Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 18.10.2018.

Posted in Vijesti

KUMROVEC – Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar boravio je danas, 18. listopada 2018. godine u Krapinsko-zagorskoj županiji, a svoj obilazak  započeo je u Općini Kumrovec gdje je sa načelnikom Robertom Šplajtom potpisao ugovor o energetskoj obnovi zgrade Turističkog informativnog centra. – Zagorje više nije zanemareno do strane vladajućih, u godinu dana uloženo je 64 milijuna kuna u različite projekte – rekao je ministar Štromar dodajući da je suradnja između ministarstva, županije i općina odlična. – Nikad do sad nije iz jednog ministarstva rješavano toliko projekata i u tim financijskim iznosima – dodao je ministar Štromar. Ministra su uz načelnika Šplajta, u Kumrovcu dočekali i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar te njegov zamjenik Anđelko Ferek Jambrek, a nakon potpisivanja, ministar je obišao i industrijsku zonu te dva klizišta u Općini. Također, prisustvovao je i otvorenju velike kulinarske manifestacije Krapinsko – zagorske županije Chtef Zagorski chef u Tuheljskim Toplicama.

GREDICE/ZABOK – Jurica Pavičić, književnik iz Splita, dobitnik je ovogodišnje prestižne Nagrade Gjalski, a njegov roman Crvena voda proglašen je najboljim proznim ostvarenjem u Hrvatskoj u proteklih godinu dana. Rekao je to na press konferenciji u četvrtak, 18. listopada 2018. godine u Dvorcu Gjalski kod Zaboka Stjepan Čuić, predsjednik prosudbenog povjerenstva Društva hrvatskih književnika koje ovu nagradu dodjeljuje, zajedno s Gradom Zabokom, u znak poštovanja prema velikanu hrvatske književnost Ksaveru Šandoru Gjalskom.

ZAGREB – Hrvatska udruga mirenja u svrhu promocije mirenja i njegovih pogodnosti među hrvatskim građanima i pravnim osobama koje djeluju u Hrvatskoj, zajedno sa suradnicima, šestu godinu za redom organizira Tjedan mirenja koji se ove godine održava od 15. do 19. listopada. Grad Zagreb tradicionalno je pokrovitelj Tjedna, rekla je zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Olivera Majić na današnjem obilježavanju Svjetskog dana rješavanja sukoba ističući kako Grad Zagreb sva svoja pregovaranja povodom nelsaganja ili spora nastoji rješavati s ciljem nagodbe. Mirenje je potpomognuti dijalog povodom neslaganja ili spora uz pomoć treće osobe – izmiritelja s ciljem postizanja nagodbe rekao je predsjednik Hrvatske udruge za mirenje Srđan Šimac ističući kako je to ujedno i  stil života. Održan je i stručni panel Medijacija – pogled u budućnost te dodjela nagrada izmiriteljima i institucijama zaslužnim za primjenu, edukaciju, unapređenje i promicanje kulture mira u Republici Hrvatskoj u protekle dvije godine.

ZAGREB – Gradonačelnik Milan Bandić održao je u četvrtak, 18. listopada u palači Dverce prijem za članice udruge Uzorne hrvatske seoske žene i kandidatkinje 19. izbora za najuzorniju seosku ženu u Hrvatskoj koji će 21. listopada biti održan u Zagrebu. Izbor se u organizaciji Zagrebačke županije inače održava u povodu Svjetskog dana seoske žene, a za titulu najzornije seoske žene ove se godine natječe 20 kandidatkinja iz 14 županija i Grada Zagreba.

