Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 18.12.2018.

Posted in Vijesti

TRAKOŠĆAN – Projekt, pod okriljem NATO-a, „Zapovjedni sustav za upravljanje u kriznim situacijama“, vrijedan 5 milijuna eura, predstavljen je danas, 18. prosinca 2018. godine u Trakošćanu. Cilj ovog projekta je implementirati sustav koji će omogućiti međusobnu koordinaciju operativnih snaga država zapadnog Balkana, a namijenjen je zemljama koje su proteklih godina pogođene utjecajem klimatskih promjena posebno poplavama, potresima, požarima i klizanju tla. Predstavljanju je prisustvovao i župan Varaždinske županije Radimir Čačić. – Za nas je to sigurno jedan veliki plus, dobit ćemo nakon ovog edukacijskog dijela i najmoderniju informatičku opremu koja će dodatno dići razinu kvalitete – istaknuo je župan Čačić. Nakon predstavljanja projekta, 50-ak pripadnika operativnih snaga civilne zaštite Varaždinske županije, putem računala sudjelovalo je u simulacijskoj vježbi, a riječ je o treningu putem desktopa i mobilne aplikacije. Inače, partneri na projektu iz Republike Hrvatske su, uz Državnu upravu za zaštitu i spašavanje, Varaždinska županija, Vatrogasna zajednica Varaždinske županije, Istarska županija, HGSS i Vatrogasna zajednica Šibensko–kninske županije, a uz njih partneri su i Bosna i Hercegovina, Makedonija te Crna Gora.

ZAGREB – Tradicionalni božićni susret ratnih zapovjednika zagrebačkih ratnih postrojbi i predstavnika udruga proizašlih iz Domovinskoga rata, među kojima su bili i general Mladen Markač i zamjenik zapovjednika 204. vukovarske brigade i obrane grada Branko Borković Mladi Jastreb, održan je u utorak, 18. prosinca u palači Dverce. Branitelje su, između ostalih, pozdravili gradonačelnik Milan Bandić, predsjednik Gradske skupštine Andrija Mikulić i izaslanik Predsjednice Ante Deur.

 ZAGREB – Konkurencija za dodjelu plaketa Zlatna kuna HGK- Komore Zagreb na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije i ovoga je puta bila velika. U tri kategorije, dobitnici Zlatne kune za 2017. godinu, za velika trgovačka društva su Kraš i Hrvatska kontrola zračne plovidbe, kod srednjih tvrtki dobitnici su Metal product i MM Mesna industrija Krašić te kod malih tvrtki nagrađeni su TVC INFO i TEH-CUT. Ovogodišnji gospodarski laureati pokazali su se odgovornim i uspješnim poduzetnicima te su iznimni u financijskoj, tehnološkoj i inovativnoj izvrsnosti , ukupnom prihodu, ulaganju , izvozu, novim proizvodima zapošljavanju i društveno odgovornom poslovanju.  Rezultati gospodarstva s područja Komore Zagreb čine više od 40% ukupnih rezultata hrvatskog gospodarstva, istaknuo je predsjednik Komore Zlatan Frochlih na svečanoj sjednici Gospodarskoga vijeća HGK – Komore Zagreb  održanoj ovog utorka, 18. prosinca 2018. godine. Čestitke dobitnicima nagrada, koji su perjanice gospodarstva uputili su župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić i predsjednik županijske Skupštine Damir Mikuljan. Posebno priznanje povodom 125 godina postojanja i uspješnog poslovanja dobila je Zagrebačka pivovara.

ZAGREB – S današnjim danom, u utorak 18. prosinca 2018. godine započela je provedba gotovo 14 milijuna kuna vrijednog projekta Danube Energy koji ima za cilj stvaranje poticajne okoline za mlade inovatore koji kreiraju promjene u području održive energije te pružanje podrške u razvoju visokotehnoloških tvrtki u dunavskoj regiji. Projekt je sufinanciran sredstvima iz fondova Europske Unije, a rok provedbe je 36 mjeseci, odnosno do srpnja 2021. godine. U provođenju projekta Danube Energy sudjeluju dionici iz akademskog, gospodarskog i javnog sektora, te predstavnici istraživačkih centara i poduzetničkih potpornih institucija kao i mladi inovatori u energetskom sektoru iz devet zemlja dunavske regije – Njemačke, Bugarske, Slovačke, Slovenije, Češke, Rumunjske, Srbije, Ukrajine i Hrvatske.

