Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 18.12.2019.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Nakon što je Gradska skupština dala suglasnost, danas je u Gradskoj upravi potpisan ugovor o kreditu za izgradnju Žičare Sljeme između ZET-a, Grada Zagreba kao jamca i Hrvatske banke za obnovu i razvitak te tri komercijalne banke. Vrijednost kredita je 537 milijuna kuna, a rok otplate je 15 godina. Kreditom će se, uz izgradnju žičare, financirati i garaža na donjoj stanici u Dolju. – Projekt žičare doprinijet će Zagrebu, ZET-u i svim aktivnostima naših sugrađana, izletnika, rekreativaca i turista. Kao što smo uspješno 44 godine upravljali starom žičarom tako ćemo nastojati kvalitetno upravljati novom – rekla je Ljuba Žgela, direktorica ZET-a. Podsjetimo, nova žičara gradi se na trasi stare, imat će 84 gondola u koje će se moći smjestiti 10 putnika i vozit će od Dolja do sljemenskog vidikovca svega 16 minuta. Izgradnja je započela je 25. siječnja 2019. i trajat će 15 mjeseci.

ZAGREB – Proračun Zagrebačke županije za 2020. godinu iznosi milijardu i 202 milijuna kuna i veći je u odnosu na ovu godinu za 49,82%. Izvorni proračun iznosi 488,5 milijuna kuna i veći je za 27,26% u odnosu na ovogodišnji rebalans proračuna. Kao i prethodnih godina najveći iznos Izvornog proračuna 171 milijuna i 159 tisuća kuna odnosno 35 % ukupnih sredstava namijenjeno je Upravnom odjelu za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu. Županija planira kredit od 80 milijuna kuna kojim će se zajedno s izvornim prihodima osigurati gradnja 4 nove sportske dvorane u Klinča Selima, Bedenici,  Graberju Ivaničkom  te  Zaprešiću kao i gradnja dviju novih škola u Strmcu i Luki te dogradnja i rekonstrukcija 11 škola. Energetska obnova 4 škole ukupne vrijednost 59 milijuna kuna realizirat će se kroz Upravni odjel za EU fondove koji će iduće godine na raspolaganju imati gotovo 71 milijuna kuna. Trenutno se izrađuje projektno-tehnička dokumentacija za energetsku obnovu zgrada: OŠ Jakovlje, OŠ Posavski Bregi, PŠ Petrovina, te zelinske SŠ Dragutina Stražimira te OŠ Dragutina Domjanića za koju se izrađuje dokumentacija i za obnovu sportske dvorane.

ZAGREB – Tradicionalna prodajna izložba uporabnih i ukrasnih predmeta učenika iz 12 učeničkih zadruga, od njih ukupno 36 s područja Zagrebačke županije održana je ove srijede, 18. prosinca 2019. godine u prostorijama Županije u Zagrebu. Ovo je 15 godina za redom da se učenici predstavljaju sa svojim radovima, likovnim, tradicijskim i proizvodima od meda te time osnažuju svoj rad i pripremaju se za tržište, a Zagrebačka županija u proteklih osam godina pomogla je financijski njihov rad sa 800 tisuća kuna – istaknula je prilikom obilaska zamjenica župana Nadica Žužak.

VARAŽDIN – Nastavkom suradnje Opće bolnice Varaždin i Sveučilišta Sjever, nastava studija sestrinstva od sljedeće akademske godine i u zgradi bivše Hemodijalize. Naime, u prisustvu varaždinskog župana Radimira Čačića, ravnatelj Opće bolnice Varaždin Nenad Kudelić i rektor Sveučilišta Sjever Marin Milković potpisali su danas, 18. prosinca 2019. godine, ugovor o poslovno-stručnoj suradnji između Bolnice i Sveučilišta. Ovim ugovorom, na petnaest godina, predviđena je obnova i opremanje zgrade bivše Hemodijalize, površine 450 kvadrata, a kako bi se stvorili uvjeti za odvijanje nastave, stručne edukacije, radionica i drugih oblika obrazovanja, kaže rektor Sveučilišta Sjever Marin Milković. Ovo je samo nastavak dugogodišnje suradnje Sveučilišta Sjever i opće bolnice Varaždin čijih petnaest doktora znanosti sudjeluje u obrazovanju prijeko potrebnih zdravstvenih kadrova, kaže ravnatelj Opće bolnice Varaždin, Nenad Kudelić. Jedan od ciljeva ove suradnje jest stjecanje akreditacije za znanstveno područje biomedicine i zdravstva te formiranje Zavoda odnosno pozicioniranje varaždinske bolnice kao Kliničkog bolničkog centra, rekao je varaždinski župan Radimir Čačić. U uređenje i opremanje zgrade bivše Hemodijalize bit će uloženo 1,8 milijuna kuna, a radovi će biti završeni do 1. listopada 2020. godine.

