotike u organizaciji OŠ Janka Leskovara, koja je u prošloj školskoj godini postigla izvrsne rezultate u robotičkoj ligi Croatian Makers.

ZAGREB – S ciljem povećanja broja programa koji potiču sudjelovanje u kulturi i umjetnosti, Ministarstvo Kulture raspisalo je  poziv za dodjelu potpora  programima koji potiču razvoj publike u kulturi za ovu godinu, a za tu namjenu osigurano je 500 tisuća kuna. Kako je rekla ministrica Nina Obuljen Koržinek u Hrvatskoj ima puno ljudi koji razvijaju nove publike, ali do sada nisu prepoznati te bi ovaj poziv to će promijeniti. Pravo podnošenja prijava imaju sve pravne  i fizičke  osobe koje obavljaju djelatnost u kulturi na području RH. Programi se mogu odnositi na sva područja kulture i umjetnosti: izvedbene, vizualne, književnosti, kulturne baštine, filma i međunarodne suradnje. Prijave se podnose od danas, 18. rujna 2017. godine, a programi će se provoditi od 01. prosinca ove do 01. rujna sljedeće godine.  Najviši iznos potpore koji može ostvariti jedan projekt je 50, a najmanji 20 tisuća kuna.

ZAGREB Sudionike 50. PIF-a, Međunarodnog festivala kazališta lutaka, primio je danas, 18. rujna 2017. godine u palači Dverce zagrebački gradonačelnik Milan Badnić. Tom prigodom zahvalio je brojnim sudionicama koji su stvarali ovaj najveći i najprestižniji lutkarski festival u ovom dijelu Europe.  Da ovogodišnji PIF donosi izuzetno šarolik program za sve generacije, rekla je urednica programa, Livija Kroflin, naglasivši kako su teme i više nego svakodnevne. Na 50. PIF-u sudjeluje 16 kazališta iz sedam zemalja, a oko 200 lutkara, glumaca i umjetnika do 22. rujna izvest  će 19 lutkarskih predstava. Ovim reprezentativnim brojkama pohvalio se ravnatelj Kulturnog centra Travno Josip Forjan, naglasivši kako je u proteklih 50 godina na PIF-u sudjelovalo 48 država sa svih kontinetata i 422 kazališta sa 868 predstava koje je gledalo više od milijun gledatelja. Inače 50. PIF osim predstava donosi niz popratnih sadržaja: predavanja, igraonica i radionica.

VARAŽDIN – Udruga vrtlara Varaždinske županije organizira već tradicionalnu, 22. po redu Međunarodnu izložbu cvijeća u Varaždinu. Detalje veza, danas su na konferenciji za novinare u varaždinskoj gradskoj vijećnici predstavili organizatori, uz predstavnike Grada koji je pokrovitelj izložbe. Izložba će biti otvorena 21. rujna u prostorima Starog grada, a ove će godine domaći i strani profesionalni cvjećari, vrtlari, te floristi kroz svoje cvjetne kreacije predstaviti zemlju partnera VBV-a Mađarsku. Uz floriste iz Mađarske, predstavit će se i njihovi kolege iz Nizozemske, Italije, Slovenije, Slovačke i Švedske, kao i predstavnici domaćina iz Varaždinske i susjedne Međimurske županije te iz drugih dijelova Hrvatske. U sklopu izložbe bit će provedeno i 11. Međunarodno natjecanje učenika srednjih škola u aranžiranju cvijećem. Organizator je srednja škola „Arboretum Opeka“ iz Marčana, a natjecat će se osam škola iz Slovenije, Srbije i Hrvatske.

