Skip to content

Manifestacija Krapinsko-zagorske županije 100% zagorsko 17. i 18. rujna 2021. u Zagrebu

Vijesti Radija Kaj, 18.10.2019.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Početkom mjeseca u Šibeniku je Grad Zagreb proglašen najboljim velikim hrvatskim gradom po kvaliteti života. Kako je istaknuo ovog petka, 18. listopada 2019. godine zagrebački gradonačelnik, Milan Bandić nagrada je rezultat kontinuiranog poboljšavanje grada i kvalitete života njegovih stanovnika. – Zagreb prednjači po prosječnom dohotku po stanovniku, po niskoj stop nezaposlenosti, niskoj stopi siromaštva, efikasnosti gradske uprave, po visini školarina i stipendija za studente, cijeni prijevoza, po broju visokoobrazovanih stanovnika, ali i po brojnim drugim parametrima koji se nisu mjerili – naglasio je gradonačelnik Bandić. Neki od kriterija koji su ocjenjivani na izboru najboljih gradova u Hrvatskoj su izdvajanja za zaštitu okoliša, sport, kulturu i gospodarenje otpadom, a provedena je i anketa među građanima o kvaliteti života u njihovim sredinama.

ZAGREB – Novoadaptirani prostori Savjetovališta za žrtve obiteljskog nasilja Udruge Duga otvoreni su ovog petka, 18. listopada 2019. godine u prizemlju zgrade u Ozaljskoj 93. Naime, statistički podaci pokazuju da svaka treća žena žrtva je neke vrste nasilja, a svaka peta i fizičkog nasilja. Ovo je šesto po redu savjetovalište u Zagrebu, a prvo na zapadnom dijelu grada gdje će tri puta tjedno, ponedjeljkom, srijedom i petkom od 16,30 do 19,30 sati  pružati se pomoć i potpora žrtvama, istaknula je ravnateljica Doma za djecu i odrasle žrtve obiteljskog nasilja Duga-Zagreb Željka Barać. Uz ovaj i dalje radi savjetovalište u Sesvetama i to dva puta tjedno, u kojem  je u proteklih 14 godina pomoć potražilo više od 8.500 osoba. Grad Zagreb, kao osnivač Doma, ustupio je 2 prostora i pokrio troškove adaptacije od 250.000 kuna. Novouređene prostore danas je obišao i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

ZAGREB – Izgradnjom podvožnjaka, uređenjem prstena novog kružnog toka prometa te prilaznih rampi, građevinski radovi na rotoru Remetinec ulaze u završnu fazu. Kako je potrebno izgraditi  povezivanje Jadranskog mosta s prometnim površinama novog rotora,  tijekom listopada i studenog bit će na snazi izmjene privremene regulacije prometa, pri čemu će se iskoristiti i dijelovi novog rotora za brže i sigurnije prometovanje. Radovi će se provoditi u dvije faze. U prvoj fazi, koja će trajati od 20. listopada do 10. studenog pristupit će se uređenju zapadnog kolnika Jadranskog mosta. Zato se postojeće privremeno semaforizirano čvorište na Jadranskom mostu pomiče južnije. Budući da će na raspolaganju biti istočni kolnik i manji dio zapadnog kolnika, doći će do preraspodjele trakova. Manje izmjene su na raskrižju Jadranska avenija – Ulica Vice Vukova, gdje će se promijeniti smjerovi kretanja na prilaznim rampama. Svi prometni tokovi će biti kanalizirani i odvojeni bez kolizija, a zbog korištenja više prometnih površina propusna moć raskrižja bit će povećana. Druga faza trajat će od 10. studenoga do 1. prosinca kada se uređuje istočni kolnik i dio mosta.

ZAGREB – Iako se danas život teško može zamisliti bez njega, mobitel u prometu predstavlja ozbiljnu životnu opasnost. Naime, mobitel se smatra četvrtim ubojicom na cesti a prema rezultatima istraživanja ponašanja, provedenog u okviru projekta Dan bez mobitela u prometu, čak 91 % vozača, 33 % biciklista te 50 % pješaka koristi mobilni uređaj u prometu. Kako bi se povećala sigurnost u prometu na križanju Frankopanske i prilaza Gjure Deželića postavljen je jedinstven tip semafora koji svjetlo baca i prema pločniku s ciljem upozorenja pješaka i biciklista, koji zadubljeni u ekrane mobilnih telefona, ne obraćaju pažnju na promet oko sebe. Pametni semafor u petak, 18. listopada 2019. godine je obišao i gradonačelnik, Milan Bandić koji je pritom pohvalio inicijativu Hrvatske udruge menadžera sigurnosti te pozvao Zagrepčane da više paze na svoju sigurnost te sigurnost sugrađana u prometu.