KOPRIVNICA – Svečano otvorenje rekonstruiranog prostora u kojem je postavljen novi uređaj za magnetnu rezonancu svečano je otvoren danas, u utorak, 18. prosinca 2018. godine u Općoj bolnici „Doktor Tomislav Bardek“ u Koprivnici. Na uređaj se čekalo 10-ak godina. Vrijednost uređaja i uređenja prostora je 10 milijuna kuna i financirano je decentraliziranim sredstvima, podsjeća ravnatelj koprivničke bolnice Mato Devčić, dok župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren kaže je ovo velik dan za zdravstvo u Koprivničko-križevačkoj županiji, a s time se složio i potpredsjednik Vlade RH i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar. Ovo nije samo velik dan za Koprivničko-križevačku županiju već i za cijeli hrvatski zdravstveni sustav, naglašava ministar zdravstva Milan Kujundžić te ističe kako će magnetna rezonanca unaprijediti dijagnostiku pacijenata ovog dijela Hrvatske uz već dobru djelatnost cjelokupne medicine u koprivničkoj Općoj bolnici. Na uređaju će raditi šest specijalista koji su završili edukaciju, a naredne godine idu i na dodatnu edukaciju u Njemačku.

ČAKOVEC -Tradicionalni božićno -novogodišnji prijem za članove Predsjedništva, ŽO HDZ-a, mladeži stranke i predstavnike medija sa svojim je suradnicima priredio je predsjednik ŽO HDZ-a Međimurske županije, ujedno i ministar gospodarstva, malog i srednjeg poduzetništva, Darko Horvat. 2018. godina u Međimurju će biti zapamćena po nikad izdašniji sredstvima kojima su popraćeni brojni gospodarski i drugi razvojni projekti, rekao je Darko Horvat, a na sličnom principu radit će se novi vrtići te razvijati poslovne zone. Poželjevši svima puno zdravlja i sreće uz božićne i novogodišnje blagdane, predsjednik ŽO HDZ-a Međimurske županije i ministar Darko Horvat najavio je 2019. godinu kao godinu optimizma koji će pojačati otvaranje  novih investicija,  radnih mjesta, povećanje plaća, smanjenje poreza te drugih mjere hrvatske Vlade.

VARAŽDIN – Pripadnicima 2. mehanizirane bojne Pume Gardijske oklopno-mehanizirane brigade u utorak, 18. prosinca 2018. godine, u mjestu Bartolovec, u hodnji su se pridružli potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov. Pume su simboličnu hodnju povratka u Varaždin od 184 kilometra započele u srijedu, 12. prosinca iz Našica. Hodnja je organizirana u čast poginulih hrvatskih branitelja, a svaka etapa nosi naziv po jednoj operaciji koju je uspješno provela 7. gardijska brigada Pume. Završetak hodnje bio je kod Spomen obilježja Puma u Varaždinu gdje su ministar Krstičević, načelnik GS OS RH general Šundov i pripadnici Puma položiti crvenu ružu za sve poginule pripadnike 7. gardijske brigade Pume.

ZAGREB – U povodu nadolazećih božićnih blagdana, izviđači Zagrebačkog skautskog zbora u utorak, 18. prosinca 2018. godine su u zagrebačkoj Gradskoj upravi tradicionalno predali gradonačelniku Milanu Bandiću Betlehemsko svjetlo mira. „Betlehemsko svjetlo donosi mir i blagoslov, a u Gradskoj upravi svijetli kao simbol zajedništva u gradu“, istaknula je zamjenica gradonačelnika Olivera Majić.

ČAKOVEC – Jačanje gospodarske suradnje, na temeljima izrazito snažnih gospodarskih potencijala, razvoj turističkih projekta i proizvoda, njegovanje kulturnih posebnosti kroz učenje mađarskog i hrvatskog jezika u pograničnom području te zajedničko osmišljavanje europskih projekta ključna su područja suradnje dogovorene na danas održanom  sastanku hrvatskih i mađarskih pograničnih župana u Maloj vijećnici Međimurske županije. Organizator i inicijator sastanka bio je župan Međimurske županije Matija Posavec, čijem su se pozivu odazvali varaždinski župan Radimir Čačić, zamjenik župana Virovitičko – podravske županije Darko Žužak te župani Županija Zalska, Baranja i Somogy u Mađarskoj.

KRAPINA – Ministarstvo turizma objavilo je Odluku o odabiru projekata i dodjeli potpora temeljem Programa razvoja javne turističke infrastrukture u 2018. Odobrena su sredstva za sufinanciranje 62 projekta u vrijednosti 23,5 milijuna kuna. Sredstva su namijenjena javnom sektoru – jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave za razvoj javne turističke infrastrukture. S područja Krapinsko-zagorske županije, za projekte uređenja centara za posjetitelje, sredstva su odobrena Općini Kumrovec, za drugu fazu rekonstrukcije zgrade Centra za posjetitelje, za što je osigurano 323 tisuće kuna, te Gradu Klanjcu, za Centar za posjetitelje “Putevima Lijepe naše” te Kuću europskih himni, za što je osigurano 400 tisuća kuna.

loading