ZAGREB – Više od 50 zagrebačkih obrtnika – dizajnera, frizera, kozmetičara, postolara, kožara i zlatara predstavilo se u srijedu, 17. listopada 2018. godine na 83. Zlatnoj igli Zagreba – najdugovječnijoj modnoj manifestaciji u ovom dijelu Europe. Revija je održana u studiju Anton Marti u organizaciji Udruženja obrtnika Grada Zagreba i Obrtničke komore Zagreb, a pod pokroviteljstvom Grada Zagreba. „Riječ je o važnom događanju za zagrebačke obrtnike, budući da im pruža priliku da se predstave široj publici“, istaknuo je predsjednik Obrtničke komore Zagreb Mirza Šabić. Ponudu zagrebačkih obrtnika došli su razgledati i zamjenica gradonačelnika Olivera Majić, predsjednik Gradske skupštine Andrije Mikulić te mnogi poznati iz svijeta mode, obrtništva i javnog života.

ZAGREB – Na Zagrebačkom velesajmu do nedjelje 21. listopada traju tradicionalni Sajmovi hrane i zdravog življenja te Dani lova i ribolova – međunarodni sajmovi koji promoviraju domaće proizvode, zdravlje i turistički potencijal Hrvatske. U četiri dana trajanja u tri paviljona Zagrebačkog velesajma Sajmovi hrane i zdravog življenja okupili su 250 izlagača iz sedam zemalja, a Dani lova i ribolova okupili su 64 izlagača iz 14 zemalja u segmentu lovstva i održavanja prirode. Oba sajma međunarodnog karaktera iz godine u godinu bilježe sve veći odaziv kako izlagača tako i posjetitelja što je, kako ističe potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić, pokazatelj kvalitetnog zajedničkog rada državnih i lokalnih institucija i poljoprivrednog sektora. „Razvijamo domaće proizvode, imamo veliku perspektivu u ekološkoj poljoprivredi s nekoliko tisuća proizvođača koji obrađuju više od 100 tisuća hektara zemlje. To su sve proizvodi s dodanom vrijednošću. Svi turisti koji posjećuju Hrvatsku ne dolaze samo zbog sunca i mora već i zbog vrhunske gastronomije i tu imamo jednu prepoznatljivost ne samo lokalno već i na svjetskoj razini“, istaknuo je ministar Tolušić na otvorenju Sajmova hrane i zdravog življenja i Dana lova i ribolova. U sklopu sajmova na Zagrebačkom velesajmu održava se i dvodnevna konferencija na temu Budućnost zajedničke poljoprivredne politike Europske unije s osvrtom na dosadašnju provedbu Programa ruralnog razvoja u Republici Hrvatskoj. Sajmovi se održavaju pod zajedničkim pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede i Grada Zagreba.

KOPRIVNICA – Ugovor o stjecanju poslovnih udjela u koprivničkom Gradskom komunalnom poduzeću Komunalac s općinama Đelekovec, Koprivnički Bregi, Drnje, Legrad i Novigrad Podravski potpisan je u četvrtak, 18. listopada 2018. godine, u prostorima Gradske uprave. Općine na ovaj način dobivaju pouzdanog i kvalitetnog partnera u gospodarenju otpadom, kaže predsjednica Uprave koprivničkog Komunalca Nataša Tetec i pojašnjava kako je vrijednost udjela 189 tisuća kuna, odnosno 0,1% temeljnog kapitala. Uslugu, koju već dobivaju građani Koprivnice, dobivat će od 1. studenog i stanovnici ovih pet podravskih općina, a ulazak u ovo partnerstvo dokaz je prave suradnje s općinama, ističe gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić. I dalje najveći udio u Komunalcu ima Grad Koprivnica.

VARAŽDIN – Međunarodna konferencija „Sigurnost kulturne baštine SIGART 2018“ , održava se danas, 18. listopada 2018. godine, u županijskoj palači u Varaždinu. „Sigurnosni aspekti izložbe Katarina Velika, izložbe iz Državnog muzeja Ermitaž“ te „Kratka povijest krivotvorenja umjetnina“, samo su dio predavanja  iz područja zaštite i sigurnosti kulturnih i sakralnih objekata, arheološke baštine, prevencije, sigurnosti muzejskih postava, kao i suvremenih sustava tehničke zaštite. Konferencija se održava  u organizaciji Hrvatskog instituta za urbanu sigurnost i časopisa Zaštita, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, Varaždinske županije, gradova Varaždina i Zagreba i Saveza Alpe – Jadran.

