Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 18.11.2016.

Posted in Vijesti

VUKOVAR – Komemorativnim programom pod nazivom “Vukovar mjesto posebnog pijeteta”, u dvorištu Opće bolnice u Vukovaru u petak 18. studenoga 2016. godine je počelo obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991., i 25. obljetnicu stradanja toga grada u velikosrpskoj agresiji i napadima Jugoslavenske vojske u Domovinskom ratu. Programu je nazočan velik broj građana i domoljuba iz svih krajeva Hrvatske i inozemstva, te hrvatski državni vrh, predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović, predsjednici Hrvatskog sabora i Vlade Božo Petrov i Andrej Plenković. ministri u Vlade, mnogi saborski zastupnici, stranački čelnici, predstavnici Katoličke crkve predvođeni zagrebačkim nadbiskupom i metropolitom, kardinalom Josipom Bozanićem, te ostali državni i drugi dužnosnici.

VUKOVAR – Tradicionalnom obilježavanju obljetnice vukovarske tragedije u Domovinskom ratu – Danu sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.-2016., kao i svake godine, danas su prisustvovali zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Delegacija Grada Zagreba, predvođena gradonačelnikom, nazočila je Memorijalnom programu u Općoj bolnici Vukovar, nakon čega se pridružila koloni sjećanja prema Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata u Vukovaru, gdje je kod Spomen obilježja položila vijenac i zapalila svijeću.  Izaslanstvo Grada Zagreba položilo je vijenac i zapalilo svijeću na Spomen području Ovčara te kod Spomen doma Ovčara.

ZELENJAK/VUKOVAR – Vijenac u ime svih građana Krapinsko-zagorske županije i zapaljene svijeće ukrasile su jučer, kao i svake godine uoči 18. studenog, spomenik hrvatskoj himni Lijepa naša u Zelenjaku. Počast Vukovaru, gradu heroju i njegovoj žrtvi, došla su kod ovog simbola hrvatske države, iskazati izaslanstva Krapinsko-zagorske županije, koje je predvodio župan Željko Kolar, gradova i općina te braniteljskih udruga.Zagorci su se danas i u koloni sjećanja poklonili vukovarskim braniteljima i stradalim civilima te još jednom prisjetili njihovog neizmjernog junaštva, a nastavak suradnje, započete ovog ljeta i daljnju pomoć Vukovaru za koju su već osigurana sredstva u proračunu za sljedeću godinu, najvaio je župan Željko Kolar.

VUKOVAR – Povodom Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine, izaslanstvo Varaždinske županije koje  predvodi zamjenik župana Alen Kišić položilo je danas vijence i zapalilo svijeće u Vukovaru  i kod groblja tenkova na Trpinjskoj cesti, te kod Borovo Comercea. Izaslanstvu Varaždinske županije pridružili su se i predstavnici Policijske uprave Varaždinske, članovi Udruge roditelja i udovica poginulih branitelja Domovinskog rata Varaždinske županije, članovi Udruge obitelji zatočenih i nestalih branitelja Varaždinske županije, kao i članovi mnogobrojnih braniteljskih Udruga s područja Varaždinske županije. Svečanost polaganja vijenaca upotpunili su i pripadnici Husarske pukovnije Varaždinske županije, kao i pripadnici Građanske garde iz Varaždina.

VUKOVAR – Nakon što je uspostavljena prijateljska suradnja s Gradom Vukovarom i Vukovarsko- srijemskom županijom, Međimurska županija je odlučila pomoći Dječjem vrtiću Vukovar I, Područnom objektu „Mitnica“ te vrtiću „Leptirić“ donacijom didaktičkih igračaka. – Uspješno smo u travnju pomogli akciju za sakupljanje sredstva za obnovu vodotornja sa oko 50 tisuća kuna, a sada želimo pomoći djeci, kako bi temeljem naše geste potporu dale i ostale hrvatske županije – objasnio je zamjenik župana Međimurske županije Zoran Vidović, koji je zajedno sa županom Matijom Posavcem danas sudjelovao u koloni sjećanja u Vukovaru. Počast su odati ispred spomen obilježja međimurskim braniteljima na Trpinjskoj cesti, u Borovu naselju, na Memorijalnom groblju Vukovar te ispred spomen obilježja na Ovčari, a mnogobrojne Međimurke i Međimurci sudjelovali su u komemorativnom programu u krugu Vukovarske bolnice i u koloni sjećanja.

