Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 18.10.2017.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Pred zagrebačkim gradskim zastupnicima na sljedećoj sjednici gradske skupštine naći će se rebalans ovogodišnjeg proračuna. Inicijalni proračun težak 9 milijardi 340 milijuna i 400 tisuća kuna bit će umanjen za 70 milijuna kuna rekla je iz gradskog ureda za financije Marija Čikeš. I dok će neki gradski uredi dobiti više sredstava, drugi – poput ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo, ureda za izgradnju grada kao i ureda za zdravstvo dobit će manje. To posebno brine članove skupštinskog odbora za zdravstvo. HDZ-ov Mislav Herman istaknuo je, kako se dugoročni razvoj Zagreba ne može planirati tako da se sredstva za kapitalne projekte prenamjenjuju za tekuće troškove, odnosno plače zaposlenika. Osim HDZ-ovaca suzdržani oko predloženog rebalansa bili su i ostali članovi odbora. O rebalansu će gradski zastupnici raspravljati sljedeći četvrtak 26. listopada.

ZAGREB – Gradovi su zbog mogućnosti koje nude privlačni stanovnicima, no zbog toga su prenapučen i suočavaju se s brojnim infrastrukturnim izazovima. Jedan od problema koji traži rješenje su prazni i zapušteni prostori u središtu gradova. Stručna rasprava Urbana revitalizacija, koja je na zagrebačkom Sveučilištu okupila predstavnike najvećih hrvatskih gradova, ima upravo za cilj potaknuti lokalnu vlast na veća ulaganja u staru jezgru grada. Kako je zaključeno, za urbanu regeneraciju je neophodno pokrenuti kreativni potencijal, razviti kreativne i kulturne industrije, iskoristiti potencijal koji nudi kultura i umjetnost svakoga grada i zemlje, privući kreativce u gradove te stvoriti okruženje prilagođeno njihovom djelovanju. U stručnoj raspravi sudjelovali su predstavnici najvećih hrvatskih gradova.

ZAGREB – Nakon usvajanja strateške karte buke Grada Zagreba i akcijskog plana koji je u skladu s europskom direktivom o buci i okolišu, uz Slavonsku aveniju na Vrbiku započela je izgradnja bukobrana. Bukobran će biti visok 5 metara i bit će postavljen u duljini od 330 metara. „Paneli, odnosno zidovi dijelit će se u dvije skupine prozirne i apsorpcijske od gumenih i betonskih elemenata“, rekao je Krunoslav Tepeš, pomoćnik pročelnika za promet i izgradnju grada.Nakon izgradnje sustava protiv buke na Vrbiku, bukobrani će biti postavljeni uz Ulicu Cvijete Zuzorić kod petlje iznad Avenije Marina Držića.

ZLATAR BISTRICA – Da su profesori inspiracija i uzor svojim učenicima, rečeno je ove srijede, 18. listopada 2017. godine u Zlatar Bistrici povodom proslave 90. godišnjice tamošnje Osnovne škole. Radi se o školi koja danas broji oko 200 učenika i 40 zaposlenika te je prva Eko škola u Krapinsko-zagorskoj županiji, a sudjeluje i u projektu Erasmus +. Ponosni na brojne medalje i pehare koje osvajaju učenici škole su ravnateljica Jasna Kokot Pelko te načelnik općine Žarko Miholić. – Možemo reći da naša osnovna škola predstavlja brend zbog generacija profesora koji su dali svoj doprinos u razvoju ove škole – istaknuo je načelnik Miholić. Svečanosti je prisustvovao i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar koji je dodao da su profesori u svakoj sredini glavni pokretači razvoja, a najavio je i izgradnju nove trodjelne sportske dvorane koja bi se trebala početi graditi u proljeće iduće godine. Inače, povijest pučkoga školstva u Zlatar Bistrici seže još u 1927. godinu kada su današnju Zlatar Bistricu činila dva mjesta, Brestovec i Grančari.