ZAGREB – Edukativna, informativna i retrospektivna izložba autorice Nevenke Ćosić pod nazivom „Mrak Posao“ bit će otvorena u četvrtak, 18. listopada 2018. godine u zagrebačkom Tiflološkom muzeju u19,00 sati. Tema ove izložbe, koja će biti otvorena do 27. prosinca, je stručno osposobljavanje i zapošljavanje slijepih i slabovidnih osoba. Izloženi su originalni predmeti iz fundusa Tiflološkog muzeja, što su ih slijepe osobe izradile u radionicama za osposobljavanje. Predrasude prema mogućnostima slijepih mijenjale su se tijekom vremena, ali ni do danas nisu nestale pa je ova izložba malen  napor u borbi protiv tih predrasuda i afirmaciji slijepih osoba u svijetu rada.

KRIŽEVCI – Održana je druga sjednica Organizacijskog odbora 21. Obrtničkog i gospodarskog sajma Koprivničko-križevačke županije koju je vodio predsjednik Odbora, župan Darko Koren. Direktor Sajma Božo Barać ponovio je kako će se sajam održati od 9. do 11. studenoga s temom „EU fondovi za poduzetnike“, županija partner je Bjelovarsko-bilogorska, a novost su predavanja za poduzetnike vezana za povlačenje EU sredstava u organizaciji Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. Također u sklopu Sajma održat će se promocija autohtonih jela i pića „Okusi Podravine i Prigorja“, brojne kreativne radionice, predavanja, tradicionalno martinje po Križevačkim štatutima te Revija frizura i modna revija.

ZABOK – Policijska uprava krapinsko-zagorska dobiva radare za automatsko mjerenje brzine koji će tijekom iduće godine biti montirani uz prometnice na području županije. Radi se o dva fiksna radara, a iduće godine stižu još dva, a postavit će se i osam kućišta u koja će se po potrebi montirati uređaji za mjerenje brzine, ovisno o policijskoj procjeni. Uređaji funkcioniraju na način da snimaju brzinu u oba smjera u dnevnim i noćnim uvjetima, a imat će i mogućnost prepoznavanja registarskih oznaka kako domaćih tako i susjednih država.  Fiksni radari  postaviti će se na osam lokacija u Zagorju i to u Oroslavju, u Gradu Krapini na dvije lokacije, u Velikom Trgovišću, Donjoj Stubici, Bedekovčini, Zaboku i Zlataru.

PISAROVINA – U sklopu 9. festivala pčelarstva Zagrebačke županije održanom  u Pisarovini uručena su priznanja za kakvoću ovogodišnjeg meda. Šampionom je proglašen med bagrema Dragutina Cveteka, člana Udruge pčelara „Vrbovec“. Ukupno je ove godine ocjenjeno 118 uzoraka meda i to bagrema, cvjetnog, kestena, lipe, amorfe, trušljike, uljane repice, suncokreta i meduna. Na ocjenjivanje su ih dostavili članovi deset pčelarskih udruga. Najviše zlatnih priznanja i ove su godine primili članovi Udruge pčelara Vrbovec i PU „Lipa“ iz Jastrebarskoga. Ukupno je dodijeljeno 25 zlatnih priznanja. Domaćin ovogodišnjeg festivala bila je Pčelarska udruga Kupska dolina.

ČAKOVEC – Polugodišnje izvješće o Izvršenju Proračuna Grada Čakovca, Odluka o donošenju izmjene i dopune Urbanističkog plana uređenja romskog naselja Kuršanec, Donošenje Odluke o komunalnom redu, komunalnoj naknadi i komunalnom doprinosu te čitav niz drugih tema naći će se na 8. sjednici Gradskog vijeća Grada Čakovca koja će se održati danas, 18. listopada 2018. godine s početkom u 12 sati.

loading