ČAKOVEC – Muzej Međimurja Čakovec, u suradnji s udrugom Međimurski doli i bregi, pripremio je danas, 18. listopada 2019. godine, od 10,00 do 18,00 sati ovogodišnju jesensku priredbu „Jesen u kraljevu vrtu- Z domaćega vrta“, u jednom od najljepših čakovečkih javnih prostora dvorištu rodne kuće slikara Ladislava Kralja Međimurca. Riječ je o tradicionalnoj manifestaciji Jesen u Kraljevu vrtu, koja u posljednje vrijeme poprima formu sajma jesenskih proizvoda i zdrave hrane, a na kojoj se predstavilo 30- tak izlagača, proizvođača svega što se podrazumijeva pod „domaćim“, od vina, do meda, pekmeza, kolača, tradicijskih predmeta, voća i povrća i njihovih prerađevina, a sve je začinjeno pečenim kestenima i domaćom glazbom. Manifestacija se održava uz potporu Međimurske županije budući da obuhvaća višestruke prednosti. Njome se, prije svega, dodatno promovira domaća proizvodnja, educiraju se najmlađi o njenoj vrijednosti, a dodatno se promovira vrijedno nasljeđe kao što je dvorište poznatog slikara u kojem se održava, mišljenja je župan Matija Posavec. Ovaj međunarodni sajam organiziran je u sklopu prekograničnog projekta – Ecool Tour, sufinanciranog sredstvima programa Interreg SLO-HR.

KOPRIVNICA – Nova blagajna koprivničkog Gradskog komunalnog poduzeća Komunalac svečano je otvorena u petak, 18. listopada 2019. godine, na iznimno frekventnoj lokaciji na Gradskoj tržnici u središtu Koprivnice, a kako ističe predsjednica Uprave tvrtke Nataša Tetec, sve s ciljem što boljeg kontakta s korisnicima. Korisnici na ovom mjestu mogu platiti račune za komunalne usluge bez naknade, kupiti vreće za otpad, parkirne karte i kompost. Blagajna će raditi od ponedjeljka do petka od 7,00 do 13,00, a subotom od 8,00 do 12,00 sati. Osim uređenja prostora nove blagajne, na koprivničkoj Gradskoj tržnici u fazi je još jedan investicijski ciklus, te se uređuju prodajne kućice, a uređeno je i novo parkiralište s 24 nova parkirna mjesta. Za sve to izdvojeno je oko 200 tisuća kuna. U idućoj se godini investicije nastavljaju te će se prvo urediti rasvjeta na zelenom dijelu tržnice i sanirati nadstrešnica.

TUHELJ – Dječji osmjesi i kreativnost ispunili su sportsku dvoranu Osnovne škole u Tuhlju. Naime, ovog petka, 18. listopada 2019. godine počela je 23. Smotra Društva naša djeca Hrvatske kojoj je domaćin DND Tuhelj koje ovime obilježava 15. obljetnicu rada. U tri dana trajanja, na Smotri će sudjelovati 19 društava iz Hrvatske sa više od 280 djece. Na današnjem otvorenju djeca iz Tuhlja predstavila su se kroz recitacije te dramske, pjevačke i scenske nastupe, sutra s početkom u 10,00 sati je središnje događanje na kojem će djeca iz društava cijele Hrvatske predstaviti svoje stvaralaštvo, a za vrijeme trajanja smotre za njih je organiziran i posjet Etno selu u Kumrovcu te bogat popratno zabavni program. Kreativne nastupe iz prvih redova danas su pratili i zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije Jasna Petek, načelnik Mladen Hercigonja, predsjednica Društva naša djeca Hrvatske ‎Aida Salihagić Kadić, potpredsjednica Saveza Sonja Borovčak, predsjednica DND-a Tuhelj Snježana Romić i ostali. Inače, DND Tuhelj ima 28 odraslih članova te brojnu djecu koja su uključena u razne aktivnosti poput Dječjeg vijeća, foruma i radionica.

ZAPREŠIĆ – Zagrebačka županija može se pohvaliti s više d 18,5 tisuća vatrogasaca i 287 DVD-a, što je najviše u Hrvatskoj. Smotri novih kombi i vatrogasnih vozila te opreme Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije u petak, 18. listopada, ispred Lovačkog doma u Zaprešiću, prisustvovao je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić. Za 5 novih kombija za prijevoz ljudi i opreme, vrijednosti milijun kuna, koje su dobili DVD-i Blaževdol iz Zeline, Jastrebarsko, Rakovec, Dugo Selo i Klinča Sela pobrinulo se Ministarstvo poljoprivrede. Devet kombija i opremu, vrijednosti gotovo 2 milijuna kuna  osigurali su Zagrebačka županija zajedno s gradovima i općinama i vatrogasnim zajednicama, čamac vrijednosti 160 tisuća kuna je dala Hrvatska vatrogasna zajednica, dok je nove tetra stanice nabavio MUP. Sva vatrogasna društva koja su dobila novo vozilo, svoja su rabljena poklonila drugim DVD-ima. – Dojam je izvrstan, a sva oprema i naši požrtvovni vatrogasci garantiraju sigurnost naših građana i ponos su Zagrebačke županije- istaknuo je župan Stjepan Kožić.

