Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 18.11.2019.

Posted in Vijesti

TUHELJSKE TOPLICE – Prvi kongres zdravstvenih ustanova Krapinsko – zagorske županije i prvi kongres županijskih medicinskih sestara naziva ”Suvremeni pristupi prevenciji bolesti, zbrinjavanju akutnih pacijenata i pružanju medicinske rehabilitacije” traje danas i sutra u Tuheljskim Toplicama. U dva dana trajanja više od 60 predavača izmjenjivat će sa sudionicima stručna iskustava, dostignuća i ideja, a jedan od ciljeva ovog kongresa je i  poboljšanje međusobne suradnje. Osim predavanja, prezentacija i radionica, sudionici će moći sudjelovati u diskusijama i izlaganjima. Inače, organizatori prvog kongresa županijskih zdravstvenih ustanova i medicinskih sestara su Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice, Klaster zdravstvenog turizma „Zagorje – zdravlje na dlanu“ i Krapinsko – zagorska županija u kojoj u području zdravstva radi oko 2 700 ljudi odnosno 450 liječnika, 1100 medicinskih sestara te ostalih djelatnika. – Ponosni smo na činjenicu da je trenutno najveći broj naših liječnika i liječnica na specijalizaciji, njih 75 te se nadamo da će se svi vratiti u Zagorje – istaknula je zamjenica župana za društvene djelatnosti Jasna Petek koja je kongres i otvorila. Uz zamjenicu Petek, na otvorenju su bili i saborski zastupnici Marija Puh i Marko Vešligaj, načelnik Krapinskih Toplica Ernest Svažić te brojni drugi uzvanici.

ZAGREB – U Zagrebačkom inovacijskom centru započela je Završna konferencija projekta „Mreža za mlade Grada Zagreba – za socijalno uključivanje“ koji je financiran iz Europskog socijalnog fonda u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. Riječ je o projektu koji ima za cilj potaknuti aktivnu uključenost, sudjelovanje u društvu i poboljšanje zapošljivosti društveno ugroženih skupina mladih, posebno mladih s problemima u ponašanju koji izlaze iz alternativne skrbi i onih koji su u riziku od napuštanja obrazovanja. – Kada uđete u začarani krug problema, bilo da je riječ o siromaštvu ili poremećaju u ponašanju, bez adekvatne pomoći teško se izlazi iz tog problema. Dobro obrazovanje, stipendija kao i aktivna podrška pri rješavanju tih problema su načini kako pomoći tim mladim ljudima, kako da se osjećaju sigurno i da znaju da lokalna zajednica i društvo stoje iza njih – istaknula je Romana Galić, pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom. Projekt „Mreža za mlade Grada Zagreba – za socijalno uključivanje“ započeo je s provedbom u svibnju 2018. godine, a financiran je bespovratnim sredstvima u iznosu od gotovo 700 tisuća kuna.

ZAPREŠIĆ – U zaprešićkoj Gradskoj upravi u ponedjeljak, 18. studenog 2019. godine gradonačelnik Željko Turk potpisao je s izvođačem radova Stjepanom Mihaličekom ugovor o gradnji sportske dvorane Osnovne škole Antun Augustinčić. Radi se o novoj trodijelnoj modernoj sportskoj dvorani vrijednosti gotovo 21 milijun kuna, a koja bi trebala biti završena za 18 mjeseci. – Nakon što smo u proteklom razdoblju značajno investirali u sve odgojno obrazovne objekte, izgradnjom nove školske sportske dvorane stavljamo točku na „i“ što se tiče kapitalne izgradnje kako obrazovnih tako i sportskih objekata u gradu čime učenicima i nastavnicima osiguravamo kvalitetne uvjete rada i boravka u školama – istaknuo je gradonačelnik Turk.