KOPRIVNICA – Festival prava djece i ove se godine odvija u Koprivnici. Organizator Udruga Alternator u sklopu Festivala danas je Gradu Koprivnici uručila set opreme za praćenje audio-vizualnih i izvedbenih sadržaja za osobe s oštećenjem vida, u kojem je 20 uređaja za audio-deskripciju. Donacija je samo nastavak dobre suradnje Grada Koprivnice i Udruge Alternator, organizatora Festivala, kaže gradonačelnik Mišel Jakšić. Kako je Festival već uspješno surađivao i s koprivničkim Ludens teatrom, iduća aktivnost prilagođena za slijepe i slabovidne osobe bit će kazališna predstava, koja će se održati 12. studenoga u Koprivnici.

ZAGREB – Festival komedija VI. Bobijevi dani smijeha, posvećen velikom glumcu i Histrionu Josipu Bobiju Marottiju, ove će se godine održati od 20. do 29. listopada. Festival otvara u petak 20. listopada izvedba predstave “Gastarbajterski božić” u produkciji domaćina, Glumačke družine Histrion u Histrionskom domu, gdje će se održati sve izvedbe, osim predstava “Romanca o tri ljubavi” zagrebačkog Gradskog dramskog kazališta Gavelle (23. listopada), i “Nije bila peta, bila je deveta” Gradskog kazališta Komedije (26. listopada), koje će igrati u svojim matičnim kazalištima. Ove godine, festival donosi i jednu praizvedbu, predstavu “Frizeraj” Damira Horvata u režiji Maje Katić, koprodukciju udruge Canta i Glumačke družine Histrion. Uz niz ostvarenja zagrebačkih kazališta, Bobijevi dani ove godine donose i komedije kazališta iz Velike Gorice, Zadra, Varaždina i Požege. Bobijevi dani smijeha održavaju se od 2012. u spomen na velikog histriona Josipa Bobija Marottija (1922.-2011.), koji je od 1986. glumio u Histrionskim predstavama te ostavio neizbrisiv trag u hrvatskom glumištu i u sjećanju kazališnih gledatelja.

ZAGREB – Gimnastičara Tina Srbića, osvajača zlatne medalje na Svjetskom prvenstvu u Montrealu, danas je u palači Dverce primio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Ponovno se razgovaralo o novoj  dvorani za gimnastičare na jugozapadnom dijelu grada što bi, kako je rekao pročelnik Gradskog ureda za sport Ivica Lovrić,  trebalo biti realizirano u drugom dijelu 2018. godine. Nakon zlatne svjetske medalje Tin je nastavio s treninzima  u dvorani svog kluba Hrvatski sokol te najavio daljnje nastupe na Svjetskom kupu u ožujku te europskom i svjetskom prvenstvu iduće godine.

ZAGREB – Svjetsko juniorsko prvenstvo Zagreb 2017.  u judu održava se u zagrebačkom Domu sportova od 18. do 22. listopada. Predsjednika Međunarodne judo federacije Mariusa  Vizera i izaslanstvo Hrvatskog judo saveza, predvođeno predsjednicom Sandrom Čorak, u palači Dverce danas je primio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić poželivši im dobrodošlicu. Na ovom  natjecanju sljedećih tjedan dana sudjeluje  605 sportaša iz  87 zemalja, rekla je Čorak  istaknuvši kako se time Grad zagreb predstavlja u najboljem sportskom svjetlu. U izaslanstvu Hrvatskog judo saveza bio je počasni predsjednik Tomislav Čuljak, član Upravnog odbora Hrvoje Lindi, te glavni tajnik i potpredsjednik Dean Bogić.

VARAŽDIN – U sklopu programa obilježavanja 25. godišnjice osnutka 7. gardijske brigade PUMA, u Hrvatskom saboru je predstavljena jubilarna poštanska marka posvećena legendarnoj postrojbi iz Domovinskog rata. Marka  je u upotrebi od danas, izdana je u 100 tisuća primjeraka, a projekt su zajedno na inicijativu Udruge veterana Puma realizirali Hrvatska pošta, Ministarstvo obrane i Grad Varaždin. To je prvi primjer da je jedna gardijska brigada u Hrvatskoj dobila svoju jubilarnu marku. Uz arak na kojem se nalazi šest poštanskih maraka, Hrvatska pošta izdala je i tematski žig te omotnicu s oznakama 7. gardijske brigade.