ZAGREB – U konačni tekst Strategije prometnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje od 2017. do 2030. godine, osim nove trase željezničke pruge od Čakovca i Varaždina, preko Lepoglave i Zaboka do Zagreba, posljednjoj sjednici Vlade RH, uvrštena je i brza cesta, koja će ići paralelno uz željezničku prugu te će Čakovec i Varaždin preko Krapine povezati sa Zagrebom. Brza cesta išla bi od Čakovca preko Varaždina, Ivanca, Lepoglave i Krapine do Zagreba. Što se tiče pruge, za dio koji je u europskom koridoru 10A građevinska dozvola je gotova, financiranje je odobreno, a radit će se od Zaprešića do Zaboka, pa od Zaboka do Krapine. Nakon toga nastavlja se s projektiranjem dijela pruge koji ide od Krapine do Jesenja, gdje se spaja na prugu u Lepoglavi i dalje nastavlja prema Varaždinu i nČakovcu.Riječ je o projektu koji je težak oko pola milijarde eura, a koji bi put od Čakovca do Zagreba trebao skratiti s tri sata na samo 50 minuta.

KOPRIVNICA – Grad Koprivnica i ove je godine dio Europskog tjedna mobilnosti u kojem sudjeluje od samih početaka, odnosno od 2002. godine. U sklopu manifestacije pripremljena su brojna događanja i aktivnosti kojima se nastoji potaknuti stanovnike Koprivnice da sportskim aktivnostima, vožnjom bicikla i šetnjom doprinesu očuvanju okoliša. Tradicionalno, obilježavanju Europskog tjedna mobilnosti pridružile su se i koprivničke osnovne škole, pa je tako danas u zgradi Gradske uprave otvorena izložba „Veseli bicikli“ učenika škole „Antun Nemčić Gostovinski“ na kojoj su predstavljena 24 rada, kaže učiteljica Đurđica Pošta, dok koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić naglašava, kako je dobro što se u Europski tjedan uključuju najmlađi Koprivničanci. U sklopu Europskog tjedna mobilnosti u utorak, 19. rujna 2017. godine u Koprivnici će se obilježiti Dan zelenih površina.

ZAGREB – Obilježavanju Europskog tjedna mobilnosti i ove godine pridružit će se Grad Zagreb. Do subote 22. rujna 2017. godine na području cijelog grada, od Jaruna, Bundeka preko Maksimira i centra, bit će održano 70-ak događanja. Ove godine u tjednu mobilnosti sudjeluje – kako je rekla koordinatorica projekta Marinka Bakula Anđeli, više od 2 tisuće gradova diljem svijeta, a među njima je i Zagreb. Tema ovogodišnjeb Tjedna mobilnosti je „Ekološka, zajednička i inteligentna mobilnost“, a slogan je „Dijeljenjem dobivate više“.

VARAŽDIN – Prema novom Zakonu o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama, novi rok za podnošenje zahtjeva za legalizaciju je 30. lipnja 2018. godine. U Upravnom odjelu za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša Varaždinske županije i ispostavama je od 2012. godine primljeno gotovo 29.000 zahtjeva za legalizaciju nezakonito izgrađenih zgrada. Agencija za ozakonjenje nezakonito izgrađenih zgrada, koja je osnovana da rastereti upravne odjele županija, preuzela je oko 5.000 zahtjeva. U Odjelu je ostalo za rješavanje blizu 24.000 zahtjeva. Broj riješenih zahtjeva u Varaždinskoj županiji viši je od prosjeka u ostatku Hrvatske i iznosi 72 posto. Očekuje se kako će do kraja godine na području Varaždinske županije biti riješeno oko 95 posto dosadašnjih zahtjeva za legalizaciju. A oni koji dosad nisu uspjeli na vrijeme podnijeti zahtjeve, mogu to učiniti do 30. lipnja sljedeće godine u Upravnom odjelu za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša Varaždinske županije u Varaždinu i ispostavama odjela u Ivancu, Novom Marofu i Ludbregu.

