Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 18.10.2016.

Posted in Vijesti

VARAŽDIN – Izložba pod nazivom „Prijatelji čitaju“, autora Srećka Lebinca, varaždinskog novinara i fotografa, povodom Mjeseca hrvatske knjige, otvorena je u utorak 18. listopada 2016. godine u Gradskoj knjižnici i čitaonici „Metel Ožegović“, ogranak Banfica. Radi se o izložbi četrdesetak fotografija, od kojih su neke nastale još osamdesetih godina, no većina ih je snimljena ove godine. – Ideja izložbe nastala je na molbu upućenu iz Gradske knjižnice kako bi Mjesec hrvatske knjige, koji trenutno već traje, obilježili i izložbom fotografija. Stoga sam odlučio napraviti portrete prijatelja za vrijeme čitanja, istaknuo je Lebinec.  Ovo je treća samostalna izložba Srećka Lebinca, fotografa koji ima iza sebe i nekoliko skupnih izložbi. Fotografije se mogu razgledati do 15. studenoga 2016. godine.

ZAGREB – Start 15. Memorijalnog ultramaratona Zagreb – Vukovar Putevi dragovoljaca HOS-a i bojovnika Domovinskog rata, danas je na Trgu siječanjskih žrtava u Kustošiji, označio gradonačelnik Zagreba Milan Bandić. Čestitke na upornosti da istrče 344 km dugu dionicu, 12-rici sudionika uputio je predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Andrija Mikulić.Trkači će u Vukovar stiću u subotu, 22. listopada gdje će odati počast poginulim brnitlejima u Memorijalnom centru na Ovčari.

DESINIĆ – Povodom završetka radova na sanaciji krova sportske dvorane, osnovnu školu Đure Prejca u Desiniću obišao je danas župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar. Krov na sportskoj dvorani desinićke osnovne škole prokišnjavao je posljednjih pet godina, tako da zadovoljstvo završetkom ovog projekta, vrijednog 461 tisuću kuna, ne krije načelnik Općine Zvonko Škreblin, ali ni župan kolar koji je ovom prilikom posebno pohvalio izvođače radova koji su se držali zacrtanih rokova, tako da je dvorana kvalitetan krov dobila prije zime. Inače, na području Općine Desinić u posljednjih je desetak godina znatno investirano u školstvo; izgrađena je područna škola u Velikoj Horvatskoj, aneks u matičnoj osnovnoj školi Đure Prejca, a rekonstruirana je i proširena zgrada u kojoj je smješten dječji vrtić.

ČAKOVEC – Početna konferencija projekta naziva „Omogućimo užinu potrebitoj djeci“, kojim su za 377 učenika slabijeg imovinskog stanja osigurani školski obroci, održana je danas u čakovečkoj Gradskoj vijećnici. Radi se o projektu koji je u potpunosti financiran sredstvima Fonda europske pomoći za najpotrebitije u ukupnom iznosu od 401.440,81 kuna, a u njemu sudjeluju I. i III. osnovna škola Čakovec, OŠ Ivanovec, OŠ Kuršanec, Razvojna agencija „Čakra“ te Grad Čakovec, koji je nositelj projekta. Gradonačelnik Stjepan Kovač ističe, da su sredstva u potpunosti nepovratna, što znači da projekt nije iziskivao sufinanciranje iz Gradskog proračuna, a njime je postignut cilj da jedan topli obrok ipak imaju sva djeca, bez obzira na imovinski cenzus.

ZAGREB – Prvih 100 roditelja, odnosno majki i očeva koji su podnijeli zahtjev za priznavanjem statusa odgajatelja, a temeljem Odluke o novčanoj pomoći za majku odgojiteljicu, dobilo je rješenja o priznavanju prava na novčanu pomoć. Tako će jedan od roditelja koji brine za najmanje troje djece ovom odlukom ostvariti mjesečnu financijsku pomoć u visini prosječnog iznosa mjesečne plaće u Hrvatskoj, odnosno 5250 kuna neto. Inače, zahtjeve za ostvarivanjem naknade roditelji još uvijek mogu podnijeti nadležnom Gradskom uredu.

ZAGREB – Predsjednik Skupštine Grada Zagreba Andrija Mikulić radni je tjedan započeo primanjem predstavnika Imunološkog zavoda. Trenutno dužnost v.d. ravnateljice obavlja Lea Lupret Prugovečki koja je predsjedniku predstavila rad i funkcioniranje Imunološkog zavoda otkako je prije godinu dana ustrojen kao javna ustanova za obavljanje djelatnosti u području zdravstva od strateškog i općeg gospodarskog interesa za Republiku Hrvatsku. Iako su svi zaposlenici prebačeni u javnu ustanovu, imovina Zavoda se i dalje formalno nalazi u trgovačkom društvu, kojem prijeti stečaj. S obzirom da kao strateški važna ustanova mora nastaviti sa svojim radom, predsjednik skupštine Andrija Mikulić obećao je posjetiti Imunološki te vidjeti koje konkretne mjere poduzeti, odnosno ispitati s nadležnim ministarstvom i samim Gradom Zagrebom daljnje korake za oporavak.

ZAGREB – Danas su svečano otvoreni novi prostori tvrtke Vatropromet u zagrebačkom naselju Ježdovec. Radi se o  servisu vatrogasnih aparata, opreme i vatrogasnih pumpi   te modernoj prodavaonici vatrogasne i zaštitne opreme. Radi se o investiciji od oko 700 tisuća kuna, te u tvrtki sada radi ukupno 27 zaposlenika, rekao je direktor Nenad Radojčić.

