Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 18.-19.05.2019.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Povodom Međunarodnog dana muzeja i Svjetskog dana pčela u dvorištu i apisariju Tehničkog muzeja Nikola Tesla u subotu 18. svibnja 2019. godine održana je radionica naziva „U društvu pčela- demonstracija vrcanja meda“. Sudionici radionice tom prilikom osladili su se palačinkama s medom, a sađenjem sadnica pridonijeli su urbanom vrtu. Najveselije je bilo u Etnografkom muzeju u Zagrebu. Uz izložbu dječjih radova iz sto hrvatskih dječjih vrtića u organizaciji Etnografskog muzeja i Radija Kaj, u subotu su organizirane radionice u kojima su djeca pomagala majstoru izrađivati dječje igračke. Bilo je uzbudljivo.

ZAGREB –  Velika akcija studenata Medicinskog fakulteta u Zagrebu pod nazivom “Bolnica za medvjediće – Ribnjak” održava se ovog vikenda, 18. i 19. svibnja od 9,00 do 19,00 sati. U suradnji s brojnim partnerima, ovaj dvodnevni događaj usmjeren je prvenstveno djeci predškolskog uzrasta i njihovim roditeljima i starateljima, kojim se želi djecu osloboditi straha od liječnika i bijelih kuta općenito, omogućiti im da kroz igru prođu sve korake u procesu liječenja, te ih educirati o zdravlju, higijeni i ljudskom organizmu na zanimljiv i pristupačan način.

VARAŽDIN – Prvi Županijski Plac održan je u subotu, 18. svibnja 2019. godine na Franjevačkom trgu u Varaždinu. Na placu su  sudjelovali  proizvođači domaćih proizvoda iz Varaždinske, Međimurske, Krapinsko-zagorske, Koprivničko-križevačke županije i Grada Zagreba. Njih čak 34 će svoje proizvode predstavilo je  i prodavalo  na 37 klupa. Bilo je tu sezonskog povrća i voća, bučinog i repičinog ulja, varaždinskog zelja, meda, ručnih radova, suvenira, vina, knjiga, sireva, tjestenine, vrtnog sjemenja, kaktusa. Prvi Županijski plac održan je ispred Županijske palače u Varaždinu.

KRAPINA – Već tradicionalno, 18. svibnja obilježava se Međunarodni dan muzeja, a ovogodišnja je tema “Muzeji kao središta kulture: budućnost tradicije“. Muzej krapinskih neandertalaca, na sam Međunarodni dan muzeja, u subotu, 18. svibnja 2019. godine posjetiteljima je omogućio sudjelovanje u kreativnim radionicama pod nazivom “Nahranimo pračovjeka!“. Posjetitelji su upoznati sa životom neandertalaca, s osobitim naglaskom na prehranu kamenodobnih lovaca i skupljača. Uz otkrivanje jelovnika neandertalaca, sudionici su mogli izraziti svoju kreativnost, oslikavajući keramičke tanjure.

KOPRIVNICA – U organizaciji Atletskog kluba Koprivnica, u subotu, 18. svibnja 2019. godine održan je 1. Koprivnički polumaraton. Koprivničkim ulicama trčati su brojni atletičari i rekreativci, a utrke su održane na 21 i pet kilometara. Utrka na pet kilometara trčala se glavnim ulicama, a od 21 kilometra  prema Koprivničkim Bregima i natrag na cilj na Zrinskom trgu. S obzirom na polumaratom, dio gradskih ulica u užem središtu te prema Koprivničkim Bregima bio je u potpunosti zatvorene za promet.

SAMOBOR – Deveti cirkuski ulični festival Samobor traje do 19. svibnja 2019. godine na ulicama, parkovima i trgovima Samobora. Posvećen je izvedbenoj uličnoj umjetnosti, a može se uživati u žongliranju, hodanju po žici, vožnji motocikala te nastupu brojnih komičara i klaunova, performansima, uličnim kazalištima kako bi se kroz smijeh i veselje zbližile različite kulture i afiniteti.

OREHOVICA – Program “Orehijade 2019. – Festivala oreha i sega ka kcoj ide” održan je u subotu, 18. svibnja 2019. godine, u Školskoj ulici u Orehovici od 13,00 sati. „Orehijadu“ su organizirali Kulturno umjetničko društvo „Fijolica“ i Općina Orehovica, a cilj projekta je okupiti gospodarstvenike, OPG-ove, udruge i pojedince s područja općine kako bi se prezentirali na jednom mjestu i uspostavili nove suradnje. Sudjelovali su OPG-ovi s područja županije, kao i kulturno-umjetnička društva iz Hrvatske i susjednih zemalja.

loading