ČAKOVEC – Gospodarsko vijeće HGK – Županijske komore Čakovec održalo je proširenu sjednicu u Čakovcu na kojoj je predstavljen gospodarski profil Međimurske županije u 2016. godini. Da je Međimurje najrazvijenija županija kontinentalne Hrvatske, nakon Grada Zagreba, te jedina kontinentalna županija kojoj je BDP 2014. bio veći nego 2008. godine, moglo se čuti na sjednici vijeća. Među 1.000 najvećih tvrtki u Hrvatskoj 2016. godine našlo se 28 međimurskih, a međimursko gospodarstvo uglavnom se temelji na prerađivačkoj industriji s razvijenim djelatnostima poljoprivrede, trgovine i graditeljstva. Tako je Međimurje županija s najvećim udjelom prerađivačke industrije u BDP-u, koji iznosi 38,6 posto. Međimurska županija je među i onima koje su najviše poboljšale stopu nezaposlenosti, s najvećim rastom prosječne neto plaće u razdoblju od 2008. do 2015. godine.

KLANJEC – Grad Klanjec i Kulturni centar Klanjec organizatori su tradicionalne, trodnevne kulturno-turističke manifestacije «ZAHVALA JESENI U KLANJCU 2017.» koja će se ove godine održati od 29. rujna do 1. listopada 2017.godine. Program manifestacije predstavljen je danas, 18. rujna 2017. godine na konferenciji za novinare u Studiju Galerije Antuna Augustinčića. Među mnogobrojnim programima i ove je godine projekt Europa za građane – „Građani za snažniju Europu / EUlife – Citizens for Stronger Europe“ koji Grad Klanjec realizira s partnerima iz Poljske, Slovačke,Češke, Srbije, Slovenije i BIH, ističe gradonačelnik Klanjca, Zlatko Brlek i dodaje, kako će Klanjec u danima Zahvale jeseni biti Europa u malom. Održat će se i mnoge radionice i tribine te tradicionalni prodajno-izložbeni sajam 30. rujna i 1. listopada 2017.godine na Trgu Antuna Mihanovića. Manifestacija svojim bogatim programom privlači svake godine sve više posjetitelja i prepoznatljiv je znak Klanjca, ali i ovog dijela Krapinsko-zagorske županije.

 KRIŽEVCI – Čelnici križevačke Gradske uprave nastavljaju s obilaskom osnovnih škola. Ovoga je puta zamjenik križevačkog gradonačelnika Mario Martinčević sa suradnicima obišao učenike područnih škola u sastavu Osnovne škole „Vladimir Nazor“. U sklopu posjete područnim školama, najavljena je proslava 110. godišnjice organiziranog školstva u područnoj školi u Većeslavcu. Ova škola, imajući u vidu takvu tradiciju i dio izvorno sačuvanih predmeta i školskih  dokumenata s početka 20. stoljeća, predstavlja i izuzetno važnu kulturnu baštinu križevačkog kraja.

ZAGREB –  U Art Parku u kojem je tijekom ljetnih mjeseci održan niz događanja, postavljene su interaktivne skulpture koje imaju za cilj, kako kažu organizatori ove izložbe na otvorenom, razbijanje gradskog sivila i poticanje na interakciju. Art Park će svoje ovogodišnje izdanje završiti 30. rujna 2017. godine, kao lokacija za Bijelu noć. Posljednji dan obilježit će poseban umjetnički i glazbeni program. Do tada se u Art Parku može uživati u projekcijama filmova i glazbenom programu.

KLINČA SELA – Odjeljenja DVD-a Ostrna u konkurenciji muške mladeži, DVD-a Kuče u konkurenciji ženske mladeži, DVD-a Novo Čiče u konkurenciji muškog pomlatka i DVD-a Sop-Hrušćica u konkurenciji ženskog pomlatka najuspješnije su ekipe vatrogasnog natjecanja djece i mladeži Zagrebačke županije održanog u Klinča Selima. Sudjelovalo je više od 1.100 natjecatelja, ukupno 101 ekipa iz 24 općinske, odnosno gradske vatrogasne zajednice.Tri prvoplasirane ekipe u svakoj kategoriji plasirale su se na državno natjecanje 2018. godine.

loading