Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 18.-19.01.2020.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Generalna smotra zagrebačke zimske službe održana je ove subote, 18. siječnja u poslijepodnevnim satima na istočnom parkiralištu ZG velesajma. Prepuno parkirališe sa više od 350 kamiona i specijalnih vozila demonstrirali su snagu i spremnost zimske službe uoči najavljenih snježnih padalina. Smotru je sa suradnicima i Stožerom Zimske službe obišao gradonačelnik Milan Bandić ističući kako je ovo prilika da se demonstrira najbolja i najopremljenija zimska služba u Europi. Nadvožnjaci, mostovi i vijadukti te brdski predjeli redovito se posipavaju, u skladištu je još 20 tisuća tona sipina i kamenog agregata tako da je Zagreb spreman za zimske uvjete, rekao je voditelj Zagrebačkih cesta Dragan Perić. Za rad zimske službe, kao i lani, osigurano je 40 milijuna kuna. Ujedno, bila je ovo prilika i za milenijsku fotografiju zagrebačke Zimske službe.

ZAGREB – U Zoološkom vrtu grada Zagreba ovog vikenda je počeo edukativni program Egzotična zima. Programi se održavaju u Tropskoj kući, a posjetitelji koji taj paviljon posjete subotom i nedjeljom od 11,00 do 15,00 sati, u edukativnom kutku mogu razgledati mnogobrojne preparate, ali i izbliza upoznati neke žive životinje povezane s temom vikenda. Prva je na redu tema Ni grabežljivcima nije lako, kada će edukatori govoriti o još nekim izuzetno zanimljivim grabežljivcima poput tigra, vuka, risa, krokodila, papagajske kornjače, sove i pauka ptičara. Idućih vikenda za posjetitelje, među ostalim, pripremaju edukacije o pticama, močvarama, nevjerojatnim moćima životinja, mimikriji te ljubavi u životinjskom svijetu.

KLANJEC – Na blagdan sv. Vinka okupit će se u srijedu, 22. siječnja 2020.godine od 10,00 sati u vinogradu i klijeti Željka Borošaka na obroncima ispod Cesarske gore članovi Društva vinogradara, vinara i prijatelja dobrog vina “Antun Mihanović” iz Klanjca. Tradicionalni početak sezonskih radova u vinogradima započet će blagoslovom fra Dragutina Brgleza, nakon čega će se u dobrom i šaljivom raspoloženju uz spelancije iz Križevačkih statuta pod vodstvom dobro poznatog vinskoga „biškupa“ i uz peharnika, zvonara, pjevače i tamburaše orezati prvi trs i na njega objesiti najbolje klanječke domaće kobase i špek sa željom da godina bude plodna i bogata kvalitetnim vinima. Bit će tu kao i svake godine odličnih domaćih specijaliteta, a u odličnom raspoloženju Vincekovo će se slaviti u Klanječkoj pelnici sve do kasnih večernjih sati.

ČAKOVEC – Ovogodišnja Noć muzeja u petak, 31. siječnja 2020. godine, u Muzeju Međimurja Čakovec u znaku je općine Selnica. Uz bogat program otvorenje, u atriju palače Zrinskih, je u 18,00 sati, a u 20,00 sati počinje prezentacija „namatanja“ selničke fašničke atrakcije – pikača. Istodobno s prikazom izrade, članovi udruge Selnički pikač objasnit će povijest te tradicije. Umijeće izrade pokladne maske Pikač, zaštićeno je 2007. godine kao nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske. Posjetiteljima će sve do jedan sat iza ponoći biti omogućeno besplatno razgledavanje stalnih muzejskih postava te prigodnog postava o povijesti i sadašnjosti općine Selnica u izložbenom salonu. U atriju palače, uz laganu vatricu, tamburaše i sjedalice od balirane slame, posluživat će se kuhano vino i čaj.

KRAPINA – U predstojećoj, 15. po redu Noći muzeja koja se održava 31. siječnja, u Galeriji grada Krapine bit će izložena bogata zbirka ploča i CD-a svih Festivala kajkavskih popevki, koje je Gradu Krapini poklonio Dubravko Sopek, a tom će prilikom biti održan i Koncert kajkavskih popevki s proteklih festivala povodom ovogodišnjeg jubilarnog 55. Festivala.

BJELOVAR – Bjelovar je bio domaćin 17. Međunarodnog tjedna udaraljkaša. Ove godine predstavile su se studentske grupe, solisti-laureati međunarodnog natjecanja Rhythm-O-Phonia te profesionalni solisti i ansambli iz Slovenije, Mađarske, Italije, Španjolske, Tajvana, Meksika i Hrvatske. U subotu, 18. siječnja 2020. održan je Masterclass Javiera Nandayapa, a 17. Međunarodni tjedan udaraljkaša završio je koncertom u 19,30 sati u Domu kulture u Bjelovaru.

KOPRIVNICA – Prošle godine korisnici koprivničke Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ najviše su u kategoriji domaće književnosti i dalje posuđivali romane „Ciganin, ali najljepši“ i „Črna mati zemla“ Kristiana Novaka, a iza njih se odmah pozicioniralo koprivnički autor Marko Gregur s romanom „Mogla bi se zvati Leda“. Od naslova svjetske književnosti, korisnici koprivničke Knjižnice posezali su za dobro poznatim ljubavnim i krimi romanima te psihotrilerima, poput knjige Sarah Pinborough „Ne vjeruj svojim očima“, dok se od publicistike najviše posuđivala knjiga Jordan B. Peterson „12 pravila za život“.

SVETI IVAN ZELINA – Predstavljanje organizacije i projekcije filmova „Marijini obroci“ održana je u dvorani Kraluš u Svetom Ivanu Zelini u nedjelju, 19. siječnja 2020. godine.

DUGO SELO – Obilježavanje Vincekovog tradicionalno je organizirano na Martin Bregu u Dugom Selu u subotu, 18. siječnja 2020. godine.

loading