KOPRIVNICA – S ciljem senzibilizacije javnosti na turistička događanja na kontinentu, u subotu će se u Koprivnici održati prva utrka magaraca u ovom dijelu zemlje „Grand prix Koprivnica“. Ovakve utrke su inače specifične za obalu, no i kontinent „svojeg magarca za utrku ima“, kaže predsjednik Konjičkog kluba Bilogorski rendžeri, suorganizator utrke, Davor Rajšel. Iako neviđeno na kontinentu i u Koprivničko-križevačkoj županiji, ovo je i promocija uzgoja magaraca, kaže začetnik ideje, direktor županijske Turističke zajednice Zdravko Mihevc. Utrka magaraca „Grand prix Koprivnica“ održava se ove subote, 22. listopada od 10 sati na središnjem koprivničkom trgu uz bogat popratni program.

ZAGREB – Drugi mljekomat Farme muznih krava OPG-a Vladimira Ljubića iz Desinića na Tržnici Vrapče danas će pustiti u rad zamjenik župana Krapinsko-zagorske županije Anđelko Ferek Jambrek. Radi se o projektu koji provodi Zadruga Proizvodi sela kojim se izravnom prodajom mlijeka i proizvoda od mlijeka putem mljekomata i siromata pomaže opstojnost poljoprivrednika posebice proizvođača mlijeka. Do sada su projekt podržali Grad Zagreb, Zagrebačka i Krapinsko-zagorska županija. Ovo je 11. mljekomat kojem će građani Zagreba moći svakodnevno kupovati svježe mlijeko dopremljeno direktno s farme zadrugara.

ZAGREB – Otvoreni poziv vrijedan 10 milijuna kuna za dostavu projektnih prijedloga za projekt „Poticanje rada s darovitom djecom i učenicima na predtercijarnoj razini“, koji je dostupan na mrežnim stranicama Zagrebačke županije, objavilo je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta. Poziv je otvoren za sve gradove, općine, županije te osnovne i srednje škole do 12. prosinca 2016. godine. Cilj ovog projekta je stvaranje i razvoj ustanova i ljudskih resursa koji potiču i omogućavaju cjelovit intelektualni te socio-emocionalni razvoj darovite djece i učenika. Prihvaćeni projekti sufinancirat će se do 85% ukupnih prihvatljivih troškova, a preostalih 15% osigurat će se iz državnog proračuna. Pritom najniži iznos bespovratnih sredstava koji se može dodijeliti pojedinom projektu iznosi 400.000 kuna, a najviši 1 milijun kuna.

KRAPINA – Grad Krapina u akademskoj/školskoj godini 2016./17. dodjeljuje 10 studentskih stipendija. Mjesečni iznos stipendije je 700 kuna. Stipendije se dodjeljuju za cijelo vrijeme redovnog školovanja, a isplaćuju se za razdoblje od 01. rujna tekuće do 30. lipnja naredne godine. Prijave na natječaj podnose se do 31. listopada. Kandidate će se izvijestiti o rezultatima natječaja u roku 15 dana od isteka roka za podnošenje prijava i to objavljivanjem Rang liste na oglasnoj ploči Grada Krapine.

VARAŽDIN – Objavljen je Natječaj za dodjelu stipendija za školsku, odnosno akademsku godinu 2016./2017. Riječ je 65 stipendija koje se dodjeljuju za utvrđena zanimanja od posebnog interesa za Varaždinsku županiju, za nadarene studente i za studente loših socio- ekonomskih prilika. Mjesečni iznos stipendija za učenike iznosi 300 kuna, a za studente 700 kuna. Prijave kandidata dostavljaju se putem pošte na adresu Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije najkasnije do 27. listopada.

KOPRIVNICA – Tradicionalnu 44. Sabirnu akciju „Solidarnost na djelu“ pod nazivom „Prepoznajmo one kojima je pomoć najpotrebnija“ provelo je koprivničko Društvo Crvenog križa i na području 14 gradskih mjesnih odbora od građana je prikupljeno 32.580 kuna. Kao i proteklih godina, prikupljenim novcem kupit će se sportska obuća učenicima školskog uzrasta koji dolaze iz obitelji slabijeg imovinskog stanja. Gradsko društvo Crvenog križa prikupilo je 6.300 kuna, 344 kilograma odjeće, te 66 pari obuće. Ostala društva Crvenog križa koja djeluju u Koprivničko-križevačkoj županiji akciju će provesti do kraja listopada.

ČAKOVEC – Započeo je 19. po redu ASSITEJ – Susret profesionalnih kazališta za djecu i mlade Hrvatskog centra Assitej, koji se već šesnaestu godinu za redom održava u Čakovcu. Ovogodišnji susret traje do subote 22. listopada, a bit će to prilika čakovečkoj publici da vidi deset ponajboljih kazališnih i lutkarskih predstava, nastalih ove godine u Hrvatskoj. U sklopu ovogodišnjeg Assiteja bit će održano i nekoliko radionica, izložba, kao i skupština Hrvatskog centra Assitej, a posljednjeg dana prezentacija „Kliker“ festivala. Susret organizira Centar za kulturu Čakovec i Hrvatski centar Assitej uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Čakovca.

 

loading