KOPRIVNICA – Još tri poslovne banke potpisale se ovu srijedu, 18. prosinca 2019. godine, Ugovor o poslovnoj suradnji za odobravanje stambenih kredita liječnicima zaposlenima u zdravstvenim ustanovama kojima je osnivač Koprivničko-križevačka županija. Potpisivanjem je broj poslovnih banaka proširen na njih pet u kojima liječnici mogu ostvariti stambene potrošačke kredite, ističe župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren i dodaje kako Županija ovim programom subvencionira redovnu kamatu u visini od 1,50 postotnih poena od ukupne kamatne stope prvih sedam godina otplate kredita. Program je Koprivničko-križevačka županija, podsjeća župan Koren, pokrenula prije dva mjeseca te je do sada uspješno realizirano osam kreditnih zahtjeva. Kredit je namijenjen za rješavanje stambenih potreba liječnika zaposlenih u županijskim zdravstvenim ustanovama, bilo da se radi o kupnji nekretnine, izgradnji, adaptaciji ili proširenju stambenog prostora te refinanciranju postojećeg stambenog kredita.

ZAGREB – Grad Zagreb nastavlja s uklanjanjem azbestnih krovova sa obrazovnih institucija. Od 2009. do 2019. sa 70 dječjih vrtića te osnovnih i srednjih škola azbestni krov zamijenjen je materijalima koji nisu potencijalno štetni za ljudsko zdravlje. U naredne dvije godine azbestni krovovi bit će uklonjeni sa preostalih 13 institucija za predškolski i školski odgoj.

KRAPINA – Krapinsko-zagorska županija, kao osnivač 30 osnovnih i 9 srednjih škola, zatražila je od Ministarstva znanosti i obrazovanja suglasnost za nadoknadu dana provedenih u štrajku uz primjenu tri načina; produljenje nastavne godine do 26. lipnja 2020. godine, odstupanje od utvrđenih rokova za odmor učenika na način da zimski odmor počinje 24. prosinca 2019. godine i traje do 3. siječnja 2020. godine, s tim da nastava počinje 7. siječnja. Odstupanje od drugog dijela zimskog odmora za učenike u cijelosti te realizaciju proljetnog odmora na način da on počinje 10. i traje do 13. travnja, s tim da nastava počinje 14. travnja. Predviđen je i rad subotama ukoliko je u radnom tjednu bilo manje od pet nastavnih dana. Kad je u pitanju nadoknada za učenike završnih razreda srednjih škola, pristupa se istom modelu produljenja nastavne godine i nekorištenja 2. dijela zimskih praznika, a ostatak potrebnih nastavnih dana srednje škole će planirati prema vlastitim potrebama ovisno o broju potrebnih dana nadoknade.

VARAŽDIN – Varaždinska županija osigurala je više od 2200 božićnih paketa za umirovljenike. Županija je tradicionalno posredstvom Saveza omogućila božićne pakete u ukupnoj vrijednosti oko 100.000 kuna za članove 31 Udruge umirovljenika s područja cijele Varaždinske županije. Varaždinska županija je već prošle 2018. godine povodom božićnih blagdana povećala izdvajanje za božićne pakete, odnosno božićnice pa je tako umjesto dotadašnjih 20% članova slabijeg imovinskog statusa, čak 30% članova slabijeg imovinskog statusa dobilo božićne pakete.

