Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 18.09.2019.

Posted in Vijesti

PODTUREN – Ugovor o izvođenju radova na energetskoj obnovi zgrade Osnovne škole Podturen, ukupne vrijednosti 3,1 milijun kuna, potpisala je danas, 18. rujna 2019. godine, s izvođačem radova, ravnateljica škole Marijana Cerovec, u nazočnosti župana Međimurske županije Matije Posavca sa suradnicima. Vrijednost danas potpisanog ugovora iznosi nešto više od 2,5 milijuna kuna i odnosi se na zamjenu stolarije, niz građevinskih i strojarskih radova, a sve u cilju uštede energije od 70%, napomenula je ravnateljica škole Marijana Cerovec. Škola u Podturnu, u protekle dvije godine, jedna je od 27 škola na području Međimurske županije koja je dio projekta vrijednog 240 milijuna kuna, a koji se odnosi na izvedbu kapitalnih ulaganja u obrazovanje, napomenuo je župan Matija Posavec. Inače, energetsku obnovu škole u Podturunu, koju u matičnoj i tri područne škole pohađa 328 učenika, sa 60% sredstava financira se europskim, 24 %  sredstvima Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU dok ostatak osigurava Međimurska županija i sama škola. Radovi po danas potpisanom Ugovoru počinju za 15, a trajat će 150 dana.

ZAGREB – Uoči 27. sjednice Gradske skupštine, koja se održava u četvrtak, 19. rujna 2019. godine, u Gradskoj upravi gradonačelnik Milan Bandić održao je uobičajenu konferenciju za medije na kojoj se osvrnuo na pozamašni dnevni red na kojem se nalaze 34 točke. Jedna od točaka koja je naišla na neodobravanje skupštinske oporbe zbog, kako kažu gomilanja birokracije, je preustroj gradskih upravnih tijela, odnosno preimenovanje Gradskog ureda za imovinsko-pravne poslove i imovinu Grada u Gradski ured za upravljanje imovinom Grada te osnivanje dva nova ureda – Ureda za zastupanje i Gradskog ureda za imovinsko-pravne poslove. Kako ističe gradonačelnik, Milan Bandić, novi uredi doprinijet će većoj učinkovitosti Gradske uprave. „Bit ćemo još efikasniji i transparentniji te na usluzi građanima kao i logistika poduzetnicima“, istaknuo je gradonačelnik Bandić. Sjednica gradske skupštine bit će održana sutra u gornjogradskoj Staroj gradskoj vijećnici s početkom u 9,00 sati.

POJATNO – U protekloj školskoj godini 20.097 učenika iz 59 osnovnih i područnih škola s područja Zagrebačke županije sudjelovalo je u akciji sakupljanja starog papira koju sedmu godinu zaredom organizira Zagrebačka županija u suradnji s partnerima. Vrijedni učenici ukupno su prikupili 217.600 kg starog papira te tako od sječe spasili  4.352 stabla. Sedam najuspješnijih škola i to područne škole  Rakitovec, Pojatno, Donja Kupčina, Buševec, Donja Lonmnica, Dubranec i Veleševec tako su ove srijede, 18. rujna u PŠ Pojatno  nagrađene digitalnim kamerama. Ovaj hvalevrijedan projekt Zagrebačka županija će nastaviti provoditi, jer razvija saznanja o očuvanju okoliša kod mladih, istaknuo je župan Stjepan Kožić.

ZAGREB – Projekt „Postani aktivan Rom/kinja i zaposli se – PARIZ“ pokrenut je s ciljem poticanja motiviranosti, stručne osposobljenosti i zapošljivosti pripadnika romske nacionalne manjine. Koristeći fondove Europske unije, ovim projektom Grad Zagreb zajedno s odabranim partnerima na projektu, pomaže nezaposlenim pripadnicima romske nacionalne manjine starosti od 18 do 44 godine, da se uključe u procese obrazovanja i osposobljavanja odraslih i tako poboljšaju svoju konkurentnost na tržištu rada, u svrhu lakšeg zapošljavanja, poboljšanja socijalne inkluzije i smanjenja siromaštva. Detaljne informacije dostupne su na mrežnoj stranici grada.

BRAČAK – Opća bolnica Zabok i bolnica hrvatskih veterana u srijedu, 18. rujna 2019. godine službeno je postala Zavod za integrativnu ginekologiju, opstetriciju i minimalno invazivnu ginekološku kirurgiju Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Tim je povodom održan kratki program obilježavanja utemeljenja Zavoda, a da mu je drago što je bolnica na Bračku njihova nastavna baza naglasio je dekan osječkog fakulteta Aleksandar Včev. – Nadamo se da je ovo jedan od prvih koraka ka razvoju studijskih programa u ovoj županiji s težištem na Općoj bolnici Zabok – rekao je dekan dodajući kako je u planu razvoj specijalističkih i diplomskih studija. Da je ovo vrlo važna stvar za bolnicu potvrdio je i njen ravnatelj Tihomir Vančina. – Malo koja bolnica može se pohvaliti takvom titulom, a edukacija je osnova da budemo bolji i da pacijenti imaju kvalitetniju zdravstvenu zaštitu, istaknuo je Vančina. – Nastavne ustanove i zdravstvene institucije trebaju se povezivati da bi zdravstvene usluge bile kvalitetne te upravo zato pohvaljujem ovu suradnju, naglasila je zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije Jasna Petek.