KOPRIVNICA – Međunarodni znanstveni skup „Povijest rijeke Drave – poveznice među regijama“počeo je danas u Koprivnici u organizaciji Povijesnog društva Koprivnica i Društva za hrvatsku ekonomsku povijest i ekohistoriju. Na skupu, koji završava sutra navečer, sudjeluju 32 znanstvenika iz Hrvatske, Austrije, Slovenije i Mađarske. Oni će referirati 27 tema, kaže predsjednik Organizacijskog odbora Hrvoje Petrić. U sklopu skupa na rijeci Dravi kod Botova te Legrada i Drnja bit će održana i dva terenska referata, od kojih najviše pozornosti privlači ideja o pretvaranju željezničkog mosta kod Botova u Muzej rijeke Drave. Projekt se financira sredstvima Koprivničko-križevačke županije i Saveza Alpe-Jadran u suradnji s desetak partnerskih organizacija iz Austrije, Slovenije, Mađarske i Hrvatske.

VIRJE – Završna konferencija izrade projekte dokumentacije za energetsku obnovu Osnovne škole profesora Franje Viktora Šignjara Virje održana je danas. Izradom projektne dokumentacije za energetsku obnovu završava prvi korak, a onaj pravi tek slijedi – energetska obnova osnovne škole profesora Franje Viktora Šignjara u Virju. Natječaji za to kreću već idući tjedan i virovska škola i Koprivničko-križevačka županija javit će se te očekuju kako će im biti odobrena sredstva za radove energetske obnove, kaže projektant Natko Bilić. Uštede energije koje bi se nakon obnove trebale u virovskoj školi ostvariti su do 75%. Koprivničko-križevačka županija nositelj je projekta, a projekt je nastavak brojnih ulaganja u energetsku učinkovitost županijskih obrazovnih ustanova, ističe župan Darko Koren. Vrijednost projekta je 200 tisuća kuna, s 85% sufinancira ga Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj te Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost s 15%.

ZAGREB – Najsuvremenija integrirana operacijska sala, koja će ove subote, 19. studenog biti otvorena u Klinici za dječje bolesti u Klaićevoj,  potpuno  je prilagođena djeci i revolucionarno je rješenje u području svjetske dječje kirurgije. Uz novu salu, otvara se i potpuno nova jedinica intenzivnog liječenja koja sadrži najmodernije medicinske uređaje, izolaciju za najteže slučajeve te do posljednjih detalja prilagođen prostor za intenzivno liječenje djece. Ostvarenjem ovog projekta postavljen je potpuno novi standard liječenja djece u Hrvatskoj.

KOPRIVNICA – Zimsko razdoblje nekorištenja koprivničkog Bicko sustava, sustava besplatnih bicikala, počinje danas i  trajat će do proljetnih mjeseci ili poboljšanja uvjeta. Bicko sustav je 30. rujna ove godine navršio dvije godine korištenja, a rezultati su više nego zadovoljavajući: 1.153 su korisnika te 41.346 korištenja bicikala. Najposjećeniji terminal Bicko sustava je kod željezničkog kolodvora te terminal kod Gradske tržnice u Koprivnici. Do sada su štete na biciklima bile zanemarive, a nije bilo ni jednog pokušaja krađe, što govori o savjesnosti korisnika koji su prepoznali vrijednost i korisnost Bicko sustava.

SVETI IVAN ZELINA – Svečanost obilježavanja 30. godina rada Udruženja obrtnika Sveti Ivan Zelina održat će se danas u dvorani „Kraluš“ Pučkog otvorenog učilišta Sveti Ivan Zelina od 18,00 sati. U ime Zagrebačke županije svečanosti će prisustvovati župan Stjepan Kožić.

loading