ČAKOVEC – Natječaj za dodjelu stipendija djeci hrvatskih branitelja raspisala je Međimurska županija. već tradicionalno svake godine objavljuje natječaj za dodjelu stipendija djeci hrvatskih branitelja. Stipendije od 3.000 kuna godišnje dodjeljuju se redovnim učenicima srednjih škola koji imaju mjesto prebivališta u Međimurskoj županiji ukoliko im je jedan od roditelja umrli, zatočeni, poginuli ili nestali hrvatski branitelj, hrvatski vojni invalid Domovinskog rata s prebivalištem u Međimurskoj županiji, nezaposleni hrvatski branitelj ili umirovljeni hrvatski branitelj s prebivalištem u Međimurskoj županiji. Prijave, uz svu potrebnu dokumentaciju, predaju se Upravnom odjelu za obrazovanje, kulturu i šport Međimurske županije, do 11. studenog 2019. godine, a rezultati natječaja bit će objavljeni do 20. prosinca 2019. godine.

KRAPINSKE TOPLICE – Centar za odgoj i obrazovanje Krapinske Toplice, u partnerstvu s Krapinsko-zagorskom županijom, Specijalnom bolnicom za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice, Centrom za rehabilitaciju Zagreb i Centrom za socijalnu skrb Zabok, prijavio je projektni prijedlog „obRIši razliku! – Rana Intervencija u Krapinsko-zagorskoj županiji“ s ciljem uspostave sustava socijalnih usluga na području županije u dijelu pružanja usluga rane intervencije djeci u dobi od 0 do 7 godina. Projekt je prijavljen na Poziv Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, koje je osiguralo 616 milijuna i 200 tisuća kuna, kako bi se kroz ulaganja i unapređenje socijalne infrastrukture pridonijelo smanjenju broja korisnika institucijskog oblika skrbi. U sklopu projekta će se uspostaviti mobilni tim stručnjaka s ciljem provođenja rehabilitacijskih tretmana i tretmana integracije u domu obitelji i poznatog okruženja djeteta.

BJELOVAR – Na zahtjev Općine Sirač, župan Bjelovarsko-bilogorske županije Damir Bajs proglasio je još jednu, sedmu ovogodišnju, elementarnu nepogodu, ovoga puta izazvanu klizištem zemljišta u ovoj općini. Klizište je nastali uslijed obilnih oborina u svibnju čime su ugroženi stambeni objekti, a kiša tijekom listopada pogoršala je situaciju te dovela do povećanog ugrožavanja imovine, infrastrukture i normalnog odvijanja života stanovnika.

KOPRIVNICA – Brojnim investicijskim projektima koji su u pripremi za kraj te nadolazeću godinu, Grad Koprivnica priprema se za velik investicijski zamah. Nakon završenih i ugovorenih investicija u ovoj godini vrijednih 48 milijuna kuna, nastavlja se s daljnjim ulaganjima u poboljšanje kvalitete života građana. U narednom razdoblju gradit će se novi dječji vrtić u Starigradu te nova osnovna škola na Podolicama i nova sportska dvorana uz Osnovnu školu „Đuro Ester“, a isto tako krenut će i uređenje glavnih gradskih trgova, te obnoviti i nabaviti nova tehnička oprema za Dom mladih. Brojni su projekti i u pripremi te se Grad Koprivnica s ciljem osiguranja sredstava za predfinanciranje EU programa i tekuću likvidnost kreditno zadužio u iznosu od 15 milijuna kuna.

NOVI MAROF – 5. Sajam poduzetništva i poduzetničkog obrazovanja Srednje škole Novi Marof održan je  u petak, 18. listopada 2019. godine, u Kulturnom centru „Ivan Rabuzin” u Novom Marofu. Ovaj Sajam škola je pokrenula u okviru EU projekta „Poduzetništvo – moj izbor“ kojem je cilj promocija poduzetničkog i cjeloživotnog obrazovanja, kao i promocija poduzetnika i obrtnika te obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Također, projektom se potiče suradnja obrazovnih ustanova i poduzetnika. Suorganizator i velika podrška projektu je Grad Novi Marof. Uz gradonačelnika Sinišu Jenkača, Sajam je posjetio i ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat.

loading