Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 18.11.2015.

Posted in Vijesti

ZAGREB – U okviru tradicionalnog obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara koje se održava pod nazivom „I reći ću vam samo još jednu stvar, zapamtite Vukovar“ , sinoć je kod križanja Ulice grada Vukovara i Hrvatske bratske zajednice svijeću u spomen na žrtvu grada Vukovara zapalila predsjednica RH-a Kolinda Grabar Kitarović koja je istaknula, kako je žrtva grada Vukovara zalog za budućnost svih nas, a posebice mladih. Zagrebačko izaslanstvo predvodio je gradonačelnik Milan Bandić poručivši kako ova tragedija, kao i svi ratovi i teroristički napadi u svijetu, trebaju biti podsjetnik da svi budemo bolji ljudi Tradicionalni program obilježavanja i ove godine organizirao je Klub veterana 148. brigade Hrvatske vojske u suradnji s udrugama i klubovima iz Domovinskog rata.

ZELENJAK – Dan sjećanja na žrtve Vukovara 1991. i Dan pada Vukovara obilježen je jučer i na području Zagorja. Središnje županijsko obilježavanje, u organizaciji Krapinsko-zagorske županije održano je kod spomenika Lijepoj Našoj u Zelenjaku, gdje je zajednička delegacija Krapinsko-zagorske županije, braniteljskih udruga, Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva obrane te gradova i općina položila vijence i zapalila svijeće u znak sjećanja na žrtvu Vukovara. I u svim zagorskim gradovima i općinama na središnjim trgovima, u večernjim satima, upaljena su 24 lampiona, uz 24. obljetnicu pada grada heroja Vukovara.

ČAKOVEC – Obilježavanju 24. obljetnice sjećanja na žrtvu Vukovara pod nazivom „I u mom gradu Vukovar svijetli“ pridružit će se danas i Čakovec.  U poslijepodnevnim satima Koordinacija udruga iz Domovinskog rata Međimurske županije u suradnji s Međimurskom županijom i Gradom Čakovcem odat će počast svim žrtvama Domovinskog rata. Obilježavanje će započeti u 16,15 sati kolonom sjećanja koja će se od igrališta NK Sloga kretati ulicama Luja Bezeredija, Pavićevom, Preloškom, ulicom A. Starčevića, R. Boškovića, V. Nazora  te Vukovarskom ulicom, gdje će se zapaliti i postaviti lampioni. Kolona će zatim krenuti prema Spomen zidu gdje će se položiti zajednički vijenac, a na Trgu Republike će se lampionima ispisati „Vukovar“. Nakon toga slijedi prigodni program u zgradi Scheier, te misa zadušnica u crkvi Sv. Nikole Biskupa.

KOPRIVNICA – Iz decentraliziranih sredstava Koprivničko-križevačka županija nabavila je digitalni RTG uređaj za odjel radiologije Opće bolnice „doktor Tomislav Bardek“ u Koprivnici. Kroz svoje prioritete koprivnička je bolnica iskazala potrebu za digitalnim RTG uređajem za djelatnost radiologije, radi zamjene uređaja starog 12 godina. Novi uređaj vrijedan je 1,840 milijuna kuna, kaže sanacijska upraviteljica bolnice doktor Tomislav Bardek Sandra Sinjeri. Nabavka ovog uređaja pridonosi unapređenju ukupne zdravstvene zaštite stanovnika Koprivničko-križevačke županije, kaže župan Darko Koren. Prema podacima kojim raspolažu u koprivničkoj bolnici, ovo je drugi takav uređaj u Hrvatskoj i njime je postignuta potpuna digitalizacija sustava.

ČAKOVEC – Igrano-dokumentarni film „Živim život bez nasilja“ koji je nastao u suradnji Ministarstva unutarnjih poslova s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta te ostalim partnerima, prikazan je danas u Centru za kulturu Čakovec. Film pruža uvid u proživljena iskustva uključenih u istoimeni projekt primarne prevencije te prikazuje prikupljena i prenesena znanja provoditelja i učenika. Ujedno, film predstavlja i poziv javnosti za odabir pozitivnih životnih vrijednosti što u konačnici pridonosi jačanju nediskriminacije, nenasilja i tolerancije, ističe načelnik PU međimurske Krunoslav Gosarić. Inače, taj jednosatni igrano-dokumentarni film posvećen je Miroslavu Tunjiću, kojeg su 14. studenog 2010. godine pretukla dva mladića nakon čega je 17-godišnji Miroslav od zadobivenih ozljeda i preminuo.

TUHELJSKE TOPLICE – Prvi službeni susret članova klastera za Teritorijalnu suradnju TERIS održan je u Tuheljskim Toplicama. Klaster TERIS se zauzima za ponudu cjelokupne potpore za razvoj, širenje i ubrzanje europskih teritorijalnih projekata. Unutar klastera djeluje široka mreža hrvatskih i slovenskih stručnjaka – više od stotinu različitih strukovnih profila koji iza sebe imaju više od 3770 uspješno provedenih projekata, od kojih je 511 uspješno zaključeno na području korištenja sredstava iz EU. U sklopu susreta organiziran je bogat program stručnih predavanja na kojima su se predstavile najvažnije smjernice za dobar projektni prijedlog i primjeri pozitivnih iskustava na području teritorijalne suradnje između Slovenije i Hrvatske.

KOPRIVNICA – Karmen Šafar Vondraček, tajnica članice Uprave Podravke Olivije Jakupec, ovogodišnja je dobitnica nagrade EA za najbolje hrvatske tajnice. Nagradu dodjeljuje Nacionalna strukovna udruga Hrvatska poslovna tajnica u kategorijama malih, srednjih i velikih tvrtki te proračunskih i neprofitnih organizacija. Po struci novinska izvjestiteljica, Karmen odlično govori engleski jezik, a kolege i nadređeni ju opisuju kao pozitivnu, vedru, strpljivu, odlučnu, smirenu i organiziranu osobu dok ona samu sebe smatra sretnicom jer ju je posao tajnice članice Uprave Podravke vezao uz rodni grad Koprivnicu i posao koji voli.

ĐURĐEVAC – Obilježavanje Dana sjećanja na Vukovar „I u mom gradu Vukovar svijetli“ na đurđevačkom trgu svetog Jurja organizirala je Osnovna škola Grgura Karlovčana. Učenici, nastavnici i roditelji u koloni su krenuli od zgrade škole do trga gdje su položili svijeće i ispisali ime grada heroja, a potom je održan prigodni program učenika Osnovne i Strukove škole te gimnazije. Prisutnima se obratila i zamjenica gradonačelnika Kristina Benko Markovica . Svijeće su zapaljene  i u đurđevačkoj  Ulici grada Vukovara, koja od nedavno nosi ovo ime.

ZAGREB – Edukaciju o osnovnim načelima obrazovanja učenika s teškoćama u razvoju završila je prva grupa pomoćnika u nastavi, zaposlenih u okviru projekta „Prsten potpore“. U 20 nastavnih sati 41 polaznik upoznat je s karakteristikama učenika s teškoćama u razvoju gdje je posebni naglasak stavljen na važnost inkluzivnog obrazovanja. Edukacija je održana u sklopu projekta „Prsten potpore – Osiguravanje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika učenicima s teškoćama u razvoju u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama“ te je financirana sredstvima Europskog socijalnog fonda i Zagrebačke županije. Za drugu grupu pomoćnika u nastavi edukacija počinje danas u Osnovnoj školi Trnjanska u Zagrebu.

loading