KOPRIVNICA – Sporazum o suradnji u projektu „Sklonište za ženu i djecu žrtve nasilja u obitelji“ u Koprivničko-križevačkoj županiji, u kojem kao partner sudjeluje Udruga HERA iz Križevaca, potpisao je župan Darko Koren. Rezultat je to brojnih aktivnosti koje je Županija provodila u proteklih nekoliko mjeseci kako bi se osigurali potrebni preduvjeti za osnivanjem skloništa u Koprivničko-križevačkoj županiji. Županija je osigurala sredstva za početak rada Skloništa, a Udruga HERA je preuzela obvezu pokretanja i sudjelovanja u svim postupcima do izdavanja odluke o ispunjavanju propisanih uvjeta u pogledu prostora, opreme, stručnih i drugih radnika pred Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Prema Sporazumu, sklonište bi s radom trebalo započeti početnom naredne godine.

ZAGREB – Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom povodom blagdana Božića tradicionalno organizira darivanje korisnika domova za starije osobe čiji je osnivač Grad Zagreb. Prigodno darivanje korisnika održava se u 11 domova, danas i sutra, 18. i 19. prosinca 2019. godine, a podjeli će prisustvovati predstavnici Gradske uprave.

BJELOVAR – Stalni muzejski postav Domovinskoga rata i Društvo za očuvanje hrvatske vojne tradicije u Bjelovaru posjetila je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek. Drugi je to u nizu posjeta predstavnika ministarstva ovom postavu, što je ujedno bila i prilika za razgovor o proširenju postava, apliciranju spomen doma Barutana na programe EU i planovima za uređenje budućeg multimedijskog i interaktivnog informativno-edukacijskog centra Barutana. Ministrica Obuljen Koržinek iskazala je oduševljenje viđenim te rekla kako će ministarstvo zasigurno pomoći u daljnjem razvoju muzeja.

ČAKOVEC – Edukacijom i postavljanjem automatskih vanjskih defibrilatora na javnim površinama Ministarstvo zdravstva nastoji povećati preživljavanje iznenadnog zastoja srca, a jedan takav uređaj postavljen je u romskom naselju Kuršanec, na zgradi vrtića „Pirgo“. Osposobljeni edukatori Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije provodit će edukacije mještana, a tijekom njih polaznici će naučiti kako prepoznati znakove srčanog zastoja i pravilno pružiti prvu pomoć uz uporabu AVD-a. Uređaj omogućava da se u slučaju iznenadnog zastoja srca pomogne i prije dolaska hitne medicinske službe, a pomoć mogu pružiti i laici bez medicinskog znanja te tako spasiti život u sudbonosnim minutama do dolaska hitne medicinske pomoći.

MURSKO SREDIŠĆE – Sjednica Gradskog vijeća Grada Mursko Središće, 17. po redu, održat će se ovu srijedu 18. prosinca 2019. godine. Na sjednici će se raspravljati o III izmjenama i dopunama Odluke o proračunu Grada, dopunama programa gradnje objekata komunalne infrastrukture. Pred vijećnicima će se naći i Prijedlog o izmjeni Odluke o raspodjeli rezultata poslovanja za 2018. godinu, a raspravljat će se i o analizi stanja sustava civilne zaštite na području Grada Mursko Središće.

ZAPREŠIĆ – Svečana proslava povodom proglašenja „Parka oko dvorca Lužnica“ zaštićenim područjem u kategoriji Spomenika parkovne arhitekture te obilježavanje 10 godina rada Javne ustanove Zeleni prsten Zagrebačke županije održana je u srijedu, 18. prosinca 2019. godine u ovom zaprešićkom dvorcu. Park je oblikovan u engleskom stilu s živim ogradama uz koloritne cvjetne gredice. Unutar perivoja na jugozapadnoj strani ističe se jezero bogato florom i faunom. Drvored omeđuje istočnu granicu do ulaza u perivoj, a ispred dvorca na sjevernoj strani nalazi se stablo platane staro više od 300 godina. – Na pripremi projekta radila je županijska Javna ustanova Zeleni prsten te smo izuzetno ponosni da je ovaj park proglašen zaštićenim spomenikom parkovne arhitekture – istaknula je ravnateljica JU Zeleni prsten Zagrebačke županije Tatjana Masten Milek.

loading