Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 18.12.2017.

Posted in Vijesti

LUČELNICA -Područnu osnovnu školu Lučelnica, gdje završava energetska obnova školske zgrade obišao je danas, 18. prosinca 2017. godine, u pratnji svojih zamjenika Jasne Petek i Anđelka Fereka Jambreka te gradonbačelnika Klanjca Zlatka Brleka, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar. Ova je škola jedna od četiri osmorazredne područne osnovne škole u Krapinsko-zagorskoj županiji koju polazi 50 učenika, sa tendencijom porasta, a prema riječima Melite Ulama, ravnateljice OŠ Antuna Mihanovića Klanjec, malim sredinama ovakva obnova škole od vitalnog je značenja. Već ranije uređeni su sanitarni čvorovi i stolarija, a sada je obnovljeno krovište, za što je utrošeno 327 tisuća kuna i završena vanjska fasadna ovojnica u vrijednosti od 537 tisuća kuna. Kroz poboljšanje energetske učinkovitosti Područne škole Lučelnica, omogućit će se nesmetano i sigurno odvijanje odgojno-obrazovnog procesa uz poboljšanje uvjeta rada, produljenje životnog vijeka školskog objekta te veći komfor i manju potrošnju energije.

ZAGREB – Započela je konferencija „Energetska obnova zgrada javnog sektora“ na kojoj su potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja, Predrag Štromar, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Gabrijela Žalac, kao i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Dubravko Ponoš, predstavili kriterije i uvjete za sufinanciranje energetske obnove zgrada koje su u vlasništvu općina, gradova i županija, za što je osigurano 380 milijuna kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Riječ je o projektu za koji je Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja 18. studenog 2017. godine otvorilo natječaj. Najniži iznos bespovratnih sredstava je 80 tisuća kuna, dok je najviši 40 milijuna kuna. Podnošenje projektnih prijedloga moguće je od 15. siječnja 2018. godine, a krajnji rok je 31. prosinca 2020. godine.

ČAKOVEC- Tradicionalni božićno-novogodišnji prijem čakovečkog gradonačelnika Stjepana Kovača, upriličen je u ponedjeljak, 18. prosinca u Čakovcu. Brojni uzvanici iz društvenog, političkog, gospodarskog i sportskog života grada Čakovca i Međimurske županije, okupili su se na prijemu u Muzeju Međimurja u Čakovcu i u opuštajućoj blagdanskoj atmosferi, s gradonačelnikom Stjepanom Kovačem, te njegovim zamjenicima Mariom Medvedom i Zoranom Vidovićem, izmijenili dojmove o godini na odlasku.

ZAGREB – U drugom čitanju, o proračunu Grada Zagreba, koji za sada ima podršku većine, raspravljat će zastupnici na sjednici zagrebačke Gradske skupštine, četvrtak, 21. prosinca 2017. godine. Proračun će podržati i gradski HDZ koji je podnio amandmane u iznosu od 140 milijuna kuna. Amandman svih amandmana će biti rješavanje imovinsko-pravnih odnosa na produženju Branimirove ulice, rekao je predsjednik Skupštine i gradskog HDZ-a Andrija Mikulić rekavši kako je ta prometnica žila kucavica prometa. Uz to dodao je kako se traže dodatna sredstva za izgradnju određenih škola i vrtića te daljnja rekonstrukcija Doma zdravlja Špansko. Hoće li ti amandmani biti prihvaćeni bit će poznato u četvrtak.

ZAGREB – Novi područni objekt Dječjeg vrtića Bajka na Vrbanima III jutros, 18. prosinca 2017. godine otvorio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić istaknuvši kako se i na zapadnom dijelu grada podiže standard predškolskog odgoja i obrazovanja. U novom objektu kapaciteta 12 odgojnih grupa, bit će smješteno oko 180 djece, a četiri odgojne skupine namijenjene su za mališane s autizmom. Prostor je unajmljen na 10 godina za mjesečni iznos od 150 tisuća kuna.  Grad Zagreb otvaranjem manjih područnih objekata osigurava smještaj za predškolce u kvartovskim naseljima u blizini doma. Grad je u opremanje ovog vrtića uložio 1,5 milijuna kuna, naglasio je pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje Ivica Lovrić.