ZAPREŠIĆ – Završeni su radovi na uređenju i izgradnji nove Ulice Lusci u poslovnoj zoni zaprešićkoj naselja Pojatno. Vrijednost radova je 9 milijuna kuna od čega je 6 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava, a Grad Zaprešić sudjelovao je izgradnjom i uređenjem vodovoda i kanalizacije. – Ovime smo osigurali daljnji gospodarski razvoj Zaprešića i gospodarske zone u Pojatnom gdje očekujem nove investicije, nove pogone i radna mjesta- naglasio je gradonačelnik Zaprešića Željko Turk.

ČAKOVEC – Akcija Open streets day Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije će se održati u Prelogu, Murskom Središću i Čakovcu u utorak, 24. rujna u sklopu obilježavanja Europskog tjedna mobilnosti i Europskog tjedna sporta 2019. godine te Sajma sigurnosti i prevencije. Ravnateljica zavoda Marina Payerl-Pal,Irena Branović, Marina Payerl-Pal i Renata Kutnjak Kiš, koordinatorica projekta i Irena Branović u ime Policijske uprave Međimurske uputile su apel javnosti i zajednički moto akcije „Pješači i bicikliraj te bolesti preveniraj”. Biciklistička tura Prelog-Mursko Središće – Čakovec u utorak, 24. rujna u duljini od 48 kilometara namijenjena je predstavnicima Policijske uprave Međimurske, predstavnicima zdravstvenih ustanova, Gradskoga društva Crvenog križa Čakovec te pokroviteljima – predstavnicima Savjeta za sigurnost prometa na cestama Međimurske županije te Gradova Mursko Središće, Prelog i Čakovec. Očekuje se oko 45 sudionika.

VARAŽDIN – Varaždinske barokne večeri, 49. po redu, počinju 20. rujna i traju do 1. listopada, a tim je povodom ove srijede, 18. rujna 2019. godine održana i završna konferencija za medije. Kako je zemlja partner ove godine Švedska, Varaždinci će imati priliku uživati u najboljim švedskim glazbenicima koji će izvoditi klasičnu i baroknu glazbu, ali i predstaviti instrumente koje do sada varaždinska publika nije imala priliku čuti. Uz glazbu, veleposlanstvo Švedske je organiziralo i niz aktivnosti kojima će približiti svoju kulturu svim posjetiteljima poput Festivala Tata ili radionica švedskog jezika. – Varaždinska županija podupire financijski sa 180 tisuća kuna ovu manifestaciju – kaže savjetnica župana Varaždinske županije Natalija Martinčavić i dodaje da će u koncertima moći uživati i mještani u Knegincu, Vinici, Varaždinskim Toplicama i Ludbregu. Uz savjetnicu župana Nataliju Martinčević, na konferenciji su govorili i gradonačelnik Varaždina, osnivač Baroknih večeri Ivan Čehok, ravnatelj Koncertnog ureda Rajmond Rojnik i ravnatelj Baroknih večeri Davor Bobić. Također, iznimno je bogat i popratni program objedinjen pod nazivom Total baroque sa 25 programa poput izložbe cvijeća, slatkih okusa, tehno baroka i ostalog. Varaždinske barokne večeri počet će u petak 20. rujna svečanim koncertom u varaždinskoj Katedrali i atraktivnim vanjskim dijelom otvorenja. Zemlja partner ovogodišnjeg festivala je Kraljevina Švedska.

KOPRIVNICA – U sklopu Europskog tjedna mobilnosti, održana je edukativna šetnja tržnicom koja je okupila 100-tinjak mališana koprivničkih vrtića i škola. Mališani su, uz edukativnu šetnju kojoj je bio cilj poticanje stvaranja navika konzumacije domaćih i svježih proizvoda, posjetili poljoprivredne proizvođače koji svoje proizvode prodaju na tržnici te su doznali kako i na koji se način uzgaja domaće povrće i voće. U srijedu, 18. rujna 2019. godine će se održati Dan kretanja i zdravlja, pa će vrtićarci i školarci posjetiti Sportski centar Cerine gdje će ih dočekati poligon s raznovrsnim vježbama.

BJELOVAR – Vijećnicima Gradskog vijeća Grada Bjelovara prezentirano je idejno rješenje Nogometnog stadiona Bjelovar. Sama izgradnja stadiona odvijat će se u fazama, u prvoj fazi izgradit će se zgrade i pripadajuća parkirališta za suce i igrače, a stadion će odgovarati svim propozicijama HNS-a. Novom procjenom izgradnje, radovi su procijenjeni na 21,7 milijuna kuna te bi se stadion gradio dvije i pol godine.

loading