KOPRIVNICA – Smotra vozila zimske službe grada Koprivnice održana je ovog ponedjeljka, 18. studenoga 2019. godine, a rad zimske službe započeo je 15. studenoga 2019. i trajat će do 15. travnja naredne godine. Sve je spremno za zimsku službu u Koprivnici, ističe voditeljica Službe Ksenija Kancelak i dodaje kako Služba raspolaže s 20-ak vozila te brine od 250 kilometara nerazvrstanih cesta i više od 100 kilometara pješačko-biciklističkih staza dok su za državne prometnice nadležne Hrvatske ceste. Nastupom zimskih uvjeta najprije će se čistiti glavni pravci i ceste, a zadnji makadamski putovi i ulice dok građani moraju čistiti ispred svojih ulaza. Gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić napominje kako je za rad zimske službe ove godine osigurano 2,2 milijuna kuna.

ZAGREB – Raspisan je javni natječaj za dodjelu stanova u najam u gradu Zagrebu. Pravo imaju osobe koje prije podnošenja zahtjeva prebivaju na području grada neprekidno najmanje deset godina, a nemaju riješeno stambeno pitanje niti mogućnost da ga riješe na drugi način. Detaljne informacije o uvjetima kao i potrebni obrasci nalaze se na mrežnoj stranici Grada Zagreba. Natječaj je otvoren do 11. prosinca.

KOPRIVNICA – Dokumentarno-igrani film „Glavu dole, ruke na leđa“ bit će prikazan danas, u ponedjeljak, 18. studenoga 2019. godine u koprivničkom Kinu od 18,00 sati. Koprivnica je tako jedan od 100 gradova u RH u kojima se prikazuje ili će se prikazati ovaj film. „Glavu dole, ruke na leđa“ dokumentarno-igrani film koji obrađuje događanja u Vukovaru za vrijeme Domovinskoga rata s naglaskom na sam pad grada, predaju te odvođenje hrvatskih branitelja i civila u srpske koncentracijske logore.

ČAKOVEC – Srednja škola Čakovec jedina je u Međimurskoj županiji te jedna od samo tridesetak u Hrvatskoj koje nose status Škole ambasadora Europskog parlamenta. Djelatnicima i učenicima škole na promociji europskih vrijednosti te većem i boljem razumijevanju Europskog parlamenta kao institucije kod mladih čestitao je hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Karlo Ressler. Dodijeljeni status rezultat je rada svih učenika koji su u proteklih šest godina sudjelovali u fakultativnoj grupi Europsko građansko društvo te pod vodstvom profesora Mladena Tote pokretali niz aktivnosti vezanih uz Europsku uniju.

IVANEC – Kod izvorišta Žgano vino u tijeku su radovi na izgradnji odmorišta za planinare i izletnike. Zapušten prostor na kome je prethodno bila šikara iskrčen je i očišćen, sagrađen je kameni potporni zid i uređena podloga na koju će se postaviti masivni drveni stolovi i klupe, dok će još nekoliko klupa biti postavljeno uz samu šetnicu. Izvođenje radova financira se iz bespovratne potpore od 50.000 kuna HTZ-a. Dio sredstava za gradnju odmorišta osigurao je Grad Ivanec, a dio je iz vlastitih izvora izdvojila i Turistička zajednica grada Ivanca. Radovi na gradnji odmorišta počeli su u srpnju, a završetak se očekuje do kraja ovog mjeseca.

BJELOVAR – U Gradskom muzeju Bjelovar otvorena je posljednja u nizu izložbi povodom 70. rođendana Muzeja, a radi se o autorskoj izložbi Gradskog muzeja „Arheološka kronika – što je bilo prije osnutka Bjelovara?“. Na izložbi je predstavljeno 220 predmeta pronađenih na bjelovarskom području, ali i području cijele županije, a podijeljena je na pet cjelina pa se tako mogu vidjeti razni predmeti iz era neolitika, antike i srednjeg vijeka.

ZAGREB – Zbog velikog interesa građana Zagrebačka županija nastavlja i u studenom sa 70 tisuća kuna sufinancirati preventivni program ranog otkrivanja zloćudnih tumora kože. Program provode dermatovenerolozi iz Specijalne bolnice Naftalan u prostorijama Ljekarni Zagrebačke županije. Tako su pregledi ovog ponedjeljka, 18. studenog u ljekarni u Jastrebarskom, a u srijedu, 20. studenog u Donjoj Lomnici.

loading