KOPRIVNICA – Koprivničko-križevački župan Darko Koren održao je sastanak sa saborskim zastupnicima iz Županije, kojem su se odazvala, tri od četiri zastupnika; Branko Hrg, Damir Felak i Željko Lacković, a sastanku je prisustvovao i zamjenik župana Darko Sobota. Razgovarali su o strateškim projektima koji se tiču razvoja prometa poput nastavka gradnje brze ceste od Križevaca prema Koprivnici, Podravske magistrale te mreže željezničke infrastrukture. Druga tema bila je izmjene i dopune zakonskih akata važnih za područje Koprivničko-križevačke županije, pa se tako razgovaralo o Zakonu o poljoprivrednom zemljištu, izmjenama Zakona o financiranju vodnog gospodarstva te Zakonu o istraživanju i eksploataciji ugljikovodika. Dogovorena je koordinacija županijskih dužnosnika i saborskih zastupnika koja će zajednički raditi na pripremi materijala za saborske rasprave, te će se svi resursi usmjeriti u izradu i pripremu dokumentacije za projekte prometne strategije, brzu cestu i Podravsku magistralu.

HUM NA SUTLI – Reciklažno dvorište vrijedno 3,5 milijuna kuna izgradit će se u Humu na Sutli, na površini od 3302 četvorna metra. Projektni prijedlog izgradnje reciklažnog dvorišta prošao je kroz četiri faze postupka provjere te je od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost 26. rujna 2017. godine stigla Odluka o financiranju projekta. Ukupna vrijednost projekta je 3,5 milijuna kuna, stopa sufinanciranja iz Kohezijskog fonda iznosi 85%, odnosno, dva milijuna i 869 tisuća kuna. Preostali iznos od 647 tisuća kuna Općina Hum na Sutli osigurala je zadnjim rebalansom proračuna. Reciklažno dvorište je projektirano tako da ne postavlja prijetnju za zdravlje i sigurnost radnika, korisnika ili susjeda te da nema utjecaja na kvalitetu okoliša ili klimu, a sastojat će se od dva platoa.

ZAGREB – Zadnjih mjesec dana zagrebački tunel Grič postao je najposjećenija jesenska gradska destinacija zahvaljujući multimedijskoj izložbi Croatia je Hrvatska. Više od 50.000 posjetitelja u mjesec dana prošetalo je kroz 133 godine hrvatskog povijesnog vremeplova.Zanimljivost je što su  1.800 građana su-autori izložbe. Radi se o izložbi koja se iz dana u dan mijenja na način da se svakodnevno nadopunjava novim eksponatima u obliku fotografija, a bit će dovršena tek tjedan dana prije zatvaranja koje je 1. studenog.

ZAPREŠIĆ -Med od kestena Ivice Kompesa iz Kravarskoga šampion je ovogodišnje, 15. izložbe meda Zagrebačke županije održane u Zaprešiću. Za isti je med Kompes dobio i „Zlatnu žlicu“ na 22. Danima meda u Hrvatskoj, manifestaciji održanoj početkom listopada u Osijeku. Priznanja najboljima uručio je župan Stjepan Kožić, koji je istaknuo kako će se uskoro pčelarskim udrugama isplatiti 90.000 kuna za prihranu pčelinjih zajednica, a zbog nepovoljnih klimatskih prilika tijekom ove godine. Ove je godine ocjenjeno 111 uzoraka, najviše cvjetnoga i meda bagrema. Dodijeljena su 32 zlatna priznanja. Najviše njih sedam primili su proizvođači meda iz PU „Lipa“ iz Jastrebarskoga, 6 zlata otišlo je u PU „Matica“ iz Svetog Ivana Zeline, a 5 u PU Vrbovec.

loading