VARAŽDIN – Proračun Grada Varaždina za 2018. godinu, gradski su vijećnici prihvatili većinom glasova na današnjoj sjednici. Gotovo 270 milijuna težak proračun bit će, među ostalim iskorišten za rekonstrukciju uređaja za pročišćavanje uz projekt Aglomeracije Varaždin, zatim razvoj poduzetničke zone Brezje, energetsku obnova objekata Dječjeg vrtića Varaždin, izgradnju sportske  dvorane 6. OŠ,  te energetsku obnovu 1, 2. i 5.varaždinske Osnovne škole, izgradnju nekoliko parkirališta, kao i infrastrukture za širokopojasni Internet, ali i više drugih gradskih projekata.

LUDBREG – Zavod za hitnu medicinu Varaždinske županije nabavio je AutoPulse sustav za oživljavanje vrijedan 110 tisuća kuna. Ovaj je uređaj u ponedjeljak, 18. prosinca 2017. godine, pušten u rad u ludbreškoj ispostavi Zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije. Zavod je uz nabavu AutoPulsa, u Ludbregu zaokružio i uređenje svog nastavnog centra za izvanbolničku hitnu medicinu, proširivši taj prostor sa dosadašnjih četrdesetak na gotovo 90 kvadratnih metara. Vrijednost investicije je 153 tisuće kuna i u cijelosti je financirana sredstvima Ministarstva zdravstva. Današnjem puštanju u rad AutoPulse sustava te obilasku novog nastavnog centra uz ravnatelja Zavoda za hitnu medicinu Mladena Smoljanca je prisustvovao i zamjenik župana Varaždinske županije Robert Vugrin.

ZAGREB – Bespovratna sredstva za izradu 1. i 2. faze Master plana prometnog sustava Grada Zagreba, Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije u iznosu od 15,9 milijuna kuna dodijeljena su Društvu Integrirani promet zagrebačkog područja kroz Operativni program „Konkurentnost i kohezija“. Izrada i donošenje Master plana prometnog sustava, među ostalim, preduvjet je za daljnji napredak projekta Integriranog prijevoza putnika, čiji je cilj poboljšati prometnu dostupnost cijelog područja kroz razvoj učinkovitog i održivog prometnog sustava. Master plan prometnog sustava Grada Zagreba, Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije temeljni je strateški dokument dugoročnog razvoja prometa na spomenutom području, a ukupna mu je vrijednost 23,4 milijuna kuna.

ZAGREB – Kako uskoro na zagrebačke ulice stižu nove kante za zbrinjavanje otpada, Grad Zagreb raspisao je javni natječaj vrijedan 60 milijuna kuna kojim će se nabaviti 20600 spremnika. Samo za spremnike za odvojeno sakupljanje otpada, tj. za papir, plastiku, staklo i tekstil potrošit će 34,9 milijuna kuna. Zasad se ne zna na koje će se lokacije novi kontejneri staviti, no zna se da će biti najavljeni najkasnije do ožujka slijedeće godine.

KARLOVAC – Župan Karlovačke županije Damir Jelić održao je u ponedjeljak, 18. prosinca 2017. godine, kolegij s pročelnicima, direktorima/ravnateljima županijskih tvrtki i ustanova i novinarima. Župan Jelić se tom prigodom osvrnuo na rad Karlovačke županije u ovoj godini i planove za 2018. godinu. U prvih pola godine svog mandata, kako ističe, zadovoljan je sa postignutim, a županija ima puno poslova koji idu po planu. Želja je rješavati probleme na terenu. – Sustav obrane od poplava je sigurno jedan od velikih projekata koji su pred nama, ali krajem siječnja iduće godine prezentirat ćemo sve naše projekte, od ideja pa do nekih koji su već blizu uporabne dozvole – istaknuo je na kolegiju župan Jelić. Tri glavna cilja Karlovačke županije su: nova radna mjesta koja su u funkciji nataliteta, dodatni razvoj turizma i poticanje društveno socijalne osjetljivost, ispričao je župan Jelić svim uzvanicima, a kolegij se nastavio uz ugodno druženje.

IVANIĆ GRAD – Ovogodišnji Advent u Ivanić-Gradu nudi bogat program uz mnoštvo koncerata, priredbi, radionica i sajmova od kojih svakako 23. prosinca 2017. godine treba posjetiti Božićni sajam i fotografirati se s Bakom i Djedom Mrazom. Na Badnjak bit će organizirano druženje građana uz fiš paprikaš, a uvečer će biti uprizorene žive jaslice.

loading